[Eski] Başlangıç için klavye önerisi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

velociraptor

Yeni üye
Öncelikle herkese merhabalar bu foruma yazacağım ilk ileti aynı zamanda.
Ben de klavyeye başlama kararı aldım ve belki de en sıkıntılı olan klavye seçimine geldi iş:)
Yaklaşık olarak 700-1200 YTL aralığında bir bütçem var. İnternette bu aralıktaki ürünleri karıştırırken gözüme yamaha psr e403 takıldı. Bazı arakdaşlarımın da fikrini aldım ama onlar da bu bütçeye yaklaşık olarak başlangıç düzeyi bi synth alabileceğimi söylediler ve örnek olarak Roland Juno D nin fiyatı 1000YTL olduğunu örnek verdiler(ki hakikaten öyleymiş). Ama ben çok ileri bi klavye ile başlarsam çok da anlamı olmayacağını düşünüyorum(otomobil kullanmayı öğrenmek için V12 motorlu bi spor otomobil almak gibi geliyor bana). Şimdilik klavyeyi herhangi bir stüdyo ortamında kullanır mıyım bilemiyorum ama bilgisayar ile de kullanmam(tabi yine kullanmayı öğrenince) olası. Müzik olarak da rock ve elektronik tınılarını seviyorum. Yardımcı olursanız gerçekten çok sevineceğim, şimdiden teşekkürler...

Bence Juno-D gerçekten de iyi bir başlangıç olabilir. Çok karmaşık olduğunu düşünmüyorum, çünkü daha çok Roland tabiriyle ''radio ready'' tarzı hazır ve kaliteli presetler yeterli olabilir senin için.

Juno D 'yi düşünme , sesleri 90'ların ortasındaki Roland'lardan daha kötü . Hiçbir expansion seçeneği yok , synth engine çok kısıtlı , doğru düzgün programlanamıyor .

Kullandıkları sample'lar ise eski synth'leri için hazırlanmış setlerden seçme zaten ...

Yani ellerinde olan eski teknolojileri yeniden pazarlıyorlar .

Sonuçta ülkemizde ikinci elde olan seçenekler diğer ülkelere göre çok kısıtlı ama verdiğin paranın hakkını verecek onlarca cihaz var .

Roland xp , Korg o1 , trinity , ilk seri Yamaha Motif'ler şu an çok ucuza gidiyor ve halen profesyonel müzisyenler tarafından kullanılıyorlar . Synth modüller de uygun fiyatlara gidiyor . Kurzweil , Ensoniq gibi synth'leri de listene ilave et .

Acele etme , alternatifleri uzun süre düşün , buradan da sor ,

Juno-D ilgili son bir söz daha , alanlar pek memnun kalmadığı için , çıktıktan kısa süre sonra 2.elde sıkça görülmeye başlanan bir cihazdır . Roland adına aldanma , bu cihazın eski Roland'lar ile ilgisi yok .

Doğrudan Juno D yi düşünmüyordum zaten. Aslına bakılırsa şu an ne alacağım konusunda net bir fikrim de yok, çünkü hala asıl soru olarak hangi seviye bir klavye/synth ile başlayacağımı netleştiremedim. juno d yalnızca bir örnekti ve ben öğrenebildiklerimi doğrudan paylaşmak istedim çünkü o zaman durumu yeterince açıklayamam diye düşünüyorum. Aslında büyük soru hala duruyor: hangi tür bir klavyede temel bilgi ve becerileri kazanmam ve kendimi geliştirmem daha kolay olur: orta düzey workstationlar mı yoksa başlangıç düzeyi synth ler mi??(ki fiyatları benim alabileceğim aralıkta olan ürünler gibi duruyorlar iki sınıftaki ürünler de). Çünkü başedemeyeceğim bi aracın beni zorlayıp hevesimi kırmasından(ki başka durumlarda yaşadım,bölye bir sorunum var biliyorum:) ) ya da başlangıç düzeyini geçince elimde oyuncak gibi kalmasından korkuyorum. Özetin özeti hem kolayöğrenebileceğim bir araç olacak hem de beni 2-3 yıl herhangi bi eksiklik hissettirmeden götürebilecek bi klavye almak istiyorum(umarım yeterince açık ifade edebilmişimdir sorunumu). Doğrudan marka ve model önerirseniz benim adıma çok daha yararlı olacağına inanıyorum

velociraptor' Alıntı:
... hangi tür bir klavyede temel bilgi ve becerileri kazanmam ve kendimi geliştirmem daha kolay olur: orta düzey workstationlar mı yoksa başlangıç düzeyi synth ler mi??(ki fiyatları benim alabileceğim aralıkta olan ürünler gibi duruyorlar iki sınıftaki ürünler de). Çünkü başedemeyeceğim bi aracın beni zorlayıp hevesimi kırmasından ...

Klavye çalmayı öğrenmenin , alacağın cihazın teknik açıdan daha karmaşık ya da daha basit olması ile doğrudan bir ilişkisi yok . Alabileceğin en üst model cihazı(ları) almalısın .

Şunu da belirtmeliyim , eskinin en üst model birçok cihazı , yeni düşük modellerden daha kapasitelidir .

Müzikle uğraşan hiç kimse bu bilgileri birden elde etmiyor zaten , o yüzden baştan çok kormaya da gerek yok .

Senin tekniğin ve becerilerin çalıştığın etüdler ve dinlediğin müzikler ile zaman içinde şekillenecek .

Çeşitli tuşlu enstrumanların farklı çalış teknikleri var , aslında yurt dışında bu konuda ciddi bir uzmanlaşma söz konusudur ama malesef bu bizde böyle değil .

Kısaca enstruman kategorilerini özetlersem eğer ;

1- piyano ; ikinci elde olan eski synth ve workstation'ların yeni cihazlara göre en zayıf olduğu konu bu , özellikle piyano senin için vazgeçilmez ise ve ana enstrumanınsa stage piano , ya da daha yeni workstation'lara göz dikmen lazım .

2- hammond org : çalış tekniği diğer tuşlulara göre tamamen farklıdır , 70'lerin prog rocklarını ve hammond çalan cazcıları dinlersen yararı olabilir , volume pedalı , leslie start - stop , çarptırmalar gibi kendine has trickleri vardır . Roland'ın keyboards of 60s,70s hammond board'u en ucuz alternatif , bunun dışında diğer workstation'larda da hammond sampleları var tabi ...

3- Electric Piano ; Rhodes , wurlitzer vs... kendine has çalış tekniği olan bir başka enstruman , özellikle çarptırmalar ve tuşa basma şiddetine göre tamamen ses karakteri değişir . Yine roland'ın keyboards of 60s ,70s boardu buna en ucuz tatminkar alternatif , kurzweil ve yamaha motif'te de oldukça güzel rhodes'lar vardır .

4- Strings -Pads , kurzweil ve yamaha motif'in stringleri piyasada kabul görmüştür ama tabiki bu işi tek yapan cihazlar onlar değil , korg'un kendine has koyu çok güzel bir karakteri var , roland jd990 , jv1080 , 2080 , korg o1 , wavestation ve ensoniq vfx , sd1 , ts10 , mr61 , kurzweil k2000 hoş cihazlardır .

5- Analog synths , analog synth'ler malum artık yeniden çok popüler son yıllarda , o yüzden çok fazla virtual analog synth de var piyasada , eğer özellikle sentetik sesleri seviyorsan ve ses dizaynı ile uğraşmaya niyetin var ise , başlanğıç olarak virtual analog bir cihaz al ve ikinci el de gerçek analog avlamaya bak , netten de bu işle ilgili çok fazla kaynak bulabilirsin .

Bu gruptaki cihaz öneri listesi biraz uzun ayrıca tartışmak lazım . Ama senin için öncelikli değil ise bu grup , birçok workstation synth'te de , çok tatminkar olmasa da , idareten iş görebilecek sample'lar yok değil .

6- Solo synth - FX , bu kategori için de analog ya da virtual analog cihazlar lazım , yine ayrıca ve daha uzun konuşulması gereken birşey bu da .

Juno-D başlangıç seviyesi olarak fena değil diye onu önerdim. Zaten soruyu soran arkadaşın daha çok hazır kullanım ihtiyacı olduğu gibi bir izlenime kapıldığım için fazla tweak gerektirmeyen basit bir alet olması sebebiyle bu görüşe destek verdim. Ama tabii ondan çok daha iyisi ve çok daha ucuzu yok mu elbette var. Mesela Korg O1W. Oberheimcem'de en son vardı bir tane satılık. String seslerini dinlediğimde çok beğenmiştim mesela. Başlangış seviyesi kullanım için sample kalitesi bence o kadar da kritik değil. En azından bahsekonu eski Yamaha'yı gözönüne alırsak Juno-D bile önemli bir ilerleme sayılır. Eğer biraz eski olsun ama iyi birşey olsun falan denirse oyum O1W'ya gider arkadaşlar. :)

velociraptor' Alıntı:
.....çok ileri bi klavye ile başlarsam çok da anlamı olmayacağını düşünüyorum(otomobil kullanmayı öğrenmek için V12 motorlu bi spor otomobil almak gibi geliyor bana). Şimdilik klavyeyi herhangi bir stüdyo ortamında kullanır mıyım bilemiyorum ama bilgisayar ile de kullanmam(tabi yine kullanmayı öğrenince) olası. Müzik olarak da rock ve elektronik tınılarını seviyorum. Yardımcı olursanız gerçekten çok sevineceğim, şimdiden teşekkürler...

İşe henüz yeni başlayan birisi olarak ileri düzey bir cihaz edinirsen, cihazın içinde kaybolup esas amacından uzaklaşabilirsin. Temiz durumda bütçene uygun sıfır/ikinci el bir synth ile işe başlayıp, zamanla kendini hissettirecek ihtiyaç olduğunda daha ileri modellere geçmek sanırım en iyisi.

yamaha mm6 yı normal bi workstation gibi kullanırsam ne kadar verim alabirim peki? En azından kendimi geliştirene kadar bir süre teorik müzik ve klasik piyano kısmına ağırlık vermek istiyorum. Bir internet sitesinde mm6 için workstation synth gibi bi ifade kullanılmıştı. gerçekten böyle bir yeteneğe sahip klavyeler mevcut mu?
link burada
http://www.musiciansfriend.com/product/ ... sku=700813

Klasik piyano etüdleri çalışmak istiyorsan bence 76 tuş eski üretim bir motif ara yada elektro piyanolara yönel.

Ha derdim benim aranje ses tasarımı dersen ozaman piyanodan fedakarlık ederek roland g serisi (600-1000) yada korg trinty veya Kawainin eski model ama geçerli workstationları var ikinci el . Bulabilsen Technics KN2000 - 3000 - filanda olur ama onları bulman zor..

Sevgilerimle .

ben de yeni başlarken çok kararsız kalmıştım. En sonunda Korg X5d aldım ve pişman olmadım. O modelin gelişmişi olarak X50 çıktı onu deneyemdim gerçi ama sen dene derim.

İki cihazı da araştırmakta fayda var.

EminEsref' Alıntı:
Klasik piyano etüdleri çalışmak istiyorsan bence 76 tuş eski üretim bir motif ara yada elektro piyanolara yönel...

aslında sıkıntı orada üstad klasik piyano tınılarını da yapay sesleri de seviyorum. bu durumda yukarıda arkadaşın sınıflandırmasına göre(sağolsun, yoksa işin içinden çıkamayacaktım) analog synth ler ve piyanolarla ilgilenmem gerek(elektronik müzik olarak faithless, prodigy,moby,chemical brothers;rock olarak dream theater,nightwish ve klasik olarak da maksim mrvica dinliyorum- belki müzik türünü detaylı belirtmem yardımcı olabilir) ama ikisini birden almaya gücüm yetmiyo.o yüzden iki özelliği tamamen olmasa da temellerini barındırabilen birşeyler istiyorum.tabi bir de yukarıdaki fiyat aralığında olacak :roll:

Genel birşeyler daha ilave etmem gerekir ise ; " alabileceğin en gelişmiş cihazı almaya bak " derim .

Sınırlı bir cihaz , programlama açısından ve genel olarak senin ufkunu kapatacaktır .

Kullanma kılavuzunu okuyup , netten makaleler bulup , bu işe kafa yorup , uykusuz geceler geçirip , bilgini arttıracaksın . Başka yolu yok .

Baştan herşey kolay olsun , basit olsun , güzel güzel ilerlerim diye birşey yok . İnsan yerinde sayar o zaman .

İnsanın burnu sürtüp , zorluklarla karşılaşınca kendini geliştiriyor , ilerliyor . Her ne ile ilgili olursa olsun , problemler kadar öğretici birşey yok bence .

workstation olarak roland e 50 ve synth olarak korg x 50 nasıl??ikisi de hoş görünüyorlar :?:
bütçemi biraz aştı ama destek bulacağım galiba:)

Geri