[Eski] Bu sefer external HDD problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç Akın

Aktif üye
Selamlar,

Yaklasik 2 sene once aldigimi WD 320 gb'lik HDD'yi mutlu mesut bir sekilde kullaniyordum. Gecen gun, uzerine bir sey atmak istedigimde hata verdi. Kopyalanamiyor gibi bir hataydi bu.

Her neyse, sonra bilgisayara taktigimda, aleti gordu fakat icerisindekileri gostermedi. Ben de unmount etmek istedim, fakat unmount edemedi. Kullanimda dedi. Sonra disk utility uzerinden repair ve verify etmek istedim, ikisinde de basarili olmadi.

Ben de Windows uzerinden MacDrive ile baktim. Orada gayet guzel gordu, icindekileri gosterdi, ben de alabildigim dosyalari aldim. Daha sonra Mac tarafinda aleti hic gormedi. Sonra gordu, sonra gormedi... vs. vs.

Simdi buyuk ihtimal bir format atsam external HDD'ye duzelecek, ama format atmadan duzeltebilecegim bir oneriniz var midir acaba?

Tesekkur ederim.

Bu arada sistemim 10.5.6, external HDD Mac osx Journaled olarak formatlanmis durumda.

ClamXav diye bir anti virus programi buldum onunla bir tarattiriyorum simdi.

Edit: Simdi bitti tarama bir sey bulamadi.

Yapamiyor malesef. Kapali geliyor o secenek. Repair disk ve Verify disk islemleri ise tamamlanamadan kesiliyor.

Disk Utility' Alıntı:
Disk Utility stopped verifying “Broken HD” because the following error was encountered:

Filesystem verify or repair failed.

Repair yapmak istedigimde ise, unmount edilemiyor hatasi aliyorum calismamasina ragmen.

Bu arada Windows HD'mi gormesine ragmen, bootcamp ile baslatamadigimi farkettim. Muhim bir sey degil ama problem cozumune yardimci olabilir umidiyle yaziyorum.

WD Studio Edition ya da Mybook serisi bir harddisk mi? Gecen gun bir tanesini degistirdim. Sorun ayni sekilde basladi. En sonunda hic gormez oldu. Format atarken sorun cikmiyor, kullaniyorsun bir kac gun, sonra ya okumuyor attigin dosyalari, ya da dosya kopyalamiyorsun icine. Tavsiyem yedegini al, icindeki harddisk i degistir.

Cevap atmistim ama gitmemeyi uygun gormus sanirim :D Mybook veya studio degil sevgili grego, passport 320 gb 2,5" olan siyah aygit.

Bu arada Windows problemini tekrardan tanimlamak istiyorum,

Mac Osx uzerinde gozukuyor. Fakat acilista option tusuna basili tutunca hangi diskten boot etmek istedigimi sormasi gerekirken, direkt olarak Mac'i aciyor. Ayrica Boot camp assistant uzerinden Windows ile boot edeyim dedim, olmuyor malesef ki. Sadece OSx'i goruyor. Boot Camp ile ilgili bir sey midir sizce?

Benzer bir problemi bende yasadim. Gayet sinir bozucu ama DiskWarior adli bir application var sorunun ne oldugunu hic bir zaman tam olarak anlamadim fakat program problemimi cozdu.

8bit tesekkur ederim. Arastiracagim bahsettigin programi. Bu arada problem dedigin external ile yasadigim mi yoksa bootcamp ile olan mi? Yahu onunda deneme surumunu bile koymamislar kurtarayim :D

Yine de tesekkur ederim.

Aa koymamislar gercekten deneme surumunu ama arastir tabi programi elbette :)

Yani ben cozecegini dusunuyorum external problemini, bende de gorunmuyordu masa ustunde, sadece disk utility'de gozukmesine ragmen mudahale de edemiyordum ama icindekilerle birlikte kurtardim.

Rica ederim, umarim problemini cozer.

Bugun gozu karartip format atayim dedim, disk utility ustunden external hdd'yi sectim journaled sectim erase dedigimde volume can't be unmounted tarzi bir hata verdi.

Google arastirmasi ile unmount olayini nasil force edecegimi buldum terminalden denedim fakat ordan da unmount edemedi. Bilemiyorum.

Yani finder bir sekilde kullaniyor ama bu islem gozukmuyor.. Herhalde windows uzerinden format atmam gerekecek.

Ben de usb harici disk almıştım geçen sene. Dosya transferinde bir anda disk "unmount" oluyor ve transfer yarıda kalıyordu. Sonradan usb portundan güç çekilmesiyle alakalı olduğunu anladım. O alet takılıyken aynı hub'da (mac pro'nun ön ve arka hub ı) başka usb takılı olmamasına dikkat ediyordum.

Bir PRAM reset (başlatırken elma+option+p+r) belki sorunu çözebilir ama beni ancak bir süre daha idare etmişti. Sonra usb den çektiğim yeter diyip aleti söküp diski de mac pro'nun içine takmıştım. O günden beri usb harici disklerle yıldızım barışık değildir.

Boot etme konusunda en temizi firewire bağlantılı bir harici disk almak bence. Usb den ben de boot edemiyordum. Hatta bilgisayarlarda yaygın olsa firewire flash disk bile alabilirdim. (Kanguru fire flash modelleri var ama eleştiriler pek iç açıcı değil)

Minocan bu sorun aslinda bir adet grafik tablet aldim kendime UC-Logic onu taktintan sonra basladi. Acaba gercekten oyle bir sey olabilir mi bilemiyorum.

Onu sokup, PRAM'i resetleyip tekrar deneyeyim.

Tesekkur ederim.

EDIT: Nitekim denedim ne Windows HD'ye ne de External HD'ye bir yardimi oldu.

Minocan,

Windows partition'u ile ilgili bir dusuncen var mi? Niye gorunmez gibi? Yani OSX uzerinden gozukurken niye bootcamp acilista veya asistant kisminda gormez sence? Veya ne yapilabilir?

EDIT 2: Simdi Windows'u boot edebildi. Tesekkur ederim Minocan :D

O zaman soruyu degistireyim,

Format atilamamasi konusunda ne dusunuyorsunuz acaba?

Malesef her iki tarafta da format atilamiyor. Disk utility olmadi, MacDrive icinden format olmadi, direkt olarak sag tiklayip format dedim Win tarafindan, oda olmadi.

Windows problemi cozuldu ama aleti kullanamiyorum bu seferde. Bilgilerden filan gectim, format atmak istiyorum sadece :D

Uzun süreli bir işlemde format esnasında sırf usb den güç çekiyorsa arada delirebilir. Bilgisayarım topraklı hatta bağlı değil, ondan dolayı delirmeler olabilir mi diye düşünüyorum bazen. Gerçi arkadaşıma 100 gb dosya transfer ettim ve tık demedi. Kendisinin de usb gücünden çalışan harici diski vardı. Kendisi mac uyumlu olanını bulana kadar deneme yanılma yapmak zorunda kaldığını söylemişti. Ama benim kıllık başladı bitmez bir daha :lol: (Alayına isyan inadına firewire)

Bir de bazı diskler sürücü istiyor uyumluluk için. Bir arkadaşımın 10 saatlik format macerası benim ilgili sürücüleri bulup öyle formata başlamamla mutlu sonla bitmişti. (Disk Maxtor firewire hariciydi) Arkadaşımın o andaki sevincini hala hatırlarım :)

Disk Utility'de Partition sekmesinde options'a tıkladığınızda 3 seçenek var.

GUID (Intel OS X)

Apple Partition (PowerPC OS X)

Master Boot Record (Windows'lar)

Partition uyumsuzluğu nedeniyle format atılamıyor da olabilir.

Düşündüğüm ihtimaller bunlar şu an.

Ama ben bunu daha once formatlamistim. Hic boyle bir problem cikartmamisti. Ki nitekim hic bir sekilde formata baslamiyor. Volume can't be unmounted tarzi bir problem verip hata veriyor.

Daha once hic boyle bir problem yasamamistim.

MacFuse diye bir program var. Onu yüklemişsen böyle bir problem çıkartmış olabilir. Biz 1.5 TB'lik bilgi kaybettik bu yüzden.

Evet Vedat Abi, bu program yuklu. Nasil cozum bulmustunuz acaba? Dedigim gibi bilgiden gectim. Onemli bir seyler yok icinde. Sadece format atip yoluma devam etmek istiyorum :D

Drive'ın garantisi vardı gönderdik. Bu MAcFuse'u da benden habersiz asistan editor yüklemiş, ben ona yoruyorum, ve sende de aynı problem olduğuna göre, teori doğru. Bu programın sayfasına yazmak lazım bunları ki millet mahfolmasın bizim gibi.

NTFS-3G zaten MacFUSE yi yukluyor kendisi Mahcem. Internet sitesinde bu sekilde belirtilmis. Vedat, harddiskte sorun olmadan once ne gibi problemler oldu, ya da nasil bozuldu? Detay verebilir misin? Cunku simdi dusundugumde, MacFUSE yi yukleyene kadar sorunsuz calisan harddisk, sonrasinda bozuldu. Simdi yeni harddisk aldim, (garantisi bitmisti digerinin) bunun da basina ayni problem gelmesin.

Final Cut kullandığımız alete yüklemiş çocuk. Önce dosya yazmalar abuklaşmaya başladı, ordan oraya kopyalayamaz olduk. Sonra Final Cut dellenmeye başladı, iki de bir drop frame vermeye başladı filan. Ben dedim bu HD gidici, hemen kopyalama olayına girdik, kopyalama gerçekleşmedi ve HD kayboldu.
HD'yi gönderdiğimiz adam alet sağlam ama direcory'de bir arıza oluşmüş filan dedi. Tam cevap, ve HD geri gelince gene yazarım.

Herkese tavsiym bu NTFS 3G ve Mac Fuse muhabbetinden uzak durun.

Geri