[Eski] Akustik problemimiz.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

roni-aran

Yeni üye
Çalıştığım mekanda her bar gibi akustik sorunu var.Ve azda olsa zevk alarak çalmak adına bu problemi biraz çözmek istiyoruz.Tüm bar sahipleri gibi bizimkide prof. bir akustik düzenlemeyi gereksiz olarak gördüğü için kendi imkanlarımızla birşeyler yapmamız gerekiyor. Bar yaklaşık 100-150 m2 lik bir yer ve özellikle middle seslerde ve daha düşük frekanslarda bir rahatsızlık seziyorum.Tespit ettiğim kadarıyla 110 hz yada katları(yani la notasında çok ciddi bir uğultu var.) tabi diğer birçok frekansında problemli oldugu kesin ama gitarın 2. teli çalındıgında uğultu bariz düzeyde belli. Şİmdi asıl soru şu:
1: Neden mid leri kısmak zorunda kalıyoruz.Bu aslında genel bir soru .Neden çoğu kapalı mekanlarda çoğu müzisyenler mid leri kısmak zorunda kalır.Ve bu nasıl çözülür.
2-Birinci soruya bağlı olarak kendi imkanlarımızla en azından akustik sünger vb bir malzemeyle sorunu azda olsa çözebilirmiyiz.

Ek bilgi olarak, su an ne yazıkki behringer mixer, harici ram marka power amfi ve yeni aldıgımız wharfedale speaker ları kullanıyoruz.Yakın bir tarihte yamaha emx serisi power mixer alacağız.

Barın yarısının fotosu:
dscf5073mediumwm6.jpg

Simdi sonuc olarak bildigimiz ses dalgalarinin bir frekanslari var.Dogal olarak bu ses dalgalarinin hepsinin belli bir dalga boyu var. Eger ki odanin ya da mekanin uzunlugu bu dalga boyu ile ayni uzunlukta olursa problem ortaya cikiyor.Ses hizi da belirli bir ortamda sabit hizdadir.(Acik havada ~300m/s)
Hiz = Dalga Boyu*Frekans oldugunu dusunursek.
300 = 110*x
x yaklasik 3 metre cikar. Simdi bu durumda bulundugun mekanin olculeri 3 metre ve katlari seklinde olmali. Bu yuzden her ortamin akustik olarak iyilestirilmeye ihtiyaci vardir. Oyle ya da boyle bir frekansta sorun yasanir.

Grego bilgiler için teşekkürler fakat bunlardan sorunumu çözecek bir sonuç çıkaramadım .3 metre ve katları dediğin ne mesela? yükseklikmi genişlikmi ne ? Biliyorum geniş ve zor bir konu ama en azından akustik sünger ile sorunu biraz çözüp çözemiyeceğimi merak ediyorum. Bir de şu "la" sesinin uğultu yapmasına sinir oluyorum :)

grego' Alıntı:
Simdi sonuc olarak bildigimiz ses dalgalarinin bir frekanslari var.Dogal olarak bu ses dalgalarinin hepsinin belli bir dalga boyu var. Eger ki odanin ya da mekanin uzunlugu bu dalga boyu ile ayni uzunlukta olursa problem ortaya cikiyor.Ses hizi da belirli bir ortamda sabit hizdadir.(Acik havada ~300m/s)
Hiz = Dalga Boyu*Frekans oldugunu dusunursek.
300 = 110*x
x yaklasik 3 metre cikar. Simdi bu durumda bulundugun mekanin olculeri 3 metre ve katlari seklinde olmali. Bu yuzden her ortamin akustik olarak iyilestirilmeye ihtiyaci vardir. Oyle ya da boyle bir frekansta sorun yasanir.

Burada yaptığın hesap sabit bir frekansta. Müziği hep bu ferkansta mı dinlersin?

Bir de mekânın uzunluğunun bu frekansdaki dalga boyu ile aynı olması nasıl bir problem oluşturuyor?

Mekan sahiplerinin izin verdigi cercevede, dekoratif birseyler yapman sart. temiz duzgun bir yere benziyor, herseyi yapamazsin herhalde.

onun icin, odanin koselerini yok edebilirsin, L seklindeki kosenin onune 45 derecelik bir panel ve arkasina cam yunleri. yukardan tavana kadar.
ilk once speakerlarin asildigi kose ile baslayabilirsin.

orda bir installation hatasi var ama, sorunda ondan kaynaklaniyor olabilir, siz daha cok reflect eden ses dalgalarini duyuyorsunuz, yani tavandan yan ve karsi duvardan gelen sesleri.

dekoratif olarak, paneller asabilirsiniz. burda resimleri ve linkleri mevcut.yada sahnenin pozisyonunu degistirerekte baslayabilirsiniz.

bol sans

berk

Burada kullanmış olduğun kabinin, mixerin ve anfinin markaları bence çok profesyonel olmayan markalardır, bence sorunun bundanda kaynaklanabilir.

tuncayakyz' Alıntı:
Burada kullanmış olduğun kabinin, mixerin ve anfinin markaları bence çok profesyonel olmayan markalardır, bence sorunun bundanda kaynaklanabilir.

Sorun bundan kaynaklı değil. Yamaha emx 5000 ve whaderphale speaker lar var. Kötü sayılmaz yani.Sahnenin yeriini değiştik hoparlörlerin arkasınıda kapattık biraz, sıra geldi köşelere.

Akustik Problemleri

Aslında o barda bence akustik diye bir problem yok.Akustik problemi daha geniş alanlarda ve yüksekliği biraz daha fazla olan yerler için konuşulur.Akustikten anladığınız nedir?Orada bir bağırın.Sesiniz tekrar size dönüyor mu .Bence bara bahane bulmayın .Çaldığınız enstrumanlarda ve kullandıgınız cihazlarda problem var.birazda kullandığınız mikseri iyi tanıyamıyorsunuz gibi geliyor

Akustik problemi

En azından köşeye takılı hoparlerleri sahnenin tam karşısına gelecek şekilde koyun şimdilik bir nebze sorununuz çözülecektir.

Merhaba roni_aran,
sahnenin yerini değiştirdiğinizi söylemişsiniz, fotoğrafda gözüken hoperlölerin arasına taşıdıysanız sahneyi, hem siz kendi sesinizi daha rahat, direk duyacak hem de seyircilere daha doğru bir ses gidecektir (gene kendinizi yakından iyi duyduğunuz için).

emref bence yanlış düşünüyorsun, hoperlörlerin tam karşısına geçerlerse, hem ortamdaki yansımaları duyacaklar, hem mesafenin uzunluğuna göre bir senkron bozukluğu, gecikme yaşayacaklar, hem de dolu bir barda sesin kendilerine yeteri seviyede ulaşabilmesi için sesi çok açmaları gerekecektir, bu da arkadaki dinleyicileri rahatsız edecektir.

Re: Akustik Problemleri

emref' Alıntı:
Aslında o barda bence akustik diye bir problem yok.Akustik problemi daha geniş alanlarda ve yüksekliği biraz daha fazla olan yerler için konuşulur.Akustikten anladığınız nedir?Orada bir bağırın.Sesiniz tekrar size dönüyor mu .Bence bara bahane bulmayın .Çaldığınız enstrumanlarda ve kullandıgınız cihazlarda problem var.birazda kullandığınız mikseri iyi tanıyamıyorsunuz gibi geliyor

İlginç bir yaklaşım. :)

jdr-harmony' Alıntı:
Merhaba roni_aran,
sahnenin yerini değiştirdiğinizi söylemişsiniz, fotoğrafda gözüken hoperlölerin arasına taşıdıysanız sahneyi, hem siz kendi sesinizi daha rahat, direk duyacak hem de seyircilere daha doğru bir ses gidecektir (gene kendinizi yakından iyi duyduğunuz için).

emref bence yanlış düşünüyorsun, hoperlörlerin tam karşısına geçerlerse, hem ortamdaki yansımaları duyacaklar, hem mesafenin uzunluğuna göre bir senkron bozukluğu, gecikme yaşayacaklar, hem de dolu bir barda sesin kendilerine yeteri seviyede ulaşabilmesi için sesi çok açmaları gerekecektir, bu da arkadaki dinleyicileri rahatsız edecektir.

Evet sahneyi iki hoparlör arasına aldık ve sorun biraz düzeldi,Şu an hem biz biraz daha doğru duyuyoruz hemde dinleyiciye daha iyi gidiyor. Bu ara köşeleri kapatmakla uğrasıyoruz.

Roni bu kadar uğraşma. Bırak çal gitsin.
Zaten küçücük mekan. Bir de köşeleri traşlayıp, kenarları daraltırsan daha az masa sığar oraya. Adamın işlerini, güçlerini kesersin Maazallah... :lol:
Ben orada 3 sene çaldım. Daha doğrusu o mekan 3 senemi çaldı. :) Bir daha çalmak istemediğim tek ortamdır o mekan. Tabi ses problemleri yüzünden. Gerçekten çok uğraşacaksınız.
Kolay gelsin.

Eski kullanıcı adım emref yeni kullanıcı adım fidanses olmuştur.Bilginize...

Hoparlörleri sahnenin tam karşısına duvarın üst kısmına sahneyi sağ-sol ortalayacak şekilde konulmasını söylemiştim sanırım yanlış anlaşıldı ve bu şekilde dönen değil direk ses alınacağından varsa bile akustik hissedilmeyecektir ve rahat program yapabileceklerdir.

Fidanses seni rakip forumlardan gönderdiler buraya galiba. Eski hesap yeni hesap beş mesaj attın beşi de okuyanı uçuruma sürükler 8)

Senin sözüne uyan anında işsiz kalır bu piyasada. Biraz sabırlı ol, bak öğren ondan sonra yaz arkadaşım. Öyle düz mantıkla çözüm üretilecek konu değil bu akustik konusu.

M.

Geri