[Eski] Elektronik davul ile Cubase uzerinden midi tetiklemek

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç Akın

Aktif üye
Selamlar,

Evde kayit problemi yasadigim icin Roland td9k modeli bir elektronik davul satin aldim. Bu alet uzerinden line cikis ile stereo kayit alinabiliyor. Fena da degil ama tabi ses uzerinde oynama yapamadigim icin istedigim bir sey degil. Youtube uzerinde bir video gordum, elemanin biri bu alet ile dfh filan gibi bir vst-i kullanarak bir kayit yapmis, muazzam.

Ben daha once midi ile hic ugrasmadim. Ama ses kartim (m-audio fw 1814) uzerinde midi I/O mevcut. Midi baglantisida mesela ADAT'ta oldugu gibi belirli sayida kanal mi tasiyabiliyor? Uyduruyorum 8. Yoksa bir sinir yok mu?

Bir kablo alip kayit denemesi yapmak istiyorum. Fakat aklima takilan bir kac nokta var;

1) Sanirim Cubase uzerinden Midi device manager sekmesinden, external enstrumani tanitmamiz gerekiyor. Orada bir liste var ama benim cihaz yok bu listede. Bu onemli bir nokta midir yoksa midi ile tetiklemek icin zorunlu olan bir nokta degil midir? Eger illaki oradan secmek gerekiyorsa ne gibi bir islem yapmam gerekir?

2) Su anda elimde sadece Cubase uzerinde gelen davul sesleri var. Dedigim gibi sadece deneme yapacagim. Fakat ben mesela trampete vurdugumda drum map uzerinden trampeti tetikleyecegini alet nereden bilecek? Bunu bir sekilde ayarlamak lazim sanirim, bu nasil yapilir?

Sanirim bunlari ogrendikten sonra kendim uzerine gidebilirim bir sekilde.

Tesekkurler, iyi aksamlar.

Midi baglantisida mesela ADAT'ta oldugu gibi belirli sayida kanal mi tasiyabiliyor? Uyduruyorum 8. Yoksa bir sinir yok mu?

MIDI ile 16 kanal kullanabilirsin. Ancak MIDI kanalı audio kanallarından biraz daha farklı.

Mesela diyelim ki TD9'un kick'ini 1. kanaldan, trampetini de 2. kanaldan sinyal gönderecek şekilde ayarladın. Cubase içinden iki MIDI kanalı açıp birini 1. kanaldan, diğerini de 2. kanaldan veri alacak şekilde ayarlarsan, bu iki kanala iki ayrı VSTi ekleyebilirsin.

Ya da hem kick'i hem trampeti aynı kanaldan veri gönderecek şekilde ayarlayabilirsin.

Sanirim Cubase uzerinden Midi device manager sekmesinden, external enstrumani tanitmamiz gerekiyor. Orada bir liste var ama benim cihaz yok bu listede. Bu onemli bir nokta midir yoksa midi ile tetiklemek icin zorunlu olan bir nokta degil midir? Eger illaki oradan secmek gerekiyorsa ne gibi bir islem yapmam gerekir?

Böyle birşeye gerek yok. Cubase içinde kullanacağın MIDI kanallarının "In"ini M-Audio FW MIDI" olarak seçmen yeterli.

Su anda elimde sadece Cubase uzerinde gelen davul sesleri var. Dedigim gibi sadece deneme yapacagim. Fakat ben mesela trampete vurdugumda drum map uzerinden trampeti tetikleyecegini alet nereden bilecek? Bunu bir sekilde ayarlamak lazim sanirim, bu nasil yapilir?

Kullanacağın davul sampler'ına, synthesizer'ına göre yapacağın işlem değişiklik gösterebilir. Davulda vuracağın her parça, bir "note" olarak aktarılacaktır. İster TD9 üzerinden her parçanın göndereceği "note"u kullandığın yazılıma uygun olarak değiştirebilirsin. Ya da kullandığım yazılımda TD9'un parçalarının gönderdiği notalara göre ayarlama yapabilirsin. O senin nasıl çalışacağına bağlı.

1)Neticede midi kablosunu soundkartina takacagin icin,Cubase'de Midi Input sekmesine Soundkartini,Out'a da sanal enstrümani gir.

Örn;Midi Input:M-Audio
Midi Out:Addictive Drums

2)Her müzik aleti üreticisinin Yamaha,Roland.....kendi setlerini olusturmasi ve Roland'da üretilen bir setin Yamaha'ya uymamasi nedeniyle firmalar ortak bir set olusturdular.

Buna GM set diyoruz.daha sonra GS falan diye devam etti.

Bu sette davul setinin dagilimi aynidir.Yani C1'de Basedrum,D1'de Snaredrum.....

Eger senin Roland,zannediyorumki öyledir GM standarlarina göre dizilmisse ve sanal enstruman ayni GM standarti tasiyorsa problemsiz uyum saglanacaktir.

Degilsede Edit kismina girip enstrumanlarin yerlerini degistirebilirsin.

Alper ve Erdogan gayet yeterli ve acik aciklamalar icin tesekkur ederim. :D Alper sen hic bire bir denedin mi? Ozellikle trampet uzerinde ghost notalarda bir problem yasaniyor mu bir bilgin var mi?

Ve genel anlamda midi bir kayit alinirken ne gibi bir yontem kullaniliyor? Mesela benim aklima her seyi midi olarak kayit ettikten sonra, ayri kanallara atip, bunlari wav olarak export edip, oyle ugrasmak geldi. Bu mantikli bir yontem midir yoksa daha kolay bir yontem var midir?

Midi yanlis bilmiyorsam sadece elektronik sinyal tasiyor. Bu yinede kablonun kalitesine gore bir degisiklige sebep olur mu? Acikcasi maddi olarak cok darda oldugum bir donem, az bir mebla verebilirim dolayisiyla. Ama bir acelem olmadigi icin saniyorum bundan sonra kayitlari bu alet uzerinden yapacagimdan bekleyebilirim de. Bu konudaki goruslerinizi alabilir miyim?

Ve cok tesekkurler tekrardan.

Tunc_Akin' Alıntı:
Alper ve Erdogan gayet yeterli ve acik aciklamalar icin tesekkur ederim. :D Alper sen hic bire bir denedin mi? Ozellikle trampet uzerinde ghost notalarda bir problem yasaniyor mu bir bilgin var mi?

Ve genel anlamda midi bir kayit alinirken ne gibi bir yontem kullaniliyor? Mesela benim aklima her seyi midi olarak kayit ettikten sonra, ayri kanallara atip, bunlari wav olarak export edip, oyle ugrasmak geldi. Bu mantikli bir yontem midir yoksa daha kolay bir yontem var midir?

Midi yanlis bilmiyorsam sadece elektronik sinyal tasiyor. Bu yinede kablonun kalitesine gore bir degisiklige sebep olur mu? Acikcasi maddi olarak cok darda oldugum bir donem, az bir mebla verebilirim dolayisiyla. Ama bir acelem olmadigi icin saniyorum bundan sonra kayitlari bu alet uzerinden yapacagimdan bekleyebilirim de. Bu konudaki goruslerinizi alabilir miyim?

Ve cok tesekkurler tekrardan.

Tunç, sen muhtemelen bir kütüphane kullanmak durumunda kalacaksın. (Ezdrummer, dfhs, XLN vs..) Çünkü td9k'nın seslerini kullanmayacaksın. Ondan iyisi olsun beklentisi seni buna sürükleyecek. Kaldı ki bir çok insan öyle yapıyor.

Bu durumda da senin midi kanallarını export falan yapmaya ihtiyacın yok. Zaten o sanal enstrumanların çoğu sana miks yapabil diye cubase'de çoklu audio çıkış veriyor.(room, ambiyans vs dahil)

Ghost note konusu rolandın hassasiyet ve başarısına bağlı. Onu algılayacak ve o değeri gönderebilecek. Sonrası da kütüphanenin işi. Detaylı velocity sağlayan bir kütüphane ile mutlu mesut yarınlara. :)

Tunç herhangi bir MIDI kablosu işini görür. 5 metreyi geçme ama.

Söylediğin şekilde kayıtlar yapıyoruz zaman zaman. MIDI sinyalini Cubase'e aktardıktan sonra editör ekranda düzeltme yap, değiştir, düzelt, tek tuşla quantize et vs vs... Welcome to the wonderful world of MIDI :)
Sonra audio'ya çevirirsin. MIDI'nin nimetlerinden yararlan. Elektrik davulun kalitesine göre hassasiyet performansa yansır. Geçen yaptığımız bir kayıtta davulcu snare ghostlarının gerçekteki gibi kayda yansımadığından şikayet etmişti.

Drum map'i kurcalaman gerekecektir, kuvvetle muhtemel. Başladığında trampet crash'i tetiklerse çok sinirlenme. İyi eğlenceler.

:lol:

Hehe para olmayinca oyle bir kutuphane su an icin malesef hayal :) Zaten td9'un seslerini kullanamayacagim. Kullanabilsem onlari kullanirim ama line out olarak dedigim gibi sadece stereo cikisa izin veriyor. Zaten midi ses tasiyamiyor diye biliyorum.

Aletin kendi uzerindeki ghost note olayi basarili geldi bana. Eger midi'ye ayni sekilde iletebilirse bana yeterli olur.

Benim sorunum suydu,

Mesela ben 8 kanal davul kaydi aliyorum diyeliim. Mesela yine bunun icin 8 midi kanali acmis olayim. (veya 1 tanesi uzerinden yaziyor olsun, ayri ayri editleyebilmem icin [Cubase'in native zimbirtilariyla] bunlari 8 kanala tasimam gerek)

Mesela 1.kanalimda benim Ezdrummer'imi tetikledigim trampetim olsun. Fakat bu halen bir midi kaydi sonucta (kusura bakmayin midi'ye cok uzak oldugum icin soruyorum, belki cok basit sorular bunlar) Ve yanlis hatirlamiyorsam, mesela Cubase uzerindeki Studio EQ adli EQ'yu midi kanalina insert edemiyorum. Bir audio kanali olmasina ihtiyac var (?)

Bu yuzden o trampeti audio (.wav) olarak export edip, daha sonra tekrar mi import etmem gerekecek yoksa midi kanali uzerinde boyle dinamik islemci filan acilabiliyor mu?

EDIT: Bora Abi tesekkurler. (ayni anda yazmisiz:)) Cok ahim sahim bir alet degil belki ghost notalarda problem olabilir. Ama o kadar problem degil ben simdilik ses problemime cozum buldum o yeter bana. Gece 23.30 ben hala davul calabiliyorum :)

Tunç yazdım ya. Atıyoruz EzDrummer olsun, trampeti arayüzden 2. kanala yönlendirirsin. Cubase mikseri açtığında o kanalı görürsün. Audio kanalıdır o. Öyle muamele yapabilirsin ona. Kısacası trampet kanalına compressor, eq vs. ekleyebilirsin. Tıpkı gitar kanalına yaptığın gibi.

Yigit daha once bu tarz VST-i'ler ile hic hasir nesir olmadigimdan oturu gozumden kacmis (daha dogrusu ne yazdigini anlayamamisim, simdi anladim), kusura bakma.

Arayuz, marayuz o ne :p

Ha bu arada hayırlı olsun. Yazmayı unuttum. Bence süper bir iş yapmışsın.

Oturup davul yazan veya midi klavye ile çalan biri olarak imrendiğim ve almak istediğim bir alet.

Çalmak gibisi yoktur. Parmaklarla veya kalemle hissiz oluyor.

Tunç davul için 8 tane değil bir tane MIDI kanalı açman gerekiyor. Davulun tüm aksanları o kanal üzerinde yer alacak.

İstersen elektro davulun kendi seslerini de kullanabilirsin, şöyle:
Elektro davulun MIDI out'u var, MIDI in de vardır umarım. Ses kartının MIDI giriş çıkışlarını elektro davulun MIDI giriş çıkışlarına bağla.
MIDI kanalında MIDI in ve out ayarlarından ses kartının MIDI in out portlarını göster.
Elektro davulun stereo out'unu sistemine bağla.
Daha önce anlatıldığı gibi elektro davulundan MIDI sinyali kaydet. (Roland'ın seslerini duyarak.)
MIDI'nin edit özelliklerinden yararlan. Düzeltmelerini yap.
1 stereo audio kanal aç. Rolandın stereo outlarını bu kanala yönlendir.
Projeyi baştan çaldır ve kaydet.
Düzeltilmiş MIDI'leri Roland'ın seslerini tetiklenerek audio kanallarına kaydetmiş olacaksın.
Bu senaryoda geleneksel davul miksler gibi her kanala ayrı muamale yapabilmeyi unut.

Sende Cubase 5 yok muydu? Halion, Groove Agent'da davul sesleri gırla. Groove Agent ya da harici sample import edebilmene izin veren herhangi bir sampler kullanarak kendi kendini kaydederek elde edeceğin kendi davul samplelarını Roland'dan tetikleyebilirsin. Karışık bir cümle oldu.
:lol:

Yigit tesekkur ederim. Fena bir alet degil. Bunun bir ust modeli var TD9kx o cok guzeldi (velhasil kelam benim param yetmedi). Boyle td20 filan var ama onun yerine giderim Pearl Masters set bir de iyi bir mikrofon seti alirim :)

Bora Abi, dedigini az cok anladim. Para biriktirip bir sample kutuphanesi satin almak sanirim daha mantikli olacak. Bu toontrack Superior Drummer® 2.0 diye bir meret cikarmis, aklim sasti. Cok hosuma gittide yanlis okumadiysam 250 avro gibi bir fiyati var. Benim borclar birikti o biraz beklemede su anda.

Cubase 5 var bende evet fakat cumle karisik geldi gercektende. :D En saglami dedigim gibi bir kutuphane edinmekten gecer sanirim.

Tekrardan yardimci olan herkese cok tesekkurler,

Sevgiler :)

Tunç hayırlı olsun. Güle güle kullan.

Kütüphanelerin birkaçını deneme fırsatım olmuştu. Açıkçası ben en iyi performansı Addictive Drums'da aldım gerek effekt olarak gerek kit olarak.

Kick ve Snare ikilisinin en iyisi AD'de ama zil takımları olarak kesinlikle Toontrack ürünleri önde. Superior Drummer'ın DFHsini denemek istiyorum ama kimse almamış daha. Ben zaten alamıyorum mali durumlar yüzünden :( Demolarından çok fena birşey gibi duruyor. Cidden cehennem moduna sokmuşlar gibi davulları. :twisted:

Bence AD almak daha mantıklı ama deneyebilirsen Superior Drummer'ın DFHsini bir dene. (Hatta denersen eğer bir review yazarsan sevinirim.)

archangel teşekkür ederim. Valla mali durumum o kadar kötü ki işte midi kablosunu bile güç bela alacağım desem belki inanmayacaksınız ama gerçekten öyle. :)

Ben dediğim gibi bu tarz kütüphaneler ile hiç uğraşmadım önceden, hatta elde ne varsa akustik davul kaydı yapma amaçlı aldım. De kısmet işte kolay iş değil. Bu Superior Drummer'i Youtube'da dolanırken (Roland'ı aldıktan sonra insanlar neler yapmış filan diye bakınırken) buldum. Elemanın teki Roland'ın padleri normal bir akustik davul üstüne koymuş bu kütüphaneyi tetikliyordu. Çok gerçekçi geldi.

Şimdide biraz Youtube'da yapılış videosunu filan seyrettim. Ciddi emek var işin içinde. Ama emin olamadım yinede biraz "vintage" bir sound isteyen kişilere uygun gibi duruyor (hoş kaç tane seçenek var herhalde birisi modern bir sound'a ulaştırır) ama benim isteğim kuru kick'ler, ne bileyim fazla uzamayan trampetler vs. Yani kısacası daha modern bir sound. (dream theatre tadında filan tona yaklaştırabilecek)

Tabii programlarıda hiç bilmediğim için karar vermek zor. Oturup araştırmak lazım çünkü az buz para değil. Gönül ister hepsinden almak, o da mümkün olmadığı için....

Drummer 2 sana uyar Tunç.

In Flames, Disturbed vs. gibi grupların davul tonlarına BFD2'den daha yakın. Birebir aynı bilgisayarda günlerce karşılaştırma yaptım.

Tabii pat diye hazır o tonlar yok. Uğraşmak gerek. Gerçi DFHS'nin eskisinde hiçbir şey yoktu. Ham tonları alıyorsun.

Drummer 2'de mikser preset'leri falan var bir dolu. (bana sorarsan hiçbiri zevkime uymuyor)

Tabii bunlar bildiğim 2 büyük kütüphane. EzDrummer veya Addictive bu kategoride değil.

Bir başlıkta var bu konular archangel. Ama bulamadım.

Tabiki aynı sınıfta değiller ama ne bileyim benim denemelerimde hep AD istediğim sonucu verdi. EzDrummer zaten DFH'de batırıyor bence. Kick için 3 gün uğraşmıştık çok iyi hatırlıyorum. Trampet için de baya uğraştık sonra Addictive'i keşfettik. :lol:

Daha sonra inat edip Ezdrummer'la istediğimiz sonucu elde ettik. İnat ve azim birleşince önünde hiçbirşey duramaz. :twisted:

Superior cidden adı gibi, özellikle DFH çok canavar duruyor. Sanırım en mantıklısı da Superior.

Geri