[Eski] Automation sonrası volume fader ve mix ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Burak, Pro Tools'da (veya herhangi diğer bir sequencer'da) submix yapmaktan çekinme. Aslında o açacağın Aux'lar üzerinden stemler halinde çalışmak çok daha faydalı ve kolay. Ambele olmazsın. Ses kalitesine de birşey olmaz, kazançları doğru seviyelerde tuttuğun sürece.

M.

dreaministanbul' Alıntı:
Vedat katıldığın için teşekkürler. Evet bu da uygulanabilir , konu başlığını açarken ilk yazımda bu yöntemden bahsetmiştim. Ancak çok kanallı projelerde mix yapmaya çalışırken bana keyifsiz gelen bir yöntem. Mixeri kullanmanın rahatlığı varken , mixeri kullanabilecek bir yöntem arayışı içine girmiştim. Kafamda Pro Tools 'daki felsefe iyice otumaya başladı . ''jumping_cat_music'' son yazısında bende uyanan soru işaretini çok iyi tarif etti benim de en çok tercih ettiğim yöntemi önerdi. Sanırım herkes farklı yöntemler kullanıyor ve nasıl rahat ediyorsa , nasıl mutlu oluyorsa o şekilde çalışıyor. Ben nihayetinde Cubase'de tarif ettiğim olayın Pro Tools için geçerli olamayacağını hepinizin yardımları sayesinde anlamış oldum. Pro Tools'da otomasyon şart , Cubase'de değil. Projemi Pro Tools ile çalışmak istiyorsam , kendim için en kullanışlı çözümü seçip yola devam etmeliyim.

Cubase kullanmadığım için yöntem farklılıklarını bilemiyorum. Ama dediğin şeyi anlıyorum. Böyle alışmışsın çalışmaya. Ben Pro Tools'da mix yaparken önce "Latch" ile bir iki pass yaparım. Kanalların balanslarını tayin ederim. Ondan sonra "touch" ile ince ayar çekerim. Pro Tools'un olayı budur. Baya mantıklı bir sistem. Normal mikserde miks yapsan da ayni şekilde yaparsın.
Jumping cat'in dediği gibi her kanala ayri bus acmak biraz külfetli ve kafa karıştırıcı olabilir. Ama gruplari buslamak çok işe yarayan bir uygulamadır.

Mahcem ve Vedat , ikinize de katılıyorum. Submix yapmak mix için rahatlatıcı bir yöntem , Cubase ile çalışırken de bu yöntemi kullanıyorum. Cubase'den kalan bazı alışkanlıkların olduğu doğru ancak Pro Tools çok farklı bir program ve kullanmak için mantığını kabul etmek ve eski alışkanılıkları değiştirmek gerekiyor. Ben Pro Tools'u seviyorum , keşfetmesi keyifli bir program. Bilgiler için teşekkür ederim..

Mundox' Alıntı:
Jumping cat'in dediği gibi her kanala ayri bus acmak biraz külfetli ve kafa karıştırıcı olabilir. Ama gruplari buslamak çok işe yarayan bir uygulamadır.

Bu noktada bir şeyler sormak istiyorum.

kanalları kendi içinde dengeledik ve bus ladık. Eq, com, vb işlemleri bu tek bus üzerinden yapmak doğrumudur.? Yada sen nasıl yapıyorsun. ?

Bu sorunun en kısa cevabı, gereği neyse onu yapıyorum.
Aynı bussa giden kanalları aynı işlemden geçirmek gerekiyorsa busstan, ayrı ayrı işlemek gerekiyorsa kendi kanallarından koyarım eq, comp vs yi.
Buss uzerinden yapacağın işlemleri sınırlı tutmak gerekir.

Mundox' Alıntı:
Cubase kullanmadığım için yöntem farklılıklarını bilemiyorum. Ama dediğin şeyi anlıyorum. Böyle alışmışsın çalışmaya. Ben Pro Tools'da mix yaparken önce "Latch" ile bir iki pass yaparım. Kanalların balanslarını tayin ederim. Ondan sonra "touch" ile ince ayar çekerim. Pro Tools'un olayı budur. Baya mantıklı bir sistem. Normal mikserde miks yapsan da ayni şekilde yaparsın.

Ben "analog mikser dönemi"nden gelme olduğum için Cubase (her ne kadar yabancı sayılmasam da) bana hep ters gelmiştir; hiç sevememişimdir. Vedat'ın da dediği gibi Pro Tools'un çalışma mantığı klasik stüdyo set up mantığı gibidir, bu yüzden bilgisayar öncesi dönemden gelenlerin Pro Tools'u tercih etmeleri doğaldır.

dreaministanbul,

Kanalda volume otomasyonunu yazdıktan sonra kanalın genel gain dengesi üzerinde değişiklik yapmak istersen kanala TRIM plug-in'ini insert edebilirsin. Hatta bu plug-in içindeki master bypass, gain, mute ve phase reversal parametrelerini de otomasyona sokabilirsin.

Ufuk Önen , ben analog ile bilgisayar arası bir döneme denk gelmişim , sancılarım o yüzdendir :oops: Trim Plug-in'i ilginç bir öneri , bunu hiç düşünmemiştim. İlk fırsatta denemek ve nasıl bir sonuç alacağımı görmek istiyorum. Teşekkür ederim.

Trim plug-in bazı özel durumlar için yararlı olabilecek bir yöntem gibi gözüküyor ancak , genel olarak her kanal için böyle bir çözüm üretme alışkanlığı kazanmak çok sağlıklı olmayacak sanırım. Zaten bu başlık altında şu ana kadar yazılanları değerlendirdiğimde anlıyorum ki ; diğer tüm programlar gibi Pro Tools'un da kendine has bir çalışma mantığı var ve bu mantığa göre hareket etmek çözümü kendiliğinden üretiyor. Hatta çözüme de gerek olmuyor çünkü ortada çözülecek bir problem kalmıyor. Bütün mesele programın doğasına uygun hareket etmek , uzlaşmak , anlaşmak..Bununla mutlu oluyorsan sorun yok , eğer olmuyorsan pro tools kullanmanın anlamı yok. Ben mutlu olmaya meyilli gibiyim. İhtiyacım olan birazcık zaman ve alışkanlık.

Trim, mikser kanalındaki gain aslında... Kanala trim plug-in'i insert etmeden (ya da kanalı bus'lamadan), otomasyona dokunmadan tüm kanalın seviyesine müdahele etmenin yolu Vedat'ın dediği gibi:
Mundox' Alıntı:
Otomasyon yaptiginiz kanali volume view pozisyonuna getirin. Butun kanali higlight edin. (triple click) Ondan sonra yukardan "Trim" aletiyle butun otomasyonu yukari yada asagi almaniz mumkun.

Her sistemin kendine has bir işleyiş özelliği varsa; sevmiyorsan (ya da alışamıyorsan) kullanma - bu konuda sana katılıyorum. 8)

Pro Tools konusunda "mutlu olmaya meyilli" ol... İyidir Pro Tools... :D 8)

Evet tanıdıkça daha da iyi olmaya başlıyor. Daha iyi ve daha rahat. Garip bir şey var bu programda tam olarak tanımlayamıyorum ama , ürettiğin müzikte karmaşaya çok izin vermiyor , sade ve tutarlı bir yola itiyor sanki seni. Bazı şeyleri senin adına , sana hissettirmeden kontrol altına alıyor , yardımcı oluyor gibi..Bu yüzden Pro Tools'u tanıma ve kullandıkça alışma süreci bana keyif veriyor.

bana kendini kandýrýyormuþsun gibi geliyor. daha iyi, daha rahat vs olmadýðýný sen de biliyorsun :twisted:

alýþýk olduðun pogramýn deðiþmesi, bu iþe yeni baþlamaktan daha zor. bir de öncekini hala kullanýyorsan daha da zor :D

yalnýz þunu belirtmekte fayda var. ben de nuendo'da senin ilk baþta bahsettiðin, protools'da olmasýný beklediðin yöntemi kullanýyorum. ama nuendo'da mix yapmýyorum. yapacak olsam da volume otomasyonuyla yaparým iþimi ki, örneðin kullandýðým bir compressor'ün iþini volume fader'dan önce yapmasýný saðlayabileyim. yani bu durumda bana göre senin protools'a geçmen iyi olmuþ :)

Kardesim (dreaministanbul) sen ProFools kullanmaya baslamakla hataaa etmissin en basta... :twisted:

Ben de diyorum: "Bu ProFools forumuna ne oluyo, habire renkli, habire yeni mesaj, ne ola ki ilginc olsun vs.?"... Megersem baska bir "Cubase'den ProFools'a gectim, yaptigim seyi bunla yapamiyorum?" sendromu yasaniyormus.

Saten Dicimizayn forumunun yarisi, birseyi eskisi gibi yapamayanlarin sorulariyla dolu...

muhaha. Arada sirada buraya satasmak cok zevkli.

olcay anar' Alıntı:
bana kendini kandırıyormuşsun gibi geliyor. daha iyi, daha rahat vs olmadığını sen de biliyorsun :twisted:

alışık olduğun pogramın değişmesi, bu işe yeni başlamaktan daha zor. bir de öncekini hala kullanıyorsan daha da zor :D

Sevgili Olcay , yeni bir programa alışmak zaman alır , alışık olduğun programı kullanmak elbette daha kolay ilk başta. Ben Pro Tools sayfasını açınca daha huzurluyum , daha rahat benim için. Neden kendimi kandırayım ?

yalnız şunu belirtmekte fayda var. ben de nuendo'da senin ilk başta bahsettiğin, protools'da olmasını beklediğin yöntemi kullanıyorum. ama nuendo'da mix yapmıyorum. yapacak olsam da volume otomasyonuyla yaparım işimi ki, örneğin kullandığım bir compressor'ün işini volume fader'dan önce yapmasını sağlayabileyim. yani bu durumda bana göre senin protools'a geçmen iyi olmuş Smile

Son cümleyi keşke yazmamış olsaydın..Sen burada doğru bir yöntem tarif ediyorsun , çok güzel buraya kadar. Bunu Cubase veya Nuendo ile de yapmak mümkün olduğuna göre , ''bu durumda pro tools'a geçmen iyi olmuş'' deyince başka bir anlam kazanıyor yazdıkların. Sevgiler..

ilterocktive' Alıntı:
Kardesim (dreaministanbul) sen ProFools kullanmaya baslamakla hataaa etmissin en basta... :twisted:

muhaha. Arada sirada buraya satasmak cok zevkli.

Ne yapalım İlter kaptırdık kendimizi bir defa..Diğer konu başlıklarında son yazdıklarını da okudum , hepsi çok keyifli :)

dreaministanbul' Alıntı:
Sevgili Olcay , yeni bir programa alýþmak zaman alýr , alýþýk olduðun programý kullanmak elbette daha kolay ilk baþta. Ben Pro Tools sayfasýný açýnca daha huzurluyum , daha rahat benim için. Neden kendimi kandýrayým ?

o huzurun nedenini sen de adlandýramamýþsýn, o yüzden söyledim bunu. "daha rahat" kavramlarýmýz farklý demek ki. "daha rahat" benim için "daha kullanýþlý" manasýna geliyor. ben protools için, alýþma ve mantýðýný kavrama zorluðu da yaþamadým. bütün manual'larý okuyup kullanmaya baþladým. ama yaptýðým en küçük hareket için bile plugin açmamý gerektirdiði için, ve buna benzer birsürü nedenden dolayý bana rahat gelmiyor protools. nuendo'da yaptýðým bir sürü hamleye tek bir kýsayol yapabiliyorum. mecbur olduðum için kullanýyorum yani. bunu tabi art niyetle deðil, smile ile söyledim. bu forumdaki protools kullanýcýlarý bu gerçeði gayet iyi biliyorlar :D

dreaministanbul' Alıntı:
Son cümleyi keþke yazmamýþ olsaydýn..Sen burada doðru bir yöntem tarif ediyorsun , çok güzel buraya kadar. Bunu Cubase veya Nuendo ile de yapmak mümkün olduðuna göre , ''bu durumda pro tools'a geçmen iyi olmuþ'' deyince baþka bir anlam kazanýyor yazdýklarýn. Sevgiler..

o yazdýklarýmý da o yüzden yazýyorum zaten, son cümleyi yazmazsam konuyla alakasýz saçmalamýþ oluyorum :D senin bahsettiðin, protools'un bazý þeyleri hissettirmeden kontrol altýna almasýna bir örnek teþkil ediyor bu durum. art niyet yok..

senin önce ilter'i yanlýþ anlaman lazým, neler demiþ herif. fools falan :lol:

olcay anar' Alıntı:
yapacak olsam da volume otomasyonuyla yaparım işimi ki, örneğin kullandığım bir compressor'ün işini volume fader'dan önce yapmasını sağlayabileyim.
Benim bildiğim Pro Tools pluginleri faderdan önce gelir.

ben de öyle dedim zaten :D þimdi izah etmem gerekti nuendo'daki durumu, gerçi burak tarif etmiþ baþta ama. cubase veya nuendo'da kanal üzerindeki herhangi bir audio region'ýn, ya da seçilen audio region'larýn hemen üst kýsmýndan tutup aþaðý veya yukarý hareket ettirince, o part'ýn volumüyle ile oynanabiliyor. böyle çalýþýnca da otomasyona gerek kalmýyor ve volume fader serbest kalýyor. aslýnda burak'ýn protools'da yapmak istediði þey bu. yani sadece read iþaretliyse fader'la oynanamýyor zaten orda da. ama ama nuendo'da da bunu bu þekilde yapýnca bütün efektlerden önce fader benzeri bir durum oluþuyor. yani zaten çoðu durumda yanlýþ bir durum olduðunu izah etmeye çalýþtým. sadece kayýt esnasýnda küçük müdahelelerde rahatlýk saðlýyor bu durum..

ProFoolsWeb.gif

Geri