[Eski] Çerçevelenip duvara asılacak davul performansları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Klasik Cuma akşamı gezmelerimden birine hazırlanırken The Police'in 1984 yılından "Synchronicity" albümünü koydum. Albüm baştan sona muhteşem (bir tek o Mother'ı koymasalarmış araya, ama neyse, albümde o kadar klasikleşmiş şarkılar var ki onu affedeceğim), ancak sıra 9 numaralı "Wrapped Around Your Finger"a geldiğinde içimden "böyle bir davulcu olabilmek için ne olmak gerekir?" diye düşünmeden edemedim. Sonra da cevabı kendi kendime verdim:

"Stewart Copeland."

Bu kadar güzel, bu kadar anlamlı, bu kadar yerinde ama bir o kadar da sürprizlerle dolu bir davul çalınır mı kardeşim? Verin bana böyle bir davulcu, dünyayı fethedeyim.

O beklenmedik anlarda giren splash'ler, elinin tersiyle çakan, "aha girdi, ardından pata küte Allah ne verdiyse girer artık, şov yapar" dedirten ama bir türlü gelmeyen, hep kararında tom atakları... Baitan sona albümün her parçasında... O My God, King Of Pain, Miss Gradenko, Synchronicity II...

Ah ah...

stewartcopeland.jpg

012305.jpg

Sting, Copeland, Summers.

Var mı sizin de böyle saplantı yapan davulcularınız?

M.

Ben Esbjörn Svennson Trio'dan Magnus Östrom'u çok severim. Adam her tarzda ritimler çalabiliyor. En klişe be-bop ritminden iki davulu üstüste kaydedip üretilen elektronik ritimlere kadar hepsini harika yapıyor. Canlı performansıda çok iyi. Etnik davullarıda çok kullanır. "From Gagarin's Point Of View" albümünde gerçekten harika çalmış.
injuve_ibiza_2004_expo_est_3.JPG
PA232370_web.jpg

Grubun kalanıda bunlar:

Berglund1_web.jpg
PA232367_web.jpg

Dan Berglund ve Esbjörn Svennson.

Not: Fotolar büyük. Özür dilerim. Başka foto bulamadım.

ben ian paice ve john bonham ikilisini yazıyorum listeme her zaman. ian paice'in ride'ları bile bence davul çalışını tek başına bir numaraya çıkarmaya yeter. bonham ise zaten adı yeten bir adam. madem resim koyuyoruz ben de koyayım.
john "bonzo" bonham ->
R.197%20LED%20ZEP%20-%20BONHAM.jpg

ian paice ->
ianpaice.jpg

Ian paice derim ben de.
Öyle çift pedalı alıp dupu dupu yapmak kolay . İşte davulcu
Adamın 69 yılındaki yaratıcılığı bile mükemmel.
Efsane Efsane

image5.jpg

Rock dersen, Neil Peart derim. Özellikle canlı performanslarda kopan bir amcamızdır. The Rhythm Method'u dinlemiş olanlar ne demek istediğimi çok iyi anladı. Söz yazarlığı da ayrı bir olayıdır. Rush müziğinin Led Zeppelin öykünmelerinden çıkıp orjinal bir kimlik kazanmasında da rolü çok büyüktür Peart'ün.

Bir de 2 hafta önce izlediğim Dave Weckl'ın etkisindeyim halen. Adamın o koordinasyonları nasıl sağladığı çözemedim. Çalışmak da bir yere kadar, adamlar sanki uzaydan gelmiş gibiydiler.

Steve Gadd

Al Jarreau-Spain. Bol yaratıcılık var burada. Ayrıca tüm ekip çok sağlam. Tavsiye olunur.

onun da fotografını koyalım bari:

sb1.jpg

kosede sıkısmıs olan arkadas(genclıgı)

gadd-rijf2003.jpg

bu daha yakın bır tarıh...

s

bill.jpg

Dının..tıs,tıs,tıs,tıs,tıs,tıs..........dının! :wink:
Black Sabbath'ın War Pigs videosunu seyredenler bilirler.Bill Ward acayip hırslı çalıyor,ilk seyrettiğimden beri unutamadığım bir performanstır.

Ohhh Lord Yeeeee :wink:

Stewart Copeland - Message in a Bottle (resmen doksana takılmış gol)
Neil Peart - Animate (şiir gibi bir stil, karizmanın dibi)
Simon Phillips - Dave's gone to skiing (bu kadar da çalmayın zaten totosunuz... ayıp... çalan var çalamayan var.
Jeff Porcaro - Pamela,Rosanna vb. korkutan shuffle lar.. nasıl yahu... dedirten ataklar... zamansız bir ölüm... bir grup böyle uçurulur... kelimeler yetmiyor)
Dave Weckl - Tower of inspiration (çok tehlikeli)
Ian Paice - Speed King (5 yaşındayken bana dinletilen ilk rock parçasıydı :wink:
Vinnie Colauita (Sting ile) - Saint Aguistine in Hell, I was brought to my senses (Düğüm düğüm halı dokuyor, buram buram ruh kokuyor)
Manu Katche (Joe Satriani) - If (naturel sound, gayet fırlama bir yaklaşım, acaip bir groove)
Pat Torpey (Mr.Big) - Jane Doe (muhteşem tadından yenmiyor)
Glen Sobel (Jennifer Batten-Momentum Albümü) - Unplug This (Makineli tüfek gibi bir davul-slap bass kombinasyonu dehşete düştüm)
Chris Contos (Machine Head) - Davidian (çok yaratıcı dehşet ataklar, acaip bir double bass hakimiyeti,adrenalin)

Aklıma bir çırpıda gelenler bunlar... sanatçı ve parça isimlerinde uykusuzluk kaynaklı yazım hatalarım için affınıza sığınıyorum

Konunun popülerliği geçmiş gitmiş. Ben o tarihlerde bu forum gibi bir yer aramakla meşguldüm. Biraz önce sayfaları geziyordum, bu köşeye benzer bir başlık açmak için. Halbuki varmış. O zaman kısa kesiyim lafımı ve..:

-Steve Smith gerçeğini bir kez daha takdim edeyim ilk önce. ( Her hareketi olay bence. Özellikle Wictor Wooten ile katıldığı ''Drums Collective 25th Anniversary'' yi izlemeyen üzülür.)

- Dave Weckl' da unutulursa ayıp olur. Eşsiz albümherinin yanı sıra her tarzla uğraşıp, bir de Latin müziğinin o yıkıla döküle ritm yapısını (takırkı - çıkırkı - takırkı - çıkırkı) öyle güzel örnekliyor ki...( Walfredo Reyes ile kaydettiği ''Drum Lessons Drums & Percussion İntro & Reggae Rythms) de bireser niteliği taşıyor bana göre.

- Jeff Porcaro, aklımı meşgul eden, eskilere ait davulcuların başında geliyor. Tanrı O'nu, insanlara ghost vuruşları göstersin diye göndermiş olmalı.

- Steve Gadd' da yaşlı bir usta. Tuşelerini yedire yedire, nasıl yaptığını gösterircesine, usul usul takılıyor. ''Drums Collective 25th Anniversary'' de kendi grubu Gadd Gang ile göve gösterisi yapıyor bir bakıma.

- Vinnie Colaiuta. ŞŞrrrrr, TTrrrrr, Pıırrrr... Etüdlerini çalmak için en usta davulcular bile tırmalıyor hala.

Okunmuş-üflenmiş insanlar. Saygımız sonsuz.

Saygılar.

Kadir.

Mahcem büyüksün,

Wrapped Around Your Finger dinliyordum ve bu başlığı gördüm yine.

Hayır o kadar istekli ve müzikal ki herif, temas ettiği her davul aparatı enstrumanlaşıyor. Çok güzel, çok. Hi-hat dinlemeli bunda.

Bir de o parçanın orta yerinde, ikiye katlayıp durumu, zirveye vardığında zile vurmayıp, hi-hat'i iyice kapıyor ya, oraya hastayım.

nurkan' Alıntı:
Mahcem büyüksün,

Wrapped Around Your Finger dinliyordum ve bu başlığı gördüm yine.

Hayır o kadar istekli ve müzikal ki herif, temas ettiği her davul aparatı enstrumanlaşıyor. Çok güzel, çok. Hi-hat dinlemeli bunda.

Bir de o parçanın orta yerinde, ikiye katlayıp durumu, zirveye vardığında zile vurmayıp, hi-hat'i iyice kapıyor ya, oraya hastayım.

Ben de aynen herifin o sürprizli çalışına hasta oluyorum zaten. Yani en "crash!" beklediğin yerde vurmuyor o manyak hi-hathareketlerine giriyor, sonra hiç beklemediğin bir yerde aradan tak diye doksana bir takıyor, nereden geldiğini şaşırıyorsun.

Bana bu kadar istekli, keskin ve aynı zamanda kalpten müzikal çalan böyle bir davulcu ver, dünyayı fethedeyim.

Sting gibi bir basçı verme ama 8)

Orada bir de Synchronicity II videosu var, konser değil de albüm videosu, oradaki hi-hat'leri de deli: http://www.youtube.com/watch?v=_UlSK4WVZ9A

Andy Summers'ın gitar işlemeleri de akıllara zarar zaten.

Ne güzel albümdür o baştan sona. Wrapped Around Your Finger'ın videosu da olması lazım oralarda, mumlar filan. Ne güzel şarkılar. Bana hep lisedeki ilk heyecanlarımı hatırlatır. 1984-85.

M.

Edit: Aha onu da buldum: http://www.youtube.com/watch?v=BRoUpDON0_0

Ben bir de Lars hastasıyımdır.

O 2lerde trampet ve zile beraber vurma hadisesi bu kadar mı geliştirilir yahu.

Tension denen şeyin ustası ayı.

Spesifik örnekleri verecem ama şimdi üşeniyorum.

Bir de Simon Philips dinleyin.

Steve Lukather-Party in Simon's Pants isimli eser. (candyman albümünde)

Gayet müzikal :D :D :D

Kısa da bir giriş yapayım, pek yazmam genelde izlerim ama, baterist olayının sanırım hastasıyım, basçı olunca böyle oluyor galiba :)

Dave Weckl

Yıllar önce seyrettiğim bir Chick Corea konserinde, arkasında çalan, konserde Chick Corea'nın tanıtırken " henüz 18 yaşında" diye bahsettiği, dehşet bir baterist-adını hatırlamıyorum maalesef.

Jeff Porcaro, ki ölümün ardından yerini ancak
Simon Philips ile doldurabildiler sanırım. Simon Philips'in bateri çalışına birşey demek mümkün değil ama şu çaldığı grupları azıcık seçse daha iyi olur diye düşünüyorum :) İnsan hem Judas Priest'de hem Toto'da çalar mı yahu :)

Mike Portnoy son yıllarda dinlediğim en iyi baterist diyebilirim sanki 3 -5 kişi aynı anda çalıyor bateriyi.

Stewart Copeland - Buradaki görüşlere tamamen katılıyorum, çok enteresan geliyor bana da, yani çoğu bateristin şarkı içindeki gidişatını, neye nasıl ne zaman aksiyonlarını az çok tahmin edebiliyorum ama bu adamın çalışı her zaman entresan gelmiştir. Bu yorumum tarzları farklı da olsa Mike Portnoy içinde geçerli tabiki.

(John Densmore) The Doors - When The Music's Over

Gözlerinizi kapayıp davula odaklanın ve ne yapacağını tahmin etmeye çalışın... Normal seviyede alkollüyken kusmama neden oldu bu şarkıya yazdığı davullarla .

Not : Kusmam iğrenç bulmamla ilgili değil, adam hiç bir kalıba uymuyor, kafasına göre takılmaca. Bence muhteşem.

Geri