[Eski] Automation

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ersoz

Yeni üye
Merhaba,

uzun zamandir forumu takip ediyorum, ve gercekten bana cok yararli olduguna inaniyorum, benim gunlerdir kafami kurcalayan bir sorum olucak.

Protools da automation yazarken, ilk once (EQ diyelim) yazmak istedigim bolgeyi highlight ediyorum. Automation i suspend alip, loop playbackte uygun gordugum ayarlari belirliyorum. Latch modunda, ctrl+shift+C yapip EQ ayarimi kopyaliyorum. Auto suspend di geri alip, gene hightlight ettigim bolgeye, play a basip paste liyorum. Stop bastigimda anda Automation duruyor. Belirledigim ayarlarlar,sectigim bolgenin sadece playback yaptigim yerine yaziliyor,
Bunu tum isaretledigim bolgeye, o bolumu tamamen dinlemeden, automationi nasil yazarim?

yanitlar icin simdiden tesekkurler

Bunun kolayi var. Ilk once Automation yapacagin ayarlari enable et. Bunu yaptiktan sonra edit penceresinde kanalin ismi yazan yerdeki default olarak "Waveform" yazan dugmeye bastiginda automation yapabilecegin butun parametreleri goreceksin. Istedigin parametreyi secip edit duzlemindeki cizgisini "grabber" yani el ile istedigin noktada secip asagi ya da yukari cekebilirsin. Ayni sekilde secilmis iki nokta arasinda kalan bolgeyi de "trimmer" aletiyle bir hamlede indirip cikartabilirsin. Umarim dogru anlamisimdir ne yapmak istedigini. :)

Vedat, cevabin icin tesekkur ederim.
Malesef, benim kastettigim o degildi. O isin biraz uzunu bile bence. Biraz daha acmaya calisayim,
Diyelim, bir track uzerinde 5 sn lik bir bolgeyi isaretledim, EQ nun butun parametreleri autmationa eklendi. safe modunda loop-playback yapiyorum ve dogru paremetreyi EQda bulmaya calisiyorum. 7-8 tane parametreyi degistirdim.(band1 freq+gain, band2 freq+gain...vs)

Benim demek istedigim, highlight yaptigim bolgeyi, safe mode taki o degistirdigim 7-8 parametreyi, nasil yazarim. Tool la deil. sadece klavye ile.
Latch yada Touch moddayim. Safe den geri aliyorum. play yaptigimda, safedeki kopyaladigim parametreyi paste yapiyorum. Ama stop ladigim anda, yazma islemi dogal olarak duruyor. sectigim bolgenin yarisi yazilmamis oluyor. Senin bahsettigin yontemde, teker teker gidip waveform oldugu yerden degistirdigim parametreleri, grabber la editlemem lazim. Zaman alici dedigim bu.
Bir kerede, highlight yaptigim o 5 saniyelik bolumun playback yaptigim 1.5 saniyesine yazdigim EQ parametrelerini, isaretledigim bolgenin tamamina, sadece klavyedeki tuslariyla nasil yazarim? hic edite girmeden.

Ne yapmak istediğini ben de tam anlayamadım şimdi, açıp denemek geçiyor aklımdan. Grid moda geçip o ilk otomasyonlu bölümü kopyalayıp sonraki gridlere yapıştırmayı denesen? Yani o çok zaman alıcı bir işlem değil bana göre.

Ben de anlamadım.

Bence en kolay yöntem otomasyon için kullanılacak butonları hazırlamak ve sonra edit bölümünde "waveform" alanı içinde o butonlara mousela istediğin yerlere getirerek hazırlamak.

Bunun dışında "live" mod olarak, latch üzerinde beste çalarken o kanal üzerinde yeri geldiğinde ilgili otomasyon butonunu harekete geçirmek. O da asla tam istediğiniz gibi olmuyor. Canlı performans ile otomasyon yapmak zor.

Mahcem, dedigini denedim ama olmuyor. Atalay, Q10 da yaklasik 25-30 arasi parametre var. ben bunlarin en az 15 tanesini degistiriyorum.( LF, band1 freq+gain...vs) Bu 15 tane parametrenin waveformuna girip, kalemle yada grabber la teker teker cizmem, cok zaman alir. 5 saniyelik regioni dinliyorum. Automation safe mode da 15 tane parametreyi degistiriyorum. Sonra kopyaladigim(ctrl+shift+C) EQ parametrelerini, isaretledigim bolume yapistirmak istiyorum. sonra hemen yanindaki 10 saniyelik baska bi regiona farkli EQ parametreleri uygulucam. vb.....

asagida, bidaha yazdim, bilmem bundan baska nasil daha yalin anlatabilirim. Mahcemin dedigi gibi, denemeden olmicak.

ersoz' Alıntı:
Protools da automation yazarken, ilk once (EQ diyelim) yazmak istedigim bolgeyi highlight ediyorum. Automation i suspend alip(yada safe), loop playbackte uygun gordugum ayarlari belirliyorum. Latch modunda, ctrl+shift+C yapip EQ ayarimi kopyaliyorum. Auto suspend di geri alip, gene hightlight ettigim bolgeye, play a basip paste liyorum. Stop a bastigim anda, Automation yazmasi duruyor. Belirledigim ayarlarlar,sectigim bolgenin sadece playback yaptigim yerine yaziliyor,
Bunu tum isaretledigim bolgeye, o bolumu tamamen dinlemeden, automationi nasil yazarim? Sadece klavye ile kisayol tuslarini kullanarak.

Kusura bakma cevabi gec yaziyorum.
TDM sistemlerde bu dedigin kolay. Windows seceneklerinde Automation'i actiginda stop ta Automation'i sona kadar yaz diye bir dugme var.

Bu LE'de yok maalesef. (bende yok) Hatta ProToolsLE shorcut listesinde de control-Click End button(mac'te) diyor ama o da nafile, bir kac kere denemistim, calismayinca biraktim. DUC'de de birsey bulamadim bu konu hakkinda. O yuzden ben sana direk kullandigim metodu yazdim. Acikcasi LE'de oldugunu varsayarak. :roll:

Ben sahsen senin dedigin gibi durumlarda Audio Suite'e basvuruyorum. Bolgeyi non-destructive process edip birakmak yani. Boylece mix asamasinda bilgisayar gereksiz otomasyon olaylariyla kasmiyor.

Kisayol listesinde soyle birsey buldum. ama hic bir fikrim yok. Bu tuslar hakkinda bilgisi olan varmi? LE icin. Kullanma kilavuzuna baktim fakat, hic boile bir tustan bahsetmiyor.

Write automation from start to end of session/selection =

Start - Shift - click or Shift right mouse click on Transport End Button or Transport RTZ Button

RTZ = Return To Zero (Sıfıra Dön)

RTZ butonu "Başa Dön" butonudur. Transportu genellikle projenin başladığı nokta olan 0:00:00:00 Time Code pozisyonuna götürür. Sembolü düşey bir çizgiye değen geri bakan bir üçgendir.

Transport End butonu da Transportu kullanılan en son Time Code'a götürür, yani projenin sonuna. Sembolü düşey bir çizgiye değen ileri bakan bir üçgendir.

Mahcem' Alıntı:
RTZ = Return To Zero (Sıfıra Dön)

RTZ butonu "Başa Dön" butonudur. Transportu genellikle projenin başladığı nokta olan 0:00:00:00 Time Code pozisyonuna götürür. Sembolü düşey bir çizgiye değen geri bakan bir üçgendir.

Transport End butonu da Transportu kullanılan en son Time Code'a götürür, yani projenin sonuna. Sembolü düşey bir çizgiye değen ileri bakan bir üçgendir.

Grafikle izah edecek olursak... :p
PT_Transport.jpg

Kirmizi RTZ; mavi Trasport End.

Evet daha once de belirttigim gibi LE'de yok bu ozellik fakat shortcuts listesine dahil edilmis. Digidesign'in yaptigi bir hata gibi gozukuyor.

Aslinda emindim ama içime kurt düsürdün... :p

Manual'a baktim, yokmus bu özellik LE'de...

Writing Automation to the Start, End or All of a Selection (TDM Systems Only)

yeni gelinin nazi coktur

protoolsda kac kanala ayni anda kac tur otomasyon verebiliriz? mesela volyum,frekanslarla oynama,effect girip cikmasi vs saygilar.

Kullanabileceğin kanal sayısı ve kanal başı insertler elindeki Pro Tools versiyonuna, hardware konfigürasyonuna ve çalıştığın sampling rate'e göre değişir. Bir listesi Digidesign web sitesinde var.

Geri