[Eski] Analog Synth modülleri...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Selam! CS-80 bana Prophet VS ve MKS-80 e mal oldu ama hiç değilse sevgili dostum Cem'e gittikleri için içim rahat.

Açıkçası imanım gevredi CS-80 i alırken.. Şansım da yaver gittiği için kazasız belasız atlattım. Ama bir daha bu çapta işe girmem. Zaten alacak fazla birşey kalmadı benim için.

CS-80 bağımsız 16 mono synth ten oluşuyor. Curtis gibi phase lock olmayan 16 custom VCO kendi salınımları ile uçuşuyorlar. İnanılmaz keyifli 77 model alette velocity ve polifonik aftertouch var.
Buna VCO ların serbest salınımları da eklenince art arda iki aynı ton duymak imkansız. Bulut gibi padler, stringler,
kalın brass ler, doğal choruslu pluck tonlar. Son derece organik bi aletmiş. Ortam sıcaklığına göre bir miktar akord sorunu olabiliyor var VCO footage ayarlayarak VCO lar reset edilebiliyor. 51 cm lik ribbon ve ring modülatörü de unutmamak gerek.

Umarım P5 iyi gidiyordur. Çok severek aldım ve çok severek çaldım. En son Gülden Gökşen in Güldencaz albümünün kayıtlarında kullandım. P5 ini oradan da dinleyebilirsin :) Hafıza pilleri bir daha oyun oynadılar mı?

Gülden Gökşen'in albümünü ilk fırsatta dinleyeceğim...Bakalım ben ve benim biraderde yurtdışı piyasaya sulanmış durumdayız, bizim P-5 oralara da nam salacak evelallah :) P-5'in pilinde sorun çıkmadı şu ana dek. Geçenlerde Wine Country'den getirttiğim 200 seslik kaseti alete yüklerken epey uğraştığım seslerim gitti. O nedenle artık yazdığım her sesin settinglerini mutlaka kağıda kaydediyorum. Elimde yedek pil de var zaten. Yukarı da da bahsettiğim gibi midi kartı biraz canımı sıktı ama midi/cv konvertörüyle işi halledeceğiz artık...Aslında P-5'i kullandıkça çözmeye başladım. Mesela en iyi vibrato etkisi yarı LFO yarı noise ile elde ediliyor ve daha agresif vibrato elde ediliyor. Mimari basit olmasına rağmen çok önemli incelikler var alette. Filter envelope'un Osc. A'yı en iyi şekilde modüle etmesi için envelope'u çok ince ayarlamak gerekiyor...

CS-80 hayırlı olsun diyelim. Tabii tamamen discrete osilatörleri olduğu için bolca drift yapıyordur kerata..valla benimde en azından Arturia CS-80'im var :D çokta güzel pad sesleri var...

Aslında tamamıyla discrete yapılı olup, dayanıklı, hafif ve nispeten ucuz olan alet bence JP-8. Oberheim Ob-X'de çok iyiymiş ama bulmak imkansız. Tabii birde CEM osilatörlü ama discrete ladder filtreli MemoryMoog varki bulduğum yerde alacağım...

Bahsettiğin Cem beyde sanırım benim Compel vasıtasıyla görüştüğüm Cem Bey. Onun da benim gibi ODTÜ'lü olduğunu hatırlıyorum. Daha sonra kendisini arayamadım ama İstanbul'a gelirsem koleksiyonunu görmek isterim açıkçası 8)

Bahsettiğim Cem, bu forumda oberheimcem
nick i ile yazan Cem Melik. İstanbul'a yolunuz düşerse görüşelim hem de tanışmış oluruz. Çalışmalarınızda başarılar ve selamlar.

Tamamdır, Oberheimcem zaten büyük bir koleksiyonu olduğunu yazmıştı. Görüştüğüm Cem kendisi o zaman...Analog koleksiyonunu hayal ettiğimde, o nick name'ini şöyle muhteşem bir Oberheim 8-Voice'den aldığını tahmin ediyorum :) İstanbul'a bu yaz döneminde gelmeyi planlıyorum. Geldiğimde mutlaka uğrarım. Bende iyi çalışmalar diliyorum.

Beyler ben de sizlerle tanismak isterim. Siz her ne kadar analog'cu olsaniz da digital'i de es gecmeyin :) SynthMaster'i bir deneyin, her turlu modulasyon mevcut, filter fm dahil :wink:

bulent biyikoglu' Alıntı:
Beyler ben de sizlerle tanismak isterim. Siz her ne kadar analog'cu olsaniz da digital'i de es gecmeyin :) SynthMaster'i bir deneyin, her turlu modulasyon mevcut, filter fm dahil :wink:

Sizi harmony-central'den hatırlıyorum galiba, yanlış mı? audio sistemleriyle ilgili bir firmanın sahibiydiniz sanırım...synthmaster sizin soft sintiniz mi? denemekte fayda var tabii :) osilatör FM ile gayet güzel sonuçlar alınıyor ama filter FM ile ne tür ''distinct sound'' lar alınabiliyor sizden öğrenirsek güzel olur açıkçası...

Harmony-central'a daha once (97'de) effectsMaster isimli programimi upload etmistim. SynthMaster'i henuz yayinlamadik, ama az kaldi Mayis sonu once ucretsiz LE versiyonunu yayinlayacagiz ardindan da Haziran'da ticari versiyonun satisina baslayacagiz web sitesinden.

Bu arada bilmeyenlere tekrar hatirlatayim forum uyelerine SynthMaster ucretsiz, VST/RTAS/DXi/Standalone formatlarinda mevcut, bkz:

http://www.muziktek.com/turkce_site/mod ... &start=150

Filter FM ile ilgili su ornekleri dinleyebilirsiniz, yorumlarinizi esirgemeyin, zira feedback cok onemli urun gelistirme asamasinda:

http://www.kv331audio.com/synthmaster/s ... fatosc.wma
http://www.kv331audio.com/synthmaster/s ... lterfm.wma

Tesekkurler,

Bulent

Merhaba Bülent bey, Synthmaster'ı ilk defa duydum. Ama bu benim soft synthlere çok fazla aşina olmamam yüzünden olabilir. Yanılmıyorsam tamamen Türk mühendisi ve işçisinin emeği ile ortaya çıkmış bir ürün :)
Her şeyden evvel bu açıdan tebrik ederim. Merakla demo versiyonu bekliyoruz.

MertTopel' Alıntı:
Merhaba Bülent bey, Synthmaster'ı ilk defa duydum. Ama bu benim soft synthlere çok fazla aşina olmamam yüzünden olabilir. Yanılmıyorsam tamamen Türk mühendisi ve işçisinin emeği ile ortaya çıkmış bir ürün :)
Her şeyden evvel bu açıdan tebrik ederim. Merakla demo versiyonu bekliyoruz.

Sevgili Mert, yukarida da yazdigim gibi sizlere demo memo vermiyoruz, forum uyelerine ucretsiz :D Haftasonu yeni versiyonun duyurusunu buradan yapacagim.

Demo demisken, programin ucretsiz LE versiyonu da demo versiyon degil, gene full ozellikler var, sadece polifoni / plugin count / audio-in bit resolution (10 bit) kisitlamalari var. Bu sayede herkes projelerinde SynthMaster kullanabilecek, begenenler de zaten web sitemize gider satin alir.

Bülent Bey,
linkler için teşekkür ederim. En kısa zamanda feedback'lerimi burada sunacağım...Bir Türk mühendisi olarak ABD'de bizi temsil etmeniz açıkçası beni gururlandırdı. Aslında bende sizin gibi elektronik mühendisiyim...Dünyevi şartlar elverse 8 polifoni bir discrete komponentli analog sinti tasarlamak üzere çalışma yapmayı çok isterim ama bu galiba hiç bir zaman olmayacak...Soft sintinizin önemli başarılar yakalamasını ümit ediyorum. Bu arada naçizane bir de önerim var; dünyada yavaş yavaş soft sintilerin pratikliğini hardware'in güvenilirliği ve makine/insan arayüzü verimliliğiyle birleştirme trendi var..bunun en son meyvesi de creamware firmasının minimax asb ve profit asb sintileri oldu...bu aletlerde müzik algoritmalarına göre optimize edilmiş işlemciler kullanıldığı için ses kalitesi daha yüksek oluyor...önümüzdeki yıllarda bu pazarın daha da büyüyeceğini tahmin ediyorum...geliştirdiğiniz synthmaster'in desktop hardware versiyonu size önemli kapılar açabilir...tabii bu da bizim için gurur vesileri olur...

Sagolun destekleyici yorumlariniz icin. Hardware olayi cok masrafli bir is, o yuzden girebilecegimi hic sanmiyorum. Yanliz Moog / Hammond B3 tarzi enstrumanlari PowerCore / Protools TDM icin yazmak isterim ilerde.

Bülent Bey,

henüz soft sintinizi indiremedim ama özellikle filtreleri modellerken esinlendiğiniz bir brand var mı yoksa kendinize özgü bir tasarımı mı tercih ettiniz?

Cem Bey merhaba,

sanırım beni hatırlarsınız, telefonla bir kez konuşmuştuk. Sizdeki CS-80 Mert'teki alet mi yoksa bu da başka mı? Bu aletin iç resimlerini görmüştüm, içinde metrelerce kablo var... herhangi bir arıza/bakım durumunda nasıl başa çıkıyorsunuz bu canavarla? Valla eski Oberheim arıyorsunuz ama olsa olsa yine sizde olur bu aletler :) İngiltere'deki RL music firmasında 4500 GBP fiyata muhteşem bir 8-Voice var ama alet görmeye değer yani... Analogue Solutions firmasının 1 ve 4 sesli SEM modelleri var, sanırım yakın bir zamanda monofonik olandan alacağım bir tane... bakalım overdubbing ile eski vintage Oberheim sesleri çıkartabilecek miyim 8)

CS-80 in software versiyonu da var ordada bulut gibi padler duydum ben dostlar.... Sesleri merak edenler demosunu çekip dinleye bilirler ama hardware i kadar olurmu orasýný karýþtýrmýyayým. 8) Yeni bir tarýþma çýkmasýn :wink: .

CS-80'in muhteşem bir sese sahip olduğundan hiç kuşkum yok..İşin ilginç tarafı sadece Studio Electronics firması bu aletin filtresini modelledi ve Omega serisinde opsiyonel olarak sunmaya başladı ama yapılan yorumlar bu filtrenin orjinali ile pek bir alakası olmadığı yönünde...Arturia CS-80V'nin orjinaline ne kadar yakın olduğu konusunda bir fikrim yok ama bu aletin lisanslı ilk kullanıcılarında birisi olarak seslerine bayıldığımı söyleyebilirim...İnanılmaz derecede organik bir alet ve inanılmaz otantik sesleri var...

Arkadaslar soft synth'lere karsi bu kadar acimasiz olmayalim lutfen :lol:
Ne kadar elestirirsek elestirelim gelecek yazilimda, modeller gelistikce tabi analoga daha yaklasacak dijitalde...

Bu arada SynthMaster'da filtreleri stereo hale getirdim, bakin soyle bir pad caldim nasil tinliyor sizce. bu padde 2 saw osc +unison efekti + stereo filtre (LP12) + filter fm var:

http://www.kv331audio.com/synthmaster/s ... reopad.wma

Bu ornekte dikkat ederseniz notalar yukari ciktikca ses saga dogru kayiyor. Bunun sebebi basilan notanin numarasina + siddetine gore pan'in dinamik olarak degismesi. Yani bass'lar soldan, tizler sagdan duyuluyor, aynen bir piyano onunde ortada oturup caliyormussunuz gibi yani.

Geri