[Eski] Arranger trackda edit ve miks yardım

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

stable24

Yeni üye
Arkadaşlar merhaba,sizlere danışmak istediğim bir konu var.Cubasede arranger trackta programladığımız şarkının A sı B si C si D si E sini tanıttıktan sonra,farzedelim şarkının D si için 2 kez tekrar ettiricem ve E si ilede 3 kez tekrar ettirip şarkıyı fade out yaparak bitirmek istiyorum diyelim.Bu esnada şarkının D si 2 kez tekrar ederken arrangera sokmadan boş bir audio track açıp tekrar eden kısımlara birşey kaydedebiliyormuyuz?? Böle bi özellik varmı?? birde sorum 2 şöle böle yazılmış bir parça export edilirken yukarda mavi şarkının tracklarını seçili gösterme çubuğumuz nerden nereye kadar uzatılmalı.Yada export ederken arrangerin kendinin programlayıp şarkıyı bitirdiği yeri otomatik tanıma yada tanıtma özelliği varmı cubasede???

stable24' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba,sizlere danışmak istediğim bir konu var.Cubasede arranger trackta programladığımız şarkının A sı B si C si D si E sini tanıttıktan sonra,farzedelim şarkının D si için 2 kez tekrar ettiricem ve E si ilede 3 kez tekrar ettirip şarkıyı fade out yaparak bitirmek istiyorum diyelim.Bu esnada şarkının D si 2 kez tekrar ederken arrangera sokmadan boş bir audio track açıp tekrar eden kısımlara birşey kaydedebiliyormuyuz?? Böle bi özellik varmı?? birde sorum 2 şöle böle yazılmış bir parça export edilirken yukarda mavi şarkının tracklarını seçili gösterme çubuğumuz nerden nereye kadar uzatılmalı.Yada export ederken arrangerin kendinin programlayıp şarkıyı bitirdiği yeri otomatik tanıma yada tanıtma özelliği varmı cubasede???

O bahsettiğin audio kanalına kayıt alabilirsin.

Cubase export mixdown ederken cycle ı loop olarak aldığın kısmın içini eder. Tüm şarkıyı linear şekilde yazıp exportunu almalısın. Sanırım aranger olarak çalıştığın dinlediğin şekilde bir şarkıyı export edemiyoruz. Belki realtime export ile mümkündür ama bilemiyorum.

Bunları kafadan söylüyorum tabi belki benimde atladığım birşeyler vardır.

BoraUslusoy' Alıntı:
Ömer, MMA DERGİ'de Doruk SOMUNKIRAN hocamızın Arranger Track ile ilgili bilgilendirici bir makalesi mevcut idi. Bir göz at bakalım sorularının cevaplarını bulabilecek misin?
http://www.mma.gen.tr/turkce/indir/MMA_ ... 12_web.pdf

Sevgili Bora abi,aynı zamanda hocamız,dergide Doruk hocamızın arranger track ile ilgili yazısını okudum gerçekten çok faydalı bilgiler yer alıyor,baya bilgilendim bazı konularda,ayrıca sizinde produksiyon günlüğünüzü okudum,çok hoşuma gitti.Çok faydalı bilgilerin olduğu bir dergi.Çok teşekkürler.

Sevgili optik,faydalı tecrübelerin için öncelikle teşekkürler,arranger modunda export oluyor,ancak punch in out çizgisi arasında kalan bölümlerin uzunluğunu tam kestiremiyordum.Doruk hocamızın makalesini okuduktan sonra olaya çözüm buldum,flatten komutu vermek gerekiyormuş,bende olaya geçici çözüm olarak projede en alta boş bir stereo track açıp o tracka ait stereo ini kaldırıp total outu o kanaldan stereo in verdiriyordum ve arangerda recording yaparak şarkının düzenlenmiş halini oraya linear olarak kaydedip expoerttan çıktısını alıyordum.Birde arranger track aktifken tekrar eden partisyonların üzerine audio kanal kaydetmesine kaydediyor ancak playbackte seçili arranger bölümü arasında kalacağı için sonradan eklenen audio partisyonuda tekrar ediyor.Doruk hocamızda live çalımla ilgili arrangerin eksik yanı olarak bunuda belirtmiş zaten.Aslında Arranger cubasin can damarı bana göre,saatler hatta bazen haftalar sürebilicek edit,miks süreçlerinden insanı kurtarıyor ama bende daha yeni yeni arranger tracklar oluşturup çalışmaya başladım öğrencez bakalım zamanla artık.

İnanırmısın kaç senedir Cubase kullanıyorum o kadar alışmışım şarkılarımı linear şeklinde editlemeye mixlemeye hiç bu aranger track olayını merak edip kullanmadım desem yeridir.
Şu an çok şaşırdım :) bir şarkıyı hazırlarken alt alta dizdiğim şarkı içerisinde kullanmak istediğim loopları teker teker linear şekline yaymak editlemek gerçekten baya uğraştırıyor. Onları cut copy yaparken vs vs yok ilham kaçıyor yok yoruluyorsun falan , oysaki bir enstrumandan sonra şu girecek bu girecek diye şarkıyı yaymadan önce mute ederek denediğim kısımları , aranger olarak hazırlayıp export alabiliyoruz ve bu müthiş oldu benim için.
bende Cubase kullanıyorum sanıyordum :)
Çok sağol bu konuyu açarak benide aydınlattığın için.

Evet senin dediklerine ilave birde olayın en güzel yanı şarkının introsunu ayrı şanını ayrı nakaratını ayrı aranağmesini ayrı 2.kıtası ve tekrarlarını ayrı ayrı yaratabiliyorsun.Mesela introda atıyorum bir bass gitar partisyonunda sorun var hemen ilgili aranger trackı seçip o kısım içerisinde olayı düzeltiyorsun iş bitiyor,aynı intro tekrar edecekse istediğin kadar ettirebiliyorsun oysa hatalı bir partisyon oluşsaydı linearda tekrar eden kısımlar içinde arka arkaya çalmak zorunda kalıcaktık veya işte nakarat' ı şandan sonra bir daha tekrar ettirmek istiyorsun yada şanda birbölüm var diyelim onu 2 kez söyletip nakaratı arkadan 2 kez daha çaldırmak istiyorsun diyelim bunu mikste linear olarak,heleki 20-30 kanal bir projede çalışıyorsan düşünsene olayın ne kadar büyük çapta vakit kaybettiriceğini ve ayrıca miksi ve editleri oturtana kadar bedenen yorulacağını.Alternatif introlar,endingler,nakaratlar,atacklar yada varyasyonlu kısımlar üretmek içinde mükkemmel çözüm arranger tracklar oluşturmak.

Geri