[Eski] DMX kablosu ile ses iletimi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

djmalan

Yeni üye
Mikrofon kablosu ile dmx sinyali iletmenin sakıncalı olduğunu biliyoruz ,en azından frekans sınırlamasın dan dolayı uzak mesafede sorun çıkartıyor ,ses ışık firmaları ısrarla aksini iddia etselerde. :D .
Fakat dmx kablosu ile ses iletmenin bir sakıncası veya avantajı varmıdır.
Yanılmıyorsam dmx kablosunda iç tellerin kesiti biraz daha kalın gibi ,bu özellik teknik açıdan ne tür bir fark oluşturuyor.Konunun ayrıntısına hakim arkadaşlardan ayrıntılı bilgi lütfen. :)

Ne olacağı hiç belli olmuyor.En son yaşadığım olayı yazayım;Işık masasından sadece bir kanalı kaldırıyorum yanın daki diğer kanallarda yanıp sönmeye başlıyor.,robotlar titiremeye başlıyor,bazen yanlış kanala yanlış bilgi gidiyor,bazende hiç bir sorun olmuyor.geçen ışık masasının dmx çıkışın daki entegre arızalanmıştı ,değiştirdim aynı yukarıda bahsettiğim olaylar oldu ,sonra başka masa kullandım sorun düzeldi,sonra kabloyu değiştirdim ve çok kısalttım (ve elimde dmx kablosu kalmadığı için içindeki tellerin görüntüsü ona daha yakın bir kablo kullandım) sorun kalmadı,dediğim gibi ne olacağı belli olmuyor,bazen 1 tane daha ünite bağlayınca (hani 40 tane 32 tane falan bağlanır yazar ya kullanma kılavuzlarında ,hiç birinin aslı yok aslında) dediğim olaya benzer olaylar oluyor yada hiç çalışmıyor.

djmalan' Alıntı:
en azından frekans sınırlamasın dan dolayı uzak mesafede sorun çıkartıyor

Olay aslinda frekans sinirlamasi degil. Zaten her iki kabloda elektrik sinyali tasimakta.
Ses kablosu kesitte 80 ohm, elektrik sinyali tasiyan, izole edilmis 2 kablonun shield ile birlikte sarilarak tekrar izole edilerek olusturulur
Dmx kablosu ise kesitte 110 - 1120 ohm, ses kablosundan daha az guclu ama kesin degerde olan elektrik sinyali (DATA) tasiyan, izole edilmis 2 kablonun shield tarafindan sarildiktan sonra (faraday kafesi etkisi) tekrar izole edilmesinden olusur.

yeterlimi daha detaya inmeye gerek varmi ?

Hocam,eğer anlatabileceğiniz daha bişeyler varsa ,lütfen anlatın ,ben ayrıntıyı severim,eğer anlayamazsam bile araştırır öğrenirim hiç önemli değil,ayrıca çok teşekkür ederim.
Bir de dmx sinyali ve ses sinyali için normal ve enyüksek sağlıklı kablo uzunluğu ne kadar olmalı,şimdiye kadar birçok ölçü duydum, ama hiç biri birbirini tutmuyor,ses için balanced ve unbalanced diye ayırırsanız daha da memnun olurum.

djmalan' Alıntı:
Bir de dmx sinyali ve ses sinyali için normal ve enyüksek sağlıklı kablo uzunluğu ne kadar olmalı

Kablonun boyu uzadıkça omajı düşer. Dolayısı ile Engin'in bahsettiği omaj seviyesini sabit tutabilmek için kablo seviyesini mümkün oldukça kısa tutman gerekli.
Maksimum uzunluk diye bir şey yoktur. Kablo boyu uzadıkça omaj düştüğü için kalite düşecektir. 100 metre civarında sinyal 7 metrelik bir kabloya göre oldukça zayıflar, çünkü kablo kesitine göre doğru orantıda olan omaj düşmüştür.

O yüzden mümkün oldukça kısa kablo tercih etmeli, ışık sistemlerinde robotlardan birbirlerine sinyal atlatırken 8-10 robot'ta bir splitter kullanılmalı.

ozgurcakici' Alıntı:
djmalan' Alıntı:
Bir de dmx sinyali ve ses sinyali için normal ve enyüksek sağlıklı kablo uzunluğu ne kadar olmalı

Kablonun boyu uzadıkça omajı düşer. Dolayısı ile Engin'in bahsettiği omaj seviyesini sabit tutabilmek için kablo seviyesini mümkün oldukça kısa tutman gerekli.
Maksimum uzunluk diye bir şey yoktur. Kablo boyu uzadıkça omaj düştüğü için kalite düşecektir. 100 metre civarında sinyal 7 metrelik bir kabloya göre oldukça zayıflar, çünkü kablo kesitine göre doğru orantıda olan omaj düşmüştür.

O yüzden mümkün oldukça kısa kablo tercih etmeli, ışık sistemlerinde robotlardan birbirlerine sinyal atlatırken 8-10 robot'ta bir splitter kullanılmalı.
Burada bir hatamız var sevgili Özgür Çakıcı kablo boyu uzadıkca omaj yükselir,yüksek omajda elektriksel sinyalleri zayıflatır...DMX sinyallerinde teoride 400-500 metrelerde bile sinyal DMX kablolarının uzunluğundan etkilenmez denilir..Sadece DMX dağıtımında ilk ünitede(robot vb..)ve sinyalin son ünitesinde 75 ohm dirençlerle başlama ve sonlama yapılır..

newzat' Alıntı:
ozgurcakici' Alıntı:
djmalan' Alıntı:

Burada bir hatamız var sevgili Özgür Çakıcı kablo boyu uzadıkca omaj yükselir,yüksek omajda elektriksel sinyalleri zayıflatır...DMX sinyallerinde teoride 400-500 metrelerde bile sinyal DMX kablolarının uzunluğundan etkilenmez denilir..Sadece DMX dağıtımında ilk ünitede(robot vb..)ve sinyalin son ünitesinde 75 ohm dirençlerle başlama ve sonlama yapılır..

En son dedigin baslama ve sonlamayi aciklarmisin ?

newzat' Alıntı:
ozgurcakici' Alıntı:
djmalan' Alıntı:

Evet yanlış yazmışım, kablonun boyu uzadıkça direnç artacağı için omajı yükselir, mesafe uzadığı için voltajı düşer. Bu da sinyalin kalitesinin azalmasına yol açar.
DMX sinyallerinde ise, ben ne Türkiye de ne de yurt dışında splitter'dan çıktıktan sonra 15-20 metreden uzun kablo kullananını görmedim.

DMX kablosu kullanılmadığı zamanlar için bulunan bir Türk icadıdır kendisi :)))
Başlangıçta değil de son robot veya DMX kontrollü ışıkta boş kalan paralel konnektörüne basit bir XLR takılır. Bu XLR in uçlarına da 75Ohm'luk bir direç bağlanır.
Sinyalin, daha stabil çalışmasını sağlıyor...

ozgurcakici' Alıntı:
DMX kablosu kullanılmadığı zamanlar için bulunan bir Türk icadıdır kendisi :)))
Başlangıçta değil de son robot veya DMX kontrollü ışıkta boş kalan paralel konnektörüne basit bir XLR takılır. Bu XLR in uçlarına da 75Ohm'luk bir direç bağlanır.
Sinyalin, daha stabil çalışmasını sağlıyor...
Özgür daha çabuk davranmış,evet ilk ve son XLR de hattı sonlandırmak için kullanılan bir yöntemdir..Data sinyallerinin kablo üzerinde çınlama dediğimiz bir elektriksel davranışını engellemek amaçlıdır..Eğer biz Türklerin buluşuysa baya başarılıymışız,çünkü son derece doğru bir yöntem :)..Deminden beri araştırıyorum DMX sinyalinin bağlanışı ve ünitelere dağıtılışı ile ilgili Türkçe bir kaynak vardı bilgisayarımda ama maalesef :( henüz bulamadım bulursam iletirim..

Super
bende ses kablosu ile ilgili biseyler hazirliyorum (ders notlari cevirisi) bende onlari eklerim konu iyice acikliga kavusmus olur :)

1)Kullanma kılavuzlarında sadece son ünitenin 120 ohm direnç ile sonlandırılmasın dan bahsederler.Şimdi kafam karıştı,hangisi doğru 75 ohm mu 120 ohm mu?

2)Kullanılan kablo blendajlı olduğu için kapasitif bir etki oluştuğundan bahsediliyor(elektronik kitaplarında).Bahsedilen çınlama olayının nedeni bu kapasitif etki olabilirmi?(Kondansatör=Şarj,deşarj=faz kayması,yüksek frekansların zayıflaması,sinyal kare dalga olduğu için peak oluşmayacak ama onun yerine sinyalde kuyruk oluşması yani lojik1 lerin uzaması,lojik 0 sa bile alıcı cihaz tarafından lojik1 kabul edilmesi).Parantez içindekiler tamamen hayal ürünüm ama ,bunlar ın oluşması mümkünmü?

3)Direnç sinyal gücünü düşürmezmi?

djmalan' Alıntı:
1)Kullanma kılavuzlarında sadece son ünitenin 120 ohm direnç ile sonlandırılmasın dan bahsederler.Şimdi kafam karıştı,hangisi doğru 75 ohm mu 120 ohm mu?

2)Kullanılan kablo blendajlı olduğu için kapasitif bir etki oluştuğundan bahsediliyor(elektronik kitaplarında).Bahsedilen çınlama olayının nedeni bu kapasitif etki olabilirmi?(Kondansatör=Şarj,deşarj=faz kayması,yüksek frekansların zayıflaması,sinyal kare dalga olduğu için peak oluşmayacak ama onun yerine sinyalde kuyruk oluşması yani lojik1 lerin uzaması,lojik 0 sa bile alıcı cihaz tarafından lojik1 kabul edilmesi).Parantez içindekiler tamamen hayal ürünüm ama ,bunlar ın oluşması mümkünmü?

Omaj yükseldiği için zaten DMX sinyallerinde problem oluyor. Bu omajı düşürmek için de direnç kullanılıyor.

djmalan' Alıntı:

2. maddedeki saydiklarin hayal urunu olsada gayet mantikli geliyor. Ama arastirmak gerekir ki basladim zaten :)

Bu arada neden ses te 80 ohm kablo kullanildigina dagir hic bilgi bulamadim :(

Ama sunu aciklim bari :)

Imp yukseldikce Z = E / I formulunden ve E nin sabit degerde kalmasindan dolayi kablo uzerindeki yuk (AMP) artmaktadir buda kablonun magnetic field ini yukseltmekte dolayisi ile nominal giris ve cikis seviyelerinden farkli seviyede akimla karsilasilir.

yani kotu sinyal=kotu ses :)

Geri