[Eski] 3 yollu Mid sürücüsü Horn yüklü Aktif Speaker

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

hakankose

Yeni üye
Arkadaşlar bana 3 yollu mid sürücüsü özellikle horn tip yüklemeli olan uzağa atımı çok başarılı olan aktif bir kabin lazım.Birkaç yere telefonla sordum.Çoğu bana Rcf 4pro 6001 önerdi.Sizin hem fiyat hemde performans bakımından önerebileceğiniz başka bir kabin varsa önerebilirsiniz.Özelikle değişik tekliflere açığım...

Teşekkür ederim...

RCF 6001 kısa-orta menzilli standart bir hoparlördür. Uzun menzilli istiyorsan, Line Array modellere bakmanı tavsiye ederim.

EV XLC 127DVX modeli fiyat-performansa göre gayet başarılı..

[quote="ozgurcakici"Uzun menzilli istiyorsan, Line Array modellere bakmanı tavsiye ederim.

-Anlamadığım herkes uzun mezilli ileri atımlı gibi bir heves içinde.İleri ve uzun derken kaç metre demek.Bu 100 m'den daha uzun bir menzil mi? Ki öyle gibi,Neden ?kaç defa gerekli olacak.Bu çok önemli;yapılacak + yatırıma değer mi? Rantabıl mı? (Türkiyede 5 firma dışında)

Şurada bir yanlışın var, 100 metre çok uzun bir mesafe...
Yabancı konserlerde 45-60 metreden sonrasına delay tower eklerler.

Zaten ciddi hoparlör markalarının kataloglarında da uzun menzilli hoparlörlerin genelde 60 metreye kadar menzili olduğu yazar.

Tabi bu 60 metreden sonra ses bitiyor anlamına gelmiyor ama ciddi olarak kalitede düşüşler başlıyor.

Peki neden Line Array kullanılıyor? Bunun sebebi nedir? Yani hoporlörü asmak ile podyumlara koymak arasında ne gibi fark var? Neden podyum tercih sebebi değildir?

Line Array hoparlör demek sesi çok uzağa göndermek demek değildir.
Aslında bu çok uzun bir konu, bilahare bunu hazırlayıp makaleler kısmına koymam lazım. Basitçe şöyle anlatayım:

Geleneksel hoparlör sistemlerinde bir hoparlör tek başına kullanıldığında bir sorun yaratmaz. Ama birden çok hoparlör kullanıldığında bunların özellikle üst frekansları birbirleri ile çakışarak "cancelling" denen, birbirini iptal etme veya arttırma hadisesi meydana gelir.
Frekanslar cancelling olunca duyum da, özellikle iki hoparlörün arada kalan faz hattında duyumda kirlilikler başlar. Ayrıca, sesi daha uzak mesalafelere göndermek yada mevcut dinleyicilerin hepsine aynı kalitede ses yayına yapabilmek için üstüste, yanyana bir sürü hoparlör koymak gerekir.

Bu da, mesela konser alanında, ön tarafın sesi çok yoğun, ortanın daha az, arkanın ise en az şekilde duymasına yol açar.

Ama line array sistemlerde, üst frekanslar çok ince, yaklaşık 5-7 derecelik açılı bir horn ile, gecikme ve cancelling olmaksızın üretilirler. Ayrıca yapılan hesaplar gereği, her bölgeye belli sayıda yönlendirme yapıldığı için eşit ve homojen bir dağılım yapılır.

(Bu olmadı, geniş bir zamanımda daha iyi resimlerle açıklayıcı yazacağım)

Hoparlörü asmak ve podyum üstüne gelince:

Tüm ciddi hoparlör üreticileri, hoparlörlerini asılarak kullanıma göre yaparlar. Bunun sebebi, ses dalgaları, yayılırken karşılaştıkları engellere takılırlar, azalırlar, hedeflendikleri yönlerin dışına çıkarlar, yansırlar.
Mesela insan vucudu, ortamdaki objeler (duvar, masa, dolap, araba vs vs.) yerden yükselen sıcak hava dalgaları, nem vs vs gibi etkenler sesin ilerlemesini, dağılmasını ve kalitesini bozarlar.

Hoparlörü podyum üzerinden kullandığında, bu engellere daha çok takılırlar ve gerektiği gibi yönlendirilemezler, cancelling daha çok oluşur.

Ama asınca, bir defa yerden ve insan seviyesinden çok yukarda olduğu için minimum engelleme ve maksimum yönlendirme ile daha çok alana daha kaliteli bir şekilde yayın yaparlar. Buna daha fazla mesafe katetme de dahildir.

Abi bi tane array başlığı vardı aslında. Yarım kalmıştı. Ben bir iki kere yazdım devam edelim deye şu başlığa ama kimse yazmadı. Ayrıca o başlıkta çok fazla bilinmeyen yabancı vb... terim var. Senin şu güzel ağdalı Türkçe'n ilen şöle ufak bi makale tadından yinmez sanki. :D

Bak gazlar 1,5 hz pis frekanslardan geliyo :D

Konu açılmış iken sorumu burdan sormak istiyorum.Dün dört tane çakma kasa Eaw kf650 modeli aktif kabin satın aldık.iç compenantları Rcf L15, L10 ve N800...
İlk defa üç yollu bir kabini aktif süreceğim.Elimde ise Fender'in 3 yollu stereo analog processorü var.Sorum şöyle aşağı yukarı tiz ve mid driverleri için crossover frekanslarını yapıyorum fakat low driveri için (L15 için) hangi frekansı ayarlamam gerekiyor.Ayrıca şunuda belirtmeyi unuttum.Dördüncü yol olarak Martin'in subwoofer kabinleri var 2*18" bunlarıda kullanıyorum.Ama bunlara ayrı bir crossover ile (Dbx 223xl) 80hz-120hz arası sinyal gönderiyorum.Güzel netice alıyorum.Ama kf650 kabindeki low hoporlörede aynı sinyalimi göndermem gerekiyor.Yani (80hz-120hz arası) yoksa biraz daha üst frekanslarımı ayarlamam lazım.Sanırım anlatabilmişimdir.Yani kısaca Kf 650 deki Low hoporlöre Subbass a gönderdiğim frekansımı göndermem gerekiyor.Aksi halde hangi frekanslarda olması gerekiyor.Teşekkür ederim...

Fender prosesör derken bu nasıl birşey hangi model?Bence KF 650 lerde analog yerine dijital crossover seçmen bence daha mantıklı..Kf 650 nin lowlarına gelince subbasslara yolladığın frekansları yollama daha üstlerde frekans yollamalıısn low -lowmid aralığında..

TuncaEskiyerli' Alıntı:
EAW kf650 aktif ha?
Ne yaratıcı milletiz...

Sen hoporlörlerin aktif olduğu anlamına getirdin.Aktif derken "Triamp" den bahsetmek istedim.Hiç aklına gelmiyomu senin, dünya para vermişim bu hoporlörlere sonra bunları tarif edemiyorum güldürme insanı allah aşkına... :lol:

dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
EAW kf650 aktif ha?
Ne yaratıcı milletiz...

Sen hoporlörlerin aktif olduğu anlamına getirdin.Aktif derken "Triamp" den bahsetmek istedim.Hiç aklına gelmiyomu senin, dünya para vermişim bu hoporlörlere sonra bunları tarif edemiyorum güldürme insanı allah aşkına... :lol:

Ben salağım ve aktif denince içinde kendi amfisi olan hoparlör aklıma geliyor tri-amp degil, sense çakma hoparlöre dünya para vermişsin ama hoparlör* nasıl yazılıyor bilmiyorsun. Önce saygıyı öğrenelim.

*haut-parleur->hoparlör

TuncaEskiyerli' Alıntı:
dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
EAW kf650 aktif ha?
Ne yaratıcı milletiz...

Ben salağım ve aktif denince içinde kendi amfisi olan hoparlör aklıma geliyor tri-amp degil, sense çakma hoparlöre dünya para vermişsin ama hoparlör* nasıl yazılıyor bilmiyorsun. Önce saygıyı öğrenelim.

*haut-parleur->hoparlör

Geçelim bu işleri edebiyat öğretme bana "hoporlör nasıl yazılırmış" falan filan bu kadar kuralcılığı kim öğretiyor size valla merak ediyorum açıkcası...Bir kaç kişiden görüyosunuz bu tür uyarıları ve burda taklit ediyosunuz.Ben "hoporlör" yazsam ne olacak "hoparlör" yazsam ne olacak?Bana burda saygıdan bahsediyosun.Demek ki, ben burda yanlış bir kelime yazsam saygı göstermeyen biri oluyorum.Kusura bakma ama senin yazdığına göre ben bunu anlarım.
Önce bana ilk vermiş olduğun cevabı tekrar tekrar gözden geçir hatanı anla ve saygıyı o zaman iste benden oldu mu !!!

dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
EAW kf650 aktif ha?
Ne yaratıcı milletiz...

*haut-parleur->hoparlör

yaw bırak bu işleri edebiyat yapma bana...

Arkadaşlar lütfen imla hataları ve üslubumuza dikkat edelim ki mahalle kahvesine dönmesin forumumuz.

1 ) Çakma kasa EAW 650 diye tabir ettiğiniz o hoparlörü analog crossover ile süremezsiniz. Çünkü yaklaşık 6 adet PEQ ve Crossover geçişlerinde değişik filtreler kullanılıyor orjinalinde. Bunları ayarlayabilmek için bir DSP ye ihtiyacınız var (KT 9848, Bss Omni yada Mini Drive, XTA vs gibi)
Ayrıca bu hoparlörü üreten firma yada kişiden de DSP değerlerini almanız ve uygulamanız gerekli.

2 ) Aktif hoparlör deyince -ki orjinali Active, aslında birden çok amplifikatör ile kullanılan hoparlörler tabir edilir. Ama Türkiye de sef-powered, yani kendinden amplifikatörlü hoparlörler için de bu terim kullanılıyor.

Özgür Bey konuyu dağıttığınız için öncelikle teşekkür ediyorum.Fakat insanlar kolay kolay agresif olmazlar ki, sebepleri muhakkak vardır.

Kf650 işine gelince bu kabinler öncelikle çakma kasa ama güzel dizayn etmişler.Siz illa DSP diyosunuz ama dün ben bunlardan birini analog processor ile denedim.Kendi ton anlayışım ile bana güzel geldi.Fakat daha açık alana çıkaramadım.Herhangibir canlı müziğin altına sokmadım.

Analog processor ile süremezsiniz derken biraz daha konuyu açarsanız sevinirim.Çünkü bu kabinde "High-Mid ve Low driverları var.Zaten ben bunlara processorden olması gereken frekansları gönderiyorum.Ve gayet temiz bir sound elde ettim.Anfilerimin hepsi markalı ve olması gereken güçteler.Aslında bir sebeb bulamıyorum yani burda olmayan veya olmaz dediğiniz kısa ve öz olarak nedir?Yada şu şekilde sorayım.DSP ile sürdüğümde ne değişecek?

Burda yanlış anlamadıysam şunu anlatmak istemiş. DSP sesi 6 adet PEQ dan, geçirip filtre ediyor.Ama her EQ da frekanslar ve dB leri ile oynamış.Sanırım ben analog Processoru sanki sadece bir PEQ gibi kullanıyorum anlamına geliyor.Buda bana şunu düşündürüyor.Kabin analog processor ile çok geniş bandları okumayacak gibi geliyor.Şimdi anladım.

dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
dermanbey' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
EAW kf650 aktif ha?
Ne yaratıcı milletiz...

*haut-parleur->hoparlör

Geçelim bu işleri edebiyat öğretme bana "hoporlör nasıl yazılırmış" falan filan bu kadar kuralcılığı kim öğretiyor size valla merak ediyorum açıkcası...Bir kaç kişiden görüyosunuz bu tür uyarıları ve burda taklit ediyosunuz.Ben "hoporlör" yazsam ne olacak "hoparlör" yazsam ne olacak?Bana burda saygıdan bahsediyosun.Demek ki, ben burda yanlış bir kelime yazsam saygı göstermeyen biri oluyorum.Kusura bakma ama senin yazdığına göre ben bunu anlarım.
Önce bana ilk vermiş olduğun cevabı tekrar tekrar gözden geçir hatanı anla ve saygıyı o zaman iste benden oldu mu !!!

Yavas olalim lutfen...

Aktif hoparlör deyince -ki orjinali Active, aslında birden çok amplifikatör ile kullanılan hoparlörler tabir edilir. Ama Türkiye de sef-powered, yani kendinden amplifikatörlü hoparlörler için de bu terim kullanılıyor.

Özgür sadece Türkiye'de değil dünyada da self powered yerine active kullanılıyor, bkz.mackie bkz. genelec bkz. rcf. Örnekler çoğaltılabilir.

Geri