[Eski] Davulla ilgili kitaplar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

nabruk

Yeni üye
Gelişmiş ritimleri ve teknikleri barındıran, bir ustanın elinden çıkmış davulla ilgili kitap yada dökümanları(cd,dvd..) nerden bulabilirim,bulabilirmiyim Şimdiden teşşekkürler.

En ünlülerden "Mike Portnoy, Neil Peart, Dave Weckl" bu isimlerin videoları ve notasyonları mevcut. Bende Mike Portnoy' un birkaç eğitim videosu var çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Dave Weckl' da baya yardımcı olur diye düşünüyorum.

Mike Portnoy videoları http://www.mikeportnoy.com/ProductCart/pc/viewCat_h.asp?ProdSort=0&idCategory=7&page=1 adresinde satışta hatta bazılarının trailerleride var. Bu videoların notasyonlarıda mevcut, videolarda notasyonların bulunduğu web adresleride yer alıyor.

Terry Bozzio'nun "Drum Solo" diye bir videosu mevcut, pek yeni bir video değil, 1989'da filan çıkmış olması lazım. O bilinen ürkütücü 60 parça davul kiti ile değil de daha mütevazi, standart çift kik davullu rock kitine yakın bir setle anlatıyor. Önce hiç konuşmadan bir 15-20 dakika davul solosu çekiyor, izleyenin bir beynini sulandırıyor. Sonra hızı 1/10, 1/20 gibi yavaşlatıp çalarken tek tek neyi nasıl ve neden öyle yaptığını açıklıyor. Çok faydalı bir video, tavsiye ederim. Ben VHS kasetten izledim ama DVD'si de çıkmış olabilir. Terry'den daha gelişmiş bir davul tekniği anlatacak davulcu bulursan hiç kaçırma :)

M.

Edit: Şimdi web sitesine baktım, Bozzio'nun bir diğer eski Zappa davulcusu Chad Wackerman ile beraber çıkardığı DVD'ler de varmış, bir göz at: http://www.terrybozzio.com/merch/vids-pay.html

Bozzio'nun ismini daha önce duymadıysan şu iki klibe göz at. İlki 70'lerin ortalarında, Frank Zappa ile çaldığı sıralarda Monterey'deki bir konserden. Diğerleri ise 90'larda Arlington University of Texas'taki bir atölye çalışmasından.

Bozzio 70'lerin ortalarında:

http://www.youtube.com/watch?v=Gzt6PwuQABk

Bozzio 90'ların sonlarında:

http://www.youtube.com/watch?v=uvAOYtyqpbw

http://www.youtube.com/watch?v=kXKGKw1Kwfk

(bu videoların öncesi ve devamı sponsoru Vic Firth'ün web sitesinde mevcut, oradan daha fazlasını izleyebilirsin http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/mediaframe.html Hatta orada "Ufuk" adını verdiği bir kompozisyonu var ki dikkatli dinlersen "Üsküdar'a Gider İken"in bir adaptasyonu olduğunu görürsün, herif çok melodik bir davulcu aslında)

ayrıca bozzio, neil peart ve zappa dan sonra etkilendiği müzisyenlerden biri portnoy un, baz alırsak tabi.

terry bozzio hakkında feeding the wheel, aynı zaman da situation dangerous da aynı kulvarda ilgi çekebilir. daha da var illa ki...

evvelden baki düşüncem ise bozzio hakkında, zilleri kullanışıdır,

benim için hayranlık uyandıran farkı da budur, zil tekniği
eğer davul çalıyor olsam zilleri bu şekilde kullanmak derdim olurdu kesinlikle.

teşşekkürler,ücretsiz videolar gerçekten iyi oldu,peki kitap olarak bildiğiniz kaliteli bi notasyon var mı?

Kanımca Steve Gadd'ın kitapları iyi.Steve Smith 'in Drumset Technique adlı bir kitabı ve DVD si var.Hem eğitim hemde ansiklopedik bilgiler içeriyor.Bence çok başarılı.En son ise bayıldığım ironik bir kitap var oda Syncopation For The Modern Drummer (Ted Reed) adlı kitaptır.Ben yaklaşık bir yıldır çalışıyorum bu kitabı ama hayatımın sonuna kadarda çalışacağım sanırım :wink: (Bu arada kitap 1958 de yazılmış) Ayrıca Berklee'nin sitesinde çeşitli materyaller var.
Birde www.learn2drum.com
:lol:

leadnord' Alıntı:
evvelden baki düşüncem ise bozzio hakkında, zilleri kullanışıdır,

benim için hayranlık uyandıran farkı da budur, zil tekniği
eğer davul çalıyor olsam zilleri bu şekilde kullanmak derdim olurdu kesinlikle.

Bozzio'nun bir üçkağıdı da elleriyle çaldığının aynısını çifte gros ile tekrar etmesi. O eski videosunda da çaldığı beyin döndüren solosunu açıklarken özellikle ona değiniyordu. Elleri ile ne çalıyorsa ardından kick ile onu tekrar ediyor (o yüzden zaten hayvan gibi bir double-kick tekniği var, öyle standart heavy metalci dırrrrrrrr ikilemesi yapmıyor). Eğer o Zappa konser videoklibindeki solosuna da dikkat edersen bir ara aynı numarayı çektiğini görürsün.

Bir de söylediklerinde aklımda kalan, davul çalarken içinden şarkı söylediği ve davulu ona göre çaldığı idi. O zillerle oynamasındaki melodiklik de oradan geliyor.

Bazıları Terry Bozzio'yu ruhsuz çalan, sadece kaba güç kullanan bir davulcu olarak görüp sevmiyor, ama ben adamın çalışını çok dehşet isabetli buluyorum. Adamda artikülasyon ve duygu muhteşem.

Serbest Bölge'deki Zappa başlığında da bazı klipler asmıştım, orada da Bozzio ile Wackerman'ın konser performansları izlenebilir: http://www.muziktek.com/turkce_site/mod ... pic&t=6654

M.

Bir de söylediklerinde aklımda kalan, davul çalarken içinden şarkı söylediği ve davulu ona göre çaldığı idi. O zillerle oynamasındaki melodiklik de oradan geliyor.

evet olabilir

Bazıları Terry Bozzio'yu ruhsuz çalan, sadece kaba güç kullanan bir davulcu olarak görüp sevmiyor

diğer yandan, ruhsuz çalma düşüncesini oluşturan da, bu genelde yaptığı, sürekli tekrar eden ölçülerle "ostinato" ile ilgili birşeydir belkide, "loop" mantığı gibi geliyordur belki.

hoş, "ruhsuz çalma" işinide çözmüş değilim ya.

Mahcem' Alıntı:
Onun genel davul tarzını melodik buluyorum sıklıkla. Enfes bir ustalık söz konusu. "Al sana ben muhteşemim" diye hiç bir şeyi adamın gözüne sokmadan ne olduyla ilgili doneyi alıcısına veriyor.

Mahcem' Alıntı:
Bazıları Terry Bozzio'yu ruhsuz çalan, sadece kaba güç kullanan bir davulcu olarak görüp sevmiyor
"Ruh" ve "Duygu" nedir bir ölçüp biçebilsek, ne güzel yarınlara kanat açacağız :)

leadnord' Alıntı:
evvelden baki düşüncem ise bozzio hakkında, zilleri kullanışıdır
Bende çok severim onun zillere yaklaşımını...Böyle zevkli bir zil tarzı bir de Bill Bruford'da vardır. O da zillerle zarifçe oynar...

Aklıma gelmişken Deniz Çember'i anmazsak da olmaz...Ders videosu var mı bilemiyorum. Hiç bakmadım. Ama davuluna deri olurdum eğer davulcu olaydım ;)

Davul hocamın stick-kontrol üzerinde neden bu kadar çok durduğunu şimdi daha iyi anlıyorum.Galiba benim de bunun basitleştirilmişlerini,en azından kendisinin çaldıklarını yapabilceğimi zannediomuş :D
Melodik çalmanın ötesinde,adamda gerçekten süper bi konsantrasyon olduğunu fark ettim videoları izleyince. Galiba "usta" olabilmek için insanın düz çalışmaktan farklı şeylere de ihtiyacı var.

nabruk' Alıntı:
Gelişmiş ritimleri ve teknikleri barındıran, bir ustanın elinden çıkmış davulla ilgili kitap yada dökümanları(cd,dvd..) nerden bulabilirim,bulabilirmiyim Şimdiden teşşekkürler.

www.google.com.tr adresine gir ve buraya "rudiments" yaz.Çok faydalı çalışmalar bulabilirsin.Cengizbaysal.com 'dan da drum doctor bölümünden time table'ları indir.Bunları çalıştıgın taktirde bi sorun olacağını sanmıyorum.

drummer_hakan' Alıntı:
nabruk' Alıntı:

www.google.com.tr adresine gir ve buraya "rudiments" yaz.Çok faydalı çalışmalar bulabilirsin.Cengizbaysal.com 'dan da drum doctor bölümünden time table'ları indir.Bunları çalıştıgın taktirde bi sorun olacağını sanmıyorum.Birde syncopation adını verdiğimiz çalışmalar var o sistemide öğrenmen faydalı olucaktır.

Davul vidyosu diyince özellikle beleş olanlarından bahsediyorsan bi kere öncelikle torrent dünyasına girmen gerekiyo.Torrent bi çeşit paylaşım olayı(telifçiler yicek beni :D ) İlk önce bu torrent olayını bi araştır ve çöz.Sonra davul vidyosu dünyasının gizemli kapıları sana zaten açılmış olacak.
Faydalı davul vidyosu diyorsan;
Eğer davulda yeni isen bu konuda yabancı kaynaklı çok fazla materyal yok.Yani bu işi akademik olarak baştan itibaren verebilecek davul üstadları pek bulunmuyo dışarıda maalesef.Bu yüzden Türkiye'de Dede'nin ve Ozan Akman'ın kitabını bulabilirsin.Dede'nin kitabı hem çok temel bilgileri , hem de orta seviyeli bi davulcunun ihtiyaç duyacağı bilgileri içeriyo...
Eğer davul maceranın ortalarındaysan ve teknik bilgiler ve fikirler edinmek istiyorsan Dave Weckl "Back to Basic" yada Mike Portnoy'un eğitim cd leri olabilir(Portnoy'un bi kaç tane var.Hem eğitim cd leri hemde std da çaldığı parçaları tekrar çaldığı vidyolar)
A ben daha fazlasını istiyorum diyorsan.Thomas Lang in Creative Control adlı çalışması var.Bu çalışmada temel olarak Bozzio'da olduğu gibi prensip ellerinle neler yapıyorsan ayaklarınla da aynısını yapmalasın prensibi.(Şu an ben bununla kafayı yemek üzereyim :S)
Yada ben tarzlara yönelmek istiyorum diyorsun.O zaman sana Tommy Igoe'nun "Groove Essentials" ı öneririm.Bu dvd de davuldaki bi çok tarz(hemen hemen hepsi) tane tane anlatılıp örneklenmiş vaziyette.
Ben funk davulcusu olmak istiyorum diyorsan Rick Latham'ın "Advanced Funk Studies" senin için biçilmiş kaftan
Tabi daha bi çok kitap sayılabilir.Unuttuğum üstadlardan özür diliyorum :p
Bu arada sana naçizane tavsiyem internette davulla ilgili olan her bilgiyi notayı vidyoyu sömürmen.Yani ne olursa olsun.Bol bol müzik dinleyip bol bol davulcu izlemekte bu öneriye ilave tabi.
Bir de (çenem düştü :D ) benim günümüz davulcularından en çok beğendiğim davulculardan biri Jojo Mayer.Bu adamla ilgili ne bulursan kesinlikle sömür.Virtiözlüğünü bir kenara bırakırsak adam tam bi mucit.Vuruş teknikleri,el ve ayak teknikleri kesinlikle literatüre geçicek cinsten.Yaptığı tarz ise ortada.Nerve adlı grubun davulcusu kendisi ve Nerve de zaten inanılmaz şeyler yapıyo.Neyse benden şimdilik bu kadar.Bana bir sorun olursa yada bilgi alışverişinde bulunmak istersen ö.m. dan görüşürüz.
He bu arada yazmayı unutmuşum.Bu kitap ve dvd lerin hepsini e-bay den alabilirsin.Türkiye'ye yolluyolar hepsini hemde 30-40 milyon gibi cüz-i bir miktara!...

Geri