[Eski] Bunları aldık iyi mi ettik!

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cyanikoz

Yeni üye
Saygıdeğer arkadaşlar bir acemi olarak ilk mesajımda okulumuz için aldığımız ses sistemini değerlendirmenizi isteyeceğim. Öncelikle amacımız okul bahçesinde yaptığımız törenlerde etkinlik yapan öğrencilerin seslerini duyurabilmek. Gerek öğrenci sayısının fazlalığı (2800 öğrenci) gerek alanın çok açık olması gibi nedenlerle tam bir hüsranla sonuçlanıyordu tören programlarımız. Okul idaresiyle bayağı bir kavga yaptıktan sonra törenlerde kullanmak üzere aşağıda listesini vereceğim cihazları edindik. Bu işlerden bir ilkokul öğretmenin anlayacağı kadar anladığımı belirtmek isterim ama en fazla ben yatkın görüldüm herhalde bana araştırma yaptırtıp aldırdılar. Forumunuzu araştırmalarım sırasında bulamadığıma şimdi çok üzgünüm.
Lafı uzatmadan biraz google araması ile yüksek kaldırım caddesini tespit ettim. Bir cumartesi teknik bilgi ve fiyat öğrenmek üzere 10 kadar işyerini gezdik. çok farklı sistemler ve fiyat aralıkları ile karşımıza çıktı işyerleri tabi onların bir suçu yok ne alacağını bilmeyen bizlerde suç.
Zühal müziğin önerdiği sistem bütçemize uygun geldiğinden ve bilinen markalı ürünlerden tavsiye ettiği için onların önerdiği sistemi edindik. İşte liste acaba amacımıza bunlarla ulaşabilir miyiz. Yoksa daha çok çalışmamız mı gerek!

1. SAMSON TXM20 1000w power mikser
2. SAMSON SX3200 Power ampfilikatör
3. 400 w Samson Kule kolonlar x 4
4. SAMSON q8 solist mikrofonu
5. SAMSON Concert77 telsiz mikrofon belt pack.
6. SAMSON Concert77 el tipi telsiz mikrofon.
7. SAMSON CL2 pack condenser mikrofon.
kabin, kablo (1,5) vs.
Tabi okulumuz için büyükçe bir parayı verip aldığımız bu sistem amacımıza ulaşmamıza yetecek mi sizcde? 3000 kişiye şiir okuyanı ve koromuzu temiz bir sesle dinletebilecek miyiz? Gerçi 10 kasıma az kaldı! Önerileriniz nelerdir az çok kurulumu yaptım ama mesela mikrofonların sesleri beklediğim kadar yüksek alamadım. Hele koro için aldığımız mikrofonu hiç ayarlayamadım. Cazırtı gürültü ne ararsan var. Dikkate alıp cevaplayacak arkadaşlar; ilginiz için şimdiden teşekkürler.

Okuduklarimdan ilk cikardigim Condenser mikrofonlar calisabilmek icin +48V Phantom Power a ihtiyac duyarlar.Mikrofonlari takmis oldugun kanal da ya da mixerin ustunde herhangi bir yerde Phantom Power ya da +48 yazan bir dugme var ise ona bas. Sistem hakkinda pek bir bilgim yok, hic kullanmadim ama totalde 1600W bana hele 3000 kisi dusunulurse biraz az geldi. Kapali mekanda, ortalama bir spor salonunda, bir nebze olsun yeterli olabilir ama acik hava icin dusuk geldi degerler. Tabi bu bahsettiklerim profesyonel bir sonuc beklemediginizi goz onune alaraktan.

Baska problemlerin olursa buraya belirt. Yalniz biraz ayrinti ver. Cizirti var demissin, biraz olayi spesifik hale getir. Butun mikrofonlar kapaliyken dahi bu cizirti var mi? Cizirti ne duzeyde? Cok yakinina geldiginde mi duyuluyor? Elektrik beslemesi ne alemde? Toprakli mi? Yeterli gucte mi?

Phantom power açık hale getiriyorum ancak ikili bir mikrofon setini birbirlerine doğru yani kabaca / \ şu şekilde gelecek şekilde konumlandırmamız gerektiğini söylemişlerdi. Ben de öyle yaptım. Ama ses kaynağı en ufak hareket etmesinde sanki bütün ayarlar yeniden yapılacak kadar değişiyor. 400 x 4 yeterli gelmez dediniz bu anfiye daha önceden sahip olduğumuz 300 watlık iki hoperlorumuzu bağlarsak amfi zarar görür mü acaba amfinin değerleri arkasında şöyle yazıyor:

8ohm: 750w
4 ohm : 1100 w

bu amfiye iki kuleyi takıyoruz ama yarıdan fazla açmıyoruz. bu kuleler 4 ohm ve 350 w att olarak görünüyor sitesinde. Buna başka hoperlör nasıl ekleriz. Amfinin arkasında iki çıkış var buna çare olarak kuelnin arkasındaki outputu kullanabilir miyiz. Çok acemi olduğum ortada tabi ancak ne yapacaksın. Şu 10 kasım töreni provasından sonra herşey daha çok netleşecek.

cyanikoz,

Sizin ihtiyacınız olan (elinizde 4 adet 350 Watt, 4 Ohm hoparlör olduğuna göre, muhtemelen bu değerler "music power"dır) kanal başına 2 Ohm'da 700-1400 Watt güç üretebilen bir amplifikatör (her kanalda paralel bağlantı yapılmış iki hoparlör için).

Amplifikatörünüzün modeli 3200'lü olduğuna göre (tabii siz yine de kontrol edin, arkada yazar ya da kullanım kılavuzunda) bu amp 4 ohm bridge monoda 3200 Watt güç üretebiliyordur, bu da 2 Ohm'da kanal başına 1600 Watt demek.

Bunları tahminen yazıyorum amplifikatörün güç değerleri farklı olabilir, kontrol edin. Aynı şekilde, hoparlörler için 350 Watt demişsiniz ama bu muhtemelen "music power"dır ama peak power da olabilir; bu durumda yukarıda yazdığım değerler değişir.

Bu şekilde bağlantıları yaptığınızda power mixerinizin amplifikatörü boşa çıkmış oluyor, bunu da başka hoparlörleri beslemek için kullanabilirsiniz. Tabii değerlere dikkat etmek gerekir.

Bu iş aslında tahmin edildiğinden daha "derin" bir iş.

Konfigürasyonunuzun bir profesyonel tarafından gözden geçirilip sisteminizin kurulumunun yine bir profesyonel tarafından yapılmasını şiddetle tavsiye ederim.

Herşeyden önce ilginiz için teşekkürler. Eksik bilgiler için özür dilerim. Malzemeleri ve üzerindeki güç değerlerini buraya yazmak istedim.

SAMSON PA 215B
RS215-web.jpg

Power rating
8 ohm
350 w rms
600 w peak
nominal impedance
4 ohm
frequancy responce 30-20 khz+-3 db
sensitivity 97 db

SAMSON SX 3200

SX3200-web.jpg

Professional High Power, Class H, Rail-switching Amplifier
750 Watts per side @ 8 Ohms
1100 Watts per side @ 4 Ohms
Dual Variable-speed Fan Cooling
Signal, Peak, and Protection Circuit Indicators
5-way Binding Post and Speakon� Speaker Outputs
XLR and TRS Input Connections
Dual Rack Space Design

SAMSON TXM20

TXM20-web.jpg

12 high-quality microphone preamps
500 watts stereo, 1000 watts bridged mono
4 Aux sends (1 pre, 1 pre/post, 2 effects)
Dual 9-band graphic EQ
Dual Internal 24 bit effects processor with 100 preset programs
Mono sub output with variable low-pass filter
1/4-inch phone and Speakon® outputs

ve işte baş belam SAMSON CL2 Microfon

CL2_set-up-web.jpg

A pair of true capacitor microphones
High pass filter and 10dB pad
Includes cardioid and omni removable elements
Three micron, gold-sputtered diaphragms
Maximum SPLs of 141 dB (cardioid) and 138 dB (omni)
Includes mic clip, pop filter, wind screen and shockmount
Comes in durable, lightweight aluminum case

Mikrofonun gain ve volume değerlerini %50 den yukarı çekemiyorum hemen feedback alıyorum. ve feedback artarak peak değerlerine çıkıyor mikser çıkışında. Diyeceksiniz ki öyle kullan ancak bu durumda koro için müzik yayınını beraber verdiğimizde insan sesini ezmesin diye müzik sesini çok düşük değerlerde tutacağım ve açık alanda çok kişiye ses ulaştırma işi başarısız olacak. Bir yerde yanlış yapıyorum ya nerede acaba

Yanlışınız şurada senede iki yada üç kez kullanılmak için ses sistemi alınmaz. Böyle bir sistemin doğru şartlarda kurulması, doğru şartlarda kullanılması ve doğru şartlarda korunması gerekir. Bunada işletme maliyeti denir. Yani alındıktan sonrada para harcanır. Yani işiniz bu olmadığı sürece '' BUNLARI ALDINIZ İYİMİ ETTİNİZ ? '' Bence HAYIR. Şu dakikadan sonra size önerim bir dahaki tören öncesinde ses sistemi kiralayan bir firmadan personel kiralamanız. Törende bu sistemi profesyonellerin yönetmesi daha sonra sizin bu sistemi muhafaza etmeniz. Bir dahaki tören 23 Nisan da yada o zamana kadar deneye deneye öğrenirsiniz.

Saygılarımla

ben biraz geç okudum zamanında görseydim size o malzemeyi almamanızı tavsiye ederdim.o marka sizin aldığınız aletleri üretmiyo sizin malzemeler tünel camiayasının uydurduğu bir ürün, çin de çok ucuza yaptırılıyo üstüne başka patent vuruluyor ve,ve gerisini anladınız

Bu cevap sorunun ciddiyetine yakışmıyor. İmlanız da bozuk. Hoşgeldiniz ve bir daha böyle yazmayın; ne içerik, ne de gramer açısından.
Sabi-R

Tunel camiasi olarak nitelendirdiginiz grup bu isi Turkiye'de yapan esnaftir. Bir konu ile ilgili bu sekilde, ve ozellikle yukarida bir marka ve bir firma ismi verilmis iken, herhangi bir belge, kanit gostermeden boyle bir suclama yapamazsiniz. Ilk once kendinizi tanitin, surada calisiyorum, su kadar senedir bu isle ugrasiyorum. Referanslarinizi belirtin. Ardindan su kisinin belirtmis oldugu uzere ya da surada yazdigi uzerine diye belirtin.

Urunlerin Cin'de uretilmesi herkes tarafindan bilinen bir gercek, bu sadece Samson icin degil, artik piyasadaki onlarca firma ucuz iscilik icin Cin'e yonelmis durumda. Sadece Samson Cin'de uretim yapmiyor.

gokcek57' Alıntı:
sizin malzemeler tünel camiayasının uydurduğu bir ürün, çin de çok ucuza yaptırılıyo üstüne başka patent vuruluyor ve,ve gerisini anladınız

Ben anlayamadım. Biraz açıklayın bende yapayım aynısını. Özellikle patent nasıl vuruluyor merak ettim.

Bu arada Amerika ve Avrupa ya bizim tünel camiyasının uydurduğu ürünler satılıyormuş. Bir incelemenizi tavsiye ederim.

http://www.samsontech.com/

Saygılarımla

Arkadasimiz sanirim kulaktan dolma bilgileri biraz karistirmis, yorum yapayim demis. Anlatmaya calisitigi olay su aslinda. Cin'de bazi firmalar var X firmasi(unlu bir firma) icin hoparlor, kabin vs. uretiyor. Ama bunlarin uzerine o firmanin logosunu basmadan el altindan bunlari piyasaya cok dusuk meblaglara satiyor. Sonra bunlar Turkiye'de veya farkli mecralarda farkli marka ve modeller adi altinda satiliyor.

Tam olarak ayni sekilde degil ama benzer bir ornek vermek gerekirse oXo Ghibli ve Bora marka model isik masalari ile Proel in PLBR256MH1 - PLBR256MH2 isik masalari ayni kasa ve ozelliklerde. Ayni firma uretmis. Ikisi de Cin yapimi. Tek fark uzerlerindeki marka. Ikisine de kullandim hicbir farklari yok.

Sanirim bunun sebebi, mesela Proel'in isi isik masasi uretmek degil. Asil isi mikrofon sehpasi, hoparlor sehpasi ve cesitli sarf malzemeleri uretmek. (Son zamanlarda hoparlor de uretmeye basladi gerci.)O pazarda da payim olsun, reklamim olur seklinde bir mantik gudulmus olabilir. Tabi benimki sadece bir ongoru.

Ürünlerin Çin üretimi olduğu konusunda uyarıldık satıcı tarafından ama Samsonun kendi malı olduğuna da açıkçası eminim. Pek bilmem piyasayı ancak ilgili satıcı (Zuhal Müzikten Melih Bey)oldukça beyefendi ve işinin ehli görünüyordu. Sorunumuz malzemenin kalitesi değil nasıl kullanılacağı ile ilgili idi ancak koro mikrofonunun kurulumu ve kullanımı ile ilgili pek bir ilerleme sağlayamadık. Mikrofonların üzerinde bir omni bir bidirectional kapsül vardı ikisini de bidirectional yaptım ama pek bir şey farketmedi. Sesin yayılma prensiplerini pek bilmem ama aşağı yukarı tahmin edebilirim diye düşünüyordum ama o sesin birden kendi kendine artarak ötmesine neden olacak bir ortamın hep kapalı alan olacağını düşündüm açıkçası. Açık alanda sesin çarpıp geri döneceği azdan başlayarak büyük bir gürültü halini alabileceğini de gördüm böylece.

Şu an Çin'de yapılmayan bir elektronik ürün çok nadir. Hele ki API, Avedis, Brent Averil vs gibi en üst seviye pro cihazların dışındaki ses cihazları çok, çok nadir. Toft'un yeni mikseri daha piyasaya çıkmadan siparişleri alındı ve Çin de yapıldığını da göğüslerini gere gere söylediler. Çin'de yapılmış olması maliyetin ucuz olmasından, yoksa ucuz kaliteden değil.

Aynı cihazın farklı markalar altında satılmasına gelince. Bundan endişe etmeyin zira aynı mal. Sıfırdan bir ürün geliştirmenin ar-ge maliyeti çok yüksek. Dolayısı ile bir firma bir cihazı tasarlayıp bir kaç ayrı firmaya lisans ediyor. Aynı fabrikadan, aynı mal, farklı markalarla çıkıyor. Biz bir proje için İnstek marka bir dijitâl osiloskop almıştık. Aynı osiloskop belki beş farklı markada satılıyor. Herşeyi aynı, hatta klavuzu dahil ama marka farklı.

gerçekleri konuşmak gerekirse bu liste iş yapar yapmasına ama işler kalitesiz olur sadece bunu söylüyorum poweranfileri canlı müzikte deneyin kolay peak e giriyosa kolay gelsin size diyorum...

Neden her başlığa girip olumsuz birşeyler yazıyorsun?

Sen bu rider'la mahallede düğün bile yapamazsın ne demek?

Peki, en iyi rider sende, en güzeli sizinki, en iyi iş sizden çıkar.

Ama burada her bütçeden, her bilgi düzeyinden insan sakin sakin, dostane biçimde fikir alışverişi yapıyor ve hali hazırda elde bulunanla en iyiyi yakalamanın yolunu tartışıyor, öğreniyor.

Umarım sen de engin ekipman vs, tavsiyelerini genç arkadaşlara, daha nazik ve açıklayıcı, sebep-sonuç ilişkisi içinde anlatmayı tercih edersin.

Foruma hoşgeldin.

benim nacizane fikrime göre bu sistem okul etkinlikleri için kullanılabilir, sonuçta orda profesyonel bir performans olamayacak amaç sesi duyurabilmek. ama şöyle bişey varki bu sistem açıkhavada muhavaza edilemeyeceğine göre ve okul yönetimi bunca para harcayıp aldığına göre mutlaka bir depoda muhafaza edilecektir, dolayısıyla her defasında tekrar tekrar dışarı çıkartılıp sıfırdan kurulması gerekliliği doğacaktır. her seferinde hoparlörlerlerin yerleşimi mikrofonların yerleşimi ve akustik dağılım değişeceği gözüyle bakılırsa işin ehli olmayan kişiler tarafından hazırlana bu sistemde mutlaka büyük süprizler olacaktır. x watt ses gücünün olması yada x markası olması burda çok önemli değil, çünkü kurulan düzen tüm değişkenler gözardı edilerek (ve büyük ihtimal aceleyle) kurulacağından mikrofonlarda feedback, hoparlörlerde az ses vs. gibi sıkıntılar herdaim yaşanacak. kendi görüşüme göre senede 2 yada 3 kere kullanılacak olan bu ses sistemi bir firmayla anlaşılarak dışarıdan kiralansaydı eğer profesyoneller tarafında kurulup yönetilir ve maksimum memnuniyet sağlanabilirdi. Ama madem artık alınmış bir sisteminiz var, benim tavsiyem sistemi kullanacağınız alanın fotoğraflarıyla, elinizdeki sistemin listesiyle birlikte bir ses firmasına gidip kurulum ve mikrofonlar hakkında yardım alabilirsiniz, burdan sonrası sizin için biraz ezbere bir iş olur ama enazından çıkmazlarınızın çözümleri hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz

uzun zaman olmuş ama cevabınız için teşekkürler. Deneme yanılma yoluyla birşeyler bulmaya çalıştık. Bilgili arkadaşlara tavsiyeleri için teşekkürler. Sistemimizi okul bahçesindeki gösterilerde kullanmak için aldığımızı söylemiştim. Tam olarak amacımıza ulaşamadık ancak bir kaç aktif monitör ilavesi ile sesi daha geniş bir alana yaymayı deneyeceğim seneye. Bir sınıf öğretmeninden ancak bu kadar ne yapalım okulumuzun her gösteride profesyonel bir ekip çağırmaya bütçesi uygun değil. Yılda ortalama 10 gösteri oluyor. Takdiri size bırakıyorum.

Geri