[Eski] Delta 10-10 ile Cubase çok kanallı kayıt

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Sosyalit

Yeni üye
Merhaba. Stüdyomuzda aynı anda birden fazla enstrüman kaydı almak amacı ile Delta 10-10 aldık. Bildiğiniz üzere 1/4 konnektörlü 8 giriş adet giriş- çıkışa sahip bu ses kartı. Deneme amaçlı olarak, mikserin 1 ve 2. kanalının XLR çıkışlarını ses kartının 2 ayrı 1/4 girişlerine bağladık. Referans monitörlerini (M-Audio Studiopro 4) de ses kartının 1 adet 1/4 çıkışına rca çoklayıcı ile bağladık. Aslında buraya kadar her şey normal. Ama Cubase de çok kanal kaydetmek için nasıl bir ayar yapmalıyız çözemedik. VST Connections'ı kurcaladık ama netice alamadık (Deneme yanılma usulü ile) . Yaptığımız örnek iki mikrofon kaydı aynı kanala kayıt oluyor. Amacımız iki mikrofondan gelen ses sinyallerini ayrı ayrı kaydetmek. Ayrıca Cubase de monitör tuşuna basınca sesi monitörleyemiyor ve effect veremiyoruz.

Yardımlarınıza göre detaylı fotoğraf gösterebilirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Cubase kayıt kanallarında audio in/out ayarlarına baktın mı?

Kayıt aldığın kanallar üzerinde mikrofonu ve/veya mixeri ses kartına bağladığın in/out'larını bir kontrol ediver. Büyük ihtimalle sorun buradan kaynaklanıyor gibime geldi.

Mixerin rec out'undan almışsın sanırım ses kartına girişi. Mikrofonların bağlı olduğu 1,2 ve 3. kanalın insert I/O üzerinden "send" inden çıkış almayı denedin mi?

Kayıt aldığın kanalı monitör etmek istiyorsan da 2. resimdeki M-Audio Delta Asio Out yanlış gibi.

423.jpg de ses kartı üzerindeki 1. kanal mono olmasına rağmen "Y tipi adapter" kullanarak ne yapmaya çalıştığını anlayamadım ben :? 4. resimde de bir yanlışlık var, kayıt kanalının çıkışını mono in yapmışsın.

Signal chain'i nasıl ayarladığını da tam olarak anlayamadım ben. Küçük bir çizim yaparak açıklasan belki daha iyi anlayacağım.

Şimdi şöyle yapalım, sen signal chain zincirinde mixeri hangi amaçla kullanıyorsun önce onu bir öğrenmek lazım soruna cevap verebilmek için.

Şimdi miksere ayrı iki kanal giriş yapıyoruz. 1. kanal, 2. kanal şeklinde. Sonra delta 10-10 un girişlerine 1. kanal ve 2. kanal'a mikserden gelen kabloları giriyoruz. Kayıt aldığımızda sorun başlıyor. Ayrı ayrı iki kanala, ayrı iki ses sinyalini kayıt alamıyoruz. Mesela bir mikrofon farklı diğeri farklı değil de tek mikrofon iki kanala kayıt oluyor. Sorun VST Connections'da mı yoksa ses kartına girişler de mi yoksa Mikser çıkışlarında mı anlayamadık.

Hoperlör çıkışları L VE R şeklinde ama Delta 10-10 da 8 mono giriş 8 mono çıkış var. PCI Slotta ise iki adet RCA giriş var.

Delta 10-10 u analog mikserle ve Cubase ile kullanan biri var ise sorun daha çabuk çözülür diye umuyorum.

Kayıt mantığımız;

Sinyal akışı:Ses Sinyali ---> Mikrofon ---> Mikser --> Ses kartı ->Cubase

Çok kanallı kayıt, Monitör, canlı effect gibi işlemleri Cubase içinde yapmak amaç.

Bunlar da Delta 10-10 un kontrol Panel fotoğrafları;

http://volkancomposer.googlepages.com/a.JPG
http://volkancomposer.googlepages.com/b.JPG
http://volkancomposer.googlepages.com/c.JPG
http://volkancomposer.googlepages.com/d.JPG

Evet ilk yazdıklarından zaten sorununun iki ayrı kanal kaydedememe olduğunu tam olarak anladım, ancak benim sorduğum bir soru var. Kayıt zincirinde mixerin görevi nedir? Yani mixeri hangi amaç için kullanıyorsun? Burada sorununu çözüme kavuşturabilecek anahtar kelime bu :)

Misal; davul kaydediyorsundur 8 mikrofonla, mikrofonlardan gelen sinyali mixere girip eq, pan, fx vs. ayarlayıp mixerin stereo çıkışını ses kartından giriyorsundur, ya da bu kanalları mixlemeyip direk yine çıkış 8 kanal olarak ses kartına giriyorsundur.

Bu örnekte mixeri üzerindeki eq ve pan ayarlarını, bir de aux kanlallarını kullanabilmek için + mikrofonlardan gelen sinyalleri stereo olarak mixlemek için ya da kanalları mixlemeden sadece yukarıda bahsettiğim ayarlar ve aux kanallarını kullanabilmek için kayıt zincirine dahil ediyorsun demek.

Yani bana burada mixeri hangi amaçla kayıt zincirinde kullandığını söylersen sorun açıklığa kavuşacak emin ol :)

Demişsin ki "Şimdi miksere ayrı iki kanal giriş yapıyoruz. 1. kanal, 2. kanal şeklinde. Sonra delta 10-10 un girişlerine 1. kanal ve 2. kanal'a mikserden gelen kabloları giriyoruz.", mixerden gelen hangi kabloları kullanıyorsun, bu kablolar mixer üzerinde hangi çıkışa bağlı?

Şayet ki bu kabloları mixer üzerinden rec out ya da main out'dan alıyorsan zaten bu iki mikrofon sinyalini mixerde mixlemiş olarak giriyorsun kayda. Bu da demek oluyor ki her iki mikrofonun da aldığı sesler mixer üzerinde birleşritilip ses kartına giriliyor. Haliyle ayrı kanallar halinde kayıt alamıyorsun.

Bu arada yamaha mixerin modeli ne? Ön panelde line out çıkışları mevcut mu? Mevcut ise monitörlerini buradan bağlayabilirsin her iki mikrofonu da ayrı ayrı monitör etmek istersen.

"Sinyal akışı:Ses Sinyali ---> Mikrofon ---> Mikser --> Ses kartı ->Cubase" şu zincirde mixeri hangi amaçla dahil ettiğini söylediğinde çok daha net olacak. Tabii monitörleme için de bu sinyal yolunun bir de dönüşü var. Onu da unutma.

Sosyalit, nickel'in şu ana kadar yazdıkları ve sordukları yerinde, isabetli.
Muhtemelen bu yüzden başka kişiler bu başlığa yazmıyor, çünkü sorulacakları nickel sormuş.
"Başlığı okumuyoruz zannetme" diye not düşmek istedim :)

Mixerin rec out'undan almışsın sanırım ses kartına girişi. Mikrofonların bağlı olduğu 1,2 ve 3. kanalın insert I/O üzerinden "send" inden çıkış almayı denedin mi?

Bu yazdığını o telaşta atlamışız. Şu an sorunumuz çözüldü, ilgine teşekkür ederiz.

Teşekkür ederim ilter abi.

Sosyalit, önemli değil. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Ancak sorununu nasıl çözdüğünü de buraya yazarsan, aynı sorunu yaşayan arkadaşlar da yeni bir konu açmak yerine edindiğin tecrübeyi okuyup kendi sorunlarını çözüp sorularına yanıt bulabilirler değil mi :wink:

Sorunu nasıl çözdük; dediğin gibi her kanalın insert I/O una bir 1/4 jack girip bunu ses kartının girişlerine yolladık. Bu suretle Cubase de monitörleme ve ayrı ayrı kanal kayıt alabildik.

Şimdi karşılaştığımız diğer sorunları listeleyeyim:

1- nickel kayıt zincirinde mikseri sinyalleri dağıtması için kullanmak istiyoruz. Yani hem stüdyo içi monitörleme, kayıt hem de kontrol odası referans monitörlerinden monitörleme ve kayıt amaçlı. Fakat ikisi bir arada monitörleme işini yapamadık. Nasıl yapamadık ? Çok kanallı kayıt için yukarıdaki mantıkla bağlantı yaptık başarılı oldu ama bu sefer de stüdyo içindeki hoperlörlerden canlı yayın alamadık. Ses kartına mikserin insert I/O larından giden 1/4 jack'ları çıkarıp mecburen mikserin "ST out L VE R" a girdik, kayıt aldık, stüdyo içi kolonlardan dinleme yaptık ama tüm mikrofonlar Cubase'de aynı kanala kaydoldu. Kafamı kurcalayan bir şey daha var, bu mikserle canlı performans için ayrı, home recording içinayrı bir bağlantı mı yapmak zorundayız her seferinde, yoksa Aux, Send, Return, Group vs gibi işlemler bu tür bir bağlantıyı sağlamak için midir ?

2- Delta 10-10 u referans monitörlerime nasıl bağlayacağım ? Şu an tek kolondan mono ses alıyorum. Daha evvel evde kullandığım M-Audio Audiophile 24/96 nın 2 adet çıkışı vardı "RCA, L ve R". Referans monitörlerinin 2 adet dişi RCA girişini buraya takıp stereo ses alıyordum. Ama delta 10-10 da 8 adet mono 1/4 giriş ve 8 adet 1/4 mono çıkış var. Şu anda referans monitörlerinin girişleri ses kartının 1. ve 2. kanalının çıkışlarına takılı halde ve sadece tek referans kolonundan ses geliyor.

Ekipmanı da yazayım:

Mikser: Yamaha MG16/6FX
http://volkancomposer.googlepages.com/Homerecording.JPG
http://volkancomposer.googlepages.com/L ... ormans.JPG

Ses Kartı: M-Audio Delta 10-10
Yazılım: Cubase sx3
Stüdyo içi kolonlar kendinden powerlı.
Referans monitörleri: M-Audio Studiopro 4

Burada yanılıyor olabilirim, birisi düzeltir.

Eğer sizin cihazlar bende olsaydı ve çoklu kanal kayıt alacak olsaydım, şöyle bağlardım

Ses kartının çıkışlarını, mikserin arkasındaki 2TR in girişine girer,
mikserin ana çıkışlarını monitörlere girer,
mikserin üstündeki sağ taraftaki yuvarlak seviye düğmesiyle de ses kartından gelen sinyalin seviyesini kontrol ederdim.

Mikserin sadece ilk 8 kanalında insert girişi var, yani zaten ses kartına aynı anda en fazla 8 kanal kayıt yapabileceksiniz (ya da başka bir preamp kullanıp doğrudan ses kartına gireceksiniz kalan 2 kanalı).
Böylece sinyal yolu şöyle olacak :

mikrofon>mikserdeki kanalın girişi>insert çıkışından ses kartının girişi>cubase>ses kartının çıkışı>mikserin 2TR girişi>mikserin L-R çıkışı>hoparlörler.

Burada 2TR girişinin genellikle "tape in" olarak adlandırılan line girişi olduğunu varsayıyorum. Eğer değilse, 15/16. kanallara da girebilirsiniz.

Bu şekilde bağladıktan sonra, cubase'teki i/o ayarlarından tüm girişlerin tanındığını kontrol edeceksiniz.
Daha sonra mikser penceresi ya da aranjman penceresinde hangi kanala hangi mikrofonun kayıt edilmesini istiyorsanız, inputunu ses kartının o kanalına tekabül edecek şekilde seçmelisiniz. Örnek :

Kick mikrofonu >mikserin 1. kanalı> mikserin 1. kanalının insertünden çıkış> maudio'nun 1. girişi> cubase'teki 1. audio kanalı
1. audio kanalının "input"unu da "maudio delta input 1" gibi bir şey seçmeniz lazım. Sonra trampet için 2. giriş, 2. insert, ses kartındaki 2. giriş, cubase kanalında maudio delta 2. input'u seçmek... şeklinde tüm kanallar için ayrı ayrı yapmanız lazım.

Bu şekilde kayıt aldığınızda 8 mikrofon, mikserin 8 kanalından ayrı ayrı çıkıp (insertlerden) maudio'nun 8 girişine ayrı ayrı gelecek, cubase'te 8 kanal için ayrı ayrı input seçtiğiniz için bunlar ayrı ayrı kaydolacak, ve cubase'in çıkışları ses kartının stereo çıkışına yönlenmiş olduğu için (zaten değişiklik yapmadık) mikserin 2TR kanalına gelecek, oradan da hoparlörlere gidecek.

Burada önemli bir nokta var.
Davul mikrofonlarından gelen sinyalleri mikserden mi yoksa cubase'ten mi monitör etmek istiyorsunuz.
Cubase'ten monitör edecekseniz cubase'teki kanallardaki "monitor" seçeneğini aktif hale getirmeniz lazım (tıklayınca sarıya dönüşen bir hoparlör ikonudur her kanalın üstünde". Burada cubase'te verdiğiniz efektleri duyarsınız ama, gecikme olur (latency).
Diğer secenek dogrudan mikserden dinlemek, normal canlı davul kuruyormuş gibi kanalları nasıl duymak isterseniz açıçaksınız içeriye. Ama EQ yapıldığı takdirde hepsinin kayda yansıyacağını, içerideki hoparlörlerden dönen sesin yine mikrofonlar tarafından alınacağını ve faz problemlerine yol açabileceğini gözden kaçırmayın.
O yüzden dünyanın geri kalanını yaptığını yapın, davulcu kulaklık kullansın.

Bu arada, gecikmeden dolayı davulların kayıttan sonra quantize edilmesi (bir kaç ms ileriye çekilip markerlara oturtulması) gerekecektir.

Durumu tamamen yanlış değerlendirmiş olabilirim ama eğer bu aletler elimde olsa idi ben bu şekilde kullanırdım heralde.

Eğer ki,

denizasiri sağolasın ilgin için. Ama çoklu kayıt alma ile ilgili sorunu çözdük. Yukarıda da yazdım zaten. Şimdiki derdimiz örneğin kayıt odasına 2 gitar, 1 vokal, 1 bas bir de davul girdi çalıyorlar, diyelim toplam 8 mikrofon hazırladık odaya. Grup çalarken kaydı 8 kanala kaydedebiliyoruz Cubase içinde. Fakat stüdyo içi hoperlörlere örneğin vokalistin sesini monitör edemiyoruz, mikserin kulaklık çıkışından örneğin yine vokalistin sesini ya da herhangi bir kanalın sesini monitörleyemiyoruz. Aslında şimdiki sorun bu. Yani Cubase işi halloldu ama hem Cubase içinde hem de mikserde aynı anda canlı yayın alamıyoruz. Yani ses kartına kanalların insertlerinden değil de mikserin rec outlarından (L VE R) giriş yapınca ne kadar mikrofon bağlarsak bağlayalım hepsini tek kanala alıyor. Yani Hücum kaydı kanal kanal kaydedemiyoruz. Tek bir kanal olarak kaydediyoruz. "Bu mikserle hem Cubase de hem de mikserde sinyalleri kontrol edebilir miyiz" gibi bir soru oluştu kafamızda ona cevap arıyoruz aslında. Belki de konunun buradan "Kayıt teknikleri" bölümüne taşınması gerekiyor.

Bu aralar kafam biraz dağınık cevap yazamıyorum kusura bakma, ama "Yani ses kartına kanalların insertlerinden değil de mikserin rec outlarından (L VE R) giriş yapınca ne kadar mikrofon bağlarsak bağlayalım hepsini tek kanala alıyor." derken monitörleri mixer üzerinde rec out'dan almayı denedin mi?

Hem stereo monitörleme yapmış olursun. Ancak şu var ki her enstrümanı ve/veya mikrofonu bu şekilde bağladığında istediğin sonucu verirse ayrı ayrı monitör edemeyeceğini de unutma.

Geri