[Eski] cubase 4 ve logic pro 8 arasındaki fark?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

barry

Yeni üye
2 programdan birini satın alamayı düşünüyorum. elektronik müzikle uğraşıyoruz. karar vermek zor oluyor arasındaki farklar ve performans açısından tecrübeli üstadlardan yorum bekliyorum

Her ikisi de tam teşekküllü DAW (Digital Audio Workstation) ortamları. Bence Cubase'in avantajı cross platform olması (hem Mac hem PC'de çalışabiliyor olması). Logic'in avantajı ise herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç hissettirmeyecek şekilde her türlü enstrüman ve efekt plug-iniyle birlikte geliyor olması. Logic içerisinde iyi bir sampler, iyi bir convolution reverb, iyi synthler ve gayet kullanılabilir genel efektler var. Cubase'deki plug-inlerin çoğu "harcı alem". Tabi Cubase 4 kullanmadım, yeni plug-inlerin iyi olduğu söyleniyor, benim bahsettiğim Cubase SX 3'te olanlar. Yenilerle ilgili Cubase 4 kullanıcıları daha iyi fikir verebilir.

programlardan birini secmeden once bir takım unsurlar belirlenmeli.yani kullanacagın bilgisayar.calisacagın bir studyo varsa orada ne ile calisiliyor.hangi programa daha cok hakimsin (bence önemli bir neden).ben cubase ile logic arasında cok fark var diyenlere katılmıyorum.her ikisininde cok avantajlı sayılacak yönleri var.ama su da bir gercek yurt dısında (özellikle amerika'da) büyük isimler pro tools ve logic kullanıyor.cubase'e raslamak nadir bir durum (son soledigim muzik magazin dergilerinden edindigim bilgilerin ortalaması.)

aynı vsti ve aynı wave sesleri kullanarak bir test yapılsa ikisinin arasında bir ses farkı oluşurmu programların ses çıkışları en cok kafama takılan nokta

Farklı programların kullandıkları farklı algoritmalarla sesleri farklı işlemesi konusuyla ilgili pek çok detaylı tartışma var, bu forumda bir arama yaparak ulaşabilirsin. Bu konuda genelde Logic'in en iyi motora sahip yazılımlardan biri olduğu, Cubase'in de tam tersine en zayıflarından biri olduğu düşünülür ama bunlar oldukça küçük farklılıklar ve sübjektif yaklaşımlar. Bir arama yapıp uzun uzun tartışmaları okuyup daha sonra bizzat test ederek kişisel karar vermek en iyisi.

test yapma imkanım olmadığı için üstatların yorumlarını almak istiyorum cubase 4 kullanıcalrın yorumlarını bekliyorum özellikle hekese iyi bayramlar diliyorum.

Benim ustadlik bir durumum yok ama Cubase 4 kullaniyorum. Nacizane fikrimi soyleyeyim.

Hic bir efektini henuz kullanmadim kendi icindeki. Ama dinamik islemcileri guzel (yani guzel ne demek derseniz, bende bilmiyorum kullanimi rahat cesidi bol :), kalite olarak ekstra bir islemci kullanmadigim icin kiyaslama yapamiyorum)

Onun disinda HaLion geliyor yaninda, bir sey daha geliyordu ama icindeki sesler gercekten cok kotu geldi bana (bana geldi belki baska biri begenebilir)

Logic kullanmadim, sadece gordum, kendi icindeki samplel'ar, sanal enstrumanlar filan sollar gecer Cubase'yi, ama benim hic isim dusmuyor sanal seyler'e, Cubase arayuzu bana daha rahat geldigi icin onu tercih ettim.

Kullandiginiz platformda onemli. Eger sadece Logic icin Mac'e gececekseniz, oturup tekrar dusunmekte fayda var tabi. (tamamen duygusal)

Daha detayli soru sorarsaniz, bende bildiklerimi aktarmaya/bulmaya calisirim. Ama her ikiside un yapmis firmalarin, un yapmis urunleri, yani birinden birini alinca hayal kirikligina ugrayacaginizi sanmam.

Ben Macintosh'um olsa ikisi arasindan Logic'i tercih ederdim acikcasi. (Macintosh'um var ve Protools kullaniyorum gerci, ama elektronik degil rock muzik yapiyorum).

Yineliyorum: Cubase'in cross-platform olmasi avantajini goz ardi etmemek lazim. Ozellikle kolaboratif projelerde herkeste ayni yazilimin olmasi cok onem kazaniyor. Ama bizim icin farketmez her zaman tek bilgisayardan calisacagiz ve de Macintosh'umuz var diyorsaniz Logic iyidir.

Ayrica tecrubeli olmadiginizi tahmin ettigim icin baska tavsiyelerde de bulunayim: elektronik muzik icin bunlara ek olarak Reason ve Ableton Live gibi programlari incelemenizi siddetle tavsiye ederim. Eger kayittan cok loop kullanarak muzik yapiyorsaniz Ableton Live acik ara en iyi secenek olacaktir. Live'in yeni versiyonlari da Logic ve Cubase kadar kapsamli. Ayrica sitesinden demosunu indirip deneyebilirsiniz. Su anda bildigim kadariyla bu program Compel'de oldukca guzel bir kampanya fiyatina satiliyor. Reason da uzerindeki synth cesitliligi ile ilginc olabilir. Tabi bu programlarin bir baska guzelligi de re-wire ile birbirine baglanabilmeleri, yani Logic + Live + Reason hep beraber re-wire uzerinden senkornize olarak calisabilir.

ingilizanahtari' Alıntı:
. Eger kayittan cok loop kullanarak muzik yapiyorsaniz Ableton Live acik ara en iyi secenek olacaktir.

Nedenini açıklayabilir misiniz? Hiç kullanmadım ama ne avantajları olduğunu merak ettim. Bir proje ile ilgili kafamda birşeyler dönüp duruyor ve elimde lisanslı ableton live imkanım var.

barry' Alıntı:
aynı vsti ve aynı wave sesleri kullanarak bir test yapılsa ikisinin arasında bir ses farkı oluşurmu programların ses çıkışları en cok kafama takılan nokta

Şahsi fikrimi söylemek istiyorum (neyi sorduğunu doğru anladığımı düşünerek)

Bence ses farkı olsa dahi (ki forumda daha önce bununla ilgili bir başlık vardı) bence hikaye. Yani açık açık birşey söyleyeyim; benim şu an sahip olduğum kayıt ve miks bilgim ile logic de kullansam, cubase de kullansam, ali baba ve 40 haramiler de kullansam bana netice aynı, süreç farklı.

Diyelim ki logic daha kaliteli. :) Buna daha doğrusu bunun hesabına ihtiyaç duymak için gerçekten cubase ile maksimum miks vs yapıp o küçük farkı kulağın araması gerek ki yani ben o pozisyonda hiç değilim. :lol:

Kaldı ki zaten bunu da varsayarak yazdım.

Netice olarak, sağlanan farklı avantajlara ve imkanlara göre değerlendirilme yapılmalı. İşte ne bileyim cubase kısayolu şöyle, logic edit böyle, bir tık herşey çözüldü, onun eq'su daha kullanışlı vs gibi...

Evet cok dogru soyluyorsun, o aradaki farklar pratikte cok kucuk ve de ancak "herseyi mukemmel yaptim ama yine de aradigim tad biraz eksik kaldi, o yuzden su programa gectim" deniyorsa bir anlami olacak.

Ben looplarla calismiyorum, ama Live'in kullanilabilir demosunu indirip denersen demek istedigimi anlayacaksin: programin temel fonksiyonu loop manipulasyonu. 2 tane ana ekran secenegi var, birisi bildigimiz lineer timeline (cubase, logic, vs gibi) buraya logicteki gibi looplari istedigimiz gibi doseyebiliyoruz (sol kolonda cok etkili bir browser var, looplari her an gorerek ekleyebiliyoruz). Diger ekranda ise kanallari dikey olarak goruyor ve ayni kanala cok sayida loop yukleyebiliyoruz. Bu looplari LIVE olarak degistirerek CANLI muzik yapmak mumkun. (Sahneye laptopla cikan DJ'lerin cogu bu programi bu amacli kullaniyor) Her trackte cok sayida kutu (slot) oldugunu dusun, mesela 1. track davul looplarimiz olsun, 7 tane farkli loopu ayni kanala yerlestirdik diyelim (biri verse, biri chorus, biri bridge, biri farkli bir varyasyon). Bunlardan sadece biri caliyor, digerini tikladigimizda bir sonraki barda o basliyor. Bir sonraki kanalda ayni seyi bas icin, klavye icin, gitar icin, vokal icin yaptigini dusun. Bir de burada yaptigin herseyi program bir kenara kaydediyor, istersen canli olarak caldigini kalici hale getirebiliyorsun.

Bunun disinda her turlu loop'un temposunu otomatik olarak algilayip proje hiziyla otomatik olarak eslestiriyor, transpose dugmesiyle cabucak her turlu melodiyi dogru key'e getirebiliyor, vs, vs.

Eskiden davul looplari icin Cubase'in yaninda rewire olarak LE versiyonunu kullaniyordum (zaten tek kanal gerektigi icin ses kartlarindan cikan bedava LE versiyonu yeterli oluyordu). Programin inceliklerini ogrenmek biraz zaman alabilir ama sadece bu tur bir calisma sekli ve bu tur muzik icin tasarlanmis cok cok iyi bir enstruman oldugunu dusunuyorum.

Selam,

Elektronik müzikle ilgilendiğim için başlığına yorumda bulunmak istedim.

Ben elektronik müzik üzerine çalışmalar yapıyorum. Logic i studyoda gördüğüm kadarıyla biliyorum. Studyodaki arkadaşlarımın düşünceleri logic de bol mataryel bulunması ve alışkanlık ( MAc. Logic )

Bense Cubase Sx3 ile Reason` u rewire şekilde kullanıyorum. Çoğu zaman Reason u açmıyorum bile... Cubase `e ilave Plug-in`ler Vsti`lerle birlikte çok kaliteli soundlar elde edebilirsin. Burada bence senin öğrenmek istediğin şey şu;

"İstediğim sesleri hangi programda daha rahat elde edebilirim. Hangi programla daha kolay tasarlayabilirim ve hatta yetenekliyim mixing çalışmasını da ben yapmak istiyorum hangisinde dahar rahat çalışabilirim" gibi bir soru seziyorum.

Performans kelimesi için, iki DAW arasındaki farkı pek bariz / belirgin olarak söylenemeyebilir. Çünkü performansı hangi ölçülerle değerlendireceğin önemlidir. Ancak seçimlerin daha çok ihtiyaçların ve ilave kullanacağın programlar ile elde etmek isteyeceğin sesleri hangisinde daha kolay harmanlayabileceğin arasında olmalıdır.

Şahsi fikrim şudur;

elinde ne tür bir bilgisayar var bilmiyorum, ancak elektronik müzikte önemli olan sesleri temiz duyabileceğin ekipmana sahip olmaktır. Maximum duyulabilirlik maximum müdehale anlamına gelir. Bence Kullandığın bilgisayarın eğer PC ise düşünmeden Cubase ile çalışmaya başlamalısın. Çünkü nihayetinde bütçe meselesi, elinde ne var bilmiyorum olmadığını düşünürek yazayım, mac e harcayacağın parayla çok yerinde bir referans monitörü ile kaliteli bir ses kartına yatırım yapmalısın.

Yukarıda arkadaşın söylediği gibi Reason hem R&B / Hip Hop hem de Elektronik müzik türevleri prodüksiyonlarında başarılı bir yazılımdır.

Ableton kullanmadım, ancak Türkiyede Ableton kullanarak çok başarılı çalışmalara imza atan kişiler biliyorum.

İlave olarak şunu söylemek isterim, Elektronik müzik sadece Loop alıp düzenlemek ve ilave ses eklemekten ibaret değildir. Bu konuda bu müzikle uğraşan ve bu müziğe emek harcayan biri olarak karşı durmak durumundayım. Çünkü bu konuda bu müziğe karşı bir basitleştirme / karşı durma çabası içinde olan çok kişi görüyorum.

Müzikle ilgili de ufak bir tavsiyede bulunmak isterim,
Sen de elektronik müzikle ilgili çalışmalar yapıyor isen ve birazcık etik değerleri ve sanatı düşünerek hareket edebiliyor isen, kendi müziğini kendin yaratmalı ve gerçekten ortaya birşeyler sunmalıyım diye düşünüyor isen, proje sonunda hissedeceğin o hazzı şüphesizce ve içinde bir "ama" olmadan yaşamalıyım diyorsan, loop kullanmaktan bence kaçınmalısın.

Bol müzikli günler.

Estagfurullah ben oyle birsey demek istemedim, Ableton Live da sadece bu isi yapmiyor zaten, yukarida soylemeyi unutmusum, bu saydigim loop fonksiyonlarinin tamami midi clipler icin de yapilabiliyor, yani kisa midi cumlecikleri. Ayrica Live aynen Logic ve Cubase'de oldugu gibi tam bir lineer ses kayit ve midi ortami da sunuyor. Yani "sadece loop kullanarak" muzik yapmak gibi bir mantigi yok.

Live'in zayif oldugu taraflar olabilir, mesela goruntuye muzik yapma olanaklarini bilemiyorum, belki o tur isler icin Cubase / Logic daha kapsamli secenekler ve fonksiyonlar sunuyordur, baska eksikleri de vardir belki ama yineliyorum, sitesinden indirin ve deneyin, gayet kullanilabilir bir demosu var, urun hakkinda oldukca iyi fikir verecektir. Begenirseniz Compel'deki kampanyayi da kacirmayin.

ingilizanahtari' Alıntı:
Estagfurullah ben oyle birsey demek istemedim, Ableton Live da sadece bu isi yapmiyor zaten, yukarida soylemeyi unutmusum, bu saydigim loop fonksiyonlarinin tamami midi clipler icin de yapilabiliyor, yani kisa midi cumlecikleri. Ayrica Live aynen Logic ve Cubase'de oldugu gibi tam bir lineer ses kayit ve midi ortami da sunuyor. Yani "sadece loop kullanarak" muzik yapmak gibi bir mantigi yok.

Live'in zayif oldugu taraflar olabilir, mesela goruntuye muzik yapma olanaklarini bilemiyorum, belki o tur isler icin Cubase / Logic daha kapsamli secenekler ve fonksiyonlar sunuyordur, baska eksikleri de vardir belki ama yineliyorum, sitesinden indirin ve deneyin, gayet kullanilabilir bir demosu var, urun hakkinda oldukca iyi fikir verecektir. Begenirseniz Compel'deki kampanyayi da kacirmayin.

Kesinlikle katılıyorum.

Canlı performans sergilerken DJ`lere büyük kolaylık sağladığı kesin.

Bu konuda ben de kısa birşeyler eklemek isterim:)

1989 yılı Atari döneminden itibaren 2007 yılına kadar hep Cubase kullandım... o tarihten bugüne kadar gelişim sürecindeki tüm problemlere rağmen bir şekilde işimi gördüm... Ancak neredyse son iki senedir Mac platformunda Logic kullanıyorum yani yine Cubase'im olmasına rağmen Logic'i tercih ettim... Benim açıkçası net bir müzik formatım yok... Yeri geliyor elektronik müzik, yeri geliyor akustik müzik, pop, rock hatta arabesk vs. söz konusu... Ayrıca yaptığım işleri de ben mixleyip teslim ediyorum ve bunlar için sadece tek bir DAW ile devam ediyorum...

Açıkçası elinizdeki programı tam anlamı ile tanıyıp, kullanabildikten sonra tecrübeniz dahilinde hepsini yapabilmeniz söz konusu, bence...

Asıl buradaki en önemli nokta, kullanılacak bilgisayar tercihi ve yine bence... Eğer PC ile yola çıkılacaksa sinir sisteminizin ve sabrınızın dayanıklılığı da bu paralelde yüksek olmalı :) Yani ben yıllarca PC kullandıktan sonra Mac ile çalışmaya başladıktan sonra ne Cubase'in ne de başka bir yazılımın suçu olmadığını gördüm... Bütün yaşanan problemlerin çoğunun Windows kaynaklı olduğunu anlamış durumdayım...

Mac ortamında ister Cubase ister başka bir yazılım neredeyse hiç problemsiz diyebilirim... Ancak ben olanaklar açısından kendi adıma kıysaladım ve bana göre Logic bir çok açıdan daha avantajlı diyebilirim... Tabi burada yine kişinin beklentileri söz konusu...

Sevgiler...

Logic paket olarak Cubase'den çok daha kapsamlı geliyor.

Eğer halihazırda elinizde Mac varsa Logic, Cubase'e tercih edilir fikrindeyim.

Logic de kusursuz bir daw değil, hala birçok bug barındırıyor, en önemlisi 4 - 8 çekirdekli mac'lerde çekirdeklere eşit dağıtım yapma problemleri mevcut...

(bu da size arasıra şapkadan tavşan çıkar gibi system overload mesajı olarak geri dönebiliyor)

Play /Stop / Play yaparken buffer'daki notaları temizleyemiyor,arasıra cırt pırt sesler (midi nota veya üzerine 3rd party plugin insert edilmiş audio, özellikle UAD) çıkartabiliyor....

Ve Apple'a bu problemlerin bildirilmesine rağmen düzeltme ihtiyacı bile duymuyor... :lol:

Ancak kesinlikle çalışmaya engel teşkil etmiyor sinir bozsa da....

Bu gibi kadı kızı kusurlarını görmezden gelirseniz, benim kullandığım en iyi daw.

(evvelden ProTools,Cubase ve Cakewalk kullanmış biri olarak yorumum)

barry' Alıntı:
DazeJar mac te cubase 4 ü tavsiye edermisin yoksa mac varken logic mi mantıklı olur

Yavuz gayet güzel ifade etmiş :wink: evet yani Mac kullanacaksan Logic tavsiye ederim. Ben Yavuz'un bahsettiği problemleri çok ciddiye almıyorum, yani ben de zaman zaman aynı şeyleri yaşıyorum ama PC ve Cubase ile yaşadıklarımın yanında devede kulak kalır :wink: En önemlisi PC de bazen çaktığı zaman proje bir daha açılamayabiliyordu yani tüm çalışma kayıp :( Bu beni deli ediyordu, oysa Logic ortamında nadir olarak çaksa bile tekrar açtığında projen mutlaka güvenli bir şekilde açılıyor...

Özetle Mac ve Logic çok daha az ve telafi edilebilir problemler yaşatır yani seni üzmez... ama aynı şey PC de söz konusu olduğunda bir anda kendini bilgisayar mühendisi olarak bulabilirsin ve hayıflanırsın '' ben bir zamanlar müzik yapmaya çalışırdım'' diye :p :D

Yavuz bu arada bu link e bir göz atıver, ben bu şekilde ayarlarımı korumaya başladığımdan beri uzun süredir bol UAD lı projelerde sorunsuz çalışıyorum :wink:

http://www.uaudio.com/webzine/2008/december/support.html

Geri