[Eski] Efekt,müzik,ve insan sesleri ayrı halde olan film var mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Arkadaşlar daha önce açılmış benzer konu var mı? bilemiyorum ancak çok merak ettiğim bir soru. Deneme amaçlı dublaj yapmaya kalksak kısa veya uzun çekilmiş,arka plan efektlerinin, müziklerin ve insan seslerinin ayrı ayrı kanallarda tutulduğu proje halinde film nerden bulabiliriz? İnternette indirebileceğimiz böyle bir yer var mı? Bu konuda fikri olan arkadaşlar bildiklerini paylaşabilirler mi?

BBC var ama Ücretle satıyor. :D Ticari amaç gütmeden sadece deneme amaçlı türkçe seslendirme yapabilmek için soruyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Peki moviemaker yada daha prof bir programla dilediğiniz bir sequanser peogramı ile sesi videodan ayırmayı denedinizmi?Mesala X filmi cubaase de yada X programda açıp üzerine dublaj yapabilirsiniz Foley ve atmosphere kaydınıda.Sadece bir öneri tabi.

Selam
filmin/dizinin yapimcisini yada miksajcisini tanimadan oyle birsey bulamazsin.
her turlu illegall olucaktir. masa altindan sana vermeleri gerekli.

post-production okullarinda, cok klasik bir yontem olan filmi sessiz olarak verirler, sen bastan yaratirsin o sahneyi. ben okulda iken Usual Suspect'in rihtimdaki catisma sahnesini yapmistim.
sana vereyim dicem ama ordada nerdeyse hic diyalog yok..

meslege yeni giren sesciler, designerlar youtubeda yukarda benim bahsettigim gibi ornekler koyuyor. belki orda diyalog eklenmemis bulabilirsin.

bol sans

berk

Ps: bahsettigim vizyona girmis, piyasada DVDsi olan butceli filmler/diziler

İllegal bir yöntem olmazsa; http://www.castudio.org/dvdaudioextractor/

bu program ile DVD'den sesleri ayrı kanallar halinde wav olarak çıkartıp, daha sonra Sony Vegas ya da benzeri bir programla, sırası ile tüm kanalları yükleyip, görüntülü olarak aralara dilediğiniz şekilde girebilir ve üzerine kayıt yapabilirsiniz.

Bu işin püf noktası 5.1 sesdir.

5.1 sesi olan filmlerde standart bir miks yapılmışsa zaten konuşmalar,efektler,müzik ayrı kanallardan gelir yani piyasada satılan 5.1 sesli DVD bir filme bahsedildiği şekilde rahatça dublaj yapılabilir.Film stereo ise bu işlemler imkansızdır.

Komik olsun diye söylemedim, şaka yapsam sonuna bir efekt koyardım. O kadar detayını yazmadık ama en azından 3. kanaldaki (merkez) sesler ile oynayabilir diye yazdım.

extract : çıkartmak

ama extract etmek nedir bilmiyorum.

psygnosis :)

Kızma hemen, ikinci cümle ekşide neredeyse atasözü kıvamına geldiği için yazdım, yermek değil amacım yani bir nevi şaşırma ünlemiydi o. Ama sorulan soru ve verdiğin cevaba bakarsan diyalog-foley ve müzikleri ayırıyor gibi anlaşılıyor. 5.1 de olsa 25.1 de olsa müzikle foleyleri ayırıştıran bir program yok diye biliyorum. Buna diyaloglar da dahil. Extract etmek diye bir şey yok evet, konuşur gibi yazmışım.

Ekşi'ye pek takılmadığımdan, jargonunu bilmiyor olabilirim; fevri tepki için kusura bakma :) Yapılamaz değil, yapılmışı var :) Zamanında ufak denemişliğim var. Şimdi bir kaç yerini kırpıp kesip yüklüyorum. Yalnız tamamen geyiğine ve herhang bir senaryo vs. olmadan o anda aklıma gelenler ile yaptığım ufak bir çalışma vardı. Tamamen geyiğine ve eğlence için yaıpıldığını bilmenizde fayda var, sonra telif hakları vs. demeyin bana :) Tabi yine de zararlı ise silinmesinde fayda var :) Arkadaşa fikir verir belki. Tek dosyaydı aslında; kesip biçerek dublaj kısımlarını koyuyorum (5.1 sistem varsa o şekilde dinleyin)

otante' Alıntı:
Bu iþin püf noktasý 5.1 sesdir.

5.1 sesi olan filmlerde standart bir miks yapýlmýþsa zaten konuþmalar,efektler,müzik ayrý kanallardan gelir yani piyasada satýlan 5.1 sesli DVD bir filme bahsedildiði þekilde rahatça dublaj yapýlabilir.Film stereo ise bu iþlemler imkansýzdýr.

Center da sadece dialog yok. orda ayrica Foley, HardFX ve bazen muzikde var.
ayrica miksajci dialogu reverb ile kullandiysa, center i atsa bile L,R ve hatta belki Ls,Rs danda duyulucaktir.

su ana kadar en iyi cozumlerden bir tanesi, ben yazmadim cunku %100 basarali olamazsin.

berk

berk' Alıntı:
Center da sadece dialog yok. orda ayrica Foley, HardFX ve bazen muzikde var.
ayrica miksajci dialogu reverb ile kullandiysa, center i atsa bile L,R ve hatta belki Ls,Rs danda duyulucaktir.

su ana kadar en iyi cozumlerden bir tanesi, ben yazmadim cunku %100 basarali olamazsin.

berk

Nadiren ve genelde kısa süreli kullanılan yöntemlerden bahsetmişsin.Arkadaş dublaj yapmaktan bahsetmiş,diyalog kaldırılabiliyorsa dublaj yapılabilir demekdir diğer kanalların duyulması (müzik,fx vs.) bunu etkilemez.

Filmin bir bölümünde bahsedildiği üzere diyalog'un FX'i veya diğer kanallara karışan İnsan sesleri duyuluyor diyelim,en kötü ihtimalle o bölüm için tüm kanalları siler dublaj yaparsın olur biter.Sonuçta profesyonel anlamda bu iş zaten böyle yapılmaz,arkadaşın da filme kendi çapında dublaj yapıp piyasaya sürmeyeceği kesin,abartmayalım.

Bütün bunlarla uğraşmak yerine www.soundsnap.com gibi sitelerin fx foley ambians bankaları kullanılarak dublaj yapılacak görüntüye ses hazırlanabilir.

Bu arada post prodüksiyon skillleri de gelişir.

otante' Alıntı:
Nadiren ve genelde kýsa süreli kullanýlan yöntemlerden bahsetmiþsin.Arkadaþ dublaj yapmaktan bahsetmiþ,diyalog kaldýrýlabiliyorsa dublaj yapýlabilir demekdir ,
.....abartmayalým.

abartmiyorum yanlis/eksik verdigin bilgileri duzeltiyorum.
onlarin hic biri kisa sureli degil.
film boyunca Dialog ve Foley %90-%95 i center dadir.
karakterin yada cisimlerin hareketlerinden dolayi olusan her ses %90-95 centerde biter.
otante' Alıntı:
5.1 sesi olan filmlerde standart bir miks yapýlmýþsa zaten konuþmalar,efektler,müzik ayrý kanallardan gelir
ilk anlatmaya calistigimda buydu. film sesinin her elementinin belli bir kanali yoktur. miksajci onlari surround alan uzerinde belli yerleri oturtur ve bu elementler %100 cakisirlar. iyi bir miksajci da center da yada diger speakerda cakisan bu elementlerin arasindaki balansi koruyandir.

yani olayda bir karaoke havasi yok. center attin diger hersey sana kaldi olamaz. filmdeki butun Foley leri ve center assign edilmis HardFx(gunshot) music..etc kaybedersin

orjinal yazara gore; istenilen bunlari tutmak(foley,music...) ustune dublaj yapmak.
yazidigim gibi %100 basarali olamazsin...

kolay gelsin

berk

Yanlış veya eksik bilgi vermedim,saptırmayalım.

Diyalogların %99'u center'dadır lakin karakter cisim vs. center'da biter diye bir standart yoktur.Standart olan,diyalogların neredeyse tümünün tek kanaldan verilmesidir.

Bu olayda karaoke mantığı geçerlidir ve diğer kanallar,sesler kaybedilmez.Diyalogları kaldırmak bir yana filmde oyunculardan birinin söylediği bir şarkı varsa vokali kaldırıp üzerine şarkıyı yeniden okumak dahi mümkündür.

Elementlerin çakışması vs. ile diyalog aynı konu değildir.Diyalog kanalı film boyunca center'dır.Asli diyaloglar başka bir kanaldan verilmez ancak stadyum,okul gibi ortamlarda veya 5.1 hissini verebilmek için filmin %1'i oranlarında diğer kanallara diyalog eklenebilir,bunlar da genellikle karşılıklı konuşmadan ziyade ya çevre sesleridir ya da 1-2 cümlelik repliklerden ibarettir.

otante' Alıntı:
Bu olayda karaoke mantığı geçerlidir ve diğer kanallar,sesler kaybedilmez.Diyalogları kaldırmak bir yana filmde oyunculardan birinin söylediği bir şarkı varsa vokali kaldırıp üzerine şarkıyı yeniden okumak dahi mümkündür.

Bu nasıl yapılıyor. Vokal "center"dan geliyor da, müzik sağ-soldan mı geliyor. "Center"dan hiç foley ya da müzik gelmiyormu sanılıyor anlamadım ben.

Berk'in dediği gibi. Dialog, foley ve dialoğa destek veren ortam sesleri hep ortadan gelir. Müzik genelde sağ ve soldan. Ls Rs ise tuzu biberi olan sesler, efektler, vs. Bunun istisnası çok azdır. 5.1 ilk çıktığında mühendisler her yere verdiler her şeyi ama günümüzde bu artık standarttır.

Geri