[Eski] Anlayamadım gitti bu işlerden..İşlemci tavsiyesi lütfen...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

firestorm

Yeni üye
Arkadaşlar, yeni PC almak durumundayım. Eski P4 3.2 Ghz işlemci artık yetmiyor, çünkü ağır plug-in'ler tıkanmaya yol açıyor.

Ama maalesef teknik bilgim çok az ve ne alsam işimi görecek, bir türlü bilemiyorum..

Şu işlemci ve fiyatı iyi midir? Ne alınır, nereden alınır yardım ederseniz sevinirim..

http://www.vatanbilgisayar.com/product_ ... I_ID=26365

İhtiyacım p4 3.2 kadar kolay tıkanmayan bir bilgisayar.

Biraz da bilgi sahibi olmak adına,

Bu 4 çekirdek nedir, 64 bit gerekli midir, hızdan çok uyum mu önemli, cache bellek mi?

Sorduğum her kafadan bir ses çıktı. Buraya sorayım dedim..

Windows XP sp2, cubase sx3 ile çalışacak, en verimli ne toplayabilirim? Adana'dayım. Sadece kasa için 1000 ytl altı, üstü ve civarı birşeyler arıyorum.

Teşekkür ederim.

Q6600 mükemmel performans yakalayabileceğin bir işlemcidir. Üstelik bugünlerde fiyat/performans olarak tavan yapmış durumdadır, hiç düşünme al :wink: İşlemci 4 çekirdek ve 8mb ön bellek ile senin bir önceki işlemcinin rüyasında göremediği şeyleri yapar, abartmıyorum:)
4 çekirdek şöyle birşey oluyor, işlemci hızı 2.4x4 = 9600 mhz. gibi oluyor ya da ortalama diyeyim... 64 bit olunca da gayet iyi oluyor ama Vista problemleri çözüldümü bilmiyorum, özellikle Vista'da daha yüksek ram kullanma avantajın oluyor ya da Mac OSX kurarsan da aynı şey çok daha iyi bir şekilde geçerli :wink:
Herneyse detayı boşverelim ve o işlemciyi gönül rahatlığı ile alıp bugüne kadar seni zorlayan projeleri açtığın zaman işlemci performansının kımıldamadığını göreceksin...

Şimdiden hayırlı olsun :)

Q6600 yı bende tavsıye ederım

Zaten ıslemcı hızının artmasını artık beklememek lazım

Sadece cekırdekler artacak
mesela mac te 16 cekırdekler yolda :D

caci' Alıntı:

Bunu derken tam olarak ne demek istediniz sevgili caci?

Yani mesela 3.2 ghz den fazla, misal 4-5 ghz olmaz ama, çoğaltılarak güc artırılır gibi birşey mi? Doğru mu anladım?

Bir de 2.4 hız olarak yavaş gibi duyuluyor, aslında Q6600 için bu yüzden endişe etmiş ve sormuş bulundum..

Xeon'lar nasıl? Bu konuda da hiçbir fikrim yok..

Eğer "şöyle 50-60 $ daha koy, şunu al" diyebileceğiniz bir işlemci var ise ondan alayım..

:roll:

Yoksa, Dazejar'ın dedikleri içimi rahatlattı. Q6600'ü alacağım..

Saat hızının artması, bildiğim kadarıyla kararsızlıkların, ısının ve enerji sarfiyatının da artması anlamına geliyor. Bu yüzden, üreticiler saat hızı yarışından vazgeçip, daha küçük alanda daha fazla transistör içeren mimarilere, ve çoklu çekirdek yapılarına geçiş yaptılar.

Xeon toplama fikri belki öngördüğün meblağı biraz geçebilir. İlgilenirsen, bizim Avidçiler devamlı araştırıyorlar, ipuçlarını alır bir ara bu sayfaya yazarım.

Aradım konuştum.

Bu Xeon makinalarda asıl fiyat farkını anakartlar ve kasa oluşturuyormuş.

Intel es 5000xvn bu iş için kullanılabilecek örnek bir anakartmış.

İşlemci fiyatları çok oynamıyor, hemen hemen Q6600 civarında.

Ya aslinda isletim sistemini bence degistir Yigit. Simdi 4 cekirdek guzel islemci alacaksin, 2 GB ram olacak.

Asagida anlatacagim sey cok yanlis olabilir, eger bilen birisi varsa kesin sekilde sileyim.

Islemcin fabrikan ise, Ramlerin o fabrikada uretilen malzemeyi, saticiya dagitan kamyon. Mesela sen Q6600 aldin. 2.4 Ghz ve 4 cekirdek olduguna gore, fabrikan senin ortalama 10.000 urun uretiyor.

2 Gb ram alacaksin, her uretim basina ancak 2000 urun goturulebilecek. Geriye kalan 8.000 urun cope gidecek. Tahmin ediyorum ki yeni Mac Pro'lara 32 GB ram slotu koymalarinin sebebi bunun onune gecmek. Yani 8 cekirdek olunca bu fark baya artiyor.

Ama dedigim gibi yukaridaki anlatim benim sacmaligim olabilir, ama eger degilse basit bir anlatim oldu :)

Ama her halukarda elindeki bilgisayardan sonra ucacagin kesin.

bence ilk öncelik işlemci yerine hdd üzerinde düşünmek,sonuçta veriler hdd üzerinden geçeceği için SCSI yani skazi disk kullanmak mantıklı gibi tabi bunlar fiyat olarak fazla oldukları için depolama yerine sadece sistem ve programları üzerine kurabileceğimiz ufak bellekli bir skazi disk yeterli olacaktır depolama amacı için yine 7200rpm hdd lerimizi kullanabiliriz.
2.aşama ise normal bir ddr ram kullanmak yerine ecc ram kullanmak olacaktır bu ramleri daha çok server kasalarda görmüş veya duymuşuzdur özellik olarak performans ve stabilite açısından daha kullanışlıdırlar tabi ki Q6600 işlemci 1066 mhz bir işlemcidir 1066 mhz lik ramlerde artık piyasada rahatça bulunabilmekte eğer bu işlemciyi düşünürsen ram olarak 1066 mhz seçmekte dikkat et
işlemciye gelince amd ile tanıştığım dönemden beridir intel bana zevk vermemektedir eğer sayısal karşılaştırma yapacak olursakta veri yolu olsun cache bellek olsun amd daha önde olduğunu görürüz artı olarak 64 bitten bahsetmiştin windows xp sp2 32 bit çalışan bir sistem alacağın 64 bit işlemcinin çokda artısı olmayacaktır sana artı 64 bit destekleyen çokda programla karşılaşmadım (biraz uzağım bu dönemler :)) ondan da olabilir )
şu an için genel anlamda bunları değerlendirebildim aklındaki sistemi yazarsanda parçalar üzerinde kullandıklarım için yorumlar yapabilirim,
kolay gelsin ...

Yurkarıdaki genel yazıları okuyarak nacizhane önerilerim:

1-Hemen unutmadan HD olarak SCSİ düşünme.Evet gözle görülür performans artışın olacaktır ancak çok ses çakrtan vede stabilite olarak çok aşağı seviyelerde bir sisteme sahip olacaksın demektir.Onun yerine 2 adet aynı marka ve kapasite sata disk ile raid yapmak çok daha iyidir (ben yapıyorum kesinlikle tavsiye ederim)

2-İşlemci olarak son 1 seneden İntel hem fiyat hemde performans olarak desktop ve laptopta AMD nin önüninde.2 sene önce desktop için AMD alın diye bağıran ben artık kesinlikle İNTEL diyorum.Sonuçta şuanda desktop alınacaksa 4 çekirdekli 64bit işlemcilere yönelmek akıllıca.AMD nin 4 çekirdekli işlemcileri ciddi anlamda problemli ve eski teknoloji kullanılarak üretilmiş.Yanlız genel olarak 4 çekirdekli işlemcilerin problemi gerçek 4 çekirdekli olmamaları.C2Quad işlemciler 2 adet C2D işlemcinin fiziksel
birleşiminden meydana geliyor.Yukarıdan bakıldığında pek bir fark yokmuş gibi ama farklılıklar var ki İNTEL yakında gerçek 4 çekirdekli işlemcilerini çıkaracak piyasaya.Sana tavsiyem ya c2q al mis gibi kullan yada bekle yeni nesil işlemcilerden al (tabi biraz daha pahalı)

3-DAW için en önemli faktör bence RAM ve veri yolu hızı.Ki yukarıda da belirtilmiş veri yolu hızı çoğu zaman miktardan daha önemli.Artık standart olan 2GB ram ama veri yolu için bir limitim yok.Cebindeki para neye yetiyorsa maksimunu alman çok ciddi performans değişikliği yaratacaktır.800mhz-1066mhz-2000-3000-...
:D

nebukenazar'ın yazdıklarına aynen katılıyorum.

AMD şu sıralar tercih edilecek bir işlemci değil. (bu arada sanırım AMD Phenom mimarisi gerçek 4 çekirdekmiş, genişletilmiş dual-core tasarım değil yani) Phenom'da durum nedir bilmiyorum o yüzden.

SCSI pahalı bir çözüm. Şimdilik bir çift RAID'le idare eder, para oldukça, fiyatlar düştükçe SSD disklerden edinebilirsin. Performansları epey yüksekmiş.

denerek görülmesi gereken kavramlar oldukları için aslında kesin şu olacak demek çok zor ve yanlış olur,bide işin şans dediğimiz bölümü varki bildiğimiz üzere toplama donanımlarda uyum sorunu yaşıyan arkadaşlar muhakkak olmuştur bunuda ön planda tutmakta yarar var performans konularında
amd intel çatışması aslında yıllardır sürüyor o yüzden şu an tutup amd çok ii çok baba işlemci diyemem :) dediğim gibi göreceli bir kavram şu an bende laptobumda c2d kullanıyorum ama okuduğum bir kaç yazıdan aklımda kalan film ve seslendirme stüdyolarında hala amd kullanıldığını hatırlıyorum tabi bunlar reklam amaçlı yazılar olacağı için net bir bilgi olarak kabul etmek gereksiz,sanırsam şu an için kullanan arkadaşlardan da kötü bir yorum gelmediğine göre mantıklı seçim Q6600 olacaktır,dört çekirdekli işlemci yani çoklu veri yolu hızdan çok sıkışmalarını da önleyecektir,
hdd konusunda performan denince SCIS ama fiyat olarakda düşünürsek 32mb cache 7200rpm bir hdd de işimizi görecektir ama bunlarıda sessiz olarak beklemeyin diskin çalıştığı zamanlar kullağınızı koyunca sesler :) geliyor

Çoğunluğun olumlu yorumlarına da dayanarak q6600'ü almaya karar verdim. Teşekkür ederim.

AMD için nedendir bilinmez, yıllardır sevemedim gitti.

Bu ecc ram'leri de ilk kez duydum. Valla bırakacam bu işleri, takip edemiyorum yahu..

Birkaç araştırmadan sonra şöyle birkaç soru sormak istiyorum:

Benim cubase kullanırken (plug-in'ler ile birlikte) tıkanmamın sebebi ne tür bir işleme benziyor? Daha açık ifade etmeye çalışayım..

Bu linkte:

http://www.thgtr.com/cpu/charts/index.h ... &chart=432

Bir çok işlemcinin, bazı uygulamalarda gösterdikleri performanslar görünüyor.

2 işlemci karşılaştırmak üzere seçiyorsunuz. Ve bir adet de ölçüm tipi...Tablodaki kırmızılar sizin karşılaştırmak üzere seçtikleriniz oluyor.

Bugün bir arkadaşımın kafamı karıştırması üzerine şu iki işlemciyi karşılaştırdım:

http://www.vatanbilgisayar.com/product_ ... I_ID=26365
http://www.vatanbilgisayar.com/product_ ... I_ID=33065

Ama ölçüm şekillerinde neyi hedef almam gerek, tam bilemedim.

Genel olarak oyun ile ilgili ölçümlerde e8500, q6600'e göre hep üstte çıkıyor. Photoshop'da o şekilde...

Ben buradan ölçüm olarak neye bakacağımı pek bilemedim...

e8500 ve q6600 kararsızlığım için bazıları şöyle düşünüyor:

iyi de o programlar 4 çekirdeği kullanıyor mu ???

bende video ile uğraşıyorum ama dikkat ettim programlar tek çekirdek kullanıyor...

bir çekirdeğin kullanımı %100 civarında ikinci çekirdek %0-1 gibi toplamda %50 işlemci kullanılıyor...
kullandığın programlar çok çekirdek destekli değilse çok çekirdeğin çok anlamı kalmıyor...

En son ikisini de bırakıp bunu alacağım ama

http://www.eksencomputer.com/component/ ... 5/lang,tr/

fiyatlar... :evil:

firestorm' Alıntı:
caci' Alıntı:

Bunu derken tam olarak ne demek istediniz sevgili caci?

quote]

Sevgili Berkay cevap vermis ama bu gunku teknolojı ile kullanılabilinecek
transistor teknolojısının sonuna gelinmiş yanı artık yok

budan sonra gelen teknolojı tamamen büyü ve gercek
yani analog isleme aynen sımule edilebilinecek
animasyon filimleri gerceginden ayrılamaz hale getirecek gibi.

caci tam anlayamadım, transistor küçültme teknolojisinin sonuna geldiğini mi söylüyorsun?

Ben sürekli daha küçük mimari haberleri okuyorum, 45nm'deler şu aralar, önümüzdeki sene 35nm'ye geçilecekmiş.

P4'ler 90 ya da 65 nm idi. Net hatırlamıyorum, ama bir P4 ile C2D'nun farkını bu nm teknolojisi yaratıyorsa biraz daha küçültsünler, zira iyi birşey. :D

Tabi daha ilerideki gelişmelerden bahsediyorsan ayrı.

Yiğit, verdiğin linklerdeki işlemcilerden Quad olan 65, Duo olan 45 nm mimari.

Yani Duo olan daha yeni bir mimari, fark buradan doğuyor olabilir.

Bir de, tabi ki almışken bolca araştırıp en mantıklısını almak en doğrusu ama, C2D 2.0 Ghz laptopla,18, 20 kanal, aklıma geldiğince plug-in, (Win-Mac ikisinde de) rahat rahat mix yapabiliyorum. 1.86 masaüstünde de durum aynı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri