[Eski] Db DVA Line Array Sistemlerde Eq kullanımı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Serhat

Yeni üye
Dva Line Array aktif sistemlerde eq kullanımı konusunda yardıma ihtiyacım var. Sistemi kuran firma ve teknisyenler bu gibi sistemlerde eq kullanılmadığını söylüyor fakat ciddi ton problemleri yaşıyoruz. Eq kullanılır mı kullanılmaz mı eğer kullanılırsa sinyal zincirine eklenme şekli farklı mıdır? Nasıl kullanılır?

DVA'yı ilk defa duyuyorum ama her türlü hoparlör sisteminde EQ da kullanılır, compressor'de kullanılır, hatta sinyal veya kablolamadan kaynaklanan Noise/Gürültü - Ham gibi istenmeyen sesleri bastırmak için Gate bile kullanılır.

Sanırım ellerinde olmadığı için sana böyle söylemiş olabilirler.

Eq gibi işlemcileri en doğru kullanma şekli, çıkışa Insert olarak bağlamaktır. Bu tip bağlantı mümkün değilse Master çıkıştan EQ'ya, oradan da hoparlör sisteminin DSP'sine gidecek şekilde bağlanabilir.
(Tabiri caiz ise girdi-çıktı)

Kolay Gelsin.

sistem kuran sirketlerin baslica yalani ; bu sistem aktif o yuzden gerek kalmiyor??? demeleri...???

ayni yalanin bir benzeride sahnedeki monitorler icin soyleniyor...

sevgili ozgurun soyledigi gibi herturlu sistemde PA EQ su kullanilmalidir...

sevgler....

Aynı sistemi benim bağlı bulunduğum şirkette kullanmakta.

Bu konu hakkında eq nun kullanımının yanı sıra bu sisteme bir limiter önerirmisiniz.

Kuleleri kurduktan sonra program içerisinde bazen cihazlar peak verebiliyor. Hele ki dikkatsizliğe gelirse tamamıyla peak ile program yürütülebiliniyor. Her an da aktif sistemin arkasına gitmek mümkün olmadığı için , sistemi korumak amaçlı kulelere bir limiter önerirmisiniz?

KronikDeli' Alıntı:
Aynı sistemi benim bağlı bulunduğum şirkette kullanmakta.

Bu konu hakkında eq nun kullanımının yanı sıra bu sisteme bir limiter önerirmisiniz.

Kuleleri kurduktan sonra program içerisinde bazen cihazlar peak verebiliyor. Hele ki dikkatsizliğe gelirse tamamıyla peak ile program yürütülebiliniyor. Her an da aktif sistemin arkasına gitmek mümkün olmadığı için , sistemi korumak amaçlı kulelere bir limiter önerirmisiniz?

Sistem cikisina konuslandirilmis iyi bir compressor her zaman arti puandir bence :D

Bu hoparlör sisteminin kendi DSP (Digital Sound Processor) veya Crossover vs gibi bir işletim cihazı yokmu? Varsa zaten onun içinde limiter fonksiyonu olması lazım? Onu kullanmanı tavsiye ederim..

Yoksa, yada sistem Sel-Power yani kendinden Amplifikatörlü sistem ise; Drawmer DL251 tavsiye ederim.

Drawmer

dl251_main.jpg

Veya dbx 160A ama mono olduğu için iki tane gerekir.

dbx

296_1181929748_160a.jpg

Teşekkür ederim öncelikle cevaplar için..

Kendi içinde DSP crossover ve limiter devresi var elbette. Aynı zamanda kendinden ampli li sistem.Ama sadece bunlara güvenmek , tamamen işi buna bağlamak cihazı riske sokar mı?

En azından master çıkışı limitleyerek alete fazla yüklenmemiş seslerin bozulmasını engellemiş olmaz mıyız?

Yoksa içindeki sistem yeterlimidir tek başına ..? Mixer den direk çıkış verdiğimizde başka bir işleme ihtiyacı yok mudur eq dışında?
Önerilerinizi bekliyorum..

Master çıkışa Compressor veya Limiter kulanmak her babayiğidin harcı değildir aslında. Çünkü dinamik aralık master çıkışta çok yüksek olduğu için düzgün ayarlanmazsa faciaya dönüşebilir.
Çok profesyonel bir ayar gerektirir.

Bence sistemin güvenliği için kendi DSP sine güvenmek yeterlidir.

Geri