[Eski] Evde davul çalismak.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

nabruk

Yeni üye
Arkadaşlar bu mümkün olabilir mi,susturucular;ses çıkarmayan davularla?(padler artık yetmiyor)Milletin uyguladığı bir yöntem var galiba bir ben bilmiyom.. :roll:

1-mufling set, sound off drum silencer gibi çeşitli adlarla anılan; davul derisinin üzerine ikinci bir susturucu deri yada plastik benzeri bir madde ile kaplanmasıdır. ucuz bir çözümdür ancak bunun öncelikle akustik bir davula ihtiyacın olacak. Öte yandan tuşene fazla zarar vermez ancak sadece pratik amaçlıdır. padler ile çalıştığından farklı bir ses çıkarmaz.

http://images.misupply.com/products/original/Promark/149312.jpg

2-Elektronik davullar:
buda kendi arasında kabaca 3'e ayrılır.
a- Genellikle ufak boyutlarda perküsif enstruman yüklü aletler. Sadece pratik amaçlı hesaplı ürünler olduğu gibi sampler özelliği taşıyan üzerinde efekt ünitesi olan midi giriş çıkışları hatta çok kanallı sequencer ları olabilir. Geniş bir fiyat aralığına sahiptirler.
http://www.musicstorekoeln.de/en/gl.../images/artikel/medium/dru/dru0008104-000.jpg
http://www.musicstorekoeln.de/en/gl.../images/artikel/medium/dru/dru0001890-000.jpg

b-ddrum başlatıp roland ın zirveye taşıdığı özel ses çıkarmayan mesh headlerle kaplı akustik davul görünümüne çok yaklaşmış bir tür. belleğinde gerçeğe yakın sesler olmakla birlikte bunları modülünde (rolanddaki COSM) işlemleyebilir. Yani tek bir alto tom boyutunu ve derinliğini değiştirebilir.Ağaç tipini belirleyebilir. Sanal mikrofonunu zilin üstüne yanına yada altına yerleştirebilir vs. derileri bölge hassasiyetlidir ve dual triggerdır. yani davulda rimshotlar yada zilde choke mümkündür. En gelişkin model roland td20 hart dynamic , pintech gibi önde gelen trigger set üreticileri tarafından desteklenmektedir.

http://www.hartdynamics.com/products/drumsets/images/resizedjpgs/HPRO ZIGA 2K5.jpg

Ayrıca şu vereceğim linktede çeşitli modüllerin karşılaştırmasını bulabilirsin.http://www.hartdynamics.com/modules/index.html

c- Aslında basitçe anlatmaya çalıştım ama bu grubu ayırırken yamaha dtxetreme ailesinden de söz etmesem olmaz. Yamaha roland ve türevlerinden farklı olarak tamamiyle sampler mantığıyla çalışır. yani 8 lik bir altonu 2 tuşa basarak 12 yapamassın ama modülün hafızasındaki bütün sesleri değiştirip (bunu ister usb ister sm card yaparsın)yerlerine yenisini koyabilir hatta kendi yaptığın sesleri yerleştirebilirsin.Bunun anlamı benim açımdan çok büyük mesela :) . ayrıca 3zone trigger ları desteklemesi yamahanın en üst modellerinde kullandığı kalitede hardware ve genel olarak rakiplerinin de sunduğu birçok özelliği aynen içerip yarısından daha ucuz olması bu ürünü fiyat/performans şampiyonu yapıyor.
http://namm.harmony-central.com/WNAMM01/Content/Yamaha/PR/DTXTREME-large.jpg
http://www.musiciansbuy.com/MMMBCom/images/YAMAHA_DXTIIS.jpg

Kaba taslak bir davulcunun evinde yaratabileceği çözümler bunlar.
Eğer hali hazırda bir akustik davulunda yoksa elektronik setlere yönelebilirsin. Ev stüdyoları ve demo kayıtları içinde bire birler. Eskiye kıyasla çok geliştiler ve akira jimbo, anton fig gibi büyük davulcuların bile ekipman listesine girmeye başladılar.
Zaten bir davulun varsa dediğim gibi 1. madde. Ama sessiz bir pratik den ötesini sunmaz. Avantajları çok fazla ama bu avantajların hepsi davulunu evinden çıkarınca devreye girecek tirden.
Hem bir davulun yok hemde fazla bir birikimin yoksa 2 a grubundan uygun fiyatlı bir seçim ideal gibi. (eğer illaki bir harcama yapılacak ise :) )

çok teşekkurler gerçekten yararlı oldu.

bi de bu ne?ya da yazdiklarindan hangisiyle aynı kategoride incelenebilir?

Eger davul seti ile calismak istiyorsan evde Pearl'in ses cikarmayan mesh head'leri var. Ben bunlari kullandim. Bunlardan gercek bir davul setine en yakin response'i alirsin. Bunlari ayni zamandi bir elektronik drum modulu ile ve trigger'lar ile elektronik davul seklinde de kullanabilirsin. Yani kendi akustik kitini elektronik kit olarak kullanabilirsin. DDrum'un bu isler icin yapilmis triggerlarini bulman mumkun. Ziller icin ise yapacagin pek birsey yok ama (yani trigger olayinda). Eger elektronik olayina girmek istersen roland'in falan elektronik zillerine para yatirabilirsin mesela. Bunun daha ucuz alternatifleri de mumkun. Elektronik olayina girmeyeceksen de direk zillerin uzerine yapistirabilecegin ses cikarmayi onleyecek patch'ler bulman mumkun. Bunun disinda evde bence en iyi calisma yontemi yastik uzerinde calismaktir. Seneler icinde 10'larca pad'e para verdim ve hic biri yastigin yerini tutmadi. Bence yastikta 10 dakikalik calisma pad'de 30 dakika harcamana esit. Ama tabi yastikta sadece rudiment'leri calisabilirsin. Eger genel mekanigi oturtmak istiyorsan (roll'larda snare'den tomlara gecisler, ziller, davul sololari vs...) yukaridaki yolu secmeni oneririm. Turkiye'de nereden bulabilecegini bilmiyorum ama yurt disindan veya internetten alirsveris sansin varsa bunlari nereden bulabileceigni arastiririm. Kolay gelsin...

32121.jpg

Bence bir de once ne calismak istedigini, elindeki imkanlari falan aciklarsan belki daha kolay yardim edebilirim. Yani o kadar cok alternatif var ki bu isi yapabilmen icin.

Arbiter flats ile apartmanda calisman mumkun degil. Cok fazla ses cikartmasalar da yine de sesleri epey fazla. Pearl'in urettigi rhythm traveller adli model daha uygun mesela bu ise. Zaten ustteki mesajimda bahsettigim mesh head'ler bu kit icin uretilmis.

http://www.pearldrum.com/03_nuupdts/edu/products/rhythmtraveler.html

Bu arada ben arbiter flats'a cevap yazamadim cunku o resim gozukmuyordu cevap yazdigim zaman. Soyledigim gibi o aletlerin sesi epey bir yuksek. Yani olayi sesiz practice'ten ziyade compactligi. Bence hem yukarida bahsettigim Pearl hem de Arbiter ise yaramaz aletler. Elbette bazi insanlar icin pratik olabilir. Mesela devamli dolasan ve prectice icin kit tasimak isteyen davulcular falan gibi...

mesh head'li bir traveller set almaktansa, normal bir akustik davul alıp susturmayı tercih ederim, hem gerekince de susturucuları çıkarıp performanslarda da kullanabilirim.daha mantıklı değil mi?yoksa mesh headlerin bilmediğim ayrı bir olayı mı var?

nabruk' Alıntı:
mesh head'li bir traveller set almaktansa, normal bir akustik davul alýp susturmayý tercih ederim, hem gerekince de susturucularý çýkarýp performanslarda da kullanabilirim.daha mantýklý deðil mi?yoksa mesh headlerin bilmediðim ayrý bir olayý mý var?

Hayir yok. Dedigini aynen yapabilirsin. Isin guzelligi de bu zaten. Hatta dedigim gibi elektronik davul'a da cevirebirsin ucuz bir modul, trigger falan alip.

Bunlar genelde cok saglikli bir cozum degil. Davullarindan hala ses cikar. Response ne yazikki cok gercekci degildir. Biraz abanmaya kalksan ucar, yerinde durmaz. Bunlardan da denemistim zamaninda, hic hoslanmadim. Arti bass drum icin abuk subuk seyler yaparlar genelde. Baglarsin falan plastik pad'i bass drum'a. Kisacasi ben hic memnun kalmadim bu tarz susturuculardan ve bana gercekci bir calisma hissi vermediler...

Bir de baskasindan uyari almadan ben soyliyeyim. Forum kurallarini bir oku ve duzgun Turkce ile yazmaya calis lutfen. Yoksa mesajlarin silinir.

peki,sonor 505 hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?(evde çalışcam pek bir iddam yok),bana 22 inch kicki zor susuturursun dediler(Alpay abiden almayı düşünüyorum ama tünelde daha ucuza satan yerler varsa bildirebilirsiniz.)

Dedigim mesh derilerden takarsan buyuklugu fark etmez. Biraz kalin ve gergin bir tul uzerinde calisacaksin gibi dusun. Hava kolaylikla girip ciktigi icin hicbir sekilde ses cikmaz kickten. Ama 22" kick icin bu head'lerden var mi emin degilim cunku evde calismak icin kullandigim Tama'da 20" kick vardi. Ama %90 vardir. Sonor 505'te entry-level guzel bir davuldur. Daha 18" ufak bass drum'lari da var ayni serinin. Ben 20" tercihe ederdim sahsen...

Sonor 505 ilk davul için belirttiğin amaçlar doğrultusunda iyi bir seçim. Galiba 503 serisinin devamı olarak üretiliyor. 450-500 euro aralığında alabileceğin en iyi davullardan. Hem kursuna devam ettiğin stüdyodaki dersliklerde de bunun bir önceki modeli kullanılmakta :wink: Hardware larıda kaliteli. Ama Alpay şalt ile el sıkışmadan iyice bir piyasayı araştır. Benden sana tavsiye...

Geri