[Eski] Digi003 ve harici AD convertor

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ozkansunar

Yeni üye
selamlar,
Yaklasik iki ay once Protools ve birlikte calisan Macpro alip keyfini surerim diye hayallere kapilmistim, meger olay oyle degilmis.
Ilk komiklik baslangicta bir suru promosyon olarak gazlanmis calismayan bir suru plug-in idi. Bir kac gun calistilar sonra hepsi demo-autorise moduna gecti. LE nin Icinden cikan standartlar ile calismaya devam ediyorum, digerlerini maddi imkanlar elverir ise tedarik edecegim.
(Izotope ozone, trash'e de bayildim ayrica!)
Baslangicta sistemi fazla tanimamam ve dusuk Yogunluktaki basit kayitlar yerine dosyalar irilesmeye,FS degerleri buyumeye baslayinca Latency sorunlari ve fazla out alamama sorunlari yasamaya basladim. (cogu kimseler itiraz etsede ekran uzerindeki mixer degildaha cok hardware dijital mixer imkanlarini kullanarak calisiyorum,TascamDM3200 )

Sorunsal: Latency sorunlari acisindan harici AD covertor kullanmak gibi cozum sorunlari cozermi? AD icin Apogee rosetta olabilir diye dusunuyorum, Apogee Me ile ilgili gecen gunku mutabakatimiz sonrasinda tekrar sorum bu tur bir dusunceye yaklamisiminizi almak.

Ozkan

[not:Mahcemin Buffer-Latency iliskisini aciklayan yazisinda okudum, cok guzel aciklamis, buffer degeri 1024 ile baslayip proje genisledikce 256 degerleri ile ancak multi out alabilme durumlari oluyor.play engine uzerindeki bu zorunlu degisiklik hosuma gitmiyor, ama sonucta durumlar bu sekilde.]

Ozkan Merhaba,

Ben de 2 ay once Macpro 2,00/5GB Ram ve Digirack 003 aldim...

Pluginler ile ilgili haklisin.
Ignition Pack ile gelen Lite versiyonlar yetersiz kalabilir... Ama adamlarin ihtiyaciniz olan hersey paketin icinde gibi bir yaklasimlari yok. Dene gor, paran varsa al diyorlar....

Software enstruman kullaniminda tikanma varsa, MacPro ve 4GB uzeri ram ile en aza indirgenmis olmasi gerekiyor...

Buffer'i dusurunce tikaniyor ve yuksek tuttugunda ise latency mi rahatsiz ediyor??

Mac'i audio icin optimize edip, buffer ayarlarini yaptigim halde drop out, buffer arttir mesajlari gecmemis, en son firewire kablosunu Mac'in arkasina almam ile duzelmisti....

(One taktiysan ltf bir dene arkaya almayi, ne alaka deme, vallahi onemli !!)

Su ara ugrastigim bir parcada 48 khz ,24 bit, totalde 5 aux instrument ( BFD, Miroslav, Battery3, Sample Tank, Kontakt 2) 13-14 kanal dolu dolu caliyor. Pro Tools drop out , error vs. vermiyor, gayet stabil...

Zaten software enstrumanlari bounce yapip audio'ya gecince makine iyice rahatlar...

Audio'da ise en fazla 24-26 kanal'a ciktim, epey plugin de yuklendim, MacPro pek orali olmadi.. Activity monitor istersen ikinci ekrandan da oyun oyna, problem degil seviyelerini gosteriyordu....

Genelde audio'da 256 ve midi yazarken 512 buffer'da calisiyorum, rahatsiz edecek bir latency almiyorum.

Su an icin sanki hardware modullerden ses alip, audioları hard disk recorder'a kaydeder gibi rahatim.

Tabi ki bir tikanma noktasi var ama o noktaya MacPro ile kolay gelinmiyor, benim Macpro serinin en yavasi olmasina ragmen can sikacak bir durum yasatmayacak gibi....

Daha dusuk konfigurasyonlu makinelerde ne isler bitiriyor insanlar....

"003 rack icin pc configurasyon onerileriniz" basliginda sagolsun arkadaslar Mac optimizasyonu ile ilgili bircok bilgiyi verdiler.
(Hatta Mac'e yonlendirdiler, ne kadar dogru bir secimmis diyor ve tesekkur ediyorum )

Istersen bir gozden gecir... Belki optimizasyondan kaynaklaniyordur...

Selamlar,
Yavuz

Harici AD/DA konvertör sorununu çözmez, zira onu da sisteme lightpipe bağlantısı ile Digi003 üzerinden bağlamak durumundasın, dolayısı ile o da bilgi aktarımında 003'ün latency buffer boyutlarına tâbi olacak. Buffer Latency analog katın bir getirisi değil, dijital katın bir getirisi.

Pro Tools'un mini sistemlerinde çok düşük latency'lere şahsen ben ulaşamadım. 128 varabildiğimin en iyisi idi, 256 daha rahattı. Proje boyutları büyüdükçe 256'da da çalışmak hayal oldu. Ama bizim bilgisayar da zaten günün şartlarında dinozor (P4 2.2GHz 1GB RDRAM vs.), o yüzden suçlamıyorum.

Latency buffer sorunlarını aşmak için kayıt esnasında monitoring olayını harici mikser üzerinden çözerek çalışıyorum. Bizim PTLE sistem buffer boyutu sürekli 1024'te :) ama kayda giden ve bilgisayardan gelen altyapı sesini harici mikser üzerinden dinlediğimiz için bilgisayarın sesi kaydederken ne kadar geciktirdiği bizi ilgilendirmiyor. İsterse 5 saniye geciktirsin, biz o farkı duymuyoruz, zira içeri giren sesi içerisinin üzerinden dinlemiyoruz, içeriye girmeden önce dinliyoruz. O ses de içeriden gelen altyapı sesine göre çalındığı için senkron konusunda kayıt monitörlemede sorun olmuyor.

Miksaj esnasında ise latency'nin ne kadar olduğu seni pek etkilemez. Sadece play tuşuna bastığında latency miktarı bekler sesi ondan sonra duymaya başlarsın o kadar. Onun dışında sesler arası tıklama kayma olmaz.

Ancak Rosetta gibi harici bir modülü sistemine bağlaman, sistemin sonik kalitesinin bayağı bir yükselmesini sağlayabilir zira aralarında bayağı bir fark var. Gerçi ben 003'ü henüz duymadım, 002R ile çalışıyorum, ama o fiyat aralığında sesinin 002R'dan Rosetta'ya kafa tutacak kadar üstün olacağını sanmıyorum. Bizdeki 002R'yi bir kendi clock'u, bir RME ADI-8 DS clock'u, bir Kurzweil KSP8 clock'u ve bir de Eventide Eclipse clock'u ile denedim, tekrar 002R'nin eski clock'una döndüğümde içim burkuldu. Resmen çamur gibi geldi. O yüzden artık dinleme yaparken mümkün olduğunca 002R'nin çıkışlarını kullanmamayı tercih ediyorum, bütün dinlemeyi ADI-8 üzerinden yapıyorum. Miksaj esnasında da önemli sesleri ADI-8 üzerinden, tali sesleri de 002R üzerinden miksere yansıtıyorum.

Ama bu normal, zira 002R'nin program-plugin-donanım toplam fiyatına sadece ADI-8 donanım alıyorsun. Eventide ve Kurzweil ise 002R'den de pahalı cihazlar (Kurzweil'da Apogee AD-8000 serisinin çipleri var.) Rosetta ise tek başına 002R'nin iki katı fiyatında. Arada o kadar clock ve konvertör kalitesi farkı olması normal.

Neyse, bizim çalışma metodumuzu birçok kişi kullanır, o yüzden kendine güzel bir monitör mikseri alırsan bu tip latency olayları senin için sorun olmaktan çıkar.

Kolay gelsin.

M.

Vallahi ne diyeyim? Yavuz ve Mahcem,
Hizir gibisiniz maasallah, aydinlatici ve genis bilgiler iceren yazilarinizi bir kac kez okuyacagim. Ilnize cok tesekkur ediyorum.
Hemen soylemeleliyim ki: Optimizasyon ile ilgili bir cabam olmamisti.Mac gelene kadar en ufak bir bilgim bile yoktu. Anladimki Buffer ve playback engine ile ilgili sanirim kullanim eksikliklerim var, hassas ve detayli tekrar dersimi calismam gerekecek.
Lakin,Digi003 ve macpro'dan sikayet ediyormusum gibi intiba birakmak istemiyorum, ikiside cok iyi cihazlar ve guzel islerini yapiyorlar ( Belkide daha az gelismis DAW lar hakkinda fazla fikir sahibi olmadigim icin fazlada okumadan yazdim, foruma tasiyiverdim konuyu! Dikkat,bu urunlere ilgi duyan arkadaslarimiz icin bu aletlerden memnun oldugumuda bildirmeliyim genel anlamda!) Dikkatimi ceken Ram konusu birde, Ram su an itibari ile 1gb(2x512), ilk olarak onu artirmam faydali olabilirmi? Artirilirsa ne kadar tavsiye olabilir?
...
Yavuz bu arada Digi003 icinden cikan BFD lite ile full arasinda ne farklar oldugunu biliyormusun? pesinde dusmelimidir? Elzemmidir? nedir? Mesela, Gecen hafta Flemenco tarzi bir projeye basladim, adamlar deneme icin geldiler BFD nin icinden pilot bir sey bulamadim. Rumba pop tip patternler filandi aradigimiz. Basiktik durduk BFD ile :oops: Uyduruk bir midi percussion yaziverdim utana sikila, denememizi yaptik. Full version da acaba pattern zenginlesmesi oluyormu?

Firewire arka tarafta bagli, bouncing i bir midikolik olarak pek yapamiyorum. Elimin altinda midi olsun oynasip durayim mantigi!
kalin saglicakla
ozkan

[Goruslerinizden sonra Apogee meselesi biraz beklesin bakalim,Yasasin,Apogee sisteme kolayca dahil olurmus, AD deki garipliklerden yirtariz deyip, nedir? yahu vardir bir kerameti deyip baliklama atlamis gibi oldum! sakin olayim azicik, Aslinda lazim her eve bir Rosetta200 :) ]

Mahcem Agabey, yine cok degerli bilgiler vermissin.

Ozkan tekrar Merhaba,

Ben BFD'nin lite'i hic kurmadim, direkt ful versiyon almistim onunla basladim... Lite ve full versiyon arasinda hazir gelen kit sayilari ve edit opsiyonlari cok farkli. Ancak pattern sayilarinda bir fark var mi bilmiyorum. Belki www.fxpansion.com sitesinde farklari anlatiyordur....(ignition pack pro ile gelen bfd lite'da ise daha fazla kit vardi galiba)

Pattern kullanmiyorum, kendim yaziyorum, belki hazirlar kadar iyi olmuyor, ama illa ki kendim yazacagim.... (loop da kullanmam nedense)

Ram software enstrumanlarda performansta faydali olur, bildigim kadari ile midi tetiklendiginde bu tur yazilimlar sample'larin belli bir kismini ram'den okuyor, gerisini harddisk'ten aliyor....

1 GB ile ne performans alabilirim denemedim, 3 GB taktim sonra 5GB'a yukselttim, software enstrumanlarda belirgin bir performans farki yaratti...

Eger yogun midi calisacaksan, bence ram'i arttir. Bfd benzeri yuklu yazilimlar kullaniyorsan sanirim 3-4 GB yeterlidir.

Benim de enstrumanim klavye.. midi trackler onumde acik olsun, orasini burasini degistireyim cok severim. Ama en azindan davul tracklerini bitirdiginde BFD'den kurtulup audio'ya donersen sistemde buyuk rahatlama olur. Ayni sey yuksek polifonili kullandigin piano vs. software enstrumanlarda da gecerli... Iyi bir hardware sampler veya ses bankan varsa polifoni isteyen tracklerde kullanmak da faydali bir cozum olabilir.

Selamlar,
Yavuz

macbook ve Mac Pro lardaki Firewire portlari ayni buss ustunde oldugundan, eSATA karti kullanarak harici HD kullaniyoruz.

sisteme baglanan digi hardware ler veya HD cameralar hard disk ile ayni portu paylasmadiklarindan, bir sorun cikarmiyor.
sistemin performansi oldukca yukseliyor..
zaten butun firmalarin onerdikleride budur.

kolay gelsin

berk

RAM miktarını paranın yettiği ve sisteminin kabul edebildiği maksimuma kadar yükselt. Eğer 6GB yapabiliyorsan yap. 10 yapabiliyorsan 10 yap. Sample'lar ile çalışıyorsan RAM'a deli gibi ihtiyacın olacak. Algoritma bazlı softsynth'ler ve efekt pluginleri için ise deli gibi CPU gücüne ihtiyacın olacak. Sistem planlamanı ona göre yap.

M.

sagol Mahcem,

Bu tavsiyenide dikkate almak sureti ile butcedeki Ram miktarini artiracagim. Tasarladigim 2Gb yerine simdilik 5gb yapacagim.
kal saglicakla
ozkan

deneme

Arkadaslar bende 003 ve macbook pro var sahsen 40 kanal mix yapiyorum,butun kanal insertleri tugla gibi bufersize i 1024 de cekiyorum ve gayet guzel calisiyorum...albumun mixlerini studyoya gitmeden bitirdim...Odama 003 macbook pro ve genelec 8040 koydum etraftan donen baslari kestim,akustigi olctum ve harika mixler cikti ortaya...Kullandigim plaginler smack ve wave arts tarzinda hicte hafif olmayan pluginler...Bilginize sunmak istedim...Birde 003 convertorleri hakkinda bir yaziya rastlayan varmi,ben hicbiryerde bulamadim nedir ne degildir ama headroom bana hala dar geliyor zorlaniyorum...

headroom

sevgili mundox,benim duyumla ilgili bir sorunum yok...Daha onceden bu tarz işlemleri zaten RME fireface 800 ile yapıyordum...Kaldıki HD ve Rosetta gibi convertorlerin cıkıs gucleri bariz bir sekilde hacimli...Ben headroom yetmiyor derken hacmi ve seviyeyi kastettim...Bana HD bile yetemiyor zaman zaman...SSL de calısırken tum masterı mix bus a gonderirdim oradanda make up gain verip kanala donerdim...003 bu yuzden zorlayabiliyor beni...Onu belirtmek istemistim..

Geri