[Eski] Canli prformansda mixer baglantisi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Kaan_ki

Yeni üye
Selam arkadaslar,

Yalniz sahne aldigim zamanlarda iki tane active boxlarimi main out dan behringer 1804 mixer ime bagliyorum.
Yalniz bazen grup halinde calmamiz gerektiginde iki tane de monitor kullanmak istiyorum ama mixerin neresinden cikis yapacagimi cozemedim. Mixerin sadece iki tane cikisi var. Baska kanallardan cikis denedim ama oradanda efektleri eklemiyor sesler kuru cikiyor.

Yardimlarinizi bekliyorum, simdiden tesekkurler.

Normalde mikserinin 'Aux Send' 1/4inch TS jack çıkışından çıkar monitörün aktifse monitöre değilse monitör amfisine girersin.Daha sonra monitöründen ne duymak istediğine bağlı olarak mikserin üzerinde ilgili kanalının Aux Send potunu dilediğin sesi alana kadar saat yönüne çevirirsin.Örnek verelim;Diyelim ki mikserinde;

1.kanal:ana vokal
2.kanal:keman
3.kanal:bas
4.kanal:gitar
5.kanal:geri vokal

Sen ana vokalistsin.Monitöründen tabi ki kendi vokalini,onun yanında gitar ve keman duymak istedin.Yapacağın şey yukarıda bahsedilen bağlantıyı sağladıktan sonra 1.,2. ve 4. kanalların herbirinde mevcut olan Aux Send potunu saat yönüne çevirmeye başlamak olacak.Bunu yapmadan önce 1.,2. ve 4. kanallardaki Aux Send potunun hemen altındaki 'Pre' switch'lerini basılı konuma getirki PA'e giden ayarlardan etkilenmesin monitör miksin.Tabi ayrıca mikserin sağ tarafında kalan çıkış bölümünündeki Aux Send Master Potunuda açmış olduğundan emin ol.

Normalde böyle olmalı.Fakat senin aletin Manual.PDF'sine baktım.Senin 2 Aux Send yolunun olduğunu söylüyor ama biri Aux Send diye adlandırılmışken,diğeri FX Send diye adlandırılmış ve FX Send'in mikserin efekt prosesörüne yollandığı yazıyor.Bu durumda,sanırım Aux Send kuru FX Send ise efektli aux görevi görüyor.Yani yukarıda anlattıklarımı senin FX Send'e uygulaman gerekiyor gibi görünüyor.Gerçi bu bana biraz saçma geldi ama :D bir dene bence..Öyle olmalı.

Kolay Gelsin.

Haznac' Alıntı:
Normalde böyle olmalý.Fakat senin aletin Manual.PDF'sine baktým.Senin 2 Aux Send yolunun olduðunu söylüyor ama biri Aux Send diye adlandýrýlmýþken,diðeri FX Send diye adlandýrýlmýþ ve FX Send'in mikserin efekt prosesörüne yollandýðý yazýyor.Bu durumda,sanýrým Aux Send kuru FX Send ise efektli aux görevi görüyor.Yani yukarýda anlattýklarýmý senin FX Send'e uygulaman gerekiyor gibi görünüyor.Gerçi bu bana biraz saçma geldi ama :D bir dene bence..Öyle olmalý.

Kolay Gelsin.
Bende Behringer 1204 FX (sanýrým modeli buydu :oops: ) var.
Tahminime göre ayný mantýkla çalýþýyor.

AUX Send 1
AUX Send 2 -> Mikserin efekt iþlemcisi

Ama her ikisi için de 1/4" TRS çýkýþlar(jak) var. Aux Send 2'ye eðer kabloyu baðlarsak, mikserin efekt prosesörüne giden yol otomatik olarak kapanýyor. Yani 2 farklý monitöre çýkýþ verebilirsin.

ilginiz icin tesekkurler arkadaslar, gercekten cok isime yaradi.

Bir den fazla monitor baglamam gerektiginde ne yapmam gerekiyor?
Birde monitorden duydugum ses PA dan cikan sesin aynisi olmasi gerekmiyormu, yani dinleyiciye giden sesi kontrol etme acisindan.

Monitörün amacı kendini ve senin müziğin ritmini yada havasını yakalamanı sağlayacak duymak istediğin diğer aletleri duymandır.Yoksa PA'de ses nasıl geliyor onu kontrol etmek değil.PA'deki vokal,monitörde sana çok fazla gelebilir ama PA için o anda çok ideal bir seviyede olabilir.Ayrıca PA'deki ses seviyesini monitörde kullanman feedback'e neden olabilir.Bu feedbackden kurtulmak için monitöründeki vokal sesini PA'i etkilemeden kısmak isteyeceksindir.Bu yüzden de o 'Pre' tuşunun basılı pozisyonda olması hayırlı birşey.Hatta işin aslında sesi kısmak yerine,mikserin aux send çıkışıyla aktif kabinlerin yada pasif kabin amfisinin arasına bir outboard grafik EQ koyarsın ve feedback'e neden olan frekansı makul miktarda keser ve sesi kısmadan feedbackten kurtulursun.Tabi bu daha profesyonel dolayısıyla daha pahalı bir çözüm.

Anlatmaya çalıştığım monitörden PA'deki sesi duymaya çalışmamalısın yada duyduğunu sanmamalısın,o sadece senin sahneyi duyup,iyi performans vermeni sağlamak için orada.

2 monitörü beslemek içinse:bir monitöre Aux Send diğerine FX Send'den çıkmalısın.Diyelim ilk monitördeki arkadaş vokal,keman istedi.İlk monitör Aux Send'i kullanıyor.Hemen ilgili mikser kanalındaki aux sendleri açıyorsun.İkinci monitörde bas ve back vokal istedi.O da Fx Send'i kullanıyor.Yine ilgili kanalların bu sefer Fx Sendlerini açıyorsun.Olay budur.

Fakat açıkcası Serdarın dediği olayı anlamadım.Fx send'e jack sokunca mikserin efekt prosesörüne giden yolun otomatikman kapanmasını yani.Zaten Aux send'lerin bir tanesinin efektli diğerinin efektsiz olması da bana baya bir absürd geldi ve nedenini anlayamadım.Öyle olmaması lazım sanki ama benim manual'de okuduğum öyle diyordu yanlış anlamadıysam.

Haznac' Alıntı:
Fakat açýkcasý Serdarýn dediði olayý anlamadým.Fx send'e jack sokunca mikserin efekt prosesörüne giden yolun otomatikman kapanmasýný yani.Zaten Aux send'lerin bir tanesinin efektli diðerinin efektsiz olmasý da bana baya bir absürd geldi ve nedenini anlayamadým.Öyle olmamasý lazým sanki ama benim manual'de okuduðum öyle diyordu yanlýþ anlamadýysam.

Dediðim gibi, benimki adece kendi mikserime göre anlattýðým yöntemdi. Genelde Behringer mikserler benzer yapýda olduðu için... :wink:

Senin mesajýndan sonra, yanlýþ bilgi vermemek için kýlavuzu indirip baktým.
Benim mikserden biraz farklýymýþ. Ya da ben, benimkinin kýlavuzunda yazýlaný yanlýþ anlamýþým. :oops:

Dediðin gibi, AUX ve FX Send var.
AUX'tan, verdiðin örnekteki gibi istenilen kanallarý bir monitöre gönderebiliyorun(PRE/POST).
FX'ten de gönderebiliyorsun(POST), ama efektli olarak. Ki efekt olarak normal sese yakýn/efektsize yakýn bir þey (nasýl anlatýlýr ki bu) seçilirse sorun kalmaz.

Bir önceki mesajýmdaki yanlýþ bilgi için kusura bakmayýn...

Serdar' Alıntı:
Dediğin gibi, AUX ve FX Send var.
AUX'tan, verdiğin örnekteki gibi istenilen kanalları bir monitöre gönderebiliyorun(PRE/POST).
FX'ten de gönderebiliyorsun(POST), ama efektli olarak.

Hmmm şimdi tamam,anladım. :)

Haznac' Alıntı:
Ayrıca PA'deki ses seviyesini monitörde kullanman feedback'e neden olabilir.Bu feedbackden kurtulmak için monitöründeki vokal sesini PA'i etkilemeden kısmak isteyeceksindir.Bu yüzden de o 'Pre' tuşunun basılı pozisyonda olması hayırlı birşey.

Yanlış birşeyler demişim de,onu düzelteyim.Monitördeki vokal sesini Aux send'den kıstığında Pre'de olsa Post'da olsa PA'i etkilemeden sesi kısarsın.Pre'nin espirisi:Aynı kanal üstünde fader'dan PA için sesi açtığında Aux send seçimin Post ise monitöründe sesi açılır,Pre ise açılmaz,fader'dan bağımsız aynı seviyede kalır.

Anlamasına anlıyorum da anlatamıyorum be abi.Benim de öyle bir sorunum var galiba. :roll:

Arkadaslar cok tesekkur ediyorum verdiginiz bilgiler cok isime yaradi gercekten,
kendi mixserimi sizin sayenizde yeniden kesfetmis oldum. :oops: :D

Simdi baska bir soru: Elimizde dynacord powermate1000 mikser var,(kendinden yukselticili) bu mikserin cikislarini normal iki pasif dynacord boxlara bagliyoruz ve buna ek olarak iki tanede actif monitor baglamak istiyoruz, actif monitorlerin baglantilari nasil olmali?

Demek istedigim mikser yukselticili monitor lerde kendinden yukselticili normal aux cikisindan baglarsam sorun olmazmi? yoksa degisik bir ayar mi yapmam gerekiyor?

Simdiden tesekkurler.

Öncelikle bu powermikser çok kral birşeye benziyor 8)

Bunun da kullanma kılavuzuna baktım.Ordan anladığım kadarıyla bu aletin Speaker L/R çıkışları var.Bu çıkışlar power ampin 700x2@4ohm gücünü kullanıyor.Bundan ayrı birde Mixer Output'lardan bahsetmiş ki bunların power amfiden geçmiyor olması kuvvetle muhtemel.Hele Aux Send'lerin mikserin power amfisini kullandığını hiç sanmıyorum.

Bu powered mixer katagorisinde kullandığım tek alet bir Behringer PMX2000 oldu bugüne kadar.Senin ki gibi konsol şeklinde birşey kullanmadım.O yüzden kullanma kılavuzuna baktıysam da çok emin olamıyorum.Yukarı da dediklerim büyük ihtimal doğru olmakla birlikte daha bir bilenden onay almak lazım.

Bu arada yükselticili,box gibi terimleri ilk defa duyuyorum. :D

Box=Kabin
Yükselticili:powered(Güçlendirilmiş)

Doğru mudur :?:

Bu arada yükselticili,box gibi terimleri ilk defa duyuyorum.

Box=Kabin
Yükselticili:powered(Güçlendirilmiş)

Doğru mudur

Aynen dogrudur :oops:

Bazi kelimelerin turkcesini bulmakta zorlaniyorum, bazilarinida oldugu gibi kullaniyorum ama anlasilmasi zor oluyor cogu zaman. Sayemde daha ne kelimelr ogrenecek bu forum :D (kotumu turkcemize yeni kelmiler turetiyoruz :lol:

aux

monitörü aux dan çıkıyosan eğer aux un PFL modunda olmasına dikkat etmelisin çünkü kanalların fader larıyla balansı ayarlarken monitörün seviyesi de değişir PFL modunda ise sinyal fader a uğramadan gider böylelikle istediğin monitör ses seviyesini sadece ilgili kanalın aux uyla ayarlayabilirsin.

Geri