[Eski] Akustik Piyano, Dijital Piyano, Midi Controller vb.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Oguz

Yeni üye
Selam.

Batuhan'la piyanolar ve dijital kopyaları hakkında konuşuyordukta, bir sonuca varamadık. Kısa bir süredir piyano çalıyorum. Genelde okulda çalıyorum. Şimdi eve bir piyano almaya karar verdim. Şu an sadece karar aşamasında olduğumdan bir fiyat aralığı falan belirleyemedim, daha bilgi topluyorum. Şimdi anladığım kadarıyla 4 tane olasılık var;

Birincisi bildiğimiz upright akustik piyano. Bunların büyükleri küçükleri de var sanırım. Ancak fiyatlarıyla ilgili birşey bulamıyorum nedense. Yani Türkiye'de piyano satan firmaların internet sitesinde fiyat açıklaması bulamadım, mail attım cevap bekliyorum; ancak akustik piyanonun evde ne gibi sorunlar doğurabileceğini merak ediyorum. Yani bana komşuları çok rahatsız edermiş gibi geliyor. Ancak evinde upright kullanan birçok insan da var. Bu konuda deneyimi olan insanların fikirleri neler?

İkincisi dijital piyanolar. Bunlar genelde içlerinde birkaç sound patch ile geliyorlar, hammer action denen piyano tuşesi taklitleri var. Okulda yamaha'nın dijital piyanolarından var (modelini hatırlayamıyorum ancak iyi birşey olmadığına eminim). Nedense bunların tuş sertlikleri çok kötü geliyor. Yani tuşların bir ağırlığı yok ve normal piyano tuşlarından biraz daha küçükler. Gerçekten iyi tuşesi olan, normal hatta orta seviye bir piyanoya oturduğumda da zorluk çekmeden çalabileceğim dijital piyanolar var mıdır?

Üçüncüsü midi controllerlar. Bir çok midi controller hammer action barındırdığı iddiasını taşıyor ancak hiç birinin güzel bir tuşesi olduğunu görmedim. En azından bu dijital piyanolar kadar iyi tuşesi olan ve içinde patch, efekt vb. barındırmayan, sadece midi tetiklemeye yarayan controllerlar mevcut mudur?

Dördüncüsünün adından tam emin değilim. Sanırım stage piano veya stage digital piyano olarak geçiyorlar. Anladığım kadarıyla dijital piyanolara benziyorlar ancak dijital pianolar gibi kasaları vb. yok. Bunların dijital piyanolarla farkları veya benzerlikleri nelerdir? Tuş ağırlıkları nasıldır?

Sanrırım biraz uzun oldu ancak gerçekten bu konuda bilgisi olan insanların tavsiyelerine ihtiyacım var. Her yerde zıt şeyler okuyorum bunların karşılaştırması konusunda ve en azından sağlam bilgiler edinebilmek istiyorum. Forumda daha önce ayrı ayrıda olsa bunların konuşulduğunun farkındayım ancak bir arada bir karşılaştırma yapılmadı yanlış hatırlamıyorsam. Hem herkesin katkısıyla piyano ve dijital piyanolarla ilgilenen insanlar için bir antoloji haline de gelebilir.

Şimdiden teşekkürler.

Edit: Okuduktan sonra şunu eklemek istedim, benim için öncelik sesten çok tuşe. İyi bir tuşeyi gerçekçi bir sese tercih ederim. Dijital veya software piyanoların akustiğin sesini ve resonansını veremeyeceğinin farkındayım. Konu ondan çok, evde gerçekçi bir çalışma yapılıp yapılamayacağı, yani evde çalışıp bir piyano oturunca zorluk çekmemek gibi. Ve daha önce dediğim gibi bu piyanolar sert tuşeli kötü piyanolarda olabilir.

Oğuz' Alıntı:
İkincisi dijital piyanolar. Bunlar genelde içlerinde birkaç sound patch ile geliyorlar, hammer action denen piyano tuşesi taklitleri var. Okulda yamaha'nın dijital piyanolarından var (modelini hatırlayamıyorum ancak iyi birşey olmadığına eminim). Nedense bunların tuş sertlikleri çok kötü geliyor. Yani tuşların bir ağırlığı yok ve normal piyano tuşlarından biraz daha küçükler. Gerçekten iyi tuşesi olan, normal hatta orta seviye bir piyanoya oturduğumda da zorluk çekmeden çalabileceğim dijital piyanolar var mıdır?

Oğuz,

Yamaha'nın P-90 ve P-120'lerini dene, sesleri Clavinova modellerinden çok daha gerçekçi ve tuşeleri de gerçek bir piyano gibi (hammer action).

P-120'de hoparlör var, ona karşılık P-90'da hoparlör yok, profesyonel sahne tipi (stage piano).

Belki hoşuna gidebilir.

Yamaha Stage Piano Serisi

M.

Roland A-90 ayarında hammer action bir kontrol klavyesine rastlamadım daha. Neden üretimden kaldırdılar anlayamadım bir türlü, benzeri bir mal da çıkartmadılar.

Merhaba,

Bundan 1.5 yıl kadar önce,kafamda seninkine benzer soru işaretleriyle araştırmaya girmiştim.. İstediğim saatte, kimseyi rahatsız etmeden gerçekçi tuşelerle piyano çalmak.. Aradığım buydu, seninki de bu sanırım..

Şöyle ki, gerçekçi tuşe biraz garip bir kavram. Akustik piyanoların bile tuşeleri birbiriyle çok alakasız olabiliyor. Geçenlerde, sırf meraktan gidip İzmir'de bir müzik mağazasında birkaç piyano denemiştim, hepsinin tuşesi farklı :) bi tanesi çok hafifti, bir diğeri fazla sert.. Uymuyor yani birbirlerine, o zaman da "piyano tuşesi" deyimi biraz esnekleşebiliyor.

Neyse, konuya geri döneyim. İnternette heryerde araştırdıktan sonra birkaç alternatife inmeyi başardım. Ancak, alternatiflerimin hiçbirisi İzmir'de yoktu :) Üstelik o dönemlerde İzmir'den ayrılamıyordum da :) Kötü dönemlerdi.. Neyse, sonuç olarak - ne yazık ki- internetteki review'lerden edindiğim bilgiler kadarıyla Yamaha P-250 Stage Piano almaya karar verdim, netekim Ankara Pan Müzik'ten siparişimi verdim ve aldım da. Nerdeyse 4 milyarlık bir kumar oynadım senin anlayacağım ve.. kazandım :) Alet beklediğimden de iyi çıktı ve beni fazlasıyla tatmin etti, tuşesinden de gayet memnunum, hatta normal upright'lara göre biraz sert bile, upright'a geçince ellerinin uçtuğunu göreceksin :) - tabi 3 farklı tuşe sertlik ayarı var.

Diğer seçeneğim de Roland D-700'dü galiba, tam hatırlamıyorum açıkçası. Üstelik her iki enstrumanı Midi Controller olarak kullanabilirsin, assignable knob felan bekleme ama :) (En azından P-250 için)

Dediğim gibi, sen benim gibi yapma, bu iki aleti denemediysen, İstanbul ya da Ankara'da oturuyorsan, mutlaka dene derim, ikisinden biri olabilir aradığın şey.

Bilgim dahilinde olan her sorunu cevaplamaya hazırım, kolay gelsin şimdiden :)

edit: biraz samimi bir yazı olmuş, avatarını görünce fark ettim, yaşça büyüksün sanırım benden :) sürç-ü lisan ettiysem affola efenim..

Çok teşekkürler cevaplar için.

Silent pianolar ilginç geldi. Benim için pahalılar ancak çok ilgimi çekti, hem midi hem headphone çıkışlı akustik piyano güzel bir fikir.

Mahcem abinin önerdiği klavyelere de baktım ancak kafam biraz karıştı. P serisinde 60'dan 250'ye kadar modeller mevcut ve hepsindeki tuşe "Graded Hammer" olarak yazılmış. Eğer 60'ında 250'ninde tuşesi tamamen aynıysa, yukarıda da dediğim gibi ses çok önemli değil, mekanik reprodüksyon önemli, bu nedenle P60 güzel bir seçim olabilir. Liste fiyatı 900 dolar gözüküyor. Tuşesi güzelse gerçekten çok uygun.

Dream Gypsy, öncelikle, avatarımdaki ben değilim; Stravinsky :) Yani o kadar yaşlı değilim :) Benden küçük olduğunu sanmıyorum (18 yaşındayım).

P-250nin tuşesi sert demişsin uprightlara göre, tam aradığım şey bu aslında. Yani normalden de biraz sert olsun ki normal piyanolarda daha rahat çalayım. Ancak sertlik ayarını tam anlamadım. Yani tuşların sertlik tepkisi mi ayarlanabiliyor yoksa velocity curve falan mı?

Birde yukarıda da yazdığım gibi bir durum varmı? Yani 90 ile 250 arasında tuşe farkı olup olmadığını biliyor musun?

Ayrıca acaba bunların tuşeleri Clavinolardan farklı mıdır? İyi midir, kötü müdür?

Çok mu soru soruyorum? :)

valla tuş sertliğiyle ilgili sorunu da ben anlamadım :) yumuşuyo işte bildiğin :)

Bu arada, P-250'nin bir özelliği de, pese gittikçe tuşenin biraz daha sertleşmesi, ki akustik piyanolarda olan bişey, P serilernin diğer modellerinde var mı bilmiyorum.

Ayrıca, P-250'deki tuşe sisteminin aynısı, Clavinova'nın 2800Euro civarındaki modellerinde vardı sanırsam.

Ama dediğim gibi, -kesinlikle- git dene ne alacaksan.

Bende Yamaha P-80 stage var, P-90 nun bi önceki modeli, çok memnunum, Bir çok akustik pianodan daha ağır tuşları, bir çok akustik piyanoya göre daha bir "graded hammer", midi bağlantısı da var aynı zamanda...

Yamaha'nın P serisini merak ettim. Distrübitörü kim? Yamaha'nın sitesined bulamadım Türkiye distrübitörlüğünü. İstanbul'da nerede satılır?

Yamaha'nın resmi bir türkiye distribitörü yok bildiğim kadarıyla. Ankara'da Pan Müzik var Yamaha getiren, http://www.panmusic.com.tr adresi de.. İstanbul'da da bir arkadaşıma rica etmiştim araştırsın diye, Tünel'de araştırmıştı o da, orda vardır kesin.

Merhaba Oğuz,
Ben de 11 senedir piyano çalıyorum. Geçen haftlarda piyanoyu akord ettirmek için konservatuvardan bir hoca geldi. Aynı konuyu onunla konuştuk.. şu sonuçlar çıktı ortaya:

Piyanonun ömrü çok daha uzun, dijital piyanolar da diğer elektronik altler gibi bozulmaya çok müsait dedi. Bir dijital piyanonun ömrü piyanoyla kıyaslanamaz bile. Piyano da tabi bozulabilir, tuşları eskiyebilir, telleri kopabilir, herşey olabilir. Ama bunların hiç biri geri dönüşü olmayan sorunlar değildir.. Ankara'da bi akrabamızın aşağı yukarı 100 küsür yıllık çekoslavak yapımı bir piyanosu var, tuşlarını telleri belki de kaç kere deişti. Ama inan ki hiç bir sesi onunkine değişmezsin.

Dijital piyanolar sonuç olarak her zaman akustik piyanoların elektronik taklitleridir ve her zaman daha iyisi daha güzel tınlayanları olacaktır. Hiç bir zaman gerçek bir piyanodaki soundu onda alamazsın.

Tüm enstrumanlardaki gibi piyanonun da soundunu etkileyen faktörler var, ağacı, cilası, tellerin uzunluğu vs. dolayısıyla her piyanonun kendine has bir karakteri var. Kendi istediğin soundu çeşitli piyanoları deneyip seçme seçeneğin var.

Kısaca: Tabi senin bu kararı vermende piyanonun fiyatı, ağırlığı vb kriterlerde olacaktır. Ben hadiseye biraz duygusal yaklaştım.

Not:
Gitar forumunda uzun süre konuşulan tuşe tümörü bu forumuda sıçramış:) Bakalım iyi niyetli mi çıkacak yoksa kötü mü :?:

181, mesele burada ses deðil oðuz baþta da yazdý. Piyanoyu org aðýrlýðýndaki tuþlarla deðil, gerçek bir piyano aðýrlýðýnda tuþlarla çalýþmak istiyor, zaten ses apayrý bir þey ve ilk mesajý okursan "sesten önce tuþe" denmiþ. Para/yer olsa herkes bilir sanýrým gerçek bir piyano alýp eve koymayý. :)

Oğuz' Alıntı:
Ancak sertlik ayarını tam anlamadım. Yani tuşların sertlik tepkisi mi ayarlanabiliyor yoksa velocity curve falan mı?

:)

Velocity curve değil. piano üzerindeki düğmelerden biri ile tuşların ağırlığını kademeli artırıp azaltabiliyorsun. Roland'da ve Kawai'de gördüm bu özelliği. Sejung'da da vardı . Kiminde 3 kiminde 4 kademe vardı yanlış hatırlamıyorsam. Hissedilebilir bir değişiklik var, bende inanamadım. Birkaç gün önce dijital piano almaya karar verip gezinmiştim tünelde.

Gördüğüm alternatifler şöyle idi KDV dahil:

DEC
Yamaha Clavinova CLP 115 1550 Euro
Yamaha Clavinova YDP 113 1350 Euro
Sejung SJP-350 1554 $ Liste fiyatı (Bunda güzel bir fiyat yapabiliyorlar)

ZUHAL
Roland HP 101 1150 Euro
Roland HP 102 1350 Euro
Kawai CN3 1500 $

Yamahanın P serisinden birşey göremedim. Belki vardı ama ben kaçırdım.

Yukarıdakilerin hepsinde piano tuşesi hissedilebiliyor. Hangisinde ne kadar oluyor, ne eksik geliyor bu konulara girmeyeceğim. Burada ne kadar yazsam bir kez bir tuşa dokunmakla çok daha fazla bilgi sahibi olabilirsin çünkü.

Bir de Fatar diye bir marka var. Taşınabilir(!) modelini görmüştüm (çok ağırdı). Bir midi kontroller sadece. Tuşları da ağırdı.

Karar vermek zor gerçekten. Birde bu aletlerin bozulmaya hevesli olduğunu düşününce ben çok üst modellere gitmeyi pek düşünemiyorum. Zaten bütçemi de aşıyor.

Tuşe benim için senin için olduğu kadar önemli değil. Daha doğrusu sesten daha önemli değil. Bu yüzden çok dikkat etmedim tuşelerine. Sadece beni tatmin edebileceğini hissettim.

Kaya,

Liste için teşekkürler. Ben aslında biraz daha ucuz birşeyler arıyorum ancak fiyat görebilmek güzel oldu. Maalesef firmalarımız sitelerinde böyle bir hizmet sağlamadığından yurt dışı fiyatlarına göre tahminerde bulunmaya çalışıyordum. Şimdi bunları baz alarak düşüneyim, ona göre de çıkıp aramaya başlayacağım zaten.

Selam,
Benimde buna benzer bir sorunum vardı. Bana sorarsan hiçbir elektronik piano yada midi controller, akustik pianonun yerini tutamaz. Benim için sesten çok tuşesi önemli demişsin. Bencede asıl önemli olan şey bu. Ama bir elektronik piyanoda tuşe ne kadar ağır olursa olsun bence aksutik pianodu hissettirmez. Akustik pianona çalarken tuşlara bastığını değil, tellere kendi parmaklarınla vurduyunu hissediyorsun. Yani bana sorarsan elektronikden uzak dur derim. Elektroniğinde kendine göre faydaları var mesela ses açısından. Geceleri rahat rahat çalışabilirsin elektronikle mesela ama bu bence ikinci planda kalır. Yani evde bir akustik piano varsa ve sen akşamlarıda çalışmak istiyorum falan diyorsan elektronik burd açok işe yarar. Fakat şuanki durumda bence elektroniklerden uzak dur. Benim evimde de akustik upright piano var. Upright pianolarda orta pedal sesi neredeyse yarıya indiriyor ve sesi boğuyor. Yani komsşuşların rahatsız olacağı kadar bir ses vermiyor. Ki bu sayede rahat rahat çalışabilirsin. Ayrıca upraight pianolar boylarına göre değişiyor. En yüksek bildiğim kadarıyla 131 var. O da çeyrek kuyrukluyla eşit. Ama sen 118 (en az kaç var bilmiyorum) gibi birşey alırsan hem fiyat olarak fazla zorlamaz hemde az ses verir ki orta pedalda kullanırsan hiçkimseyi rahatsız etmezsin. Akustik pianoların fiyatlarına gelince Taksim-Tünel'den uzak dur derim. Çoğunda çin malı pianolar var ki bu seni çok zorlar akord açısından. Ben benimkini Haliçde bir yerden almıştım. "Bardakçılar" dı sanırım tam haytırlayamıyorum şimdi bulabilirsem telefonlarını yazarım buraya. Orda gayet uygun fiyatlara birçok piano var. En aızndan bir bakarsan seni gayet güzel bilgilerndirirler akustik pianolar hakkında. Bence birşey almadan önce mutlaka git bir bak derim oraya.

Selamlar,

İlk önce Taksim / Tünel ve Cin piyanoları kısmına bir açıklık getireyim, evet biz de Cin piyanoları satıyoruz, ama sadece Çin Piyanoları satmıyoruz, Japon , Çek, Alman piyanoları da satıyoruz. Yani Piyano konusunda sayılabilecek her kademede piyano elimizde oluyor ki buna Steinway & Sons ' da dahil.

Aynı yollardan gecmis biri olarak, yani piyano ile deliler gibi ders çalısman gerekebilecegini, gecenin bilmem kaçında çalman gerekecegini göz onunde alirsak, azap cekmemen icin digital faydali olacaktir. ama hicbir digital piyano asla asla asla akustik piyano hissiyati vermez.

ancak arada akillica sayilabilecek modeller var, Kawai ozellikle ses ve özellikler konusunda cok on planda olmasa da , CA ve CP serisinde kullandıgı gerçek agac ve kuyruklu piyanoya göre gramlandırılmış tuşe ile dikkat cekiyor. Tuşe hammer action değil, direkt Hammer, yani yer cekimine karsi ( kuyruklu piyanolardaki gibi ) bir cekiç ile algilamayi sagliyor ve tus tamamıyla akustik piyanolardaki tusun aynısı.

ayrica CA serisindeki normalde var olan 5 kademe tuş hassasiyetinin yanında bir de USER tuş kademesi olması cok faydalı. User modunda senin belirli bir süre calmandan sonra tuşeni algılıyor ve sonrasını ona göre ayarlıyabiliyor.

Roland'da HP-107 modeli hem Progressive Hammer Action hemde String Action ( tel hassasiyeti ) özellikleri ile cok gerçekçi tepki veriyorlar.

Yamaha bu sene yeni bir seriye geçti, bildigimiz CLP-115,120,150 gibi modeller üretimden kalkti, bu yüzden alirken dikkatli olmanizi oneririm, CLP-240 ve 2 ile baslayan seriler yeni modeller. Denemenizde fayda var.

Zuhal olarak bir Roland ve Kawai'nin Türkiye Distribitörüyüz. Yukarida bahsettigim urunlerin fiyatlari;

Kawai CA5 : 2350 Dolar
Kawai CA9 : 3200 Dolar

Roland HP-107 : 2850 Euro

Yamaha satmadigimdan fiyatlarini tam olarak bilemeyecegim.

AUmarim seni memnun eden bir karar verirsin.

jazzanova' Alıntı:
ama hicbir digital piyano asla asla asla akustik piyano hissiyati vermez.

Kesinlikle katılıyorum bu söze..19 senedir Piyano çalıyorum,bu güne kadar 3 piyanom oldu hepside akustik idi..İbach (külçe gibi eski bi modeldir :D ),Paul river,Steinway (konsol)..özellikle klasik çalışılacaksa,oturulan yer müsait ise (komşular vs :D ) akustikten şaşmayın diyorum ben..kaldı ki malum apartman yaşantısı izin vermiyo bi çok şeye..ama ben sustain pedalı sayesinde gecenin 2 sinde 3 ünde paldır kültür çalıştığımı çok bilirim..(evin duvar kalınlığı çok öenmli :twisted: )şu an bende de piyano yok..piyano ile daha fazla çalışmama kararı aldıktan sonra tamamen synth lere yöneldim..ama tekrar gerekse piyano almam,yine akustik tercih ederim..kolay gelsin :)

Geri