[Eski] Film müzikleri nasıl yapılır?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Osman

Yeni üye
iyi günler,
forumda araştırdım ama tam cevabını bulamadım.sanırım en uygun yer burası olur diye düşündüm.
şimdi ben "görüntüye müzik" konusunu feci merak ediyorum.
düşünüyorum,düşünüyorum ama cevap bulamıyorum.
merak ettiğim şeyler ise bu işin adımları ve bürokrasisi.

mesela bir film yapılacak,müziği yapacak sanatçı nasıl seçiliyor?yönetmen veya yapımcı mı teklif götürüyor?bu süreç resmi bir şekilde mi gerçekleşiyor?yoksa bir anda mı çıkıyor? - hani "baba ya film yapıcaz gel sen de müzik yap" gibi -:)

diğer merak ettiğim husus ise,ilk aşamayı geçtikten sonra.filmin her bölümünde görev alacak ekip tamam,müzikleri yapacak sanatçı da seçilmiş ve hazır;-komik bir soru olacak belki ama- önce filmin görüntüleri meydana getirilip müzisyene mi sunuluyor yoksa müzisyen senaryo ile haşır neşir olup bir konsept yarattıktan sonra görüntü oluşturma aşaması sonrasında bu konseptler filme mi yayılıyor?

ben,bazen herhangi bir filmin -ya da görüntü diyeyim- ufacık bir bölümünde arkada çalan müzikten feci etkilenip dumur olabiliyorum.tabi bu dumur öyle aşırı oluyor ki özenmeden edemiyorum.aslında ben de görüntüye müzik yapmak istiyorum!!! :)

bunun nedeni ise gitarı ufaktan tıngırdatmaya başladığımdan beri ortaya çıkardığım bütün taslak haldeki bestelerde,gitarın kendisinden çok konsept,melodi,bütünlük gibi şeylerin daha önemli ve olgun durması.ufak bir yanım ise bangır bangır gitar parçaları yapmak istiyor,sadece zevk için.

işte bu yüzden sorularımı sorayım dedim.bu işe amatör olarak nasıl başlanır.hiç izlemediğim filmleri ya da görüntüleri alıp seslerini çıkarıp üstüne çalışmalar mı yapayım?amatörün altını çizdim çünkü bu işin okulu,eğitim süreci olsa bile benim mühendis olacağım gerçeği değişmeyecek :(

yani bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyim?abi/ablalarımdan fikirler,tavsiyeler beklemekteyim.

iyi günler.

Selam,
sordugun cok uzun bir process kisaca hemen yazmaya baslayim,
sordugun soruda iki buyuk olgusu var birisi, Composer digeri Music Supervisor.

Composer Picture Editor ve yonetmen cok yakin insanlardir, hep beraber calsirlar, % 90 butun islerde yan yana birbirinin ne istediklerini bilirler. Composer i Yonetmen kiralar, Producer larda onaylar,

ikinci Music Supervisor, film de hangi Stock musiclerin kullanacagina karar verir, piyasa da tanimadigi girmedigi yer yoktur, telif haklarini halleder.
Composer her sahne icin ama her sahne icin, music yazar, en son Final Mix de, hangi sahnede nekadarr kullanilacagi, Re-recording engineer in goruslerini dinlenerek, yonetmen ve producer in kararidir.

Film muzigi yapan Composer un gectigi work-flow lar;

1.eline locked picture gelir
2.spotting session yapilir, hangi riff ler nerde nezaman giriyor
3.Timing session, 2 inci basamagin en detayli hali, TC ler yazilir, cok deadly accurate tir
4. Music compositon baslar
5. Orkestrasyona gecilir
6. Parcalar kopyalanir
7. Sarki temizlemesi bitirilir
8. Recording e gecilir
9. Mix
10 Recording ve Final Mix

Son bir nokta, Music Supervisor la, Composer birbirinden nefret eder, cunku isin sonunda director, ikisinden birinin yaptigi seyi keser, atiyorum, bir dovus sahnesi icin, M.S. Foo Fighter dan bir parca koymustur, Composer 50 kisilik bir orkestra ile super bir parca yazmistir, birinden biri gidecektir. Isin sonunda ikisinin deli gibi ugrastigi parca, agizdan tek cikan bir laf citoonk diye, sonsuzluga gomulur. anlatilan hikayelere gore, bir Music Supervisor o kadar iyi parcalar bulmus ve onlari cok iyi bir Music Editor le editlemis ki, Final mix de yapilan hic orkestrasyon calismasi kullanilmamis, kim nefret etmez boyle bi durumda :D

yukarda anlatilanlar, North Amerika tarzi yuksek butceli bir Future filmde olan basamaklardir. filmin butcesi kuculdukce, basamaklarda kendine gore sekil alir. her basamagin kendine gore cok buyuk onemi vardir, laf olsun diye orda degildirler.

kolay gelsin, bol sans

berk

Berk guzel aciklamissin eline saglik. Bu basamaklari uygulamak icin ben olsam ogrenci filmlerine,daha sonra yeni yetme yonetmenlere sevabina muzik yaparim, hem sen tecrube edersin hem de adam gibi film olur. Birisinin kulagina gider filminde calismani ister falan filan.

Aslında bu konuda ilgi çekecek bir röportaj yapabiliriz. Meşhur film kompozitörü Craig Armstrong'un stüdyosu burada bizimle aynı sokakta ve sabit ses teknisyeni Dave Donaldson da çok iyi bir arkadaşım. Craig ne kadar yapmak ister bilmiyorum zira oldukça kendine dönük bir adam ama sormakla birşey kaybetmeyiz herhalde.

Craig Armstrong'un yaptığı işlerden bazıları:

"Ray" film müzikleri (BAFTA kazandı)
"Moulin Rouge" film müzikleri (Golden Globe kazandı)
"Plunkett & Macleane" film müzikleri
"Romeo & Juliet" film müzikleri
"Golden Eye"- Tina Turner, "Golden Eye: 007 James Bond" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Love Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" - U2, "Batman Forever" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Mission: Impossible" film soundtrack yaylı düzenlemeleri
"Ray Of Light" - Madonna, yaylı düzenlemeleri
"Northern Star" Melanie C, prodüktör
"Protection/No Protection" - Massive Attack, piyano, aranjeler, yaylı düzenlemeleri ve kondüksiyonu

vesaire vesaire...

Bakalım adamı yakalayabilirsek bir saat birşeyler çıkartırız.

Selam
dun kiz arkadasimla telde konusrken bahsetti, bir dublaj icin www.imajonline.com a gitmisler. bilmeyelenler icin TR nin en buyuk kapsamli post production/ music studyolari. Yabanci bir reklamin cevirisini yapmis, voice/over unuda imaj da yapmislar, ordaki muhendisle sormus, stock music mi kullanican yoksa beste mi kullanacak. Adamda her gun birileri buraya CD sini birakiyor o kadar cok stock muzik var ki, beste ile ugrasilmaz demis.
Bu da iyi bi fikir olabilir, eger bestelerinizi imaj a goturseniz, (telif haklarini almayi unutmayin) belki bir gun bir reklamda veya filmin jeneriginde kullanilir.
Sadece bir fikir
bolsans

berk

Mahcem' Alıntı:
Aslında bu konuda ilgi çekecek bir röportaj yapabiliriz. Meşhur film kompozitörü Craig Armstrong'un stüdyosu burada bizimle aynı sokakta ve sabit ses teknisyeni Dave Donaldson da çok iyi bir arkadaşım. Craig ne kadar yapmak ister bilmiyorum zira oldukça kendine dönük bir adam ama sormakla birşey kaybetmeyiz herhalde.

Craig Armstrong'un yaptığı işlerden bazıları:

"Ray" film müzikleri (BAFTA kazandı)
"Moulin Rouge" film müzikleri (Golden Globe kazandı)
"Plunkett & Macleane" film müzikleri
"Romeo & Juliet" film müzikleri
"Golden Eye"- Tina Turner, "Golden Eye: 007 James Bond" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Love Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" - U2, "Batman Forever" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Mission: Impossible" film soundtrack yaylı düzenlemeleri
"Ray Of Light" - Madonna, yaylı düzenlemeleri
"Northern Star" Melanie C, prodüktör
"Protection/No Protection" - Massive Attack, piyano, aranjeler, yaylı düzenlemeleri ve kondüksiyonu

vesaire vesaire...

Bakalım adamı yakalayabilirsek bir saat birşeyler çıkartırız.

O yaylıları yazan o adam mı :shock:
Hastasıyım. Elini öp benim için.

bestelerine güvenen arkadaşlar aynı şekilde reklam filmlerine jingle hazırlayan stüdyolara da başvurabilirler: kedi müzik, jingle jungle, jingle house vb vb...

Software

Selam,

Bende amatör olarak film müzikleri yapmaktayım ancak şöyle bir problemim var. Müzik nekadar iyi mixlenmiş olursa olsun, son hali nekadar kaliteli olursa olsun, filmin sesleriyle üstüste bindirme prosesinde iyi sonuçlar elde edemiyorum. Karmakarışık oluyor.

Bunun için evde Adobe Premier programını kullanıyorum, acaba daha uygun bir program varmı bu iş için.??? Veya önericeğiniz başka yollar???

Video montaj'ı Sony Vegas'la yapıyorum,Premiere'den daha zayıf fakat kullanımı daha kolay bir program ve ses konusunda hiç problem yaşamadım ayrıca ses uygulamaları açısından Premiere'den üstün olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

BU tarz iþlerin baþlangýcýnda Nuendo kullanmak en iyisidir en rahatýdýr.

Hem kayýdýný yaparsýn hemde voice kanalarýný istediðin gibi mikslersin otomasyonlarýný yaparsýn vss. Daha sonra istersen voice kanalýný ve yaptýðýn otomasyonlu müzik miksini export edip ister vegasta ister premierde kullanabilirsin.

Bizde adobe premier olduðu için onu kullanýyoruz gayette memlunuz, premierde de dx plug-in desteði olduðu için sese istediðin efekti sonradan uygulayabilirsin.Tabi ayný þey vegas içinde geçerli ayrýca birde sound forge programýn varsa Sony Vegasla optimize kullanabiliyorsun.

Video edit yapmayýp sadece sesi görüntü üstüne basýcaksan vegas en mantýklýsý, nuendo içinden export ettiðin kanallarý direk vegasa at videoyu üstüne koy ve render.Afiyet olsun.

Kolay gelsin.

Konuyla çok alakası yok ama film müzikleri deyince aklıma hep mustafa hakkında herşey filmi ve bir derdim var parçası geliyor. Gerçekten filme göre yapılmış bir müzik. Tek kelime ile mükemmel bir uyum.

.Eğer film müziği yapmak istiyorsan normal olarak kullandığın programları kullan.Filmi nereden bulacağım nerede antreman yapacağım diyorsan sana bir tavsiye; Yüzlerce film var bu filmleri seyret ama müziklerini duyma yada tv nin sesini kıs.Daha sonra seyrettiğin filme müzik sanki o film müziksizmiş ve senin müziğinle hayat bulacakmış diye düşün ve o filme müzik yap .Bu senin için antreman olacaktır.Antremanların sonunda eğer iyi bişeyler yaptığını düşünüyorsan film müziği kayıtları yapan bir stüdyoya git ve deki: Fim şuydu ve ben bu filme yeniden müzik yaptım; bu film benim müziğimlede güzel oldu dinlermisiniz? Stüdyodakiler meraklarından dolayı seni geri çevirmezler.Sende onlara yaptığın müziği dinletirsin.Severlerse eğer seni yükseltirler.Bana böyle oldu :) söylediklerimi ciddiye alma herkesin hayatı farklıdır

Re: Software

mekare' Alıntı:
Müzik nekadar iyi mixlenmiş olursa olsun, son hali nekadar kaliteli olursa olsun, filmin sesleriyle üstüste bindirme prosesinde iyi sonuçlar elde edemiyorum. Karmakarışık oluyor.

Bunun için evde Adobe Premier programını kullanıyorum, acaba daha uygun bir program varmı bu iş için.??? Veya önericeğiniz başka yollar???

Miks için Premier çok zor bir ortam, adamın saçını başını yoldurur. Seçilecek en iyi yol; Premier'de filmin küçük boyutta bir kopyasını export edip bu kopyayı ve müzik + diğer tüm sesleri Pro Tools veya Nuendo gibi bir programa getirmek. Burada miksi bitirip tek bir dosya halinde export edip bu dosyayı (miksin son halini) Premier'de ses kanalına yapıştırmak. 8)

Arkadaşlar benim de bu konuyla ilgili bir sorum var.Bir film dosyasına Cubase de nasıl başka bir müzik ekleyebilirim,daha doğrusu ekleyebilir miyim?

Daha açık anlatayım;
Şimdi bir filmden bir kare kestim ve o karede mevcut olan müziğin yerine başka bir müzik yerleştirmek istiyorum.Program olarak şu anda müziklerimi cubase ile düzenliyorum.Ama ufak pratiklerle görüntü üzerinde de çalışmalar yapmak amacım.Yukarıda bahsettiğim projeyi cubase de yapabilir miyim?Yapamazsam önerdiğiniz programlar var mı?

Görüntüye müziği Cubase ile hazırlayabilirsin, ama müziği ya da ses kanalını video'ya yapıştıramazsın.

Yapıştırmak için video editing programlarını kullanabilirsin.

Neyi "nasıl hazırlarsın", müziği mi? E onu da ben anlatmayayım.

Video'yu aranje penceresinde nasıl görüntüleyip senkronize müzik yapacağını soruyorsan, Steinberg/Cubase forumuna sor sorunu.

Ama sormadan önce, bir kılavuz karıştır. Oku. Beceremiyorsan sor.

Video editing yazılımı da ihtiyaca göre belirlenir, tavsiyeye göre değil.
Deneme mi yapmak istiyorsun? Sony Vegas demosu deneyebilirsin.

Sorularını da detaylı ve dikkatli sorarsan, daha iyi olur. Yanıt vermek isteyen kişiye takla attırmamış olursun.

"Şimdi bir filmden bir kare kestim ve o karede mevcut olan müziğin yerine başka bir müzik yerleştirmek istiyorum.Program olarak şu anda müziklerimi cubase ile düzenliyorum.Ama ufak pratiklerle görüntü üzerinde de çalışmalar yapmak amacım.Yukarıda bahsettiğim projeyi cubase de yapabilir miyim?Yapamazsam önerdiğiniz programlar var mı?"

Bak nasılda açık anlatmışım.

Geri