[Eski] Bilgisayar fan problemi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ayk08

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar;

Bilgisayarıma yeni bir fan aldım, fanı takınca bilgisayarın ısısı artmaya başladı soğuması gerekirken, ters bir durum var yani.

Kasa; Asus TA-9A1 350W ATX Kasa
http://www.exa.com.tr/shop/product.asp?caid=336&pid=672

Fan; Akasa Oto Devirli 12cm Termal Sensörlü Kasa Fanı
http://www.exa.com.tr/shop/product.asp? ... 5&pid=3252

Fanı kasanın önüne taktım ters takmış olabilirim diye şüpheleniyorum fanın resimdeki kısmı kasanın içine bakıyor. (linkdeki resim)
(Yani markası yazan kısmı delikli bölüme bakıyor markasız kısmıda kasanın içine bakıyor önündede hdd var.)
1) Bunun Yüzünden ekran kartım 80derece oluyor. Oyun oynamaya korkuyorum.

2) Toplam 6 adet fan mevcut kasada
1: CPU Fanı
2: Kasa arkasında bulunan 12CM Fan
3: HDD Fanı (2 adet 4cm fan)
4: Ekran kartımın fanı
5: PSU Fanı
*6: Benim ön tarafa taktığım 12cm fan

Bu durumda bilgisayar buz gibi olması gerekmiyormu.
Not: Everst Programında baktığım zaman bilgisayarın en soğuk parçası ram'ler (30 derece). En sıcak parçasıda ekran kartı (80 derece)

Sizce normal bir sıcaklıkmı bir bilgisayar için. Bu kadar çok fan varken?
Teşekkürler.

Kasa fan'ı genel toplamda kasa içi sıcaklığı çok fazla düşürmez, tabi eğer doğru yerde değilse.. resimde görünen yüzünü kasanın dışına gelecek şekilde taktıysan sorun yok, doğru takmışsın.

Kasanın önüne takılan fanlar pek etkili olmayabilir, zira cpu fanı ısıyı ortaya atar, ekran kartının ısısı da öyle ortaya gelir, ramler içinde aynı şey geçerli.. bu durumda fanların üflediği sıcak hava kasanın ortasında birikir ve ön tarafta takılı olan bir fan bu sıcaklığı dışarı atamaz, bu yüzden bazı kasalarda tam kasa kapağının ortasında fan olur..

ekran kartının en yüksek sıcaklığa sahip olmasıda bu durumu işaret ediyor bana göre, zira kasa ortasında biriken sıcak hava en çok ekran kartını etkiler, vga kartın bir tarafı tamamen fanla kaplı bile olsa diğer yüzü ortadaki sıcak havadan etkilenip ısınır.. gerçi yeni ekran kartılarında sanırım çift tarafıda kapatıyor fanlar.. neyse.

herşey bir yana yaz mevsiminde özellikle AMD cpu takılı kasalar kışa göre çok daha fazla ısınır, AMD cpular için yaz mevsiminde 80 derece normal bir sıcaklık olabilir.. gerçi 80 derece olan ekran kartı ama kasa içi sıcaklık bunun en büyük faktörü, bilgisayarında bir çok fan var, bence kasa içi sıcaklığı düşürmen diğer aygıtlarında sıcaklık değerlerini düşürecektir..

eğer kasa kapağının ortasında hava girecek ve çıkacak bir boşluk veya benzeri birşey varsa yeni aldığın fanı oraya tak, muhakak farkı olacaktır.. önde takılı fansa şu an için etkili olmayacak gibi geliyor bana.

not: kasanın resmine yazdıktan sonra baktım, yan kapaklarında fan yeri varmış, eğer orada fan zaten mevcutsa yapacak pek fazla birşey yok gibi görünüyor, belki yeni aldığın fanı kapak fanıyla değiştirirsen biraz etkisi olabilir.

Ilgine teşekkür ederim;
Yan kapakta fan yok lâkin yeri mevcut ama yan kapaktaki yerde boruya benzer birşey yapılmış, sanki sadece işlemcinin üflediği havayı dışarı atmak için yapılmış bir hat gibi. (Yan kısımdaki yer 8cm).

Işlemcim intel Core 2 Duo
Bu cpu'lar çift çekirdek olduğu için Pentium'lara göre dahamı fazla ısınıyor. Gerçi cpu'nun sıcaklığı en fazla 55 derece oluyor. sorun ekran kartında da olabilir, ama şöyle bişey daha var mesela crysis oynarken hiç bir kasma takılma yok ısıdan dolayı reset atma gibi bir durumlada karşılaşmadım. PSU da 350W kasanın kendi psu su? Yani kısacası hiç bir sorun yok ama çok fazla sıcak?

hmm bu kartın bir kaç testine baktımda, oyun sırasında sıcaklık 55-60 derece arasında olurken idle durumda 40 derece gibi değerler söz konusu.. 80 derece çoğu ekran kartı için anormal kabul edilebilecek bir değer..

kartta gördüğüm kadarıyla sadece gpu'nun üzerinde soğtucu var yani ramlerin üstü boş kalıyor ve incelemelere göre de bu kartlardaki ısınma problemi ramlerin düzgün soğutulmamasından dolayı kaynaklanıyor, tabi bir de kasa içi sıcaklık buna dahil olunca durum abarabilir..

sana tavsiyem ekran kartı ramlerinin üstüne "ramsink" takman olacak, bu ufak alüminyumlar ramlerin üstündeki ısıyı dışarı atmakta çok fazla yarar sağlayacaktır.. zira 80 derece oldukça ciddi bir sıcaklık.. eğer düşünürsen soğutma sistemleri konusunda öncelik sahibi bir firmadan temin edip taktırabilirsin yada biraz internette araştırırsan nasıl takacağınıda öğrenebilirsin..

onun haricinde kasa içi sıcaklığı düşürmek için biraz plan yapabilirsin ama ramsinkler bence kasa içi sıcaklığınıda oldukça etkileyecektir.

ayk08' Alıntı:
...Işlemcim intel Core 2 Duo
Bu cpu'lar çift çekirdek olduğu için Pentium'lara göre dahamı fazla ısınıyor...
Bildiğim kadarıyla tam tersi. Yani Core2Duo'lar, Pentium'lara göre katkat serin çalışıyor.

Kasanda o kadar fan olmasına rağmen grafik kartının ısınması garip.
accuracy'nin dediği gibi, ilgini grafik kartının üstünde yoğunlaştırman gerek gibi.

Yalnız fanın yanlış yüzünü çevirerek takmış olma ihtimalin de yüksek olabilir. Ben de Zalman cpu fan'ımı taktığımda hata yapmıştım, sonradan uyandım.
Grafik kartının soğutmasını takviye etmenin dışında, fanın doğru pozisyonunu da bulman şart.

Fanı kontrol ettim doğru takılı, çalışır durumda olan winamp ve antivir virüs programı var başka hiç bir program açık değil ve sıcaklık şu şekilde

Hdd: 29
GPU VRM: 54
GPU Ambiansı: 50
Grafik işlemci GPU: 57
CPU Çekirdek 1: 39
CPU Çekirdek 2: 39
CPU: 49
Anakart: 42

Everst Ultimate raporu bu şekilde. Işlemde yapılmıyor. Oyuna girdiğimde GPU çok fazla artıyor 75 80 civarı oluyor, diğer donanımlar ise kendi seyirinde izliyor sıcaklığı normal derecede artıyor. Ekran kartının ısınma problemi sorun olurmu makina 1 yıllık ve şuana kadar ekran kartından bir sorunum olmadı ama olucak şüpheleri kafamda oluşmaya başladı.

ayk08, grafik kartın overclocked falan değil değil mi? Sen ya da başka biri, bu kartı fabrika çıkışından başka bir ayara zorluyorsa, normalden fazla ısı üretmesi normaldir.
Şimdi grafik kartınla ilgili yabancı forumlarda araştırma yapacak kadar zamanım yok ama, eğer grafik kartının (ya da bilgisayarın içinde geldiyse bilgisayarının) garanti süresi dolmadıysa, aldığın yere götürmen, ya da garanti kapsamında donanımını değiştirmen, bana en kolay çözümmüş (ya da çözüm denemesiymiş) gibi geliyor.
Yukarıda yazdığın veriler, tamamen grafik kartının soğutmasında bir terslik olduğu izlenimini veriyor bana. Muhtemelen başkalarına da aynı izlenimi veriyordur.

Kart işlevini gerçekleştirdiği sürece en azından türkiye'de kartı garanti kapsamında servise alacak veya yenisini verecek bir firma olabileceğini pek sanmıyorum.

Ekran kartının bu kadar fazla ısınıyor olması bence ekran kartının bozuk olduğundan değil; sadece bu modellerde varolan ısınma probleminin, yaz mevsimi ve kasa içi overall sıcaklığın birleşmesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.

Yukarda yazdığım gibi ekran kartının ramlerinin üstüne takıcağın "ramsink"ler ısınma problemini büyük olasılıkla ortadan kaldırır gibi geliyor bana, en azından ekran kartında ısınma problemi yaşayan bir çok insan ramsink takviyesi yaparak problemi aşmışlar..

ekran kartını bu şekilde çok fazla zorlamanı tavsiye etmem, özellikle oyunlarda bir anda tavan yapan sıcaklık 85-90 ı bulduğu an heran ekran gpu'nun yanma riskini taşır.. kolay gelsin..

accuracy, ben de "bozuktur" demedim... "soğutmasında bir terslik olduğu izlenimini veriyor" dedim :)

ayk08, accuracy'nin bu konudaki bilgisi benden fazladır, dolayısıyla benim yazdıklarımı sadece "aklın köşesindeki bilgi" gibi değerlendir.

ilterocktive' Alıntı:
accuracy, ben de "bozuktur" demedim... "soğutmasında bir terslik olduğu izlenimini veriyor" dedim :)

Haklısınız, fakat distribütör firma yada teknik servis bozuk olmadan kılını kıpırdatmaz gibi geliyor bana.. o yüzden bende yanlış ifade etmişim durmu sanırım..

accuracy, kesinlikle o konuda benden daha tecrübelisindir, çünkü 7 yıldır hiçbir Türk bilgisayarcısıyla içli-dışlı olmadım.

ilterocktive' Alıntı:
accuracy, kesinlikle o konuda benden daha tecrübelisindir, çünkü 7 yıldır hiçbir Türk bilgisayarcısıyla içli-dışlı olmadım.

Senin içli dışlı olduğun bilgisayarcı yanmış zaten abi, çekeceği var. :lol:

hehe. Kül yutmam zor olur herhalde, o açıdan diyorsun? :)
Ya da en azından ben, kül yutmadığını zanneden bir aksi yaşlı adam gibi davranacağım için, zor olur benle uğraşması...

Hayır ilter abi overclock yok normal biçimde kullanıyorum. Aklıma şey geldi fanların üflediği hava birbirine girip ekran kartının fanınımı etkiliyor acaba yada ona benzer bişeymi oluyordur?

Birde kasanın içi tıklım tıklım yani birsürü şey var kablolar çok fazla, 2 adet ram var, ekran kartı zaten kasanın yarısı kadar, işlemcinin fanı büyük, power-sub var, DVD RW var, hdd zaten ekran kartından dolayı sıkış pıkış dib köşede, hava akımı bence hiç iyi değil kasa çok küçük benim parçalar çok büyük? Ne dersiniz bu yüzden olabilirmi?

Dipnot: Ekran kartının hemen önündede TV kartı var söylemeyi unuttum fanın tam önüne denk geliyor.

accuracy' Alıntı:
cpu fanı ısıyı ortaya atar, ekran kartının ısısı da öyle ortaya gelir, ramler içinde aynı şey geçerli.. bu durumda fanların üflediği sıcak hava kasanın ortasında birikir ve ön tarafta takılı olan bir fan bu sıcaklığı dışarı atamaz, bu yüzden bazı kasalarda tam kasa kapağının ortasında fan olur..

accuracy' Alıntı:
kartta gördüğüm kadarıyla sadece gpu'nun üzerinde soğtucu var yani ramlerin üstü boş kalıyor ve incelemelere göre de bu kartlardaki ısınma problemi ramlerin düzgün soğutulmamasından dolayı kaynaklanıyor, tabi bir de kasa içi sıcaklık buna dahil olunca durum abarabilir..

sana tavsiyem ekran kartı ramlerinin üstüne "ramsink" takman olacak, bu ufak alüminyumlar ramlerin üstündeki ısıyı dışarı atmakta çok fazla yarar sağlayacaktır..

bunlara ek olarak;

kasa toplama sanatının inceliklerini kullanman gerekebilir, eğer kasanın içinde ide kablolar, sata kablo, elektrik kabloları etc fink atıyorsa, eğer kasanın içine baktığında karışık, dağınık bir görüntüyle karşılaşıyorsan değil 6, 16 tane fan olsa genede soğutmaya yardımcı olmaz, kasanın içindeki sıcak/soğuk havanın devirdaimi çok önemlidir.. eğer sıcak hava kasada devirdaim olmuyorsa haliyle en çok bundan etkilenen aygıt ekran kartı olacaktır..

Anladım. Peki neler önerirsiniz, neler yapmalıyım? Kabloları güzelce zarar vermeden birbirine bağlayıp düzeni kurmam gerekiyor, bu kesin. Başka yapıcağım birşey varmıdır? Yada yeni bir kasayamı terfi etmeliyim? Daha büyük ve daha serin bir kasa.

Kafamda da şu yok değil havalar çok sıcak bundan da etkileniyor olabilir ve biraz araştırma yaptım ATI nin ekran kartlarının en düşük ısısı 45c civarımış yüksüz. Gerçi benimki neredeyse 1,5 katı daha sıcak?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri