[Eski] Cubase Hakkında

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

dee_jay_eren

Yeni üye
Merhabalar.Cubase ile ilgili merak ettiğim birkaç şey var,sitede araştırdım ama malesef bulamadım.

Birincisi;bazı ses kartlarının yanında ücretsiz olarak gelen Cubase LE(v4 ile karıştıramayalım) ve ayrıca satılan Cubase Sx3 veya Sx4 arasında ne gibi farklar var?Çok büyük farklar var mı?

İkincisi;Cubase'de bazılarımız yeni olduğu için Project-Project Setup kısmındaki kayıt biçimini bilmiyor olabilir,ben son zamanlarda öğrendim.Bununla ilgili olarak örneğin Cubase'de genel olarak ilk yüklediğimiz zaman 16 bit 44.1 khz olarak kendi belirleniyor sanırım.Bizim bunu 24 bit 44.1/96 khz yapmamızdan sonra vokal kayıtlarını örnek alırsak çok büyük bir değişiklik oluyor mu?(deneme imkanım olmadığı için soruyorum)Ayrıca Project Setup kısmında en fazla ben 96 khz gördüm bu bilgisayarlara göre değişiyor mu yoksa maximum bu değer mi var? Ve ve bu kısımda 32 bit'i de gördüm;16 bit'ten 32 bit'e çıkartmakta bir fayda oluyor mu?

Sitede bu ve benzei konuda yüzlerce yazı var ama daha derince araştırman gerek sanırım. Çoğu mesele kontekst dışına çıkabiliyor.

Şu anda satın alabileceğin Cubase sürümü Cubase5 ve belirttiğin sürümlerden hayli farklı. Sitesine bakıp inceleyebilirsin.

24 bit/44 kHz seç. Sonra kayda devam.

Bit derinliğini artırırsan dinamik olarak daha geniş bir alanda, daha yüksek çözünürlükte çalışabilirsin. Şöyle diyeyim; sinyal 16 bit'te 2 üzeri 16 farklı volüm değerinde olabilirken 24 bit'te 2 üzeri 24 farklı değer alabilir.

Sampling rate ise sinyalin bir saniye içinde dijital olarak kaç defa örneklendiğini belirler. Ne kadar yüksek olursa örneklenebilir frekans aralığı o kadar geniş olur.

Bu iki veriyi birleştirirsek dijital ses sinyali; 16/44.1 olarak çalıştığını varsayıyorum) saniyede 44100 defa, 2 üzeri 16 farklı değerden biri olarak kaydedilir.

96kHz'den yukarı bir değer görmüyorsan ses kartının AD katı bu değerleri desteklemiyor demektir. Piyasada bildiğim kadarıyla 192kHz'den yüksek sampling rate destekleyen AD çevirici yok.

24bit'ten yüksek değerlerde çalışan AD çevirici yok. Sanırım.

44.1kHz'den yüksek örnekleme oranı kullanmanın pratikte ne kadar faydasının olduğu bu panoda uzunca tartışılmıştı. Araştırırsan bulabilirsin.

Çok teşekkür ederim araştırmalara devam ediyorum "arama" da sorun olabilir ya da yeterli araştırmadım.Devam :) Ayrıca Cubase'in sitesinden şimdi daha derin araştırma yapıyorum LE ile ilgili bir şeyler bulamasam da LE 4 daha baskın olduğu için beni tatmin edecek az biraz bir şeyler buldum.Benim merak ettiğim Cubase LE.Ama genelde kendi içindeki pluginler yetersiz sanırım SX'lere göre.Ve sistem gereksinimlerine baktığımızda Cubase LE4 'ün dahi ahım şahım bir bilgisayar istemediğini gördüm.Denemek gerekiyor bir yerde ses kartıyla gelen cd'si ile.Bende yok.Bir şey daha soracağım.Bu ses kartları ile gelen Cubase'i birkaç bilgisayara kurmak mümkün mü?

http://www.steinbergusers.com/cubase/le_plugin.php

Evet öyle orası.u Cubase LE elimize geçtikten sonra ömür boyu kullanamıyor muyuz? :D İngilizcem pek yok ama 30 günlük filan bir şeyler yazdığını gördüm.(lisans yenileme gibi bir şeylerdi)

Evet buna da baktım,sağolasın :) Bu durumda birden fazla bilgisayara yüklenme gibi bir olay kalmıyor değil mi ? Ayrıca Cubase LE'de böyle bir şey var mı? Büyük ihtimal vardır değil mi lisans alma meselesi...

dee_jay_eren' Alıntı:
32 bit Float Recording olayı nedir peki.Önceden dediğim gibi Project Setup bölümünde 16/24 ve 32 bit Float yazıyor da...

32 Bit'te çalışan bir AD çevirici olmadığı için 24 bit'ten daha yüksek çözünürlükte kayıt almanın ne kadar faydası olur bilemiyorum. Ancak Cubase'in kendi ses motoru ve çoğu plug-in sesi 32 bit ve hatta 64 bitte işlediği için belki bir fark olur. Onu da ben bilmiyorum.

Bazi pluginler 32bit floating point hassasiyetinde cikis uretebilirler. Bunlarin rendered hallerini daha sonra kullanmak uzere kayipsiz haliyle saklamak icin 32 bit fpp render etmek gerekebilir. Fakat sadece daha sonra kullanmak uzere, yani bunu cdye cevirdiginizde veya mp3 yaptiginizda en son halinde yine 16 bit olacaktir.

Yine de 32 bit bilgi içeren bir sinyali dither edip mp3'e çevirdiğinde, 16 bit sinyalin mp3'e çevirilmiş halinden farklı olacaktır. Burada kullanılan dither algoritmasının ve kullanılacak algoritmayı seçen kişinin bilgisinin de önemi olacaktır.

Ben olsam bağlardım mikrofonu aynı şeyi farklı bit derinliklerinde kaydedip dinlerdim. Aradaki farkı duyabiliyorsam 32 bit çalışırdım. Duyamıyorsam da 24'e devam...

Her şey var ama ses kartım yok,ondan dolayı deneme imkanım olmadığı için çok merak ettim bunları :)

Edit: Her şey derken referans monitörüm dahi yok :/

Geri