[Eski] Dizüstü bilgisayarı synthesizer olarak kullanmak...?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alperz

Yeni üye
Ben artık kocaman kocaman hardware synthesizer'ları taşımaktan bıktım. O yüzden bir dizüstü bilgisayar bir de midi kontrolcüsü alıp bu işi bitirmeyi düşünüyorum. Ancak bu konuda bazı şüphelerim var. Öncelikle gecikme çok fazla sorun olur mu? Yaklaşık olarak 1.5 GHz hızında bir işlemci düşünüyorum. Windows ortamında NI Komplete kullanmayı düşünüyorum(işte absynth'tir, b4'tür, kontakt'tır falan). Nasıl bir arabirim kullansam en az parayı ödeyip en yüksek performansı alırım? Bu konuda tecrübeleri olan var mı? Sonuçta kullanacağım programlar çok fazla işlemci gücü istemeyen şeyler. Sıradan bir midi/usb çeviricinin işimi göreceğini düşünüyorum.

Çok işlemci gücü isteyen şeyler değiller ama zannedersem bol bol ram'e ihtiyacın olacaktır.

Geçen gün Aydın Esen ve Timuçin Şahin'nin workshop'una gittim. İkiside laptop kullanıyorlardı. Yeterli bir konfigürasyonla çok iyi sonuçlar alabilirsin. Sanırım en azından 1 gb ram gerekecektir.

hmm. bu ram olayını iyice araştırayım bakalım. olmadı bilgisayarı alacağım firmaya söyler ram ekletirim.

1.5GHz ve üstü Centrino'lar iyi netice veriyormuş diye duyumlarım var ve iki katı hızlı Prescott'lar ve Mobile Pentium'lar kadar da ısınmıyormuş. Ben de bir laptop workstation bakıyorum bize ama henüz karar vermedim.

Günümüzde artık 1GB RAM altı farzdan biri gibi birşey.

Bir synthesizer yazari olarak ben P4 ya da AMD 64 islemci al derim. Bende AMD64 3200 var super bir alet, bendeki diger P4 1.6 Ghz'i en az 2'ye katliyor. P4 3.0 Ghz de muhtelemen oyledir. Bu ikisinde de frontside bus hizi 800 Mhz ustunde ayrica cache (onbellek)'leri de epey yuksek.

RAM olayi sample based bir synthesizer (sampler?) kullaniyorsan onemli. RAM'lerin hizli RAM olursa cok daha iyi performans alirsin bu arada (DDR 333/400)

sampler kullanmayı fazla düşünmüyorum. en fazla bir kaç akustik çalgının seslerini kullanırım. zaten amacım bu sistemi sahnede kullanmak olacağı için öyle çok çok kaliteli sample'lar kullanmayacağım. dediğim gibi NI Komplete2 ağırlıklı bir sistemim olacak. Daha da ağırlıklı olarak b4 ve absynth... O yüzden tahminimce 512 hatta 256mb ram bile bana yeterli olacağını düşünüyorum. NI'ın kendi sitesinde bir laptop sistem için önerileri "We recommend a lot of RAM (256-512 MB), a Pentium 4™, Centrino™ or Athlon XP™ processor above 1 GHz, a minimum 15'' display, and a minimum 20 GB hard disk." şeklinde.

Girdi girdi. Mesela Compaq'in 3340 isimli modeline bakabilirsin, Turkiye'de var mi bilmiyorum ama... Amerika'da ben $1200'e almistim.

512 MB RAM, 80 GB HD, AMD 64 3200 (2Ghz), 64 MB dedicated video RAM

Cok guzel bir alet bu, daha once de yazdigim gibi softsyth test ediyorum ben bununla.

@bülent bıyıkoğlu
eğer böyle bir sistemi 1200 dolara burada alma imkanım olsaydı emin olun bir saniye düşünmezdim. ama o modeli araştıracağım. teşekkür ederim.

o bilgisayar, en azından o ilan bana biraz karışık geldi. şöyle ki; işlemci desteği demiş adamlar orada. yani belki daha farklı bir işlemci kullanıyor ancak amd64 işlemcilerin de kullanılabildiğini anlatıyor olabilir. araştırmak lazım iyice. ama bunu taşımak yine zor olacaktır. hele lcd monitörü taşımanın iyice zor olacağını düşünüyorum. 30'a 20 santimlik bir kübü taşımak da daha zor olacaktır. ancak bir dizüstü bilgisayar ne kadar büyük olursa olsun(dizüstü bilgisayar standartlarına göre konuşuyorum), taşıması bu aletlerden kat kat kolay olacaktır. sonuç olarak benim için işlemci gücü ve ram miktarının yanında taşıma kolaylığı da önemlidir. 5-6 kiloluk bir 61 tuşlu midi kontrolcüsü ve bir dizüstü bilgisayar alıp en fazla 10 kiloluk bir ekipmanla istediğim şeylerin çoğunu yapabilmek istiyorum ben.

ek:
sağı solu karıştırırken buldum: http://www.edirol.com/products/info/ua20.html sizce işimi görür mü? Sonuçta kayıt falan yapmayı pek düşünmüyorum. Düşünüyorum da, çok önemli değil kayıt benim için. Kaliteye gerek yok.

fibonacci' Alıntı:
sampler kullanmayı fazla düşünmüyorum. en fazla bir kaç akustik çalgının seslerini kullanırım. zaten amacım bu sistemi sahnede kullanmak olacağı için öyle çok çok kaliteli sample'lar kullanmayacağım. dediğim gibi NI Komplete2 ağırlıklı bir sistemim olacak. Daha da ağırlıklı olarak b4 ve absynth... O yüzden tahminimce 512 hatta 256mb ram bile bana yeterli olacağını düşünüyorum. NI'ın kendi sitesinde bir laptop sistem için önerileri "We recommend a lot of RAM (256-512 MB), a Pentium 4™, Centrino™ or Athlon XP™ processor above 1 GHz, a minimum 15'' display, and a minimum 20 GB hard disk." şeklinde.

Yine de 512 altında ram düşünme derim, hatta önünü kış tut 1 gb tercih et :wink:

Herkes CPU-RAM tavsiyesinde bulunmuş fakat asıl noktayı atlamış. Bende P43.6, 1Gb ram ve onboard ses kartında 1saniye filan gecikme oluyordu.
Eğer notebook'u synth gibi kullanmak istiyorsanız iyi bir harici (taşıma sorunu varsa PCMCIA ideal) ses kartına ihtiyacınız var. Her ASIO destekli ses kartı da yeterli performans verecek diye birşey yok. Ram konusunda 1GB minimum olmalı. 256 en ucuz modellerde var zaten. aslında standart bellek 512MB. synth mantığında belleğin altın değerinde olduğu düşünülürse 1GB şart.
PCMCIA ses kartı olarak pro modeller bir yana 150 dolar civarında bir Audigy vardı. O işinizi görebilir.

firewire ses kartı alıyorum. herhalde bir sorun yaşamam. esi'nin bir modeli. ama hatırlayamadım şimdi.

en iyi çözüm.hayır sorun olacağını sanmam. ama PCMCIA taşınabilirlik açısından harika bişey o ayrı.

Bende Echo Indigo var. Gercekten iyi netice veriyor, birara cogu isimi onunla yapiyordum. Dizustu bilgisayarda uzun sure calismak yormaya baslayinca, masaustune geri dondum.

Geri