[Eski] canlı performansta mix için yardım

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

speedy

Yeni üye
çogunlukla karsılaştıgım bir sorun bu. soundcheckden sonra oh cok ii oldu diyerek kanalları mute'luyor sonra programı bekliyorum. program başlıyor cocuklar calıyor ve oda ne ya solo enstrumanla solistin frekansları birbirini ortüp ikisinide anlasılmaz hale getiriyor yada enstrumanların harmonikleri kaybolup gidiyor.
dogal olarak buda beni çileden cıkartıyor.

butun enstrüman ve vokalleri tane tane ayrı ayrı duyup aynı zamanda genel bir kompozisyon içinde mixlemek konusunda sizden degerli fikir ve deneyimlerinizi almak istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar

oncelikle duymak istedigin dengeyi kafanda canlandirmalisin (sahnedekilerin soundunu tarzini vs vs bildigini ve ayni grupla surekli calistigini varsayiyorum) sonrasinda ise ufak bir researh kismi seni beklemekte. Sahnede kullanilan ensturmanlarin frekans araliklari ve kendilerine haz enerjileri hangi frekanslarda verdiklerini ogrenmelisin. arkasindan yapabilecegin mixi bir gokkusagi gibi dusunmen neyin nerede baslayip nerede bitecegini nereyi dolduracagini hesaplaman.
eger gerekli enerjiyi tasiyan frekanslar dogru scalada olur ise 1. ve 2. harmonikler otomatikman yumusak bir butun olusturucaktir :)

umarim yardimci olmustur:)

Bu hep olan bir şeydir. Prova da orkestra konserdeki gibi çalmaz, çalamaz. Çünkü biri zoraki yapılan bir şey, diğeri duş alınmış, kıyafetler giyilmiş, makyaj yapılmış, kuaföre gidilmiş, kuliste bir sürü Fan veya misafir, "Jack" amca ile haşır neşir olunmuş olduktan sonra sahneye çıkılıp tam gaz ile performans verilen şey.... (biraz uzun ve cümle düşüklüğü oldu ama sanırım anlatabildim)
E tabi ki kapalı mekanlar için "insanlar dolunca" faktörü de var. Tonlamanı bunu göz önünde bulundurarak yap. Ve akşam, konser başlayınca asıl mixini yapman gerekiyor.

Oğuz: "researh" ne demek?

öncelikle teşekkür etmek istiyorum, anlasılan sunu böyle yapıp bunuda boyle kıvırıp ucundanda azcık cekersen gibi püf noktaları yok bu işin :D

normalde bu durumu cok onemsemem elimden geleni yapıp vicdanımı rahatlatırım. ancak gecen hafta cem adrian konseri yaptım. gitar ve viola ile birlikte geldi. ilk bakısta cok kolay olan bu iş içinden cıkılmaz bi hal aldı benim için, çünkü viola ile cemin frekansları sürekli cakısıyor ve aynı melodiyi yaptıkları anda ne violanın duygusunu nede cemin hissiyatını seyirciye yansıtamadım. (muhtemelen bunun bitek ben farkındayım) iş bu hale gelince sormadan duramadım sizlere :)

Klarnet çalan enstrumanına küçük bir tüy'e üfler gibi üfler,darbuka çalan kapı tıklar gibi tıkı tıkı yapar,klavyeci aletiden sesi kısık tutar v.s...sende güya saundchek alırsın herkes okey der.Program başlar ne yapacağını şaşırsın.Bunun için herkese programda çalacağı şekilde çalmasına dikkat et,hepsi güya uyanıktır.Buna meydan verme.Sen onlardan uyanık ol.Yapacakların var seninde...Programı rezil etmelerine müsade etme.Fatura onlara degil sana kesilir.(Bu konuyla ilgili bir şey geldi aklıma paylaşayım.kanun'a C 411 değilde SM 57 Beta koymuştum ben miksere bakıyorum kanunda ses açıyorum açıyorum ses az noluyo bakayım dedim, bi baktım arkadaş mikrofononu başının olduğu yere kadar kaldırmış uyanık.Yaniii

Re:

ozgurcakici' Alıntı:
Bu hep olan bir şeydir. Prova da orkestra konserdeki gibi çalmaz, çalamaz. Çünkü biri zoraki yapılan bir şey, diğeri duş alınmış, kıyafetler giyilmiş, makyaj yapılmış, kuaföre gidilmiş, kuliste bir sürü Fan veya misafir, "Jack" amca ile haşır neşir olunmuş olduktan sonra sahneye çıkılıp tam gaz ile performans verilen şey.... (biraz uzun ve cümle düşüklüğü oldu ama sanırım anlatabildim)
E tabi ki kapalı mekanlar için "insanlar dolunca" faktörü de var. Tonlamanı bunu göz önünde bulundurarak yap. Ve akşam, konser başlayınca asıl mixini yapman gerekiyor.

Oğuz: "researh" ne demek?

E zaten Özgür abi anlatmış herşeyi.Nedense otomatikman bir gaz yükselmesi,tuşe artmasına sebep oluyor :D

ALLFA_ng_n' Alıntı:
daya 180 den haypasi

kis 1k leri komple

ver uzunca reverb

hi self 3dB de 11 k dan sonrasi

:D:D

yok sanirim olmadi :)

Engin abi ne yaptın :D

Geri