CAD programlarinin cogu mimari ve makine tasarimlari icindir. Bir kismi dinamik render alabiliyor lakin dinamik sahne isiklandirmasi detayinda bir isin altindan pure hali ile kalkabilecek CAD bilmiyorum. Belki ozel eklentileri olabilir, onlari da bilmiyorum maalesef.
SketchUp olaganustu bir programdir, evet

Bir eksigi varsa solid (kati hacim) degil surface (yuzey) bazli calisir, incecik bir kagittan maket yapar gibi cizim yapar... Ben, origamisinden kagit maketin hayran biri de olarak, bir turlu isinamadim o programa, nitekim surface bazli ama solid gibi urun vermeye calisiyor... belki bir ara salt cephe almaya kullanmaya calisabilirim, oyle uyar, oyle deneyenin isini de hayli hayli gorur program kanimca. Her halde nihayetinde bir CAD kendisi, bahsettiginiz derece afilli islerin altindan kalkamaz. Paintdeki o calismanin cok daha hos gozukenini cok daha hizli ve rahat yapmanizi saglar, o var ama
WYSIWYG isimli ozel bir program var midir bilmiyorum, ogrensem hos olabilir. Yine de programin isminin o oldugunu pek sanmiyorum, what you see is what you get (ne gorursen onu alirsin) artik anlamini epey de yitirmis bir tasarim arabirimin ismi. Bir vakitler salt matematiksel vektorler ile tasarim yapilirdi, WYSWYG yapilan tasarimi ayni anda gormeye imkan sagladi vesaire...
Kabaca, ve anladigimca, standart birimler kullaniyorsunuz, baglantilar dahi standart, onlari kaplamak vesair niyetinde de degilsiniz. Bu sartlarda ic mekan dahi tasarlansa en rahat yol ozellesmis program kullanmaktir, bahsi gecen programlari deneyememis olsam da kullanim kilavuzlarina goz gezdirdim, mimari ozellesmis programlar ile kiyasladigimda fazla fazla iyi durumda gorunuyorlar.
CAD`ler asil avantajlarini detay cozumlerinde gosterir. O yola sapmak zorunda kalacaginizi pek sanmiyorum, lakin ola ki tam bir cozum isterseniz autocad ve 3dsMax yahut esdegerlerinin birlikteligi ile bir animasyon bu isi her turlu cozecektir... Ha ne derece detay istersiniz, ne surede hazirlanir, cizim ekibi ile nasil anlasirsiniz, rotusler nasil halledilir bilmem, sadece CAD yolundan gidip ele gelir bir cozum isterseniz mecbur kalacaginiz ikili boyle bir sey olacaktir, ondan eminim.
Ve son olarak, keske mimari destek alsaniz. Forumu yeni gordum, alakasiz bir konudan atlaya atlaya buralara kadar geldim, sahne ile mimarinin birlikte calismasinda ne sorunlar cikabilecegini, ne gerekebilecegini hayatimda ilk kez dusunuyorum ama senelerdir her tur konserde uzaykafes strukturun yari modern yari nostalji havasindan biktigima eminim. Butun sahnenin bir form olusturup yarattigi atmosfer seyircinin ruh halini ses sisteminden daha az mi etkiler ki?