[Eski] Askerlik vs Intervals !!!

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

igotrhythm

Yeni üye
Önümüzdeki dönem büyük ihtimal asker olucam ve 1-2 ay önce aralıkları öğrenmeye başladım (David Lucas Burge'ün relative pitch ear training metodundan; relative pitch olmaya çalışan herkese tavsiye ederim). Askere gidince bu sürecin kesilmesini istemiyorum ve askerde müzisyenlik yapıp, yapmayacağım belli değil. Askere gitarı götürmek de mümkün olmayabilir (hiç askere gitmediğim için bilmiyorum). Aradığım şey fazla pahalı olmayan bir kormatik gamdan oluşan, aralıkları çalışabileceğim küçük bir üflemili alet (düdük gibi birşey yani:). Ne götürebilirim ? Önerilerinizi bekliyorum.

Onu bence acemiliği bitirip dağıtımı aldıktan sonra düşün. Çok kebap bir yere düşersen gitarını amplini de götürürsün sorun değil, ama son durak Ağrı Patnos derlerse o zaman müzikten önce düşünmen gereken çok şey olacak.

Kolay gelsin, şimdi hayırlı tezkereler diyelim.

igotrhythm' Alıntı:
Önümüzdeki dönem büyük ihtimal asker olucam ve 1-2 ay önce aralıkları öğrenmeye başladım (David Lucas Burge'ün relative pitch ear training metodundan; relative pitch olmaya çalışan herkese tavsiye ederim). Askere gidince bu sürecin kesilmesini istemiyorum ve askerde müzisyenlik yapıp, yapmayacağım belli değil. Askere gitarı götürmek de mümkün olmayabilir (hiç askere gitmediğim için bilmiyorum). Aradığım şey fazla pahalı olmayan bir kormatik gamdan oluşan, aralıkları çalışabileceğim küçük bir üflemili alet (düdük gibi birşey yani:). Ne götürebilirim ? Önerilerinizi bekliyorum.

Egitim cavusu sana ana avrat soverken relative pitch ear traning'e bayagi ihtiyacin olacak. Zira dedigini bir kacirdinmi yedigin tokattan kulak zarin kalmayabilir.

Heh heh hee

:lol: :lol:

Noluyoruz ya ben korkmaya başladım :eek: . Ya da çok absürd birşey mi istiyorum ben mi farkında değilim. Sonuçta (çatışma olmayan bir yere düştüğümü varsayıyorum), gündüz eğitim, tatbikat ne yapılıyosa artık bana belli bir saat dinlenmek için zaman vericekler (gece eğiğitmi, gece tatbikatı ya da gece nöbeti gibi durumlar hariç). Ben de o zaman aptal aptal tv izliceğime alırım düdüğümü bir yerde takılırım, belki millet dalga geçer ama hiç umrumda değil. Tabi Mahcem'in dediği gibi bir yere düşersem düşüncek daha önemli şeylerim olucak (hayatım gibi).
İyi temennilerin için teşekkür ederim Mahcem. Sana da teessüf ederim Cemal, senden daha babacan bir tavır beklerdim :? Ben adam gibi davrandıktan sonra kimse gelip de bana ana avrat sövmez ya da sövüyorsa büyük ihtimalle sorunlu bir adamdır; o da beni ilgilendrimez.

Ben adam gibi davrandýktan sonra kimse gelip de bana ana avrat sövmez ya da sövüyorsa büyük ihtimalle sorunlu bir adamdýr; o da beni ilgilendrimez.

Valla mantýklý olan bu, ama "askerde mantýk aranmaz" diye bir laf vardýr. (Bu arada ben askere gitmedim henüz)

Kromatik bir harmonika iþini görebilir sanýrým. Ya da en basitinden bir blokflüt?

Blokflüt olabilir aslında benim hiç aklıma gelmemişti. Biraz önce Jamey Aebersold'ün aralıkları öğrenirken yanında sürekli kraft pitch pipe (12 notalı la düdüğü gibi birşey herhalde) diye bir şey taşıdığını okumuştum, bir melodi duyduğu zaman ya da aklına bir melodi geldiği zaman, hangi aralıklardan oluştuğunu tahmin etmeye çalışıyor ve sonra pitch pipe la test ediyormuş. Eğer ondan bulabilirsem alıcam olmazsa blokflütle takılcam. Teşekkürler Batuhan.

Rica ederim. ;)

Bu arada blokflüt ses yapýsý itibarý ile çevredekilerin sinirlerini bozabilir uzun süreli kullanýmda. Yani ben de yakýnlarda bir yerde blokflütle aralýk seslerini 5 dakikadan fazla duymaya katlanamam sanýrým, hele ki askerde. Bu yüzden blokflüt bir çare olsa da en son çaren olsun derim.

igotrhythm' Alıntı:
Noluyoruz ya ben korkmaya başladım :eek: . Ya da çok absürd birşey mi istiyorum ben mi farkında değilim. Sonuçta (çatışma olmayan bir yere düştüğümü varsayıyorum), gündüz eğitim, tatbikat ne yapılıyosa artık bana belli bir saat dinlenmek için zaman vericekler (gece eğiğitmi, gece tatbikatı ya da gece nöbeti gibi durumlar hariç). Ben de o zaman aptal aptal tv izliceğime alırım düdüğümü bir yerde takılırım, belki millet dalga geçer ama hiç umrumda değil. Tabi Mahcem'in dediği gibi bir yere düşersem düşüncek daha önemli şeylerim olucak (hayatım gibi).
İyi temennilerin için teşekkür ederim Mahcem. Sana da teessüf ederim Cemal, senden daha babacan bir tavır beklerdim :? Ben adam gibi davrandıktan sonra kimse gelip de bana ana avrat sövmez ya da sövüyorsa büyük ihtimalle sorunlu bir adamdır; o da beni ilgilendrimez.

Askerlik hakkında bilmen gereken ilk şeyin, orada "istirahat" denen kavramın dahi sana verilen bir emir olduğunu unutma. Bunu öncelikle benimsemeni salık veririm. Yani eğitimin dışında sana istirahat amacıyla verilen zaman, senin kendi tasarrufunda olan bir zaman değildir. Nasıl istirahat etmen gerektiği dahi sana dikte edilir. O yüzden Cemal'e kızma. Eğer kantinde TV seyretmen emrediliiyorsa o süre içerisinde TV ekranına bakman gerekir (askeriye mantığı açısından). "Yat" dendiğinde yatman gerekir. Uyku bile bir emirdir. Tuvalete bile izinle gidersin. Tabii o esnada başka birşey yapma fırsatı bulursan ne âlâ, ama emir gereği TV seyretmek yerine başka birşey yaparken görülür ve fırça yersen kızma. Ayrıca oradayken asosyal takılmanı tavsiye etmem, aleyhine çalışabilir, ne kadar sosyal olursan o kadar da istediklerini yapabilme şansına sahip olursun.

Bir de sana tavsiye, oradayken asla üstlerine "neden? niye?" gibi sorular sakın sorma. Bilmen gerektiği düşünülse sana söylenir zaten.

Sonuç olarak, korkulacak tırsılacak birşey yok, çizilen sınırların içinde dur, ortalarda dur, kenarda durma, bişe olmaz.

Ben bir yığın müzik kitabı götürmeme rağmen kapağını bile açamadan geldim. Kitap okumadın mı diye sorarsan, evet okudum 5 tane kitap bitirdim ama okuduklarım romandı. Nöbetçi değiştiriyordum geliyordum 15 dakika okuyordum gizli saklı, içtima alıyordum 2 dakika okuyordum falan.

Ama şu bir gerçek ki kimsenin askerliği bir değil, herkesin şartları imkanları farklı olur. Mahcemin dediği gibi git acemiliği yaptıktan sonra ustalıkta ortamı bir gözle ondan sonra bu tarz olaylara gir.

Askerlikten korkma ama aklında bir şey olsun o da herhangi kıl bir üstün herşeyi sana karşı kullanabileceği; bu ne demek, askeri hukuka göre herşey suç unsuru teşkil edebilir. Yürümenden, esas duruşuna kadar.

selam

önce gülücem :) fakat bu gülüş köprüyü geçen birinin pişkin pişkin karşıda kalanlara bakması olarak algılanmasın öncelikle arkadaşa hayırlı teskereler dilerim cemale boşuna sitem etmişssin cemalin söyledikleri az bile kalır orada dahada fazla sını göreceksin sakın oraya flüt felan götürme yer değiştirir yada komutana seni şikayet edebilirler oraya askeri malzeme satan bir dükkandan alınabilecek fanila atlet traş bıçağı gibi şeyleri satın alıp git müzikle ilgili sadece kendini götür + belki uyku uyumaya vaktin olmayacak gece nöbet olacak yorgun olacaksın bırak müzik yapmayı wc ye gitmeye üşeneceksin 5 dk uyku için can atacaksın acemelik bitsin kadro asker ol rahatla mahcemin dediği gibi sonra işler yolunda giderse bieyler yaparsın arkadaşım gazinoda gitar çaldı diyarbakırda geceleri ama adam sana gündüz prova yaptırmicak koğuş yıkatacak :) belki ranzaları kullanarak kromaik sesler bulursun süpürge saıyla paspasla felan dışarda herşey vatan için denirlken tempo tutarsın :) neyse bence en kromatik enstrüman orada sesin olacak eğitilerde bolbol marş söyleyeceksin yani uzun lafın kısası sen bitene kadar sık dişini zaten kaçar adım geleceksin bolbol çalarsın bu işten ekmek yersin kızlarada hava atarsın nebilim işte malmsten olursun inşallah ama orada önce asker olmaya çalış çünkü orası ordu orda müzik bile komutla olacak gitar çalınacak çaaaal gitar omza :) mazi depreşti depreşyona girdim ben iyi geceler

... bence en kromatik enstrüman orada sesin olacak...

Bana sorarsan askerde kullanabileceğin yegane kromatik şey traş bıçağın olacak. Gilette Kromatik. O kadar sık kullanacaksın ki döndükten sonra bir daha uzuuun bir süre üzerinde "kromatik" yazan birşey görmek istemeyeceğine emin olabilirsin. Hehheee....

Hehehe ben tuvaletteki maşrapaya damlayan suyun sesine hayrandım. Random pitchli bir arpeji vardı. :)

Mahcem o Kromatik değil Permatik... :)

igotrhythm arkadaşım, öncelikle hayırlı treskereler diliyorum.. 20 yıldır asker olduğum için(baba tarafından) birkaç sorunu cevaplayabilirim sanırım.

bi kere, müzisyen asker, vasıfsız askere göre daha çok yorulur. çünkü, sabahtan akşama kadar her türlü işe koşulduktan sonra, akşam da gitarı eline alıp şarkı söylemesi beklenir. tabi bunun istisnaları da vardır. örneğin, eğer bir orduevine düşersen, o kadar fazla yormayabilirler seni. üstelik eğer büyük bir ilin orduevine düşersen (malatya ve diyarbakır da birlikleri itibiriyle büyük illerdir) daha da rahat olabilir durumun.

acemi birliğinde istisnasız herkesin cılkını çıkardıkları için, orda gitar yada kulak çalışabileceğini pek zannetmiyorum. ama usta birliğindeki duruma bir bak, belki gittiğin ilin orduevinde müzisyen açığı vardır ? belki oranın komutanı müzik sevdalısıdır ve ufaktan bir orkestra kurmuştur? ( var böyle komutanlar). askeriyede müzisyen için değişmez bir kural vardır, müzisyen aynı zamanda garsondur da. müzik bitince koğuşa gidemezsin, garsonluk yaparsın, içerde bulaşık bile yıkayabilirsin :)

ancak; bilgisayar kullanmada kendine güveniyorsan, müzisyenlikten çok bu yönünü öne çıkart. çünkü yazıcılar, özellikle küçük birliklerin (bölük,tabur, alay) yazıcıları, orduevindeki müzisyenlerden daha rahattırlar, üstelik nöbetleri onlar yazdıkları için istediğin saatte nöbet tutma imkanın da olur :)

bu yazdıklarım, kısmen çevremdeki askerlerle samimiyet kurduğum ve onların dertlerini az çok bildiğim için işine yarayabilir diye düşünüyorum. ama ne olursa olsun, orduda neyin ne olacağı belli olmaz, bunların hiçbirinin geçerli olmadığı biyere de gidebilirsin, sadece aklının bir köşesinde bulunsun.

iyi şanslar ve hayırlı teskereler diliyorum.

Teşekkürler Dream_Gypsy. Askerlikle ilgili şu ana kadar edindiğim tek fikir bekle ve gör, neyin ne olucağı belli olmaz. En kötü ihtimal bir kışı müziksiz geçiricem, eğer uzun dönem astek olursam zaten eğitimden sonra eve bile çıkabiliyorum sanırım (ama daha çok doktorları ve öğretmenleri uzun dönem alıyorlar galba). Neyse ilgilenen herkese teşekkürler.

aslında konu çok güzel.ben de yazayım,sorayım soracaklarımı dedim.

müzisyenler,enstruman aşıkları..vs askerliklerini nasıl geçirirler?

ben gitarı bi hafta elime almayınca soğuyorum.hadi acemilikte seve seve uzak kalıcaz,daha sonra neler yapıcaz?

mesela ben bitirebilirsem mühendis olacağım,uzun dönem yaparsam asteğmen oluyorum herhalde.o halde biraz daha rahat olabiliyor muyuz?gerçi pek bilmem,kısa dönem de yapabiliriz sanırım.Kura filan diyolardı.

Ben sırf gitar çalamıcağım için istemiyom askerliği:)

Yoksa geçer gider:p

Deneyimli abiler yol gösterirlerse iyi olur:)

5 ay uzun bir süre gibi geliyor insana ama sivil hayatı göz önünde bulundurursan pek mühim bir süre değil. 5 ay müzikle uğraşmazsan ölmezsin merak etme zaten illaki seni meşgûl edecek bir şey bulursun.

Zaten öncelikli ihtiyaçların uyumak ve güzel bir yemek yeme fırsatı kollamak olacağı için pek fazla da enstruman falan aramayacaksın.

Gitar çalmayı unutur muyum, müziği unutur muyum gibi endişelerin de boş. 5 ayda bir şey unutmuyor insan, askerlik süresince adını bile unutturuyorlar insana ama sivile dönünce hemen herşeye adapte olup hafızanı tazeleyebiliyorsun.

Ben geldiğimin ilk haftası barda çalmaya başladım ve beş buçuk ay boyunca ilk defa klavyeye sahnede dokundum. Endişeliydim parçaları unutmuşumdur diye ama sanki 2 gün önce hepsini çalmış gibi hatasız bir şekilde programı bitirdim. Bu nedenle bunu dert etmeyin, gidin askerliğinizi bir an evvel bitirin ortalık daha fazla karışmadan.

Ben askerliğimi bandoda ve moral ekibinde solistlik yaparak geçirdim. Orada verimli bir biçimde çalışma imkanının olacağını sanmıyorum. Ki benim olduğum yer en iyi yerlerden biri düşününce... Ancak kitap vs götür tabii, imkanın oldukça bakarsın edersin. Hem de kafanı dağıtmış olursun, iyi olur. (Unutma! Kafanı sadece "sen" dağıt. Başka birinin kafanı dağıtmasına izin verme!) ;)

abi bence bir cd'ye aralıkları kaydet, üzerine isimlerini söyle, discmanle dinlersin orada. hem kimseyi rahatsız edip başına iş almazsın. hem dalga geçilme falan filan olmaz.

Discman?
:D

Sakın discman falan götüreyim deme. Askerliği durup dururken uzatmanın anlamı yok. Askerde radyo bile yasak arkadaşlar.

ciddi mi ya? yuh. gerçi radyo neyse, sonuçta bir askerin dışarıdan haber ve benzeri şeyleri kontrolsüz olarak duymasını istemeyebilirler, ama radyosuz bir mp3 çalar veya discman anlamsız gibi. gerçi aletleri nasıl kontrol edecekler ki? bir de işin orası var tabi. kökten çözmüşler.

Geri