[Eski] DMX kablosu ile ses iletimi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

djmalan' Alıntı:
1)Kullanma kılavuzlarında sadece son ünitenin 120 ohm direnç ile sonlandırılmasın dan bahsederler.Şimdi kafam karıştı,hangisi doğru 75 ohm mu 120 ohm mu?

2)Kullanılan kablo blendajlı olduğu için kapasitif bir etki oluştuğundan bahsediliyor(elektronik kitaplarında).Bahsedilen çınlama olayının nedeni bu kapasitif etki olabilirmi?(Kondansatör=Şarj,deşarj=faz kayması,yüksek frekansların zayıflaması,sinyal kare dalga olduğu için peak oluşmayacak ama onun yerine sinyalde kuyruk oluşması yani lojik1 lerin uzaması,lojik 0 sa bile alıcı cihaz tarafından lojik1 kabul edilmesi).Parantez içindekiler tamamen hayal ürünüm ama ,bunlar ın oluşması mümkünmü?

3)Direnç sinyal gücünü düşürmezmi?
Sizin söylediğiniz doğru kullanılan kablonun karakteristik empedansına göre bu direnç belirleniyor ve genelde kullanılan DMX kablosu RS422 veya RS485 olarak belirtilmiş ve bunlar ya 100 ohm yada 120 ohm olarak geçiyor benim daha önceki mesajımdaki 75 ohm değeri yanlış bunu düzeltmiş olayım(bir süredir RF ile uğraşmanın sonucu sanırım :) )..Bu kablolarla 1200 metre civarında DMX sinyalinin taşınabildiği ve bu mesafeden sonra splitter kullanılması gerektiği belirtilmiş..Fakat ısrarla bu kablonun burulmuş tip kablo olması gerektiği ve kapasitif etkisinin az olması gerektiği belirtilmiş,dolayısıyla mikrofon kablosunun kullanılması yanlış,sinyalin kare dalga şeklini bozduğu ve data hızını etkilediği uyarısı var..Bir başka uyarı ise etraftaki elektriksel alanın kablolara etki yapabileceği yönünde,o zaman DMX sinyal kablomuzu truss,da yerleştirirken Par64,lerin enerji hatlarından uzak tutmaya çalışmak mantıklıca geliyor bana..Direnç sinyal gücünü düşürürmü sorusunun cevabı ise evet düşürür ama DMX sisteminin doğru çalışması için belirtilen en düşük sinyal seviyesi 200mv olarak verilmiş DMX sinyalimiz masadan 5volt olarak çıktığına göre zaten bu direnç voltajı bu seviyelere düşürmemektedir..Yukarıdaki bilgiler DMX sinyalleri üstüne verilen teorik bilgilerdi,şimdi son günlerde İzmire gelen veya İzmir üzerinden güneye inenler olduysa Çiğli ve Aydın otobanındaki tünellerde yerde kaldırımlarda sarı ve kırmızı ledleri farkedecekler bu ledlerin tüm sinyal sistemi DMX çalışmaktadır yapan kişi çok samimi arkadaşım bu konu açılınca hemen onu aradım oda sinyali 1200 metreye kadar RS485 kablosu ile sorunsuz ilettiğini söyledi(Bu ledlerin DMX çalışma sebebi ise,dimmer yapılabilmesi, kaza anında belirli ledlerin flaş yaptırılması,tünel girişlerindeki ilk ledlerin gün ışığına göre parlaklıklarını otomatik değiştirmesi gibi isteklerden dolayıdır)..Araştırmaya devam bakalım neler çıkacak.. :)

ALLFA_ng_n' Alıntı:
Efenim bunnarda newzat hocadan sicak sicak :)

bende yeni bisey yok zira sistem eror verdi biraz uyumam gerektigini anladim :)

http://rapidshare.com/files/289666069/rs485.pdf

saygilar
Sevgili Engine dosyayı ulaşıma açabilme konusundaki yardımı için çok teşekkür ederim..Bilgisayar üzerine biraz çalışmam lazım sanırım,yoksa dinazor olucam gibi görünüyor :) ..Djmalan arkadaşım umarım sorunlarını çözmene yardımı olur,eğer bu teorik bilgilerle ilgili uygulama sonuçlarını buraya yazarsan bir standart oluşur sanırım..Buradan dosyayı hazırlayan BÜlent Şıvgın hocamıza sevgilerimi sunuyorum eline sağlık...

Sorun bi şekilde çözülüyor,ama önemli olan ne yaptığımı bilerek yapmam.Gönderdiğiniz kaynak çok güzel.

Geri