[Eski] İşlemci tek mi çift mi nasıl anlarım?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gambale

Yeni üye
Öncelikle herkese merhaba,

Uzun zamandır kafamı kurcalayan birşey var. Bilgisayarı toplarken aldığım Intel p4 3.00 ghz 3000mhz x86 family Lga775 işlemci, Kimi yerlerde karşıma 2 taneymiş gibi çıkıyor. Faturaya baktım aldığım cpu tek ki 2006 da almıştım sistemi de kendim toparlamıştım iyi hatırlıyorum. Ancak sistem özelliklerinden baktığımda Intel p4 cpu 3.00 ghz 3.00 ghz yazıyor. Yani iki tane görünüyor. Aygıt yöneticisinde de 2 tane 3.00 ghz cpu görünüyor. Hatta bugün www.canyourunit.com a girdim ( Sisteminizin özelliklerine göre hangi oyunu çalıştırıp çalıştıramayacağınızı saptamaya yarayan bir site) orada da "You Have: 2 processors running - Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz" yazıyor. Peki benim tek çekirdek diye aldığım cpu 2 çekirdek mi çıktı yoksa ortada bir hata mı var ya da bütün cpu lar öyle görünüyorda benim mi haberim yok?

Bakkaldan aldigin alelade yumurtanin cift sarili cikmasi gibi olsa keske di mi... bi bakiyosun aa cift cekirdekli cikti! :)

HyperThreading denilen teknolojiyi kullanan islemciler cift cekirdekliymis gibi gozukur ama fiziksel olarak tek cekirdek vardir. Seninki de onlardan muhtemelen.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Bakkaldan aldigin alelade yumurtanin cift sarili cikmasi gibi olsa keske di mi... bi bakiyosun aa cift cekirdekli cikti! :)

:D sorma bir sevindim anlatamam. Olsun fiziksel olmasada sevindim. Sanırım dediğin gibi başka türlü imkanı yok zira aldığım adam cin gibiydi, 400watt diye sipariş edip parasını ödediğim power supply yerine kasaya 300 watt takıp göndermişti.

Syn. Gambale öncelikle metrik bir hatırlatma yapalım, 3.00 Ghz zaten 3000 Mhz'e eşittir bunu iki kez yazmaya gerek yok. Keşke işlemcinizin spesifikasyon kodunu yazsaydınız o zaman size ne olduğunu hemen söylerdim. Şükür ki artık insanlar biraz biraz bilinçlendiler ve artık piyasada işlemciler bu kodlarla anılıyor ve ne olduğu da belli oluyor. Peki bu ne demek? Eskiden insanlar örneğin P4 3.00 Ghz diye alıyorladı işlemciyi (ekran kartlarını da bu sınıfa sokabiliriz 512 mb bellek ok alalım gibi) halbuki bu teorik hız bir yere kadar o ürünü açıklayabilir. Çünkü P4 3 Ghz işlemciler 65 nm, 90 nm ve 0.13 micron teknoloji ve 512 mb, 1 mb ve 2 mb cache'li türlü modellere sahiptirler. Böyle olunca da bilmeyen adam 512 mb cache li 0.13 micron işlemciyi sırf 3.00 ghz diye alıyor, aldı ve belki de alacak. Pazarlama dersi gördüyseniz "ürün çeşitlemesi" denir buna, alıcının bilgi noksanını kullanarak kar etme olgusu.
Şimdi gelelim sizin sorduğunuz sorunun cevabına, aslında en kısa cevap şu şekilde mümkün; işlemcinizi sökün ve spesifikasyon kodunu buraya yazın ben de size ne olduğunu yazayım. Ancak bunu yapamazsanız da size iki yanıtımı şimdiden veriyorum.

1. Seçenek: Syn. Batuhan_Bozkurt'un belirtmiş olduğu gibi işlemciniz Hyper-Threading teknolojisine sahip olan bir P4 işlemci. Ancak Hyper-Threading teknolojisi işlemcinizi iki taneymiş gibi göstermez...Ben bu işlemcilere yüksek çekirdek voltajı yüzünden "soba" diyorum. Mevsim yaz ise fan sesi ile serenat yapar bu işlemciler. Ancak yine yüksek çekirdek voltajı nedeniyle çok iyi O/C olurlar.
2. Seçenek (bence muhtemel seçenek): İşlemciniz bir Pentium D işlemci. Bunları "Core 2 Duo" ile karıştırmayınız bu işlemciler "Dual Core" olarak anılırlar. Tarihsel olarak bakıldığında tek çekirdekten çift çekirdeğe geçiş aşamasında üretilen bu işlemciler Hyper-Threading teknolojisi yerine SpeedStep teknolojisi içerirler (intel neden çift çekirdeğe geçti? speedstep nedir? gibi soruların cevaplarını burada yazmayacağım bunu ufak bir araştırmayla öğrenebilirsiniz). Tam da sizin satın aldığınız dönemde piyasada satıştaydı bu işlemciler.

Unutulmamalıdır ki her iki seçenekte bugünün yüksek teknoloji işlemcilerine erişebilmek için insanlığın ödemek zorunda kaldığı maliyettir. Bugün için kötüdürler yani. Sorduğunuz soruya gelince çok merak ediyor ve tam yanıt istiyorsanız işlemcinizi sökün, üzerinde, SL88S, SL8CN, SL8WR, SL9KA, SL95X, SL9D9, SL94R ibarelerinden birine rastlarsanız bu bir Pentium D işlemcidir (ki anlattıklarınıza bakılırsa kuwetle muhtemel öyledir). Değilse bir P4 işlemcidir.

"Ancak Hyper-Threading teknolojisi işlemcinizi iki taneymiş gibi göstermez..."

Edit: "Hyper-Threading teknolojisi işlemcinizi iki taneymiş gibi gösterir." olacaktı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri