[Eski] Davulcuya Metronom, Dinleyiciye Müzik

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

aristo

Yeni üye
Canlı performansta bazı enstrumanları laptop ile vermek istiyorum ancak davulcuya da bu alt yapılar ile birlikte metronomu duyurmamız gerekiyor. Daha net bir ifade ile dinleyiciye giden müziğe metronomu ilave edip kulaklık ile davulcuya vermemiz gerekir. Bunun için nasıl bir sistem önerirsiniz?

İmkanlarım :

+Laptop (Asio4All driverı yükleyeceğim)
+Reason 4
+Cubase SX
+V-Stack

Olayın mantığını anladım ama nasıl uygulamaya geçireceğimi çözemedim :?

Şimdi diyelim 5 kanal var cubase de. İlk 4 ü gitar, 5. si metronom diyelim. İlk 4 kanalı center yapıp, 5. sini sola panlıyorum sonra ne yapacağım peki? Sadece 5. kanalı kulaklık ile verme imkanım var mıki?

aristo' Alıntı:
Olayın mantığını anladım ama nasıl uygulamaya geçireceğimi çözemedim :?

Şimdi diyelim 5 kanal var cubase de. İlk 4 ü gitar, 5. si metronom diyelim. İlk 4 kanalı center yapıp, 5. sini sola panlıyorum sonra ne yapacağım peki? Sadece 5. kanalı kulaklık ile verme imkanım var mıki?

Şöyle ki:
6 Kanallı bir ses kartı alacaksın, ilk 4 kanala istediğin gitarları route edeceksin, bunların ses kartından çıkışını ses sistemine bağlayacaksın.
5. kanalda ki çıkışı da sadece davulcuya göndereceksin.
Bunu ya ses sistemine yollayıp, davulcuya bir kulaklık monitörü kullanarak yapacaksın, yada davulcunuz kendine küçük bir mixer ayarlayacak, ona hem ses sisteminden gelen hattı bağlayacak, hemde senin ses kartından gelen click kanalını.

Yada Cubase 4 yada 5'e gecip, kontrol roomdan 1 ve 2.cikisa metronomsuz, 3 ve 4. cikisa yada sadece kulakliga click + altyapi yollayabilirsiniz.

Ben oyle yapiyorum.

ozgurcakici' Alıntı:
Şöyle ki:
6 Kanallı bir ses kartı alacaksın, ilk 4 kanala istediğin gitarları route edeceksin, bunların ses kartından çıkışını ses sistemine bağlayacaksın.
5. kanalda ki çıkışı da sadece davulcuya göndereceksin.
Bunu ya ses sistemine yollayıp, davulcuya bir kulaklık monitörü kullanarak yapacaksın, yada davulcunuz kendine küçük bir mixer ayarlayacak, ona hem ses sisteminden gelen hattı bağlayacak, hemde senin ses kartından gelen click kanalını.

Hmm anladım sadece metronomu vermek için ayrı bir kanal gerekiyor. Ancak laptopta onboard ses kartı var onunda 1 tane master out u var bu durumda bu söylediğizi yapamam dimi?

Tunc_Akin' Alıntı:
Yada Cubase 4 yada 5'e gecip, kontrol roomdan 1 ve 2.cikisa metronomsuz, 3 ve 4. cikisa yada sadece kulakliga click + altyapi yollayabilirsiniz.

Valla bu bize çok maliyetli gelir 500 euro bir anda veremem bir konser için :) Daha Cubase SX lerdeyim ben :)

Müzik kanallarını tam sola panla, metronomu da tam sağa. Küçük stereo jaktan 2 mono jaka kablo yaptır. Birini sisteme, diğerini de bir kulaklık amp. veya küçük bir mikser tahrikiyle davulcunun kulağına yolla.

İlkel çözüm ama işe yarar, sadece altyapının mono geleceğini hesaba kat.

Cubase de altyapıları ortaya aldım, metronomu da tam sola panladım. Şimdi stereo olarak export edeceğim iş bitecek... Geriye sadece kablo düzeneği kalıyor. Bir ucu stereo, diğer ucu 2 mono olacak şekilde.

Bu kablo düzeneği hazır satılıyor mu tünelde; yoksa yaptırmam mı gerekli biryerde? Nereden edinebilirim?

Bir usb midi kablosu + piyasada 50 -100 YTL ye bulabileceğin kimsenin pek almadığı ucuz bir synth modülü ile başka bir çözüm uygulayabilirsin...synth modülü midi kablosu ile laptopuna bağla,ve click i bu port a yönlendir..Synth ten bir davul seti seç,click i istediğin sese yönlendir ve synth in çıkışını davulcuya click track olarak yolla...Bu durumda laptopunun çıkışını stereo olarak playback ine atayabileceksin...Roland u 110 -d 110 gibi modülleri belki midi kablosunu satın alırken eşantiyon olarak bile verebilirler :)

Nurkan abi'nin dediği gibi kulaklık preamfisini unutma yanlız.

Bir de altapıyı tek parça (wav ya da mp3 herneyse) olarak kullanırsan sıkıntı olur. Proje dosyası üzerinden çalış ki yarın öbür gün davulcu "klik az geliyor açsana" dediğinde kitlenmeyin.

sabri_aydin' Alıntı:
Nurkan abi'nin dediği gibi kulaklık preamfisini unutma yanlız.

Bir de altapıyı tek parça (wav ya da mp3 herneyse) olarak kullanırsan sıkıntı olur. Proje dosyası üzerinden çalış ki yarın öbür gün davulcu "klik az geliyor açsana" dediğinde kitlenmeyin.

Ben aslında şöyle düşünüyorum; laptop un onboard ses kartı kasmasın diye (her ne kadar Asio4All u kursam da kasacak) cubase'den export edip, mp3 player dan çaldıracaktım. Yine 2 ye ayrılacak kablo biri davulcuya diğeri de miksere. Mp3 player da davulcunun yanında durur diye düşündüm o kumanda eder.

Ama bu durumda Nurkan'ın dediği gibi pre amp. gerek var mı ki?

sabri_aydin' Alıntı:
altapıyı tek parça (wav ya da mp3 herneyse) olarak kullanırsan sıkıntı olur. Proje dosyası üzerinden çalış ki yarın öbür gün davulcu "klik az geliyor açsana" dediğinde kitlenmeyin.

Ama o zaman preampe ihtiyaç yok galiba ya. Bilmiyorum ki, yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Bence Fast Track Pro gibi çıkış sayısı fazla olan bir ses kartı edinsen ve Ableton programını başlangıç seviyesinde öğrensen çok rahat edersin. Bizzat bu kombinasyonu kullanıyorum sorunsuz bir şekilde. Davulcuda memnun mixer de :D

Ritma müzik e hazırlattığım düzeneği geçen hafta provada denedim. Ancak çok memnun kalmadım. Kabloyu yaptıktan sonra oradaki arkadaş, ölçüm cihazı ile ölçtü falan sorun yok dedi. Ama provada davulcuya verdiğim metronomlu alt yapı dışında, stüdyonun içine de metronomlu alt yapı geldi :? Halbuki ben metronomu tam panlamıştım, bu nasıl oldu? Acaba bir kaçak mı var kabloda...

Diğer bir sorumda, steroyu 2 mono ya ayırdım ya, bir güç kaybı olabilir mi müzikte? NE bileyim ses seviyesinde düşüklük yada efektlerde matlaşma falan...

Sinyali elle ayırmak, ne yaparsan yap "leakage"a yol açacaktır. O yüzden "signal splitter" bir cihaz alman daha doğru olur. Eh, onlarla uğraşana kadar iki stereo çıkışı olan bulabildiğin en ucuz ses kartını almak da aynı kapıya çıkar.

Bir nevi "al kurtul"... :)

Evet bu sistem işe yaramadı... 2 out lu USB bir ses kartı alıp laptop+Ableton Live olayına girmeye karar verdim 8)

Aga bende o şekilde yapıyorum , panlama olayını sonardan halledip , ses kartının 1/2 stereo çıkısından ; 1.sine altyapı ,2 ye ise metronomlu altyapıyu gönderiyorum davulcuya.
Yaptırma kablolarlada uğraşmaya gerek kalmıyor , ses kartı kendi ayırıyor zaten ikisini, hiçde sorun yaşamıyoruz.
Sonar yada cubaseden 2 track açıp çıkışları program üzerinden ayrı ayrı atamak sakat iş bence daha önce denedim drop out hatası falan verdi, sahnede tak diye kaldık öyle mal gibi.
En sağlamı bu yöntem bence..Panlayıp export ettikten sonra istersen winampla çal winampda drop out özelliği yok zaten.. :)

En sağlıklısı çok kanallı ses kartı alman olacak ne yazıkki. Zira öbür türlü her tarafı problem.
Bir kere ses kalitesi düşük olacak,Müziği mono dinleteceksin vs...

Geri