[Eski] Akustik piyano özellikleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

aristo

Yeni üye
Slm eve upright duvar tipi piano almak istiyorum. Ancak bu aletlerde nelere dikkat etmem gerekir bir sürü marka var.Ne bilim mesela gitarda klavyeye, gövdenin ağacına,manyetiklere,köprü sistemine bakılır ya! Piyano da neye bakılır ( gerçi bakacak neyi varsa...)
Hangi marka iyidir ev tipi piyanolarda?
Yamaha?
Roland?
Kawai?

Bence akustik piano alma. Yamaha yada Korg bir digital piano al en iyisi. Yamaha Clavinova al bir tane olayı bitir. Çok sağlam bir akustik piano taklididir..

Ama illaki duvar pianosu alacağım diyorsan, Yamaha olabilir. Kawai çaldım tavsiye etmem. Sakın Çin malı pianolarına bakma. Hepsi direk "dandik"tir..

Duvar pianolarında bakılacak çok şey yoktur. Tuşları ağır olmamalı, tuşların malzemesi iyi olmalı. Zaten dokunduğunda anlayacağından eminim. Ama şuana kadar çaldığım en gerçekçi digital piano Yamaha Clavinova. Fiyatı da akustik pianolara göre daha ucuz. Kesinlikle onu öneriyorum..

piyanolar...

sevgili arkadasım kawai lerde neyi begenmedin cok merak ediyorum dogrusu..Japonya menşeili gerçek piyano üreticisi su ans adece kawai ki biliyorsundur yamaha nın piyano üreten herhangi bir fabrikası yok .

Bu arada biraaz review karıştır istersen Yamaha clavinova lar şu an dünyadaki en kötü dijital piyanolar olarak geçiyor çünkü piyanoların orta seslerinde sampler problemi var.

Ben de dijital al derim. Mesela Yamaha P90, ben bu yakinlarda almayi planliyorum. Bir de onun ustune $350 verip Synthogy sirketinin Ivory plugin'ini al al sana super 3 piyano :) Detaylari http://www.synthogy.com/index.html adresinde. Windows versiyonu henuz cikmamis cikinca ben alip foruma bir review yazacagim!

Bizim eski klavyecimiz Claire MacKelvie'de hem Yamaha P-90 hem de Clavinova CLP-122S vardı, her ikisini de kaydettim muhtelif şarkılarımızda. Her ikisinin de kendine özgü soundu var ve iyiliği kötülüğü değil de uygunluğu uygunsuzluğu istediğin sounda göre değişiyor. Ben bazı parçalarda işin açıkçası Clavinova'nın sesini P-90'a tercih ettiğimizi hatırlıyorum. Ama özetle sesleri her ikisini de genel resim içerisinde güzel. P-90'ın sample'ları daha yeni ve düzgün tabii ki, ama CLP-122P'nin sesindeki o kalın ve biraz tanecikli sustain kuyruğu oldukça esrarengiz bir hava veriyor kayıtlarda. Tabii bu biraz da çalanın tekniğine, parçaya ve düzenlemeye de bağlı.

Bir sene kadar önce eski Sound On Sound forumunda bir review'ini yapmıştım, linki burada.

İngilizcesi olanlar okusunlar, olmayanlar için tercümesini akşama yaparım.

piyano

İşin dorusu tabiki dijital bişi alacak olsam kararım kesindir. Korg karma ve triton studio yada Kurzweil K2600.Bunlar mükemmel. Benim düşüncem zaten klavyem olacak ancak hani ilerde para iyi olursa bi tanede doğal ını alayım diyorum. Malüm hiç birşey doğal piyanonun yerini tutmaz. O yüzden bir fikir edineyim diyorum. Yani öle evde duracak takılmak için.

Merhaba,

Çok paramız varsa alman, demir çapraz(bas ve tiz tellerin birbirine çapraz olması durumu) piyanoları tercih etmeni tavsiye ederim. Bunların bas sesleri daha açık, tuşesi eşit, tuş ağırlıkları bir piyanistin isteyeceği şekildedir.

Bunun yanında, Yamaha'nın SU ve S serileri de profesyonel kullanıma hitab eder.

Ekonomi önemli ise, Yamaha'nın C serisi piyanolarını öneririm.

Amatör kullanıma bence en uyan marka ise "Pearl River". Buna İstanbul Beşiktaş, Şair Nedim Caddesi üzerinde bulunan "Akustik Piyano" adlı mağazadan ulaşabilirsin. Bu mekan, senin amacına uygun piyanoyu edinmende sana yardımcı olacaktır.

Çin, kore ve rus markalarından uzak durunuz bence çünkü size uzun süre hizmet sunamayacaklar ve iflas edeceklerdir.

Dükkan oyunlarına da gelmeyin. efenim, malzeme alman, mekanik rus, işçilik mars gibi....

Ben Pearl River çaldım, sevdim. Öğrencime uygundu.

Başa dönelim, para varsa, alman "zimmermann" alın. torunlara kalır, evladiyeliktir.

Genel fikir bu, karar size kalmış...

Sevgiler :)

hemen eklemeler yapmak istiyorum.

Pearl River çin piyanosudur. Alman menşeili herhangi bir piyano ile hiçbir ilişkisi yoktur. Yamaha ile de hiçbir ilişkisi yoktur. Gangzhou isimli dünyadaki çin malı piyanoların %40 ını üreten bir çin fabrikasının malıdır.

Zimmermann a gelince.. bildiğiniz gibi firma satıldı artık cek cumhuriyetinde üretiliyor ve eski zimmermann kalitesiyle hiçbir alakası yok.

Zimmermann fiyatlarında önereceğim tek piyano Boston by Steinway..
Japon üretimi ancak tamamen steinway patentleriyle üretim yapar. anlatmaya gerek yok zaten sesi bunu kanıtlıyor.. 7500 € civarlarında..

Re: piyanolar...

Jazzanova' Alıntı:
sevgili arkadasım kawai lerde neyi begenmedin cok merak ediyorum dogrusu..Japonya menşeili gerçek piyano üreticisi su ans adece kawai ki biliyorsundur yamaha nın piyano üreten herhangi bir fabrikası yok .

Bu arada biraaz review karıştır istersen Yamaha clavinova lar şu an dünyadaki en kötü dijital piyanolar olarak geçiyor çünkü piyanoların orta seslerinde sampler problemi var.

Kawailerin tuşları sert geldi bana. Çalarken yoruluyorsunuz. İkincisi ben Yamaha Clavinova'da sample sorununa rastlamadım. Bilmiyorum belki bazı modellerinde vardır bu. Ama çaldığımda alabileceğim en iyi piano sesi bence o digital pianoda. Tabi bunlar benim görüşlerim. Katılmayan olabilir, doğaldır..

jazzanova,

uzerinizdeki gerginligi anlayabiliyorum. sahsen ben bir magaza yetkilisi degilim ve ne kadar cok piyano satarsam o kadar kar elde ederim gibi bir dusuncem yok. belki de akustik piyanonun adi hic gecmeseydi siz de bu sayfalara baktiginizda, insanlarin muzik gibi bir konuyla derinden ilgileniyor olmasina, sevinecektiniz. maalesef sizinki de rekabet piyasasi...

ben gercek bir piyanist ve gozlemci gozuyle bilgilerimi aktarabilirim. ensturmanlari da fabrika fabrika takip etmiyorum, kisaca satis yapan bi insan degilim.

aslinda en dogru sekilde piyano almak, piyanodan gercek anlamda anlayan, tuslari yapildiklari manada kullanabilen (ki halk arasinda tabir "piyanist" olarak gecer) biriyle beraber karar vermektir.

yoksa ben bugune kadar yasadigim deneyim sonucu en harika buldugumuz steinway'in bile kotu olan (tabii bu kotu durumu da bir piyanistin analiz ederek soylemesi en mantiklisi) piyanolarina rastladim.

ama ne yazik ki (muhtemelen aralarinda iyileri de vardir) genel anlamda cin, kore gibi uzak dogu piyanolarindan bir netice alinmadigini da gordum. orneklemek gerekirse hicbir tatminkarligi bulunmayan (piyanist acisindan diye altini cizmeme gerek yok sanirim...) bu piyanolarin, magazalarin kar gutmek amaciyle mekanizmasi almanyadan, montaji cinden, cilasini ayakkabicidan aldik gibi sozlerine de sahit oldum...

buna mukabil pearl river icin ayni seyi soyleyemeyecegim. ozellikle baslangic asamasinda olan biri icin oldukca doyurucu sonuc verdigine inaniyorum. en azindan benim denediklerim oyleydi.

Bizim evimizde Zeitter Winkelmann Braunschweig :shock: demir çapraz bir duvar piyanosu var. Üç ay içinde kendi evime çıkacağım kısmetse ve bu pianoyuda bakım yaptırıp evime götürmek niyetindeyim. Annemin genç kızlık pianosu. Seri numarasından internette yaptığım araştırma 1911-1914 yıllarında yapılmış olduğunu gösterdi. Herhalde ikinci el alındı.

Peki bunları niye yazıyorum ? Çünkü bu piyano bizimle beraber olan hayatında bakım yüzü görmedi. Ben çocukken tuşlarına çekiçle vurmuşum :roll: 8) . Ev ev bizimle dolaşmış... Böyle bir piyano ne durumda olabilir? Benim koparttığım bir tel dışında tek bir kopuk teli yok. Yediği çekiç darbeleri nedeniyle 10 tuşda çatlaklar var. Mekanizmasındaki yer yer boşluklar ve bu nedenle de tuşesindeki kararsızlıktan başka bir derdi yok. Birkaç ay önce bir gitar tuneri ile ortadan 6 oktavını akord ettim ve niye bunu daha önce yapmadım diyede kızdım kendime. Yani bu demir çapraz eski alman işi gerçek manasıyla evladiyelik. Diyeceğim budur.

Sevgiler.

a

Sanırım piyano alırken markadan yola çıkmak gerekiyor he? Mesela ben elektro gitar alcak olsam kasasına bakarım maun olsun isterim. Klavyesi gül ağacı ve ince. Manyetikler 2 hambucker 1 single mümkünse dimarzio. Köprü lo-pro edge falan filan... piyano alırken bunlara bakamayacağıma göre napcam? Yamaha mı ohhh süper at sepete. Kawai mi harika hemen al... Yani sadece adına göre mi alacam.
Birçok piyanoyu çaldım (tabi mağaza da) tuş takımı hepsi birbirine benziyor hepsi hemen hemen aynı sertlikte ve rahatlıkta geldi bana. Daha spesifik karar verme özellikleri yokmu mu bu cihazların?

Piyano akordu kendi başına bir uzmanlık alanı, gitar tuneri tam olarak doğru bir akort yapmaya yetmez. O iş için yapılan çok özel tunerler var, mesela en çok bilineni Peterson Strobe Tuner'lerdir, AutoStrobe 490 ve 590 serisi filan, bir göz at:

http://www.petersontuners.com

Oldukça pahalı cihazlar ama çok profesyonel.

evet, bu piyano alma mevzuu gerçekten çok kritik, 2000dolar ve üstü alışverişlerin hepsi kritik gerçi :)
ama piyanonun farkı var biraz.. piyano dediğimiz enstrumanı chopin de çaldı, stravinsky de, şimdi de fazıl say çalıyo ; "modası geçme", "tonlarının eski duyulması" gibi klavyelere has problemleri yok. Bi kere alıp bir daha hiç değiştirmeyen çok sayıda insan var tahminimce..
ayrıca akustik enstrumanın dijitale göre ruh vs. olarak farkı da malum (bu kişisel gerçi, ben öle düşünüorum en azından).
piyanoya yeni başlayan, yada ilk defa piyano alacak bir insanı 5~10 sene götürecek piyano markası hangisidir acaba? Güzel bi steinway alıp evin baş köşesine koymak tabi gönlün istediği, ama maddiyat işte, paranın gözünü seveyim durumu bir nevi..

gülden' Alıntı:
jazzanova,

uzerinizdeki gerginligi anlayabiliyorum. sahsen ben bir magaza yetkilisi degilim ve ne kadar cok piyano satarsam o kadar kar elde ederim gibi bir dusuncem yok. belki de akustik piyanonun adi hic gecmeseydi siz de bu sayfalara baktiginizda, insanlarin muzik gibi bir konuyla derinden ilgileniyor olmasina, sevinecektiniz. maalesef sizinki de rekabet piyasasi...

ben gercek bir piyanist ve gozlemci gozuyle bilgilerimi aktarabilirim. ensturmanlari da fabrika fabrika takip etmiyorum, kisaca satis yapan bi insan degilim.

aslinda en dogru sekilde piyano almak, piyanodan gercek anlamda anlayan, tuslari yapildiklari manada kullanabilen (ki halk arasinda tabir "piyanist" olarak gecer) biriyle beraber karar vermektir.

yoksa ben bugune kadar yasadigim deneyim sonucu en harika buldugumuz steinway'in bile kotu olan (tabii bu kotu durumu da bir piyanistin analiz ederek soylemesi en mantiklisi) piyanolarina rastladim.

ama ne yazik ki (muhtemelen aralarinda iyileri de vardir) genel anlamda cin, kore gibi uzak dogu piyanolarindan bir netice alinmadigini da gordum. orneklemek gerekirse hicbir tatminkarligi bulunmayan (piyanist acisindan diye altini cizmeme gerek yok sanirim...) bu piyanolarin, magazalarin kar gutmek amaciyle mekanizmasi almanyadan, montaji cinden, cilasini ayakkabicidan aldik gibi sozlerine de sahit oldum...

buna mukabil pearl river icin ayni seyi soyleyemeyecegim. ozellikle baslangic asamasinda olan biri icin oldukca doyurucu sonuc verdigine inaniyorum. en azindan benim denediklerim oyleydi.

benim gerginliğim yoktu ve derdim de bi satıcıyla ugrasmak degildi. sadece bu isin uzmanı ( piyano satıcısı olmaktan baska uzmanlıklarım da var william Steinway University piano expert sertifikası , piyano yapım onarım egitimi gibi ve piyanistim de ) olarak bir iki bir sey eklemek istedim. sevgiler.

Akustik Piyano Tadı Başka Bir Şeyde Yoktur

Merhaba.

Yazılanları okuduktan sonra kendimce bir şeyler eklemek istedim. Öncelikle bir konsol duvar piyanosu almak isteyen bir kişi olarak size elektro piyanoların, çok sevmeme rağmen Yamaha Claviona'nın önerilmesini doğru bulmuyorum. Gerçekten "piyano" çalmak emelinde iseniz, ancak bir akustik piyanoya yakın yapılmaya çalışılmış bu enstrümanlar sizi tatmin etmeyecektir.

Elbette gerçek bir enstrümanın tadı başka hiçbir çalışmada görülemez. Bununla beraber, bence böyle bir niyetiniz olduğunda 2 tip kıstasınız olmalıdır. Ki bunlardan (bana göre) öncelikli olanı bütçedir. Buna ne kadar maddi kaynak sağlamayı düşünüyorsunuz, bunu belirlemeniz şarttır. Buna bağlı olarak Steinway mi alacaksınız, Petrof mu yoksa Yamaha mı, bu ikinci planda düşünülecek bir şeydir.

Temiz kullanılmış ikinci el piyanoları özellikle tavsiye edebilirim. Ağacının kuruması ve pek çok ağaç gövdeli enstrümanda olduğu gibi, oldukça önemli sonuçlar vermektedir. Bir bilenle birlikte bu araştırmaları yapmanız gerekmektedir. Çünkü siz bilmiyorsanız, doğru enstrümanı seçmeniz iyice zorlaşır, bir bilenin mutlaka bir aşamada devrede olması şarttır!

Bunun dışında ayrıca bu güzel niyetiniz çok mutluluk vericidir, müzik dolu günler dilerim. :D

Merhaba.

Piyano için en az dörtbin doları gözden çıkarabilen herkese PETROF u tavsiye ederim.Benim geçen sene kuyruklu bir piyano almak istediğimden değiştirdiğim konsol tipi bir petrofum vardı.İdda ediyorum bu piyano kadar iyi bir konsol piyano daha çalamadım.Hem tuşe açısından hem mekanizma açısından iyiydi hemde mükemmel bir tınısı vardı.Modeli yanlış hatırlamıyorsam p 118 g ydi. Ben 4100 dolara aldığım yere geri vermiştim.Muhtemelen fiyatlar şimdi de o civarda seyrediyordur.Ben şu an petrof P V kuyruklu kullanıyorum.Ama inan bana kuyruklu olmasına rağmen eski piyanomun zevkini veremiyor.Bir de sana bir tavsiye piyanonun tınısı ve sesinin gürlüğü (baslarınıngüçlü olması vs.) evinde koyacağın odanın büyüklüğüne uygun olmalı.Benim gibi bi salaklık yapıp P V gibi bir piyanoyu 20 metrekarede kullanmaya çalışırsan, kulakların için birde tıpaya ihtiyacın olacaktır.Kısacası oda küçükse fazla uzun duvarlı bir piyano tercih etme .Bu arada bazen kısa duvarlı 110cm 112cm gibi piyanolarunda volümleri yüksek olabiliyor.
Kawaide iyi bir piyano ama petrof modelleri kadar zevk vermiyor.Tabi bu herkese göre değişir.

:) Unutmadan dijital piyanoların en iyisi bile, akuistik piyanonun yerini tutamaz.Titreşimi hissetmek ve gerçeği duymak istiyorsan dijitali aklının ucundan bile geçirme.Akuistiğin keyfi başkadır

Pianoyu kendini geliştirmek amaçlı almak istiyorsan akustik piano al derim.. Ama özellikle dikkat et.. Kesinlikle çin malı alma.. Sakın..! Uzak dur onlardan.. Alırsın 2 ay sonra akordu kaçar.. Bi terslik olur vs.. Başını çok ağrıtır.. Ve kawaii den falanda uzak dur.. Tuşa basınca aletten tam bir teneke sesi çıkıyo.. Gerçekten alıp uzun süre çalışacaksan en azından 4000$ ı gözden çıkarman gerekiyor.. Eğer kayıt, MIDI, vs.. için evde kullanmak istiyorsan dijital piano almanı tavsiye ederim.. Buda yamaha olabilir mesela yani özellikle PIANO için alıcaksan markası fazla fark etmez.. Ama tuşesine dikkat et derim yinede.. Sen nasıl seversin bilmiyorum ama ben şahsen hangisinin tuşesi sertse onu almanı tavsiye ederim.. Bu şekilde arada sırada egzersiz yaparken, çalarken parmaklarında ağır tuşeye alışmış olur.. Fakat bunun içinde bence gidip kurzweil alma bence.. Yani o kadar parayı sadece piano tonu güzel die vermek çok saçma.. Yada başka bir 88 tuşlu synth'e vermek yanloş bence.. Sonuçta bunu evde kullanıcam diyorsun.. Dediğim gibi, tuşesi ağır olan (yani akustik pianoya yakın olan) herhangi bir dijital piano senin işini görür.. Fakat özellikle 88 tuşlu olmasına dikkat et.. Çünkü 76 tuşlu olanların hepsi (en azından benim gördüğüm kadarıyla) yarı ağırlaştırılmış.. Fakat yok ben hemn piano olarak kullanıcam, aynı zamanda da içindeki tonları kullanıcam, synth ile ilgilenmeye başlıycam dersen, Korg yada Roland düşünebilirsin.. Ama 88 olmasına dikkat et.. Yani kısaca akustik piano alıcam dersen 4000$, dijital piano alıcam dersen 1000-1800$, synth alıcam dersen 2500-2300$ ı gözünden çıkartman gerekiyor.. (88 için konuşuyorum)

Ben zuhalde piyano deneyemiyorum.Ne zaman gitsem ya biri başımda çaldığım parçayı bir eleştirmen gözüyle değerlendiriyor (ukalaca) yada çenesi kapanmıyor ki piyanonun sesini duyayım.Yok ben amerikada okudum orada master yaptım burada liseyi bitirdim.Lisede müzikten başka bişey düşünemiyordum gibi şeyler duyuyordum.
Senin hayatın beni ilgilendirmiyorki arkadaşım.Ben oraya piyano bakmaya geldim.Beni özgür bırak.
Bide Stainwaylara dokundurmazlar.Ah olacak, çizilecek falan filan diye.Ulan sizin stainwayınız gibi 10 tane stainway çaldım ben.Bu hakkı kendinizde nasıl buluyorsunuz. Mağazadan içeriye Stainway alacağım diyip girsem.Hiçbir problem olmaz ama kawai bakacağım diye girip stainway bakarsan stainway leri ellememen için ellerinden gelen herşeyi yaparlar.
Ukala bunlar kardeşim.

Jazznova belki kızacak ama ben gerçekleri yazıyorum kusura bakmasın.Hele o Metin yokmu (şimdi metropolde) Az uyuz olmadım ona.O adam o ukalalıkla nasıl satış yapıyor hala anlayabilmiş değilim.Şimdikilerde metinden çok farklı değil bu arada.Geçenlerde arkadaşımın 3500 euro luk Young Chang i ne 850 dolar fiyat verdiler.Arkadaşım bardakcı piyano galerisine o piyanoyu 3200 dolara sattı.Zuhal müziktekiler ya ukala yada bilgisiz oluyor.Ayrıca Young Chang i bir dakikada rus piyanosu yaptılar.Hayret doğrusu gülerek izledim :)

Jazznoza kızmasın :)

Geri