[Eski] Dizüstü bilgisayar adaptörü elektrik problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

okan

Yeni üye
Merhaba, Acer marka Extensa 5220 model bir dizüstü bilgisayarým var. Bu model TR'de yok. Bana da Almanya'dan geldi. Aldýðýmdan bu yana bilgisayarýn adaptörünü prize takarken kývýlcým çýkýyor. Önceleri odamda bir yerlerde kaçak var, ondandýr diyordum (hoparlör ve amfi açýkken hafif bir gürültü alýyorum) fakat öteki evde adaptörü baðladýðýmda yine ayný problem oldu. Hadi neyse diye diye bugüne kadar kangren olmadan geldim. En son 2 gün önce sigorta attý adaptörü takarken çýkan kývýlcýmla birlikte. Almanya ile Türkiye arasýnda voltaj, amper vs önemli farklýlýklar mý gösteriyor? Neden böyle bir sorun var?

Adaptörün fotoðrafýný da ekliyorum.

Cemal abi?

Sebebini bilmiyorum fakat normal olduğuna inanıyorum çünkü bende bir MacBook birde HP notebook var, ikiside aynı şeyi yapıyor fişe takarken. Ama tabi benim küçük bir atlama gibi birşe, yani olayın tehlikesi kıvılcımın boyutuyla ilgili... :)

Sigortayı attırdıysa önemlidir bence. Yoksa bizimkilerde de oluyor. Üçlü prize takarken en çok da.

Ben de laptoplarımı çoklu prize takarken aynı problemi yaşıyordum.

Artık tek laptop'um var.

:twisted:

Adaptorun calisma voltaji 100 ila 240V arasi, dolayisi ile sebeke voltaji ile bir problemin yok.

Prize taktiginda kivilcimlarin cikmasi tabii ki normal degil ama kesinlile sudur demek cok zor.

Adaptorun sebeke girisinde faz ile toprak arasinda MOV dedigimiz surge yakalayici devre elemani vardir. Bunun gorevi sebekede olabilecek cok yuksek degerdeki ama cok kisa sureli voltaj yukselmelerine (surge-transiyent) kisa devre gosterip, emniyetli olarak topraga desarj etmektir.

Eger, senin evinde gercek topraklama yoksa, muhtemelen toprak hatti notr'e baglanmistir. Dolayisi ile bu MOV otomatik olarak faz ile notr arasinda baglanmis olur. Eger bu MOV arizali ise, sen fisi taktigin anda once kisa devre durumuna dusecek, dolayisi ile simsekler cakacak, ondan sonra da kisa devre durumundan cikip normal operasyona devam edecektir.

Oncelikle bir elektrikci bul,prizlerindeki topraklamayi kontrol ettir, bak bakalim benim dedigim gibi notr'u toprak hattina baglamislar mi?

Ondan sonra da adaptoru bilgisayarina baglamadan once prize tak, bak bakalimayni seyi yapiyor mu?

@Cemal abi yazdıklarınızdan yola çıkarak ben de bir soru sormak istiyorum. Prizde problem yaşadığım (fiş artık tutmuyordu) için ve toprak hattı olmadığı yeni bir priz taktık. Arkadaşım prizin nötr ve toprağını (şönt denilen bir işlemle) bağladı. Burda bir sorun yok. Her şey normal çalışıyor. Lakin elektrik gidipte geri geldiğinde hemen sigorta atıyor. Sigortayı gidip elle kaldırdığımda sorun olmadan çalışıyor. Bu prizden uzatma ile PC, DVD oynatıcı, ses sistemi, TV vs. her tür elektronik aletim bağlı. Neden olduğunu bilmiyorum. İlk elektrik geldiği anda aşırı bir yüksek voltaj mı oluyor nedir? Yalnız bu arada PC'nin güç kaynağı 450 W'lık. Bazan kasa temizliği yaparken arkadaki anahtarıdan kapatıyorum (0 konumuna alarak) Fişlerini vs.'ni tekrar takıp 1 konumuna aldığımda da sigorta atıyordu!? Neden olabilir? Olay tamamen PC'de midir? Yoksa bu bizim priz üstüne yaptığımız işlemde mi? PC'nin sigorta attırma işlemi prizde değişiklikl yapmadan önce de 1-2 kez olmuştu.

teşekkürler.

Muhtemelen o sigorta başka prizleri de besliyordur. Dolayısı ile senin ses ve görüntü cihazlarınla birlkte kapasitesinin üstünde ya da limitinde çalışıyordur. Cihazları ilk açtığında cihazlar normâl çektikleri gücün üstünde akım çekerler,ondan sonra normâl tüketime dönerler. Böyle durumda sigorta kapasitesi aşılacağından atar. Ya cihazlarının bir kısmını başka sigortaların beslediği prizlere takacaksın ya da sigortanın değerini yükselteceksin. Ama aynı şekilde sigortanın beslediği hattı da göz önünde bulundurman gerekir.

Çok önceleri, giriþ yapmadan okuduðumdan cevap yazamamýþtým. Þimdi yeni yuvama taþýndýðým için ayný problemi düþününce hatýrladým cevap yazmamýþ olduðumu.

Yanýtlar için saðolun, sanýrým biraz daha doðal karþýlamak gerekiyor bu kývýlcým meselesini.

Cemal abi, eski evde odamdaki ampülün duyunu kontrol ettimde her iki uçta da elektrik olduðunu görmüþtüm. Sanýrým evin elektirk düzeni iyi deðildi. Her neyse, oradan taþýndým artýk. Yeni yerimde eski sorunlara þimdilik rastlamadým, rastladýðým an bir elektrik ustasýna danýþacaðým söylediklerin çerçevesinde. teþk.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri