[Eski] Andromeda mı Prophet mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alperz

Yeni üye
Kendime bir analog synthesizer almayı düşünüyorum. Vintage aletlere param yetmeyeceğinden ve yeni analogların kullanım(MIDI vs.) kolaylığından dolayı düşündüğüm iki alet var; Dave Smith Instruments'ın Prophet 8'i ve Alesis'in Andromeda A6'sı.

İkisi de 16 voice, 32 DCO'lu. Ancak ikisinin de sesini dinlemedim. Deneyen, kullanan var mı? Beğendiğiniz, beğenmediğiniz özellikleri neler?

Alesis'i Mikafon, Dave Smith'i ise BL Müzik getiriyor. Gönlüm aslında Alesis'ten yana, onda matrix de var hem :D

Alper, Andromeda halen üretimde mi onu bilmiyorum fakat Andromeda full VCO kullanıyor prophet ise DCO. Hani bu iki durumun avantajları ve dezavantajları var elbette. Bunun yanında Andromeda taşınması pek kolay bir cihaz değil, epey irice. Prophet 8 ise daha hafif ve boyutları daha küçük.

Teomanda Andromeda var, karalar buraya birşeyler.

Evet geldim arkadaşlar :) Teknik karşılaştırma olarak Andromeda daha üstün. Bence Jupiter-8'e hakiki bir rakip. Ama oldukça ağır (20+ kilo) ve bayağı da büyük. ABD fiyatı şu an 3000 USD civarında, sana maliyeti tahminen 7000 YTL civarı olabilir. Prophet-08'i ise kardeşim almıştı. Bence son derece güzel sesleri olan ve portable bir alet. Daha da ekonomik ve üstelik rack versiyonu da var. Ses tonu olarak ise benim Prophet-5 ile tam aynı değil ama yeterince yakın. Osilatörler DCO temelli ama Juno'lar gibi ince ses veren DCO'lar değil bunlar. Sonic State'de P-08 ve Oberheim Ob-Xa karşılaştırması vardı bir aralar. Oberheim'in modern versiyonu gibiydi hatırladığım kadarıyla. Bir de 12 dB filtre moduna geçip Oberheim tarzı yumuşak filtreleme yapabiliyorsun. Uzun lafın kısası, hem maliyet hem de taşınabilirlik gibi hususlar bakımından P-08'i tavsiye ederim. Ama Andromeda'nın bir üst ligde olduğu da bir gerçek.

Bu arada, P-08 16 değil ses polifonu ve 32 değil 16 DCO var. Andromeda ise DCO değil VCO temelli bir analog.

Son bir ekleme, Andromeda'da Moog osilatörleri modellenmiş, iki filtresinden biri Moog diğer Oberheim filtresi. Bence Oberheim filtresinin sesi daha hoş. Prophet-08'de ise özel olarak eski Curtis (CEM) osilatörler ve filtreler tekrar ürettirilmiş. Eski Curtis chiplerinden tek farkı SMD (surface mount device) olmaları, o nedenle karakteri Curtis olsa da daha steril. Modülasyon seçenekleri bakımından Andromeda kadar olmasa da, birçok modern dijitalden daha iyi.

Selçuk'a katılıyorum. Bu arada, yine Prophet-08'i yapan DSI'ın PolyEvolver'i var ki, modern bir alet olmasına rağmen duyduğum en müzikal en sıcak sesli alet. Tek kelimeyle süper.

Dream_Gypsy' Alıntı:
Alper herkese nasip olsun böyle kararsızlıklar :)

Ahahahha

Alper neden virus ti yada nord tarzı aletlere bakmıyorsun. Bende az bulunan kullanılan aletleri seviyorum. Ancak hakkında bilgi, ses, paylaşım vb.. az bulunuyor...

Yeni nord lar valla eski analogları aratmıyor. Hatta bi nord wave alsan sahne setup ın kapanır. İçine istediğin sesi yükle o minicik görünen hafızası dolmak bilmiyor...

alperz' Alıntı:
...Deneyen, kullanan var mı? Beğendiğiniz, beğenmediğiniz özellikleri neler?

Alesis'i Mikafon, Dave Smith'i ise BL Müzik getiriyor. Gönlüm aslında Alesis'ten yana, onda matrix de var hem :D

İkisi de çok klas synth aslında.. 8) Sonik tercihine göre hangisine daha yakın hissediyorsan ona bak derim, çünkü önemli olan kullanım becerin. Önceki yıl BL müzikten Prophet 08 almıştım, halen büyük bir keyifle kullanıyorum! Kurcaladıkça buzdağının görünmeyen kısmına nüfuz edebiliyorsun.. İnanılmaz hacimli ve müzikal sesler elde etmek mümkün. Detaylı izlenimlerim.

Fikir vermesi açısından sadece Prophet 08 kullandığım Analogic adlı çalışmamı dinle istersen. Gerçi seslerin hiç biri cihazdaki preset'ler arasında yok ama P08 alma durumunda bilahare detaylı tüyo vermiş olurum.. :wink:

Prophet_08, bir ara sana uğrayıp Prophet'i deneme şansım olur mu acaba?

Andromeda kullanan bildiğim tek kişi Jamiroquai'in klavyecisi Matt Johnson. O da çok ciddi kullanmıyor Andromeda'yı. Basit saw lead'ler falan... Ama modülasyonlarını çok seviyorum onun. Mikafon'a mail attım ama henüz dönmediler. İşlerimi biraz seyreltip Mikafon'a gitmek en iyisi sanırım.

alperz' Alıntı:
Prophet_08, bir ara sana uğrayıp Prophet'i deneme şansım olur mu acaba?

Ankara'daysan deneyebilirsin tabi ki. Ö.M. ile haberleşelim.

Aslında bu cihazlar preset seslerine göre alınmaya karar verilecek türde synth'lerden değil (preset seslerin hiçbiri bende kalmadı zaten), daha çok kurcalandıkça cihaz gücünü göstermeye başlıyor.. Yani sahibine göre ses veren synth'ler bunlar.. :wink:

Zaten presetlere bakmam hiçbir alette. Genelde tek osilatörleri dinlerim. Sync'ine bakarım, lfo'su nelere bağlanabiliyor, hangi modül nereye bağlanabiliyor onlara bakarım. Eh bir de tuşe ve knoblar falan. Ama Ankara zor abi. Belki konser olursa gelebilirim ancak. Yine de nezaketin için çok teşekkür ederim :)

Andromeda'yı Duran Duran'ın klavyecisi Nick Rhodes da kullanıyor. Future Music dergisinin 196. sayısının 40. sayfasında Duran Duran'ın klavyecisi Nick Rhodes, kullandığı güncel klavyelerin Alesis Andromeda ve Roland V-Synth GT olduğunu ifade etmiş.

V-Synth'i inceleyemedim ama Wavestation gibi Vector Synthesis yapıyorsa onu da bir gün almak iyi olur aslında.

Neyse, BL Müzik'e gideceğim işlerimi toplarladıktan sonra. Alesis içinse Mikafon'dan hiç ümitli değilim açıkçası. Ama onun da matrix'i ne kadar kullanışlı çok merak ediyorum.

Geri