[Eski] Cubase'de Algoritma Sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

aristo

Yeni üye
Cumartesi günü (11.04.2009) SQL Mix seminerine katıldım size oradan birşeyler aktarayım. Cubase, Logic 8 Pro protools gibi sistemlerin algoritmalarından konu açılmıştı.

Semineri gerçekleştiren iki kişi de (Efe Demiryoğuran, Çağan Tunalı) Protools u baya bir övdü. Hem algoritma hem de kullanıcı dostluğu bakımından.

Cubase ise yerin dibine batırıldı. Mümkünse kullanmayın dendi. Çünkü Cubase'de mix yapıldığında, algoritmasından kaynaklı olarak export edilmiş hali ile kayıttaki hali arasında fark oluyormuş. Özellikle tizlerin parlaması, yanılmıyorsam 5khz. yukarısı için.

Aynı şekilde Logic, Cubase'den daha iyi dendi ancak; protools ile karşılaştırıldığında da onda da algoritma hatası var dendi. Onda ise export edilince bass frekanslarda bir compresyona uğrama durumu varmış.

Protools ise tamamen transparan bir sistemmiş. Mix sonrası, export edilen şarkıda bir sorun olmazmış. Mükemmel bir algoritması varmış. Zaten o yüzden de endüstri standardıymış...

Cubase'deki algoritma hakkında siz ne diyorsunuz? Sizce de export edilen şarkılarda bir sorun oluyor mu?

Arasıra benimde başıma gelmedi değil ama değişiklik çok nadir olsada onu winampta falan dinlediğimde farklı cubase de dinleyince farklı oluyor, bunuda winamp a bağlıyordum gerçektede böyle bir ihtimal olma ihtimali varmıdır?

Algoritma filan anlamam ama (yazmaktan tırsıyorum biraz), Cubase ile yaptığım miksi seviyesine bile dokunmadan Pro-tools'a attığımda kulaklarıma inanamadım. Hacim ve "definition" 10 kat daha ikna edici geldi.

Cidden böyle oldu. "Hype" yutturamayacağınız bir arkadaşınızım bu arada. Kulağıma güvenen bir kişiyim. Şaştım kaldım.

Nurkan' Alıntı:
Cubase ile yaptığım miksi seviyesine bile dokunmadan Pro-tools'a attığımda kulaklarıma inanamadım. Hacim ve "definition" 10 kat daha ikna edici geldi.

Nurkan, bunu açarmısın biraz. Ben başlığı açtıktan sonra deneme amaçlı olarak mı protools a attın projeyi ve baktın. Yoksa zaten çalışma stilin mi bu? Yani Cubase'de iş yapıp, protoolsla noktayı koymak. Biraz saçma oldu tabi protoolsu olan şahıs neden cubase olayına girsin ki :)

Bir de Hacim ve "definition" 10 kat daha ikna edici geldi derken. Ne ile karşılaştırdın, tam anlamadım. Neye göre daha ikna edici?

Yani sen Cubase'den çıkan performanstan memnunsun bu durumda... mı? :roll:

İzah edeyim,

Projeyi nakledeceğim stüdyo Pro-tools tabanlı çalışıyordu. Bende de ilk çıkan M-box ve LE 7.4 var. Yahu orada session hazırla bilmemne, uzun iş, vakit kaybı olmasın evde yapıvereyim dedim. Hani kanalları tek tek export ettin, bastın CD'ye götürdün stüdyoya, orada açtın kanallarını, kaba bir miks yaptın filan falan. O angaryadan evde kurtuluverdim.

Neticede, Pro-tools'dan çıkan ses Cubase'e nazaran daha bir detaylı ve hacimli geldi. Çoğu insan bu duruma şüpheyle bakar ama tecrübe edince ben de inandım.

Dersen ki; "Neden pro-tools ile kayıt yapmıyorsun?", elimdeki Pro-tools sistemi zayıf. Baştan aşağı proje bitirmem mümkün değil. Diğer taraftan çok eskiden beri Cubase kullanıyorum, çok alıştım ve süratliyim, elimde Yamaha 01x de var. Mevcut Pro-tools sistemime nazaran daha elverişli bir kayıt ortamı bu. Fakat miks ve edit olayını düşününce, imkan olursa güzel bir Pro-tools sistemi edineceğim umarım.

wma201' Alıntı:
"Pro Tools ekipmanı edinin" dışındaki çözümlere açığız :)

SAWStudio'nun ProTools HD'yi summing kalitesi açısından yerlerde iğfal ettiğine bizzat şahidim :D

Programın yaratıcısı Bob Lentini SAWStudio'yu assembly kullanarak hazırladığı için yazılım inanılmaz hızlı Pentium 3 800 de bile kendi reverb,comp ve eq larını kullanarak tatminkar çalışabilirsiniz.
Yanlızca bir kişinin hazırladığı bu programı gördükten sonra onlarca insanla hazırlanan diğer sequencer yazılımlarının çıkarttığı problemlerden daha fazla tiksiniyorum.

http://www.sawstudio.com/products_sawstudio.htm

http://www.gearwire.com/boblentini-rmllabs.html

http://www.rmllabs.com/index.htm

:roll:

Olmasın yahu böyle şeyler :( Varsa da yazmayın abi, sinirimiz bozuluyor. :evil:

Şaka bir yana daha önce de tartışılmıştı. Hatta nuendo'nun sesi, cubase'den iyidir gibi konular da oldumuştu. (nuendo'nun sesi nedir yahu? :D )

Tamam. Kabullenelim. Nurkan Abi de hacim dedi, 10 kat dedi. Hani ben "o farkı ben hayatta duyamam, ne önemi var" şeklinde olaya yaklaşıyordum. Ama bu kadarsa fark mühim konu bu yahu...

Reaper bu konuda ne durumda sizce? Benim cubase harici bir programa bakma şansım olmadı. Bilemiyorum. :roll:

Valla şak! diye geçerim pro tools'a, hiç düşünmem pratikliği, alışkanlığı vs. Ona da alışılır.

Ne olur birileri teknik anlamda ikna edici birşeyler yazsın.

Sesini falan bilemem de kısayollarını öğrendikten sonra protools kullanma hızın şimşek hızına döner Yiğit, onu söyleyeyim ben sana. Okulda iki derste falan temel kullanımını oturtmuştum ve acaip sevmiştim.

firestorm' Alıntı:
Valla şak! diye geçerim pro tools'a, hiç düşünmem pratikliği, alışkanlığı vs. Ona da alışılır.

Abi alırım ff800 ü 50 kağıda :lol:

Abi gerçekten bende yaşıyorum bu problemi bazı frekanslarda zayıflamalar oluyor miks sonrası. Yani dinleme ile export arasında fark var.

Bende sen gibi düşünüyordum pek aldırmamaya çalışıyordum ama sende biliyorsun bunu ben gibi, hacim biraz dar kalıyor miks bitiminde yani geniş geniş gelmiyor kulağa. Bende ses kartı alma arefesindeydim tam rme düşünüyordum. Logic için mac alamayacağıma göre PT sistemmi acaba diye düşünmeye başladım.

Kerem bende bu yabancılığı çekiyorum PT ye karşı, o kadar itici geliyor ki aradığım şeyleri öyle kolay bulamayınca. Eğer ki alırsam zaten mmaya falan gidip bir şekilde PT üzerine ders falan alabilirim yani merak ederek karıştırarak öğrenene kadar çatlarım sinirden :lol:

Ebenezer' Alıntı:
Sesini falan bilemem de kısayollarını öğrendikten sonra protools kullanma hızın şimşek hızına döner Yiğit, onu söyleyeyim ben sana. Okulda iki derste falan temel kullanımını oturtmuştum ve acaip sevmiştim.

PT beyaz kağıt gibi. Her şey ortada. Kullanımı daha kolay bir programla çalışmadım diyebilirim.

Kalite açısından Reaperda durum nedir ben de merak ediyorum.

Yani ben alışma, sev(iş)me evresini düşünmüyorum.

Cubase 259 €+KDV

PT'a geçsem 4000 $. O da LE sürümü yanlış bilmiyorsam.

arada çok fark var yani...

Logic in arayüzünü gördükten sonra Cubase'den biraz soğudum açıkçası. En basitinden EQ ayarlarının yapıldığı arayüz bile süperdi Logic de yani.

BeatMaster, Logic e geçmeyi neden düşün müyorsun? Bu arada cehaletimi bağışlayın da Logic PC tabanlı olarak çalışmıyor mu? Neden illa Mac?

Yahu Emre, (peki satarım sana RME'yi :) ) bana ilginç gelen, tamam ben de takıldım o exporttan sonra farklılık hadisesine bir ara.

Sonra sound forge ile direk cubase'den miksi çaldırıp stereo kayıt yaptım. (seskartının çıkışlarını giriş olarak göstererek) Aynı miksi cubase'den bildiğimiz gibi export ettim. Benim kulağım hiçbir fark duymadı.

Ama Nurkan Abi'nin dediğinde ortalıkta bir export hadisesi yok. Direk seviyeler ellenmeden pro tools'a atılmış projenin hacmi vs sözkonusu.

Gerçekten hemen karar değiştirebilirim. Tabii biraz da tuzlu. Ama ne yapalım...

PC ile nasıl kullanılabilir ki bu dalga?

Bir de ben kulağıma güvenmiyorum. Şöyle içimizden sağlam bir adam reaper'ı test etse ya bari... :roll:

Ebenezer' Alıntı:

Abi fena gazlıyorsun ha şaka maka :)

Yiğit kap Emre'yi de gelin İstanbul'a. Gidelim Berkay'ın tepesine. 2-3 saatte öğrenmezseniz ben de ne olayım diyor ve kaçıyorum hehehe.

Aristo ne yaptın ne 4000$ aman paşam (Nurkan modu yapayım sana :) ) En basitinden mesela bakıyorum şimdi Compel sitesine, MBox 2 Mini 375$ falan. 003 falan almaya kalkarsan 1500$ civarı. Deliler gibi kanal ihtiyacın yok ise eğer (aynı anda 8 kanal gireceğim falan) MBox serisi iş görür bence. PT HD biraz hayal gibi ama şunu da düşün ki benim bildiğim İzmir'de bir tane var o da Levent Hocanın elinde ki üniversiteye ait. Bizim bölümde 002 Rack vardı mesela, o sistemi baz alma kendine.

Logic'te böyle bir problem yok.
Hatta dijitalde en az stereo daralma yaratan daw deniyor.
Altlarda kompresyon falan da yok.

Bu programların default pan ayarları değişik oluyor, genellikle duyulan genişlik/daralma vs. farklar pan'dan kaynaklanıyor olabilir...

PT'ciler kusura bakmasın. Eski bir PT LE 003 rack kullanıcısı olarak yorum yapıyorum. PT HD olmadıktan sonra (48 bit engine) diğerlerine göre bir fark yaratacağını zannetmiyorum. PT HD'nin de öyle ciddi bir fark yarattığını düşünmüyorum belki PT LE'ye karşı daha iyi olabilir.

Logic ve Cubase'i karşılıklı test etmediğim için net bir yorum yapamam. Fakat yurtdışı kaynaklardan da böyle birşey okumadım...

Kullanım kolaylığı olarak hepsi güzel, en kolayı ProTools tabi ki.
Cubase öğrenen bırakamıyor, bağımlılık yaratıyor.
Logic öğrenene kadar biraz sinir eder, alışınca çok rahat....

Bunlara takılmaya pek gerek yok sanırım.. Hepsi ile güzel neticeler çıkıyor... Cubase/Nuendo ile bitmiş platinyum plak albümler var...
:wink:

Herşey tam olur da ekipman anlamında, daw'lar arasındaki minimum farklar tartışılır anlarım...

O Digi003 converter'ları ile böyle kritik testler vs. bağlamında pek birşey anlamak mümkün değil zaten... :lol: :lol:

Ben de yaşıyorum bu sorunu. Fakat baştan söyliyeyim sistemim hiç iyi değil ve çok mix tecrübem yok. Özellikle ilk mesaj da belirtildiği gibi tizlerin parlaması, exporttan sonra özellikle mididen çaldırdığım zillerin ortalığı kaplaması gibi. Ama ben sistemdendir, tecrübesizliktendir diyorum. Son olarak genç cubase çiler rahatsız. Gelişmeleri izliyoruz.

Şimdi, anlatıldığı kadar nasıl bu sorunu yok edebileceğimizi anlatayım.

30 kanal kayıt yaptık diyelim. Tüm kanalların ayarlarını (ses seviyeleri, efektler vs.) yaptıktan sonra; mix in sonunda "Master Out" kanalı yaratıyoruz. Tüm 30 kanalı (kendi içinde de yaylılardı, vurmalılardı vs. diye gruplamıştık zaten) "Master Out" a yönlendiriyoruz. Sonrasında yeni bir stereo audio kanalı açıp record a basıyoruz. Bölece çalan proje mix olmuş halde son yaratılan stereo kanalına geliyor. Bu kanaldaki ses dalgasını da kulağından tutup direkt masaüstüne atıyoruz :roll:

Detay anlatılmadı, olayın mantığı buymuş tabi PT üzerinde gösterildi. Export edilmediği içinde Cubase algoritması işlenmiyormuş ve sonuç: "flat kayıt"

Şimdi bu anlattıklarımı nasıl yapabileceğimi biri anlatabilir mi? Bende SX2 var ben bulamadım.

Master Out kanalını nasıl yaratacağım? 30 kanalı nasıl "Master out" a yönlendireceğim?

Ebenezer' Alıntı:
Yiğit kap Emre'yi de gelin İstanbul'a. Gidelim Berkay'ın tepesine. 2-3 saatte öğrenmezseniz ben de ne olayım diyor ve kaçıyorum hehehe.

Emre de dongle getirsin yanında, cubase 5 e de bakalım. : )

Geri