[Eski] davul tonlamak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Merhaba morke. Foruma hoş geldin.

Biraz bilgi veremeyiz aslında. Çünkü soruna bir çok cevap verilebilir. Bu konu çok daha önce konuşulmuştu.

Önemli olan; senin ne tarzda müzik yaptığın, davulların ölçüleri, nasıl bir set-kit kullandığın, nın, ın, n...Böyle gider işte...

Önce sen biraz bilgi ver, "setup" ının fotoğraflarını filan as. Sonra biz de sana bilgi verip yardımcı olmaya çalışalım.

Tekrar hoş geldin, kolay gelsin.

Herhalde akort olayına geçmeden önceki evreleri biliyorsundur. (Temizlik, vidalar, deriye bastırmalar...)Kısa ve öz yazmışsın, ben de kısa ve öz yanıtlayım:

"Davullar sadece birbirleri ve tek olarak armonili bir şekilde akord edildiklerinde güzel duyulur." diye bir cümle var.

Alt deriyi, üst deriden minör 3'lü (1.5 ses) kadar inceden akordla. Bu davuldan daha net ses almanı ve mikrofonların davulun sesini daha net almasını sağlar. Tabi çaldığın mekanın durumuna göre sen bir ayar tutturacaksın.
Davulları küçükten büyüğe doğru akortla. Kick için; kalın bir sese akortlama yolundan çıkarak, ön deriyi arkaya göre daha ince akortla, grubunuzun basçısı ile aynı tona yaklaşmaya çalış. Rezonanslı ve gecşek bir akort olmalı.
Trampet akordunu bu bilgiler dahilinde kendin yapabilirsin. Alt deriyi mümkün olduğu kadar sık. Üst deriyi zevkine göre akortla.

Akort olayına çok zaman harcarsan daha da içine sinecek yöntemler bulabilirsin. Bunlar sadece temel bilgiler, gerisi zevkine kalmış.

Diğer sorularını için açık bir şekilde sorarsan sevinirim. Çünkü bu şekilde düşüncelerini rastgele yazmak gibi hissettim. :lol:

"Kafandaki tam olarak nedir?" bilemediğim için, girip çıkmam gereken ayrıntıları bilemiyorum.

Kolay gelsin.

Anladığım kadarıyla, morke'nin sorduğu konu akord değil. Öyle olsa, davulu nasıl akortlamalı diye sorması icap ederdi.

Kayıtta nasıl tonlayayım gibi bir şey soruyor bence. Yanılıyor muyum morke?

:roll: Hmm...Evet Nurkan Abi olabilir.

Öğrenmeye başlıyoruz ama değil mi? Sorulan soruları değerlendirmeyi yani. Yaklaşmışım biraz. :lol:

Belki de yanlış yazmışdır? :roll:

Hmmmm....Davul tomlama demek istemiş gibi geldi bana..Yani davula uygun tom nasıl alırım? gibisinden... :D :lol:

Bence kayit islerinden bahsetseydi, Muzik Teknolojileri forumuna acardi basligi :) Eminim ki anlayacagiz hepimiz bu ip uclarina bakarak.

Merhabalar..Öncelikle hepinize selam ederim siteye yeni üye oldum ve ilk mesajım :)...Benimde bir sorum olcak.Gerçi bir çok kişiye sordum ama kesin bir cevap alamadım...
Bende mapex pro-m var %100 mapple çift alto çift floor tom 22'' Kick 10'' - 12'' - altolar , 14 '' - 16 '' floor tomlar... 14x8'' tamam bronz trampet...Özellikle trampeti böyle derin bir trampet olmasını ben istedim çünkü derin alto ve bass bir ton seviyorum...Natural tonlamalarda gayet memnunum ama mikrofonlandığı anda tonlarda kayıplar oluyor Mesela kick yaygın sustainli bir ton altoları bass sustainsiz bir ton , trampetimi de dediğim gibi derin reverb destekli alto bir ses istiyorum tarz olarak genelde 80's hard-glam rock...Eh daha iyi anlaşılmışımdır şimdi :D ... Genelde bi yerde mixer tonu etkisiz kalabiliyor bu devrede deri ve tonlamanın çok önemli bir rolü olduğunu biliyorum mükemmelliyetçi bir insan olduğum için herşeyin iyi olmasını istiyor ve sizlerden fikir alışverişi yapmak istiyorum..
Sevgiler

Ilk olarak "Remo Pinstripe" gibi cift katli yagli bir deri tercih etmelisin. Uzerlerine ''Moongel'' yapistirabilirsin, istenmeyen sustaini dindirir. Yada Remo'nun "Ring"leri var onlari deneyebilirsin.

Onun disinda davulun maple. Bence (ki tercih meselesidir) birch kayit sirasinda isleri daha kolaylastiriyor. Cunku kendiliginden gelen naturel bir EQ'su var agacin.

Trampetin alt derisini abartmadan gererek, ust deriyi bollastirirsan, daha bas bir ses elde edeceksindir. Ama akort meselesi cok kisisel bir sey. Sende biliyorsundur.

Onun disinda zaten davulun EQ ayarlari, kompresor ayarlari ..vs. bunlar cok ucsuz bucaksiz seyler. Forumda bir suru sey yaziyor.

Ama deride "Pinstripe" kullan, kick'te "Powerstroke" kullan, kick'in icini davulun tonunu oldurmeden bir seylerle doldur.

Altolarda sustain istemiyorsan, alt ve ust deriyi birbirine yakin bir gerilimde birakirsan saniyorum istedigin tonu elde edebilirsin.

Kolay gelsin.

Bir de trampet için tonlama yaparken; trampetin altına doğru belirleyeceğin bir açıyla bir mikrofon koy, o mikrofonla da ayrıca ilgilen. İstediğin derinliği alman için yardımcı olacaktır.

Deri ve akord konusunda; tomlar için hem "bas", hem de "sustain" den mahrum bir ton almak için çift kat yağlı deri makbuldür. Akord aşamasında, tomları bir masanın üzerinde (alt deriler devre dışı) bırakmak suretiyle üst deriyi çok sıkma, alt derileri de istediğin tonu yakalayana kadar lugları karşılıklı gererek devam edebilirsin. Tomlar arasındaki akord uyumunu da hesaba katmalısın. Sonuçta davul takımın küçük aksamlı.

İki tane de floor tom mevcut sende: Floor tomlar bana göre üst derileri gerilerek, alt derileri de gevşek bırakılarak floor tom oluyor. (Davullar arasındaki akord uyumunu aklımızdan çıkarmadan devam ediyoruz :wink: .)

Kick davulun ön derisini akortlarken gevşek tut, arka deriyi birazcık daha sıkı akortla. Kick davulun içine (imkanların dahilinde) biraz yatırım yaparak yastıklama yapabilirsin.

Trampete karışmıyorum :lol: . O iş daha kişisel bir durum.

Son olarak Bob Gatzen'in şu video serisini tavsiye ediyorum sana (eğer görmediysen) :

http://www.youtube.com/watch?v=Qxm3QunDjUs
http://www.youtube.com/watch?v=uJ9Unab1 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Qxm3QunD ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Ga8Q12mK ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=H0ZzyAQ3 ... re=related

Gerçekten çok yardımcı bilgiler var.

Kolaylıklar diliyorum. Çok dene çok tecrübe et.

Sevgiler.

Hiç önemli değil. Rica ederim.

Not: Kullandığın ziller de "akord" ve "tonlama" konusunda önemli aslında. Bu iki faktörü uygularken zillerin tınısı-sustaini-rezonansı vs. de ona göre seçilmeli galiba. Değil mi?

Evet Kadir arkadaşım...Bu konuda daha önce bir çok davulcuyla irtibata geçtim zil seçimi v.s...Almanya'da Drum organizasyonlarına da katıldım bir kaç kez baya bir bilgi edindim açıkçası...!Tek sorunum deriler...Antalya'da yaşıyorum burası istanbul gibi değil...Herkez malım satılsın peşinde hangi deri ne özellikte ? Nasıl bir ton verir bunun bilincinde bile olmadan alıyorduk eskiden derilerimizi ? artık İstanbul'dan getirtiyorum bagetlerimi dahi...Herneyse konu dağılmasın :)...Peki kumlu alto derileri hakkında bir fikrin var mı?

Kumlu alto ve trampet derilerinden en kısa zamanda edinmek istiyorum. Yağlı deri önersem de kumlu deriler her zaman tercihimdir.

Tarz olarak genelde Caz çalıyoruz. Bu yüzden kumlu derilerin avantajları benim için saymakla bitmez:

- Hangi mekanda çalarsan çal, rezonans ve sustain (akordlama etkisi dahil) genelde rahatsız edici boyutlara ulaşmıyor.

- Bir önceki maddeye (Hangi mekanda çalarsan çal...) bağlı olarak; tuşelerini ayarlamakta zorluk çekmiyorsun.

- Akord yapması çok daha kolay ve zevkli.

- Bu avantajların yanında, susturmak-kestirmek-tutturmak-ring koymak... filan gibi dertlerin pek olmuyor.
...

Remo'nun Ambassador serisi derileri hiç fena değil. Ölçülerini davuluna göre bulursun muhtemelen. Normal kumlu derilere göre sustaini biraz fazladır diye hatırlıyorum. Çünkü tek katlı deriler.

Yine Remo'nun Pinstripe modeli var: Kumlu değil ama çift katlı ve susturuculu. Bazı modelleri şeffaf oluyor. Sustain'i tek katlı derilere göre daha az, ama dayanıklı.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Bu arada ben seni davul anahtari'ndan mı hatırlıyorum? 8)

Sevgiler.

İstanbul'da bağlantı kurduğun dükkanları bilgi edinmek için bir ara derim ben.

Geri