[Eski] Elektronik davul ile Cubase uzerinden midi tetiklemek

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç, sen davulcusun, dolayısıyla alacaksan Superior2 alacaksın.
Şimdi paran yoksa da sabret, paran olunca alırsın.

MIDI kaydı HalionOne'la gelen sesleri kullanarak bile alırsın, o sorun değil. Önemli olan mikse girecek tetiklenmiş davul sample sesi.
Acil iş çıkarsa, davulunla tetiklediğin ve kayda aldığın MIDI dosyalarını alır, BFD2/AddictiveDrums/EZDrummer/Superior2 olan bir arkadaşına götürür, HALionOne'dan daha hallice bir sound elde edersin.
Ya da buradan birine e-maille yollarsın MIDI dosyasını (birkaç KB'lık, ufak bir dosya. Cubase'den MIDI Export seçeneğini seçtiğinde alırsın o .mid format dosyayı), o kişi de sana kanal kanal export edilmiş wave/aiff dosyalarını ulaştırır, keyfinize göre çıktılar alıp.

Superior2'yle gelen sesler, şu sayfada dinlenebilir:
http://www.toontrack.com/products.asp?item=30
Video penceresinin sağında, üstte, Superior'ın hazır sesleriyle yapılmış demolar var. Dinle, uyuyor mu uymuyor mu anlarsın.

Kuru ses almak ister, ambiyans mikrofonlarını ya da mic bleeding'leri kullanmak istemezsen, zaten arayüzde* o kanalları kapatabiliyorsun.

Bu ürün için yapılmış her yeni sample seti, kendine has demolar içerir. Onları dinlemek için, onların sayfalarına gidersin.
Ayrıca Superior2, DFH Superior sürüm 1'in sample kütüphanelerini de kullanabiliyor. Eski Vintage Custom serisinde de güze sample'lar var, abartmak isteyene :)
Ama bence Superior2 ile gelen setler bile sana yeter.

* "Arayüz" de, yazılımı çalıştırdığında gördüğün pencereye deniyor. Cubase'i açtığında gördüğün şey de "arayüz"dür. İngilizce'si GUI (Graphical User Interface) ya da UI'dir. "Kullanıcı arayüzü" yani.

Ilter Abi aciklama icin tesekkurler. Haklisin en iyisi sabretmek. Dedigim gibi sadece nasil oldugunu pratikte bilen birileri var mi diye merak etmistim. Demekki basarili sekilde kullaniliyormus.

Bu arada GUI olayinda ben saka yapmistim Yigit'e. :D Yoksa bilgisayar muhendisligi okuyorum, az cok bir seyler var yani :) Ama iyi niyetle acikladigin icin ayrica tesekkurler, ve kusura bakma, dil cikartan surat ve "marayuz" yazisini yazinca ciddiye alinmaz sanmistim.

Exp. pack falan yok Tunç. O öyle olduğu gibi yeterli olur.

İlter Abi o başlığı bir türlü bulamadım şimdi ama drummer 2'de DFHS ile kendi içindeki kit'i karıştırıp kullanabilme veya kullanamama ile ilgili bir kaos olmuştu.

Ben becerememiştim karışık kullanmayı. Birkaç resim asmıştım. Öyle kaldı mı o, cevap geldi mi, hiç hatırlayamıyorum.

Karıştırılamıyormuş meğersem Yiğit.

Yapılamamasının sebebi de çok basit, ama ben düşünmemiştim o zaman...

Şimdi bu davul setleri aynı odanın içinde, mikrofon sızıntılarıyla kaydediliyor ya... bir de oda ambiyansı, OverHead mikrofonlar da var işin içinde... bu durumda odanın parmak izi tüm sample kayıtlarında oluyor... aradan kayıtlı trampeti çıkartıp başka odada kaydedilmiş trampeti uydurmak mümkün değil... ondan. Belki mümkün de, henüz yok o özellik. Aslında sadece -atıyorum- trampetin yakın mikrofon kayıtları hazırda yüklü olan kite eklenebilirdi örneğin. Belki de bu ticarî bir seçim...

(Böyle yazdım diye tek enstrümana mecbur kalmış olmuyoruz tabii, bilmeyenleri yanıltmayayım... aynı kit içinde seçilebilir en az 4 farklı enstrüman var, seçimleri onlar arasından yapabiliyoruz. Diyelim kit içindeki trampet seçeneklerinden hiçbiri beğenilmezse, Superior2'ye ek olarak 2. bir VSTi (örneğin 2. bir Superior) ya da ses kullanmak gerekiyor, başka bir trampet kullanabilmek için).

Ama o kısıtlaması olsa bile bunların, yine de değer. Nefis.

Evet. Anladım.

Aslında her türlü yetiyor. Bana DFHS de yetiyor. Eski model. :)

Archangel, review demiş. Ufak birşeyler yazayım.

Şimdi drummer 2'nin (bilmeyenler için açıklama niteliğinde yazayım) yeni davul seslerinden ziyade kullanım açısından güzel bir durumu var.

VSTi'nin kendi mixer'i, routing özellikleri ve temel kullanılabilecek (sanırım sonalksis firmasına ait, ismi yanlış yazmış olmayayım) belli kalitede plug-in'leri var. Bu plug-in'leri VSTi'nin kendi mikseri üzerinden insert ediyorsunuz. Hatta bir kompresör'den kendi adıma çok memnun kalmıştım. Transient ile de ilginç sonuçlar elde ediliyor. Geriye gate ve eq kaldı. Onlarda iyiydi kısaca.

Reverb plug-in yoktu. Ama gelişmiş ambiyans seçenekleri var.

Mikrofon sızması için eski versiyonda sadece "var" ya da "yok" gibi bir seçenek vardı. Atıyorum kick mikrofonuna snare kaçsın mı, kaçmasın mı gibi...Drummer 2'de "ne kadar kaçsın" opsiyonu var. Her parçanın bir başkasına bleeding seviyesini ayarlamak için bir fader mevcut.

Kick için 3 ayrı kanal (in, out ve sub) trampet için 3 (top, bottom ve sd1176 yazan tahminimce üst deriye doğru bakan başka bir mikrofon) ve close, mid, far, mono ve bullet olmak üzere 5 farklı ambiyans kanalı yenilikler arasında mevcut.

Bu kanalları kendi içerilerinde gruplayıp, kendi mikserinde farklı çıkışlara, o çıkışları da cubase'e istediğimiz gibi yönlendirebiliyoruz.

Mixer preset'leri var ama daha önce de yazdım. Hiçbirini beğenemedim. Ancak kendi mixer settings'lerimizi tabii ki kaydedebiliyoruz.

Yeni sesler üzerinde konuşursak eski sesleri kadar "ham" gelmedi bana. Sanki bir işlem yapılmış ama bilemiyorum. O kadar tecrübeli bir kulak yok bende.

Kısa zamanda düşüncelerim bunlar.

Tam olarak doğru mu anladım bilmiyorum ama superior 2'de farklı kütüphanelerden parçaları aynı sette buluşturmak mümkün. Örneğin avatar'daki bir trampeti metal foundry'de kullanabiliyorsunuz. x-drums ekleyerek bunu yapmak mümkün.

entropy, ilginç. Ben denemedim. Bir ara bakıp kurcalayayım ben derinlemesine.
Ya da sen aç, birkaç screenshot as, bilmeyenler öğrensin. Ben dahil.
Şu anda başımı kaşıyacak zamanım yok, evden dışarıya çıkmam gerekiyor, ve bu yüzden korkuyorum :p. Alışkın değilim vallahi, kapandık kaldık böyle. Yakında oramdan buramdan kablolar belirmeye başlayacak, USB şeklinde bağlanacağım bilgisayara.

İlter Abi entrpoy haklı! Olabiliyormuş, denedim! Tüh ya!!! Yeterince kurcalayamamışım.

Teşekkürler bilgi için.

Sağda x-drums eklenen bir yer var. New deyip, hangi parçayı eklemek istiyorsak seçiyoruz. Grafikli olan construct ekranında da sağda resimli şekilde görünüyor. Hatta birden fazla trampeti de kullanabiliyormuşuz.

Vay. E daha da güzel demek ki.
Ben şu ana kadar hazır kitler içindeki seçeneklerle tatmin olmuş bir şekilde çalıştım ama, hi-hat ziller konusunda birkaç kere "kaşındığımı" hatırlıyorum. Demek ki kendi içinde öyle bir kısıtlaması da yok...

Geri