[Eski] artık protools zamanı ancak ...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ghelida

Yeni üye
Selam herkeze ;
öncelikle ben de herkez gibi hayırlı olsun diyorum.
Burası interaktif olarak bilgi tecrübe ve sorularımızı paylaşabileceğimiz çok güzel bir ortam olacak eminim :)

Audio recording ve editing te teknolojinin geliştirdiği en son nokta olarak kabullendiğim protools'a geçmek istiyorum ...
Ama gelin görün ki compel de gördüğüm 7-8bin dolarlar gözümü yerinden oynattı...

Olayı çok basite indirgersek protools bir software bir ses kartı ve bir de rack olarak geliyor değil mi? en sade şekliye?

Peki böyle bir şeyin fiyatı nedir? ve ikinci el bulma ihtimalim var mıdır ( satmak isteyenlere de duyrulur tabi) ...

Şİmdilik bu kadar
teşekkürler

Senin gördüğün TDM sistemler. Bunlar içlerindeki upgrade edilebilir DSP çipleri olan sistemler.

Yani bu DSP çipleri senin kullandığın efektleri bilgisayarın işlemcisine bindirmeden uygulayabilmeni sağlıyor. Bu durumda bilgisayar sadece bir arabirim haline geliyor, yaptığı tek iş HD recording yapmak ve sequencer programını kontrol etmek. Bu sistemin tercih edilmesindeki en büyük sebep ise stabil olması, çıtlama pıtlama olmaması.

Şu an için böyle bir sisteme çok heves etmemeni tavsiye ederim, bir de bu iş protools HD alınca bitmeyecek çünkü 16bin doların üstüne çıkman gerekecek vesaire. Ciddi bir stüdyo kurma aşamasında düşünülecek bir cihaz olduğunu düşünüyorum.

Ama benzer görevi yapan yardımcı kartlar mevcut piyasada. TC Electronics Powercore veya Universal Audio UAD-1. Bunlar da kullandığın DAW harici kullanabileceğin dsp kartlar, dikkat bunlar ses kartı vesaire değildir, DSP kartlardır, gerçek i/o ları yoktur.

Ghelida,

O baktıkların TDM sistemler ve senin için şu aşamada çok fazla bir yatırım. Ben bile öyle bir sisteme geçmek için önümde en az bir iki-üç yıl filan görüyorum, zira öyle bir yatırımın karşılığını bana verecek bir iş düzenim yok müzikte.

Ama eğer yine de gözün öyle büyük sistemlerdeyse sana şimdilik bir Digi 002R + Command 8 kontrol yüzeyi öneririm. Mikserli Digi 002 versiyonundan daha esnek ve modüler bir kombinasyon olur, ileride 002R'yi satar yerine TDM (Accel) sistemlerden alırsın. Ayrıca Command 8 kontrol yüzeyin de yeni alacağın sistemlerle direkt uyumlu olur, rahat edersin.

Command 8 ayrıca Cubase, Logic, Sonar gibi diğer programlarla da çalışıyor.

c8_325_nws_918_2278_nws_918_2278.jpeg

Digi002R_black.jpg

konu dışı oluyor sanırım ama gerekirse yeni başlığa taşıyabilirim. compel firmasının bütün workshop ve seminerlerine katıldım.kendileri de dile getirmişti: pro tools ekipmanlarının türkiyedeki tek dağıtımcısı değiller. adını unuttuğum elektrik mühendislerinden oluşan firmada firma ürünlerinin satışını yapıyor.ve fiyat farkları oluyor. yıldız teknik üniversitesi sanat tasarım fakültesindeki, müzik teknolojisi stüdyosuna kurulan pro tools- ct24 sistem ve mac. işletim sistemleri bu firmadan sağlanmıştır.

Fiyat farkları tabi ki kar marjinleri doğrultusunda değişir ama büyük farklar olmaz sanıyorum. Tabi alırken önemli olan ürünün tam olarak paketindeki malların hepsini kutusu sağlam ve setifikaları-garantileri-register kartları içinde olarak almaya özen gösterin.

Mahcem dun gece 5-6 biradan sonra MF'den American Expressi cakip bir tane Digi 002 de ben ismarladim :p
Yeni albumu protools'da kayit edecegim, boylece Turkiye'ye gidince Cenk ile uyusmama problemi olmayacak.
Command8'i almadim bakalim belki motormix gibi ucuz bir arabirim de alabilirim.

Hadi bakalım hayırlı olsun Burak baba, ne aldın, 002Rack mı? :D

Control Surface'i sonra da alırsın, alıştıktan sonra bırakmak zor geliyor ama hiç alışmadıysan birşey farketmez.

Ayrıca bilgisayar optimizasyonu ile ilgili bir yazı hazırlıyorum, bu akşam asacağım.

Selcuk, MOTU duruyor, ben de tam ne yapacagimi bilmiyorum.
Eger Digidesign WDM suruculeri de cikarirsa SONAR'da Digi 002 ile beraber 16 in-out olan bir sistem olarak kullanabilirim 8)
MOTU'yu cok seviyorum, cuemix'den dolayi ozellikle :)
Laptop ile de kullanma durumu var zaten :wink:

Burak, 002'nin ASIO sürücülerini Sonar'dan görebiliyorsun. Sadece 002'nin MIDI I/O'ları ASIO modda görülemiyor, ki bunu da Digidesign dokümantasyonunda belirtiyor. Dolayısı ile Sonar'dan Digi002 veya MOTU 828'i nöbetleşe görebilirsin.

Digi'nin WDM sürücü çıkartmasına pek bir ihtimal vermiyorum. Enteresan bir olay, Control Surface uyumluluğu olayında Cakewalk ile işbirliği yapıyorlar ama Audio Interface olayında da aynı uyumluluğu sağlama konusunda hiçbir çabaları yok.

Evet, Mahcem Digi 002 Rack aldim. Sanirim Cuma veya Cumartesi buraya varir.
Umarim benim ana PC (AMD 3000+) ile calisir Firewire'd sorunu yok ama VIA chipsetli AMD o yuzden biraz endiselerim var ama Laptop intel chipsetli (Pentium 2Ghz) olmazsa onunla da kullanabilirim :)

Intel makine ile ilgili bir şüphen olmasın, direkt çalışır, ancak VIA çipset için Digidesign Compatibility Chart'a bir göz at, biraz nazlı bir firma bu Digi, eğer listede varsan tak diye çalışıyor ama listede yoksa biraz "hit-or-miss" olayı, köre atıp topalı vurma yani...

Sagol Iskender yuregime su serptin :D
Ben bu makineyi Sonar'la sorunsuz kullaniyorum ama atildik bir maceraya gene :p

Benimde kafam karışık bu aralar. Özellikle Yamaha 01x çok kafamı karıştırdı. Çok makul fiyatının yanında stand alone dijital mixer ve motorize fader'lı bir control surface olması digi 002 ye olan ilgimi çürüttü, MOA kurdu abilerim fikirlerinizi bekliyorum :)

Command 8 e antipatisi olan ilk kişi sensin gördüğüm kadarıyla. Onu almadan da protools sahibi olabilirsin. Ben kullanmıyorum mesela.

Protools un yazılım algoritması Cubase Sxten dahamı iyidir yani audio kayıt dahamı başarılı yoksa beni kandırıyolarmı? :roll:

Dazejar' Alıntı:
Protools un yazılım algoritması Cubase Sxten dahamı iyidir yani audio kayıt dahamı başarılı yoksa beni kandırıyolarmı? :roll:

Ne demek istedigini biraz daha acabilir misin? Ses kaydetmenin yazilim algoritmasiyla ilgili yok, algoritma ile kastettigin heralde kanallarin mix edilmesi, dogru mu anladim acaba?

Bulent

Geri