[Eski] Her eve lazim yeni synthesizer: Korg OASYS

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Doruk_Somunkiran

Aktif üye
Synthesizer ureticilerinin zamanin otesinde urunler gelistirip ucuk fiyatlara sattiklari donemler 1970'lerde sona erdi diye dusunurken Korg gectigimiz aylarda OASYS adli yeni bir synth - workstation prototipini gunisigina cikardi.

OASYS daha piyasaya surulmeden oldukca yanki yapti, uzerine yazildi cizildi. Sonunda ABD'de satilmaya baslandi. 88 tuslu hammer action klavyeli modellerin fiyati su anda 8.500 dolar civarinda.

Peki nedir bu aletin marifeti? Ve daha da onemlisi, Korg bunu bu fiyata satabilecegine nasil inaniyor?

Oncelikle, OASYS Open Architecture Synthesis Studio'nun kisaltmasi. Bunu Ingilizceden Turkceye cevirmeye calismadan ne ise yaradigini aciklayacagim. Iddiaya gore, bu aletin isletim sisteminden icindeki seslere kadar hersey yenilenmeye ve guncellenmeye acik. Yani nasil aldiginiz bir yazilimi yeni versiyonlarla guncelleyip yeni yetenekler kazandirabiliyorsaniz, OASYS'in isletim sistemini de ileride cikan yeni versiyonlarla yenileyebileceksiniz. Birkac sene icinde demode olmayacak. Bunu saglamak icin Linux tabanli bir isletim sistemi gelistirmisler.

Ikincisi, OASYS icindeki guclu mikroislemci sayesinde ayni anda 3 degisik ses sentezleme yontemini kullanabiliyor (PCM, analog modeling ve modeled tonewheel organ).

Icindeki hard disk'e 16 kanal ses kaydi yapabiliyorsunuz. Bunu yine dahili MIDI sequencer ile aletin kendi sesleriyle senkronize edip, dahili efektlerle isleyip, dahili CD yazar ile bitmis urun haline getirebiliyorsunuz. Butun bunlari kocaman dokunmatik bir ekran ile kolayca yapiyorsunuz.

Istediginiz sesi sample/resample edip icinizden geldigi gibi oynayabiliyorsunuz, Korg'un eskiden kalma vector synthesis ve yenilerde piyasaya cikan KARMA teknolojisini calismalarinizda kullanabiliyorsunuz.

Urettiginiz sesleri sekillendirmek icin kullanabileceginiz cok sayida real time control secenegi de mevcut.

Aletin goruntusu soyle:

top_panel_view.jpg

Daha fazla bilgi edinmek isteyenler icin Sweetwater web sitesinde cok ayrintili bir bolum var, Korg'un antika web sitesinden cok daha kullanisli ve faydali:

http://www.sweetwater.com/feature/korg/

(bu link bir sure sonra gecersiz hale gelebilir)

Bu aletin ismini onumuzdeki donemde cok duyacagiz. Ama fiyatina bakilirsa cogunlukla uzaktan duyacagiz sanirim :D

//

Adını daha önce hiç duymadığım Liontracs adlı firmanın(Onursal'a teşekkürler) ürettiği WKX-76'ya çok benziyor.(http://www.lionstracs.com/index.php?module=Static_Docs&func=view&f=sm-x.html)

Küçük bir karşılaştırma listesi yazalım...
korgliontracs.gif

Liontracs'in fiyatı da 8800 euro

Not: pek ayrıntılı bir karşılaştırma yapamadığım için üzgünüm. Bugün lab.den hala çıkamadım. Akşama da işim olduğu için yarın ikisi de hakkında ayrıntılı bir "okuyarak bu kada oluyor" gözlemi yapmak istiyorum.

aleti bugün bi arkadaşımda inceleme fırsatı buldum..(çok kurcalamaya da korktum valla :D ) tek kelimeyle ohasis hakketen.. :D fiyat olarakta tabi.. :cry: ama değer gerçekten..alınamasa bile kendi gözünüz ve kulağınız ile görün duyun derim ben mutlaka..ben çok etkilendim,tonlar çok iyi,sistem çok iyi,estetik çok iyi, ...adam altındaki arabasını sattı bu klavye için..(araba pekde matah değildi iyi yapmış açıkcası :D )..sevgiler

Geri