[Eski] Başlangıç?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

LeftEyeNine

Yeni üye
Merhabalar MüzikTek gezginleri, ben Turkrock.com'dan transfer LI9,

Ekim ayı itibariyle elektrosuna kavuşacak ve sonunda bişeyler üretmenin tadına varabilecek bi "çömez" olarak bu forumun server'ına kurşun döktürülmesi ve benzeri batıl önlemlerin de alınması arzusundayım.Ne de olsa "gerçek" dediğimiz 5 duyudan ibaret değil. :roll:

Aslında bir başlık mı açsam yoksa "kendi video klibini yapmak" başlığı altından mı devam etsem diye düşündüm, kararsız kalınca başlık açmaya karar verdim, münasip görülmezse ilgililerin varolan başlığa bu mesajımı taşımaları problem yaratmaz.

İşletme okuyorum ve 3. sınıftaki "bir marka yaratma projesi" sunumunda icat ettiğimiz PC oyunu için video klip yapmaya yeltendim.Ulead Videostudio 7, Photoshop CS, Anim-FX, Hyper-Cam gibi ilk defa "çift tıkladığım" programlar vasıtasıyla Flash text'li, gerçek videolardan kırpma ve capture'lama yoluyla bir kompozisyona sahip video üretip (aralıksız 24 saat içinde..Son güne bırakmıştım çünkü.. :wink: ), üzerine de Dance eJay 4 vasıtasıyla 4 saat içinde ürettiğimiz mix'i oturtmak suretiyle reklam tadında 2 dk 44 sn.'lik bir klip sundum.Aldığım tepki, klip esnasında hoplayıp zıplayanlar, ertesinde tebrik alkış ve bir arkadaşın da galeyana gelip "Sana iş bulacam olm!" demesiydi..E bu kadar met edilince ben de merak ettim, acaba bu bir başlangıç olabilir mi diye..

Merak ettiğim, video edit'leme programları arasında hangi programın daha profesyonel sonuçlar verdiği (zorluk seviyesi önemli değil; kurcalaya kurcalaya mutlaka çözerim..), Flash-Text animasyonları için hangi programları tavsiye edebileceğiniz ve de bu hevesin bir "ekmek kapısı", benim de "mutlu fırıncı"ya dönüşme imkanımın ne olduğu (veya nerede kovalanabileceği) şeklindedir?

Şimdiden teşekkürler..

Foruma hoþ geldin lefteyenine :D

Öncelikle yazdýklarýnda o içindeki heyecaný hissettirmiþsin, bu iþi gerçekten yapmak istediðini gerçekten hissettiriyorsun.

Yaptýðýn þeyi son gün olsa bile stresle beraber bir zevkle yapmýþ olmalýsýn ki, insanlar ortaya çýkan sonucu beðenmiþler. Bu bence kesinlikle bir baþlangýçtýr.

Video editing meselesine biraz fazla bulaþtým, ortaya tam bir kompozisyon çýkarmýþ bulunmasam da iþin teknik yönünde biraz bilgim var forum ahalisi ve seninle paylaþmak istiyorum, iþe yarayabileceðini düþünüyorum.

Video kaynaðýný nasýl elde edeceðin hakkýnda bir fikrim yok, iþin çekimi ve bilgisayara aktarma kýsmýnla kendin ilgileneceðini varsayýyorum. Ancak bir digital kamerayý bilgisayara direk baðlayarak digital görüntüyü, veya bir capture kartý/tv kartý ile bilgisayara görüntü aktarýmý yapman mümkün.

Bu durumda ortaya çýkan bir mesele var ki bu da "sýkýþtýrma" dýr. 25fps(frames per second per second, görüntüde saniyedeki kare sayýsý) bir video sýkýþtýrýlmamýþ halde, bir saniye için 25 tane bmp dosyasý ile boyutta eþittir. Pc platformunda sýkýþtýrýlmamýþ bu video "avi" formatýnda saklanýr. Ancak yanlýþ anlama olmasýn, avi sýkýþtýrýlmýþ veri de içerebilir(divx, xvid vs. gibi)

Bilgisayarda video editing yapmak uzun ve meþakkatli bir iþ, ses iþlemek kadar hýzlý olmuyor ama sorun sadece iþlemlerin bitmesini beklemek.

Ben bütün video edit iþlemlerini "sýkýþtýrýlmamýþ ses ve görüntü" üzerinde yapmaný önereceðim. En sonunda sonucu bir codec ile sýkýþtýrýp(divx, mpeg, þu bu) cdye basabilirsin.

bahsettiðin ulead programlarý falan bana göre fazla kullanýcý dostu olayým derken "bloatware(gereðinden fazla zorlaþtýrýlmýþ, for dummies moduna bürünmüþ, profesyoneli sýnýrlayýcý)" hale gelmiþ yazýlýmlardýr. Bütün video editing ve sýkýþtýrma iþlemleri için sana tek bir program tavsiye edebilirim. Bu programýn ismi "Virtualdub".

Virtualdub sourgeforge mahallesinde open source olarak üretilmiþ bir programdýr, bedavadýr, temizdir, rahattýr stabildir. Sýkýþtýrýlmýþ/sýkýþtýrýlmamýþ dosyalar üzerinde çalýþabilirsin. Bulmak için google a bir virtualdub yazýp aratman yeterli.

Bununla videolarý kesme, biçme, iþleme, sýkýþtýrma, çýktý alma gibi her türlü iþlemi yapman mümkün. Eðer ingilizcen varsa, helpini veya sitesindeki bilgileri veya googledaki tutorialleri okuyarak her türlü iþi bir kaç saat içinde yapabilecek kývama gelirsin.

Benim tavsiyem budur. Bu yolda ilerlemende yardýmcý olmasý dileðiyle.
saygýlar, sevgiler. ;)

VirtualDub'ı video edit için tavsiye edince, anlatmak istediğimi yanlış anlattığım hissine kapıldım.Ulead VideoStudio hem arayüzü hem fonksiyonları itibariylebi "ev stüdyosu" havası veriyo.Ben VirtualDub'ı .avi'lerden ses ayırmak gibi işler için kullanmıştım.Acaba aradığım şeyin video ile ilgili herşey programı (?!!) olduğunu mu söylesem.Geçiş veya resim efektlerini vb. içinde bulunduran Ulead'dan daha profesyonel tat verecek bir programdı kastettiğim.

İlgin için çok teşekkürler, daha çok yardımcı olabileceğinden eminim :wink:

P.S. Teknik terimler (bizzat video ustalarının bildiği derece "duyulmadık" olmadığı sürece) konusunda açıklayıp yazıyı uzatmana gerek yok, anlayabilirim seni..Tekrar teşekkür..

bahsettiðim de "profesyonel havasý" verilmiþ programlarýn amatör programlar olduðu idi genelde zaten :) tvde dandik kanallar haricinde hiç bir yerde ekrana çarprazdan hoop giren görüntü, küp þekline bürünüp ortadan kaybolan sahne gördün mü? bunlar amatör þeylerdir genelde. bana göre. toplam iþe de amatör havasý verdiðini düþünüyorum.

bu programlarýn veriyi inatla sýkýþtýrmaya çalýþmasý ise cabasý.
bir videoyu capture etmekten tut, filtreleme, montajlama, ses ekleyip çýkarma, sesini sýkýþtýrma açma, ana çýktýyý alma, ana çýktýyý sýkýþtýrma iþlemlerinin hepsini virtualdub gibi bir programla daha hýzlý ve accurate bir þekilde yapabilirsin. benim düþüncelerim bunlar.
kolay gelsin dilerim ;)

Anladım, teşekkürler..Ben de o efektlerden hop zup diye kullanmadım zaten de.Hani bi programı arayüzü de kullandırır..Fonksiyona boğduğun programına kullanışlı butonlar,toolbar'lar ekleyip kullanıcıya programı kullandıramazsan Photoshop'ın kopyasını freeware dağıtamazsın, ondan dedim..Neyse dağıtmayayım konuyu da ben Virtual Dub'ı keşfedeyim en iyisi..Çok teşekkür ettim..

P.S. Virtual Dub'da Timeline ve Overlay kanallarıyla sürükle bırak mantığıyla çalışma imkanı var mı?

benim kullandýðým sürümünde timeline yok, ihtiyaç da yok, hazýrladýðýn videolarý tek tek seçip append edince sýrayla sana birleþtiriyor. çýktýyý almak ise kopyalama süresi kadar sürer.

Merhabalar...
Semi-Pro bir iş çıkarmak için Vegas Video çok ideal bir programdır.Hem kullanımı kolay hemde esaslı neticeler veren bir yazılım.İyi bir başlangıç için gerekli ekipmanlar;

İşlemcisi kuvvetli bir pc
Dv Kurgu kartı (Canopus,Pinnacle Vs.)
Mini Dv Camcorder (Canon XL serisi , Panasonic Ag-DVX100 veya Sony VX2000)
Panasonic AgDvx100 progressive scan özelliğine sahip
en uygun fiyatlı camcorder.Bu camcorder ile çekilmiş tv filmleri dahi var.

Doğru ışıklandırma ve doğru color correction ile Tv de yayınlanacak kalitede işler çıkarmak için yeterli olan ekipman bu kadar.

Video işi müzik işine oldukça benzeyen bir iş.Çalışma sistemi ,evreleri konsept olarak birbirine çok yakın.
Konular derinleştikçe güzel istişareler olacak :)

mezuniyet arifesinde olan bir sinema öğrencisi olarak herhalbe bu konuda birkaç tavsiyede bulunabilirim. öncelikle video olayına değinelim: video dediğimiz şey (video kamera kullanarak) elektrik sinyaline dönüştürülmüş görüntülerdir ve analog veya dijital olabilir. analog kameraların en büyük dezavantajı analog kaynaktan yapılan her aktarımda "generation loss" dediğimiz video ve audiodaki kayıplardır. dijital kaynaktan yapılan aktarımlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir, yapılan her dijital aktarım kayıpsızdır ve elde edilen iki kopya tıpatıp aynıdır (en azından teoride böyledir). ayrıca dijital ortamdan yapılan aktarımlarda timecode bilgisi kullanılarak elle play-record pause işlemi yerine time-in time-out dediğimiz noktalar belirtilerek batch capture de yapılabilinir. consumer seviyesindeki dijital standart şu an dv standartıdır. saniyede 25 kare video ve 48khz 16bit audio kayıt yapar. yanlız kaydedilen video sanılanın aksine dv codeci ile sıkıştırlımıştır ve aslen bu nedenle profesyonel işlerde dv kullanımı tercih edilmez. dv video kamera olarak consumer level'da $2000 ustu canon xl-1, sony vx2000 tercih edilebilir (ama dikkat vx2000'in ilk sürümlerinde ses sorunu var). $2000 ve altında ise sony trv900 en çok tercih edilen kameradır (2. el satıyorum ilgilenenler alım-satım bölümüne bakabilirler). pro consumer leveda ise ($3000 üstü oluyor zaten kafadan) sony pd-150 ve pd-100 tercih edilebilinir. pc sistemine gelirsek tercihen p4 2 üzeri bir sistemle en az 512 mb ram ve hizli bir hardidskte bolca bos yerle baslayabilirsiniz. giris icin herhangi bir firewire card yeterlidir, çünkü günümüz video editing programlari hem hardware hem de software temelli çalışabilirler. üst üste 5 transparency layer kullanmıyacaksanız hardware temelli bir sistem kullanmaya pek de gerek yoktur kanımca. yanlız previewlar biraz kasabilir bu durumda ama düşük çözünürlüklü realtime preview üretebiliyor şu anda tüm video editing programları. hardware temelli bir sistem düşünüyorsanız canopus ve pinnacle ilk akla gelen markalardır, www.videoguys.com adresinde bir sürü kartı inceleyebilirsiniz. video editing software diyince endüstri standartı dünyada tektir: "avid". avid tüm dünyada sinemalarda seyrettiğiniz filmlerden tutun da reklamlara kadar neredeyse tüm prfesyonel görsel mazlemenin editlenmesinde kullanılan programdır, ayrıca dv için avid dv versiyonu da mevcuttur, diğer sürümlerini zaten isteseniz de çalıştıramazsınız. diğer popüler yaılımlar adobe premiere ve vegas videodur. premiere en son pro sürümüne geçmişti, iki farklı timeline falan açılabiliniyordu ve kullanımı da kolaydır ama sık sık çökmesiyle de meşhurdur. vegas video ise çok sempatik bir program olmakla beraber audio editing özellikleri de güçlüdür ama 4 sürümünde video trimming özelliğini bulamamıştım, premiere bana daha kullanışlı gözükmüştü. başka soru varsa yardım etmeye çalışırım...

Pinnacle gayet iyi ama bende V9 var. Aynı anda 2 den fazla görüntü edit edilemiyor. Tam profesyonel programlar nelerdir bilgi verir misiniz?

Batuhan' Alıntı:
benim kullandığım sürümünde timeline yok, ihtiyaç da yok, hazırladığın videoları tek tek seçip append edince sırayla sana birleştiriyor. çıktıyı almak ise kopyalama süresi kadar sürer.

Batuhan ben de o programı duydum.Birşey soracağım.Ben parçalanmış ve aynı özellikteki clipleri ayrı klasörlere toplayıp kategorize ettikten sonra klasörlerin içeriklerini birleştiriyorum.Fakat tüm özellikleri orjinalleriyle aynı seçsem de yine kalıite düşüyor ve dosya boyutu da büyüyor.
Ben istiyorum ki program inputun özelliklerini algılayıp bana hiç bir ayar yaptırmadan outputu da aynen çıkarsın.Ne kalite düşsün ne de ben boyutu frame rate yi falan ayarlamak zorunda kalmayayım.
Virtual dub bunu yapıyor mu?

Saygılar..

Bir kaç bilgi edinmek amacı ile bu başlığı "hörtletiyorum." :D

Ben, Göstersi Sanatları Ses tekns. öğrencisi olarak 1 sene sonra mezun olduktan sonra TV sektöründe çalışacak olmam bana heyecan veriyor :)

Eh zaman az çalışmak lazım...

Şu an evde Sony Vegas ve Adobe Premier programlarını kurcalayarak bızıklıyarak çözmeye çalışıyorum :)

Çözdükten sonra planlar da var tabi belli bir miktarda kredi çekerek kendi post-prodüksiyon stüdyomu hazırlamak istiyorum.

Ses kartım,monitörlerim,mikrofonum var.Bunlar işin seslendirme kısmı(Belgesel v.b seslendirmeleri bunlarla çözebilceğimi sanıyorum.)

Geriye ne kaldı.Neler yapmam gerekli ? Evde stüdyomda kendimi geliştirmek için ve başarılı işlere imza atmak için 8) neler gerekli bana.

Bu arada çokta yabancı sayılmam zira 2006 yılında küçük el kamerasıyla gelen çekimleri movie maker programında mixleyerek bir kaç fotoğraf koyarak seslendirmesini yaparak, yarışmada derece almıştık :D

Vereceğiniz altın değerindeki bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...

Geri