[Eski] Clip olayı ne kadar dikkate alınıyor?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

dermanbey

Yeni üye
Yaklaşık bir hafta önce "Murat Boz" konserine gittim.Firma "Midas Productions"

Şimdi gelelim soruma;

Güvenlik tanıdığımdı içeri girmekte zorluk çekmedim.PA Meyer Sound Milo Line Array ve Sublar ise yine Meyer Sound aktifti fakat tam modelini çıkaramadım.Masa ise Soundcraft Vi6 idi.Ses-Işık gayet güzel ancak baktım ki, PA deki aktif subwooferlar sık sık clipte çalışıyor.Tonmaisterin yanına gittim.Öncelikle kısa bir tanışma faslı oldu sonra sub lardaki clip olayını söyledim.Bana dediği aynen şöyle oldu; "Nerden anladın!" dedi.Bende işte gözüküyor dedim.Ve bana dediği yine şu oldu; "O clip değil, sinyal ışığıdır." dedi.
Özellikle Özgür Bey'e sesleniyorum!!! Özgür Bey siz bu işi anladığım kadarı ile çok uzun süredir Profesyonel olarak yapıyosunuz.Ve sanırım ki, Midas firmasınıda çok yakından tanırsınız.Soundcraft Vİ6 kullanan ve sistemi başarılı olarak yürüten bir tonmaister böyle bir cümle kullanıyor.Siz bu konu hakkında ne düşünüyosunuz?İnanın ben çok merak ediyorum.Aktif subwooferlar resmen yandım allah diyor.Artık çatlayacağım diyor.Tonmaister arkadaşım bana, "O sinyaldir.Clip değildir." diyor.Beraber gidip yerinde göstermeme rağmen..Acaba benim bilmediğim birşey mi var, yoksa başka birşey mi var?

Clip; Amplifikatörün aşırı güç ile yüklenmesi demektir. Yani cihaz tehlikede bilader, her an eline alabilirsin, haberin olsun durumu...
Bazı cihazlarda -mesela C-Audio, tek led olur, bunlar yeşil yanınca sinyal, kırmızıya dönünce Clip'e yaklaştın, sürekli kırmızı ise Clip demektir. Önce bunu bilmek lazım, kullandığınız cihazı tanımanız lazım.

Bazı cihazlarda da, mesela Lab Gruppen gibi, müdahale edebileceğiniz bir koruma sistemi vardır, limiterleri devreye sokar ve çeşitli ayarlarını yaparsınız, sinyal clip yaksa bile çıkışı limitlediğinizden amplifikatör kendini kısacağı için rahat olabilirsiniz.

Ama, 3te 1 kuralını unutmamak lazım, sonuçta hoparlörünüz 100 Watt ise 300 Watt lık amplifikatör ile kullanmanız gerekmekte doğru ses için. Bu durumda zaten 100 Watt lık hoparlöre bağladığınız 300 Wattlık ampli clip'e girmez, giriyorsa bir sorun var demektir.

Gelelim MeyerSound' un self-power serisine, yani kendinden amplifikatörlü serisine. Bunlarda çıkışta çok güçlü bir limiter sistemi var ve hakikaten yakmak zor, arıza yaptırmak ta. Malesef Türkiye de de dünyada da bu kadar çok zorlayarak kullanıyorlar bu ve bu tip hoparlörleri. Genelde zenginler zorlar :)))

Hoparlör yada amplifikatör clip' girdimi dikkatli olmak lazım. Hele ki Clip ışıkları sabit yanmaya başladı mı, her an her şey olabilir demek...

Milo larin sublarida line arrayleride aktif diye biliyorum... bundan bir kac sene evvel frekans diye bir firma almisti mustafa sandal konserleri icin sonrasinda midas devraldi sistemi diye biliyorum, frekans doneminde FG nin islerinede kuruyorlardi hatta Venue deki bir iste sistemi ikiye bolup yarisini bahceye yarisini iceri kurmuslardi oldukca guclu bir sistem bunun yaninda dunyada en cok tercih edilen sistem meyer milo su anda ve Turkiyedeki tek meyer milo larda onlar.

Barışarock ta PA tonmaisteri arkadaşımdı. O VI6 nın kızlığı ambalajını biz bozduk. :twisted: Bayağı kurcaladım hatta forumada fotolarını eklemiştim. Bir başlıkta olacaktı :D

Meyerler bişey diyemem. Ancak bu tip üst seri ekipmanları bozmak, yakmak vb... clip yakarak falan zor. Sistemi ele almak için bayağı bir çaba harcanması gerek...

Birde bu tip işlerde sanatçı kendi tonmaisterini getirdiği için, genelde bu tonmaisterler ( istisnalar hariç ) sistemi ve sistemciyi, yada onun sistemine gelebilecek hasarı vb.. yi düşünmediğinden bu tip bir davranış normal...

Sistemi genelde kollayan ses sistemini kuran firma olmalı. Yani bu tip bir yüklenme vb... yada aksi bir durumda tonmaisteri o uyarmalı. O da uyarmadığına göre demekki durum normaldir. Eminim senden önce onlar ( firma yetkilileri ) böyle bir durumu görmüşlerdir...

Geri