[Eski] dbx ieq31 ile ilgili soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tarik

Yeni üye
herkese merhaba
öncelikle herkese bilgilerini paylaştığı için teşekkürler.
Canlı performanslarda feedback gerçekten problem eğer doğru ekipman ve doğru ayarlar yapılmazsa sonuçları hiçte iyi olmuyor.
benim sormak istediğim DBX 'in en son çıkardığı (en azından ben öyle biliyorum) ieq31 model nolu bir eq'ı var.Bu ürününde Advanced Feedback Suppression (AFS™) denen bir sistem kullanmış.Feedback e sebep olan frekansı otomatik algılıyor olabilirmi.Böyle birşey mümkünmü?Böyle birşey varsa vokalin sesi bir anda bambaşka bir ses olarak çıkabilirmi?
şimdiden herkese teşkkürler

Tam olarak bahsettiginiz ekipmani kullanmis degilim. Benzer bir cok ekipman kullandim, hepsinin sonuclari uc asagi bes yukari ayni. Feedback her zaman istenilmeyen bir sey degildir. (bkz. Gitar). Bu tur cihazlar da bu olaylari ayirt edebilecek yetiye sahip degiller. Yapabileceginiz en iyi sey, yeterli gucte bir sistem kullanip bu sistemi konser oncesi sifirlamak. Sifirlamak derken kastetmis oldugum olay;

Ilk once en hareketli mikrofonun hangisi olduguna karar verin.(Ki genelde vokal mikrofonu olur.)
Diger butun enstrumanlarin mikrofonlari sabit iken soundcheck alin, hepsinin seviyesi belli olsun. En son noktada vokal mikrofonunu roadie lerden birinin eline verin, (istenilen seviyeyi tespit ettikten sonra) sahnede gezmesini isteyin. Sidefill lere ya da monitorlere yaklastiginda bir feedback olusursa, bu frekanslari elinizdeki Grafik Equalizer'den feedback kesilene kadar dusun. Bir noktadan sonra ses olecektir, o noktaya geldiginizi farkettiginizde bir adim geri alin yaptiklarinizi ve bu sizin son durumunuz olur. Daha fazlasi o sistemden alamayacaginiz bir sestir.

Bir de sanatcilarin hepsi bu konuda bilincli degil. Konserden once kendileri ile konusup, yapmamalari gereken seyleri kendilerine soyleyin. Mikrofonun kafasini elleriyle kapatmamalarini, koltuklarinin altina mikrofonu sokup el cirpmamalarini, arka tarafta sizin group-monitorleriniz var iken havaya kaldirip mikrofonu sallamamasini, soylerken mikrofonu olabildigince yakin ve dik tutmasi gerektigini vs. Bazi sanatcilara bunlari aciklamadiginizda suclu yine siz olursunuz. Bunlari belirtmek sizin goreviniz.

Equalizerin ne kadar dijital veya komplike olmasinin bir onemi yok. Onemli olan sizin kulaginizin o feedbackleri algilayabilmesi. Bunun icinde soyle basit bir program var.Simple Feedback Trainer diye. Bu program size belli frekanslarin feedback e girdigi zaman cikan sesleri simule ediyor ve sizin bunlari tahmin etmenizi istiyor. Ilk baslarda zorlanabilirsiniz, zamanla daha kolay bulmaya basladiginizi goreceksiniz. Bu sekilde alistirmalar yaparak kulaginizi gelistirebilirsiniz.

Program ucretsiz ve kullanimi gayet basit:
http://sft.sourceforge.net/

Bende iki adet var bahsettiğin EQ dan. AFS düğmesi üç aşamalı bir düğme low,medium ve high müzik seçenekleri var low da 1/10 octave mediumda 1/20 octave ve high da 1/80 octave bandwidth vermekte. Düşündüğün gibi freaknslardan yemiyo sadece feedback sırasında komprasyon benzeri bişey yapıo feedbacklerde de çok fazla etkili olduğunu söyleyemem doğrusu. Yalnız cihaz EQ olarak çok iyi EQ olarak kullanıcaksan tavsiye ederim.

Yazımını düzelt. Böyle yemiyo, yapıo gibi ifadelerin kullanılmasına müsaade etmiyoruz. Düzgün Türkce kullan.
C

Feedback önleminde feedback'e sebep olan frekanslardaki sinyaller atenüasyona uğratılır, yani kısılır.

Merhabalar;
Bu ve bu tip ürünlerde temel nokta şudur;

Eğer, sinyal yok iken, mikrofon boştayken feedback oluyor ve ya olduruluyorsa, cihaz doğru feedback'e giren doğru frekansı gösteriyor. Ve tabi sende bu frekansı azaltma yoluna giderek sorunu çözebilirsin.

Ama müzik esnasında, orkestra çalarken, yüksek gelen tüm frekanslarıbir süre sonra feedback olarak algılayabiliyor. Yani konserde bir bakıyorsun ki 31 band EQnun 20 bandının ışığı yanıyor ama duyum normal :)

Geri