[Eski] Örnek crossover (prosesor) setupları [manuel]

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

OnuR44

Yeni üye
Merhaba,

öncelikle belirtmek istiyorum ya ben çok kıl biriyim yada olmuyor bu işi yapamıyorum :?

Ses olarak hep daha güzel daha tatlı daha yumuşak ses istiyorum ama başkaları oldu desede içimden yine olmadı diyorum :roll:

Bu yüzden sizlerinde öneri ve görüşlerinizi alarak kendi yaptığım prosesor setuplarını buraya yazıyorum ve ben olsam şöyle kullanırım demenizi bekliyorum.

NOT: Herkesin söylediği setupları yazıp sistemi denemelerden geçireceğim.

Buradaki setupları
MCS 8152 HI [High]
MCS 8152 MD [Mid]
MCS 8152 LO [Low]
MCS 218SW [Sub]
hoparlörlerde kullanacağız, herbiri ayrı ayrı kabinlerdir üst üste koyup çalıştıralım.

Benim ilk yaptığım setup aşağıdaki gibi.
Filter Type (tümü için) -36dB Butterworth
Peq (tümü için) Peaking modda ve 3 bant eq düz çizgi şeklinde
Gain (tümü için) 0.0dB
Limiter (tümü için) Off
Sub ve Low için > 29.5Hz den 200.0Hz e kadar.
Mid için > 180.0Hz den 2.50kHz e kadar.
High için > 2.50kHz den 19.0kHz e kadar.

Resmi
1resimtw7.jpg

İkinci yaptığım setup ise aşağıdaki gibi.
Filter Type (tümü için) -36dB Butterworth
Peq (tümü için) Peaking modda ve 3 bant eq düz çizgi şeklinde
Gain (tümü için) 0.0dB
Limiter (tümü için) Off
Sub için > 40.0Hz den 100.0Hz e kadar.
Low için > 100.0Hz den 250.0Hz e kadar.
Mid için > 250.0Hz den 2.00kHz e kadar.
High için > 2.00kHz den 16.0kHz e kadar.

Resmi
2resimrs4.jpg

resimlerdeki diğer limit noktaları kafanızı karıştırmasın elimizde 1 tane prosesor olduğu için 6 tane çıkışın 4 tanesini PA ya kullanıyorum 5 ve 6ncısı sideler için vs.

Burada dur! Hatalısın. Neden hatalısın? Sor bir kendine?

Sebebi gayet basit, asla kendi kafana göre Crossover setup'ı olmaz. Çünkü bu setupları, hoparlörleri üreten firma, driverların, cinsine, kasada ki yerleşimine ve kullanılan driver sayısına göre sana, kendi crossoverında kullanman için, yazılı-çizili olarak verir. Ve bunları sen uyguladıktan sonra, hoşuna veya zevkine gitmeyen bir şey olursa bunu Grafik veya Parametrik EQ kullanarak değiştirirsin.

Çünkü adamların yazmış olduğu setuplarda ki değerlerin öyle olmasının fiziki bir sebebi vardır. Bunu üretici firma ile tartışmadan yapma. Yaparsan sistemi eline alman içten bile değil - tabiri caiz ise.

Ben, en son 3-4 yıl önce, bir firmaya almış olduğum EAW KF-760 Line Array hoparlörün setup'ını, Amerikadan EAW'den gelen iki ses mühendisi ile beraber, crossover da Sub çıkışındaki compressor-limiter değerlerini 1 db arttırmak için 2 saat boyunca tartıştığımızı, sonunda kulandığımız QSC amplifikatörün buna elverişli olduğunu (manelini okuyarak bulduk) tespit edip değiştirdiğimizi çok net hatırlıyorum. Ayrıca, 80 hz'e, 3-4 derece delay uygulamak için, analayzerlar, ölçü aletleri, Earthwork, Neutrix mikrofonlar ve M-Audio ses kartları filan kullanıp, 1 saat test yapmıştık.
Gerisini sen hesap et...

Şimdi, ben kullanılan hoparlörün, kasa yapısının, kullandığın amplifikatörlerin, kasada ki driver sayısının, yerinin, şeklinin özelliklerini bilmeden nasıl yorum yapabilirim? Afaki bile olmaz bu.
Aman dikkat diyorum..

Saygılar, sevgiler.

üretici firmamız bana setup veriyor ama nasıl veriyor onu anlatayım :)

yanımda değil o ayar onun için yazamıyorum ama şunu söyleyeyim benim yanımda 2dk da setup yaptı dosyayı verdi yaptığı setup (prosesor 6 çıkış olduğu için)

1nci çıkış - SUB
2nci çıkış - MID
3ncü çıkış - HİGH
4üncü çıkış - SUB
5nci çıkış - MID
6ncı çıkış - HİGH

peki Low ları ne yapacağım dedim ? Bana verdiği cevap mixerin herhangi bir çıkışından (master - aux - grup farketmez diyor) direk low a gir ve çalıştır.

bu mantıkla o sistemi çok az sesle 1 kez çalıştırdım ve berbat ötesi bir ses aldım hele hele Lowlar çok iğrençti.

Ben yine bir setup isterim sıkıntı değil ama böyle bir cevap verirlerse kendimden geçerim :? onun için manuel yapma yoluna gidiyorum :(

yok yok doğru söyledim özgür bey yetkili kişi Low ları Crossover den geçirtmedi ölürmüsün öldürürmüsün sen olsan ? :?

bende mecburen manuel setup yapma yolundayım böyle

aslında sub'ların direkt mono out veya sub grub a girilmesi ve sadece kick,bass gitarın da artık hangi out a girdiysen padlerine basmak süretiyle buradan okutulması çoğu zaman şahit olduğum bi uygulama.tabi ne kadar doğru ne kadar yanlış orası tartışılır.fakat senin kötü netice almanın sebebi diğer tüm enstrümanları da bu sublardan okutman olabilir diye düşündüm.

Selamlar;
Konu biraz trajikomik bir hal aldığı için müdahele etme gereği duydum,aslında ilk defa yazıyorum hatam olursa lütfen affedin, şu kolona iyi demek bu kolona kötü demek, şu prosesöre iyi demek öbürüne kötü demek benim haddime düşmez , ama Onur beyin bahsettiği cihazlar profesyonel seslendirmede pek tercih edilen cihazlar değiller, fakat burada yapılması gereken bu üniteleri çalışabildiği en verimli seviyeye çıkartıp arkadaşımıza yardımcı olabilmek, eğer Onur bey prosesörün pc install programını bana yollarsa elimden geleni yaparım, şunuda söylemeden bitiremeyeceğim, yukarıda bahsi geçen cihazların teknik parametreleri malesef yok yada doğru değiller (naçizhane fikrim), onun için beklentilerimizinde fazla olmaması gerekiyor.

Merhaba,

Bence kendine kızma...Bu kıllık değil Onur,İşini iyi yapmak istediğin için oluşan bir hırs.Ama dikkat et Audiophile hastası olma!!! :lol:

Geri