[Eski] Faz sorunu...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Kenan

Yeni üye
Yaşadığım problem çözümünü normal şartlarda bildiğim ama mixerdeki bir arıza yüzünden elimin kolumun bağlı kaldığı bir durum.
Barda kullandığımız sistemdeki mixerin (soundcraft LX7II) left-right main çıkışları arızalı olduğu için temiz olduğundan emin olduğumuz C (mono) outputu kullanıyoruz. Yani sistemimiz mono çalışıyor.. Burdan çıkan sinyali digital crossovera giriyorum. Digital crossover oldugu için giren sinyali çıkışlara yönlendirmek çocuk oyuncağı. Elimizde 4 adet (2 çift, aynı marka ayrı model) sub var. Crossoverın 1. outputundan 2x15 sublara 4. outputundan 1x18 sublara sinyal gönderiyorum. Crossover digital oldugu için bilgisayardan elimizdeki modellere göre bir preset hazırladım. Geri kalan 2-3 ve 5-6 yı üst frekansları sürdüğüm yine aynı marka kabinlere gönderiyorum.

Şimdi problemim şu; iki ayrı çift olan sublar arasındaki fazı ters çevirebiliyorum. Ancak 2x15leri kullandığım yerler yüzünden ikisinin arasında kalan bölümde faz nedeniyle bass frekanslar birbirini nötrlüyor. Bu alanda seyircinin fazla oldugu bir yere denk geldiği için soundla ilgili şikayetler oluyor. Crossoverdan subların powerını Y kabloyla sürüyorum. o yüzden aynı model sublar arasında fazı çeviremiyorum. Powerın üzerindede kanallar arasında herhangi bir faz dönüştürücü yok.

Çok saçma hatta tehlikeli olduğunu düşündüğüm bişeyi sormak istedim; acaba bu 2x15 leri beslediğim kablolardan bir tanesinin (+) (-) baglantısını değiştirsem birşey olur mu? Yani sesin çıkıcağını biliyorum ama kabini yakar mıyım bilmiyorum ya da powerı? Bunu iki sub arasındaki fazı gidermek için saçmaladım? Sizce çözüm olur mu Özgür bey?

Kenan...

bence speaker cable fazını değiştirme, % 100 emin değilim ancak sıkıntı vereceğini düşünüyorum.drive içeriye doğru çekecek ve eğer Rms seviyesinin 2 katının üstünde sürersen membranın zarar göreceğini düşünüyorum. anladığım kadarı ile pasif sub ların var. amplifikatör ile sürüyorsun. bu durumda deneyebileceğin başka çözümler var. crossover dan mono çıkıpta Y kablo ile mi amplifikatör e bölüyorsun? sistem bağlantısını tam anlamadım ancak amplifikatör e giden sinyal kablosunu ters çevir dene. yada mixer den crossover inputun mono(tek sinyal) olduğunu varsayarsak crossover üzerinden sub çıkışa 2 adet ayrı sinyal verip,left sinyalin fazını değiştirebiliyormusun? eğer olumsuz ise sub a giden stereo kanalların birine faz sorunu kalkıncaya kadar delay ver. dah çok şey yapılabilinir ancak ilk aklıma gelen bunlar

burak_hoslar' Alıntı:
bence speaker cable fazını değiştirme, % 100 emin değilim ancak sıkıntı vereceğini düşünüyorum.drive içeriye doğru çekecek ve eğer Rms seviyesinin 2 katının üstünde sürersen membranın zarar göreceğini düşünüyorum. anladığım kadarı ile pasif sub ların var. amplifikatör ile sürüyorsun. bu durumda deneyebileceğin başka çözümler var. crossover dan mono çıkıpta Y kablo ile mi amplifikatör e bölüyorsun? sistem bağlantısını tam anlamadım ancak amplifikatör e giden sinyal kablosunu ters çevir dene. yada mixer den crossover inputun mono(tek sinyal) olduğunu varsayarsak crossover üzerinden sub çıkışa 2 adet ayrı sinyal verip,left sinyalin fazını değiştirebiliyormusun? eğer olumsuz ise sub a giden stereo kanalların birine faz sorunu kalkıncaya kadar delay ver. dah çok şey yapılabilinir ancak ilk aklıma gelen bunlar

Sinyal kablosundan faz degistirmek ile hoparlor kablosundan faz degistirmek arasinda hicbir fark yok. Her turlu membran ileri geri gider hicbir zarari da olmaz. RMS seviyesinin 2 katinin ustunde surmek kavramini aciklayabilir misin?

Kenan oldukca karisik bir yazi yazmis.
Sistem komple mackie veya rcf sanirim?
Ise neden mixeri tamir ettirerek baslamadiginida merak ettim.

Tunca selam. Abi mümkün olduğunca düzgün anlatmaya çalıştım. Ama gece bardan gelir gelmez yazdığım için belki karışık olmuş olabilir. Aklıma takılınca yatakta uyumadan önce foruma bir sorayım dedim. Yoksa gece uykularıma girerdi "faaaz.. faaz.. fazz" diye :)

Sistem mackie ve rcf değil. Soundcraftın Lx7II mixeri var demiştim. yakın zamanda yeni bir mixer almayı planladığımız için artık eski mixerin tamirinden vazgeçtik. çünkü iflah olmaz şekilde arıza vermeye başladı. Ömrünün sonuna geliyor olabilir :)

Burak selam. Sublar dediğin gibi pasif. Ve crossoverdan subların powerına Y kablo ile gönderiyorum. nedeni iki çeşit sub kullanıyor olmam. ve subların crossover ayarları fabrikasyon olarak farklı oldugu için crossoverın 1. ve 4. kanallarını ayrı powerlara kullanıyorum.Cross overdan iki kabloyla çıkıp leftin fazını çevirebiliyormusun diye sormuşsun. Zaten onu yapabilsem böyle bir sorunum kalmayacak :) delay işide mantıklı fakat sadece bir kanal için kullanabiliceğim ekstra bir delayim yok. Digital crossoverda her türlü seçenek mevcut ama bana sıkıntı doğuran konu hem sistemi mono sürmem hemde subların modellerinin aynı olmaması. en kötü ihtimalle bu işi halledemezsem yerleriyle biraz oynama yapıcam. ama ne yazıkki sahnenin tasarımı subların boylarına yüksekliğine göre olduğu için işim biraz daha sıkıntılı. umarım boyundan yada eninden kurtarırız...

Cevaplar için teşekkür ederim.. Kenan...

Mesajımı yazdıktan sonra bir çözüm daha aklıma geldi. Yakın zamanda crossoverın ayarlarını bilgisayardan değiştirebilirsem üst frekansları sürdüğüm çıkışların sayısını 4 ten 2 kanala düşürüp bu kanalları Y kabloyla bağlayacağım powera. Açılan iki kanalada subları left right şekilde bağlamak için kopya ayarlarını atayacağım. Eğerki böyle bir işlem yaparsam o zaman aynı model sublar arasındaki faz problemini sanırım çözerim.

Kenan..

Aklima gelen baska birsey. o kullandigin programda %100 ihtimalle faz ayarlari vardir.Oradan degistirerek deneyip en iyi sonucu bulabilirsin.

Zaten aletin içerisinde kanallar arasında faz değişimi var. benim sorunum Y kabloyla bagladığım için aynı powera baglı iki suba faz çevirimi yaptırmaktı. o yüzden hopalör kablosunda bir tarafı ters baglayarak fazı çözebilirmiyim diye merak ettim. Tabii ki bunu yaparken ekipmana bir zarar vermeden..

Kenan.

Geri