[Eski] Harmonica

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

systemx

Yeni üye
Meraklısı olduğum ve bu sitede -sanırım- henüz adı geçmemiş bir enstrüman olduğu için başlığa burası uygun diye düşündüm..

Aranızda Harmonica çalan var mı? Ben kendi kurcaladığım kadarı ile mantığını biliyorum. klavyede tek el çalmak gibi çalıyorum da..
ama detaylarıı hakkında çok bilgim yok..
öneri ve birikimlerinizi paylaşırsanız sevinirim..

teşekkürler...

:mrgreen:

Ben kıt bilgimi ortaya dökmeden önce biraz bekleyeyim bakalım, insanlardan bir şeyler gelecek mi.

Diğer işlerden müziğe kalan vaktimin çok az bir kısmını ayırdığım enstrüman. Azıcık bir şeyler öğrendim hakkında belki ama çalmasını bir türlü öğrenemedim senelerdir.

Alacağım yeni bir tane bu aralar.

ben de senelerdir çalıyorum kendimce..
hepimiz annemizin söylediği şarkılarla büyümüşüzdür.. yada çoğumuz.. ben de annemin söylediği sanat müziği ezgileri ile büyüdüm.. onları çalıyorum.. ama bi country olmuyor.. gitar ile beraber yapamıyorum..

vs..vs..

Ne tarz armonika çaldığınız da öenmli tabii ki. Blues armonikasıysa bir derece yardımcı olabilirim.

Blues armonikada iki önemli etken var.

Birincisi, armonikadan sesleri teker teker çıkarmaya çalışın. Çalarken kafanızı oynatmak yerine elinizi oynatın.

İkincisi ve zor kısmı, Blues armonikada bend tekniğini bulmaya çalışın.
Dil ve nefes senkronuyla bu bend işini gerçekleştirebilirsiniz. Ama olayı ilk önce kafanızda oluşturmanız lazım, hiç çalışmayan bir kası çalıştırmayı tekrar öğrenmek gibi bir şey bu. Ne kadar çok denerseniz o kadar sonuca yaklaşabilirsiniz. Ne yazık ki bunu tam anlamıyla anlatabilmem mümkün değil. Ama bir kaç örnek asabilirim buraya. Ve yararlı linkler de fayda sağlayacaktır.

Benim bildiğim tek şey harmonikanın akort düzeninin içinde kullanılacağı şarkının tonunun beşlisine denk gelmesi şartıdır. Yani mesela şarkı G'den ise kullanacağın armonika D olmalıdır, şarkı C ise armonika G, F ise C, A ise E, E ise B vesaire.

O yüzden armonika çalanlar böyle özel ceket yaptırırlar içi bir yığın minik cepli. Hani filmlerde silah tüccarları vardır ya böyle, uzun parka ile dolaşırlar, parkayı bir açar içeride bir yığın tabanca bomba makinalı tüfek asılı filan. Onun gibi...

Neme lazım zıpırın biri çıkar "hadi Labemolminör'den caz-blues takılalım ama füminöryedibemolbeş kadansından modülasyona geçtiğimizde bir de armonika solo olsun" derse ortada kalmayalım diye...

Bir dezamanında Balarısı Ahmet'in çaldığı pompalı olanları vardı armonikanın tonalitesini kafana göre değiştirebildiğin ama onları çalmak kasıyormuş bayağı duyduğum kadarı ile. Zaten benim bildiğim onun dünya çapında kompedanlarından biri de oydu. Tek kanal döneminde TRT'ye çıkar uçuk kaçık şovlar yapardı armonikasıyla, çocuktum hayran hayran izlerdim, nerede ne yapıyor kimbilir şimdi.

çocukluğumda amcamın hediye ettiği basit bir mızıka ile başladı maceram..
genelde piyasada satılan ucuz mızıkalar Sol oluyor.. bu da onlardan biriydi.. ama hep amatör kaldı.. keşfedebildiklerim sadece duyduğum sesleri çıkartmaktı.. dinleniyordu sesler ama blues olmuyordu...

Mahcem' Alıntı:
.. zıpırın biri çıkar "hadi Labemolminör'den caz-blues takılalım ama füminöryedibemolbeş kadansından modülasyona geçtiğimizde bir de armonika solo olsun" derse ortada kalmayalım .
...uzağından bile geçemem bu durumun..

tünelde sordum kitabı var mı, bileni var mı diye.. ama net cevap bulamadım.. belki iyi arayamadığımdandır, zaman ayıramadığımdandır ama... işte
merakım çoğaldıkça kendime güzel mızıkalar da aldım.. sesler güzelleşti, ben de daha iyi çalıyorudum, ama hala county, yada blues olmuyor..

Bir dezamanında Balarısı Ahmet'in çaldığı pompalı olanları vardı armonikanın tonalitesini kafana göre değiştirebildiğin ama onları çalmak kasıyormuş bayağı duyduğum kadarı ile.
bende de bir tane pompalı var.. kesinlikle kasıyor. nefesi yetmiyor insanın.. özellikle türk müzikleri nefesi çekerek çalınan şarkılar oluyor.. inanılmaz zorluyor..

böyle bir ortam bulup bunları konuşmak çok keyifli..
paylaştıklarınız, ve paylaşacaklarınız için tekrar teşekkürler

1980 lerde G ve D armonika biraz çalardım. Dilinin yanı ile diğer delikleri bloke edip tek nota çalma tekniğini geliştirmen lazım. Birde sağ ya da sol elinle harmonicanın arkasından çıkan havayı manipule edip sese vibrato verirsin.Gerçi ben dilimi kullanmadan tek nota çalma tekniğimi gelirtirmiştim ama dediğim gibi üzerinden nerede ise 25 sene geçti.

Mahcem' Alıntı:
Benim bildiğim tek şey harmonikanın akort düzeninin içinde kullanılacağı şarkının tonunun beşlisine denk gelmesi şartıdır. Yani mesela şarkı G'den ise kullanacağın armonika D olmalıdır, şarkı C ise armonika G, F ise C, A ise E, E ise B vesaire.

Aslında tam tersi Mahcem :D Blues Harp çalarken bend edeceğin notaların çektiğin notalar olması için şarkının tonu, harmonikanın tonunun beşlisi olmalıdır. Mesela bende A Blues Harp var, E'den blues çalabiliyorum. Bunu öğrenmeden önce aldığım E blues harp'la epey bi debelenmiştim.
Zar-zor bir bend metodu bulmuştum, dudağımla deliği yarım kapatıp sonra açınca bend oluyordu, velakin tam ton bend'i beceremedim bir türlü. Birkaç ay önce öğrendim ki bu işi sadece nefesinle yapabiliyorsun ve doğru teknik o :shock:
İnznılmaz eğlenceli bir alet ama.

Vallahi Gonzo'cum ben şimdiye kadar Solmajör parçada Domajör armonika kullanan görmedim, belki de yanlış gördüm, haklı olabilirsin. Bunu bir daha araştıracağım.

Crossharp dediğimiz olayı ben de mahcemin dediği gibi biliyorum. yani do majör'de blues çalmak için sol majör kullanılacağı şeklinde. Tabii ki 4'lü de kullanılabilir ama o zaman daha çok pentatonik dizi çalınabilir blues üzerine o da çok sevimli kaçmayabilir.

Crossharpte kritik noktalardan biri bendle çalmaksa diğeri de el atında bulunan #4 bence. Blues dizisinin karakteristik seslerinden biri ve bendsiz el altında cross çalarken. Ayrıca karar sesinin bir drawda olması.

harmonika hakkında sağdan soldan bir şeyler toparlayıp yazacağım bir ara ama çok yoğun işler. Sadece bir iki paragraf yazabildim daha. Bİrkaç link de ekleyeceğim buraya.

'If the guitarist claims to be playing in E, take an A harp. Remember the G chord being on the draw side. Blues players use this cord as their root chord.
This leaves them with 3 benefits:
Benefit #1: all the important notes are now on the draw side of the harmonica, providing the possibility to do some tricks on them.
Benefit #2: it gives the opportunity to play the root note both as a draw (hole #2) and a blow note (hole #3).
Benefit #3: you're able to play the IV chord. '

http://www.xs4all.nl/~krooshof/instrume ... glish.html

aykuth' Alıntı:
Crossharp dediğimiz olayı ben de mahcemin dediği gibi biliyorum. yani do majör'de blues çalmak için sol majör kullanılacağı şeklinde. Tabii ki 4'lü de kullanılabilir ama o zaman daha çok pentatonik dizi çalınabilir blues üzerine o da çok sevimli kaçmayabilir.

Ama A harp'ta E'ye göre majör üçlü ve majör altılı kulllanılabiliyor, majör blues da çalınabilir yani.
En iyisi evde bir örnek kaydedip postalayayım :D

gonzo sanırım haklısın
seni haklı bulan bir link de aşağıda

http://www.coast2coastmusic.com/diatoni ... harp.shtml

düzeltme için sağol.

Kendime not aldım bundan sonra önce araştırıp sonra yazayım.

Yukarıdaki link diğer bilgiler için de iyi bu arada.

Bu arada yanılgımın nedenini de keşfettim. Verilen örnek hep C harmonikayı G majörde çalmak üzerine olur crossharpta, ben çoğu zaman olduğu gibi ters hatırlamışım :oops:

Bu arada #4 derken 4'un kendisini kaçırdığımı gözardı ettiğim için kendime kızmadım da diyemem hani.

Ben giglerde harmonika caliyorum. C,D,E,G harmonikalarim var.
Hohner'in Marineband ve Blues cesitleri. Blues cesidinde bend yapabiliyorsun, reed?leri buna musait. Bir tanede Chromatik (pompali) 4 oktav hohner'im var ama onu calamiyorum :oops:
Mahcem senin yazdiginin 180 derece tersi gecerli blues calarken, sarkinin gami G major olunca onda C harmonika kullaniliyor, A'da ise D gibi, bu sekilde blue note'lari elde etmek mumkun oluyor. Mesela G major calarken F'yi G'ye bend edebiliyor insan; klasik 7'i 1e cekme durumu :)

:D
valla dün yoğunluktan nerdeyse hiç okuyamamıştım..
saolun

çok şey öğrenmemek elde değil bu sitede....

peki bu metodları nasıl öğreneceğim..

bunun -sallıyo olabilirim- mesela resimli anlatımları var mı..

sizin nasıl başladı merakınız, çalmanız??

Geri