[Eski] klavye seçimi mo, tr vs

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

slimhan

Yeni üye
merhabalar forumdaki ilk mesajım hayırlı uğurlu olsun öncelikle :)
ben uzuun yıllardır piyano çalıyorum, son birkaç senedir de bazı gruplarda klavye çalıyorum.ama yaptığımız işlerde elimdeki yamaha djx + bazen bilgisayar yeterli oluyordu.ama artık özellikle tuşeden ve tabi seslerden dolayı yeni ekipman arayışlarındayım.yeni derken 2. el tabiki aradıklarım.Şimdi istediğim şeyler şunlar (tabi bunların hepsini karşılayacak aletlere maddi gücüm yetmez):

-88 tuş hammer action.piyano tabanlı olduğum için klavye tuşesinde kendimi pek de rahat hissetmiyorum.tuşeyi de geçtim diyelim 61 tuş çok sınırlayıcı kalıyo.
-blues,funk,hard rock ağırlıklı çaldığım için piyano, rhodes, hammond vs sesler iyi olsun istiyorum.ama progressive metal gibi projeler de var o zaman da synth ler filan devreye giriyo.
-sahne kullanımı açısından pratik olmalı.sustain dışında da pedal olmalı bence.
-zaman zaman midi keyboard olarak da kullanacağımdan knob, slider gibi kontroller de önemli aslında.

şimdilik aklıma bunlar geliyo.tabi bunları okuyunca insanın motif xs8 al gibi şeyler diyesi geliyo biliyorum ama maddi imkanım malesef sınırlı.hatta kabaca 2000 lira civarı diyebilirim.e tabi böyle olunca belli şeylerden feragat etmek gerekiyor.örneğin 88 tuşlu bir synthesizer almak yerine 61 tuşlu synth + 88 li midi klavye gibi opsiyonlar geliyo benim aklıma.tabi bu durumda bi de tek başına bi işe yaramayan 20 kiloluk 88lik midi klavyeyi taşıma sorunları var neyse… synth olarak yamaha mo6 ya da korg tr61 olabilir mesela tabi başka önerilere de açığım.dediğim gibi synth + 88 midi yapacaksam da midi olarak m-audio keystation 88pro ya sıcak bakıyorum mesela.tabi bu dediklerimin hiç birini test etmedim.Bu konuda önerileriniz nelerdir?

Bir de 61 yerine 76 almak daha mı mantıklıdır acaba? çünkü fazla fiyat farkı olmuyo genelde galiba.Bir süre sonra 88 lik midiyi provalara taşımak ölüm gelebilir gibi geliyo.bu durumda 76 lık idare eder sanki… neyse çok uzattım önerilerinizi bekliyorum =)

Öncelikle hoşgeldiniz. Forumda güzel paylaşımlarda bulunmanızı dilerim.

Benim önerim; 88 tuşlu bir sahne piyanosu (stage piano) ve üstüne hafif bir synthesizer olabilir. Yamaha'nın P serileri, Korg'un SP serileri ile Kurzweil'in yine SP serileri işinizi görebilir. Söz konusu sahne piyanolarını kullanan arkadaşlarımız tecrübeleri ışığında size yararlı bilgiler verebilir.

Synthesizerda sizin için önemeli sesler ve özellikler nelerdir? Preset sesler işinizi görür mü, yoksa kendinize mi yazacaksınız? Arpejatör, sequencer gibi özelliklere ihtiyacınız var mı? Klasik sesler işinizi görür mü, yoksa yeni model synth'lerin özellikleri sayesinde bazı trance seslere ihtiyacınız olacak? Bu konular netleşirse daha kolay karar verebilirsiniz.

Üste konulabilecek synthesizerlardan bugüne kadar Korg X5D, Korg X50, Roland Juno-G, Yamaha MO6 gibi cihazlara sahip oldum. MO6 10 kg civarında ama en beğendiğim synth idi. Daha hafif bir ciahz düşünürseniz biraz eski model sayılmakla birlikte Korg X5D temel synth seslere sahip ve 4,5-5 kg bir şey.

Eğer aceleniz yoksa, Korg'un Almanya'daki fuarda tanıttığı PS60'ı bekleyin derim. Bu synthesizer sahne performansı için tasarlanmış, hafif ve pek çok temel sesi barındırıyor. Belki işinizi görebilir.

Piano, Strings ve Pad seslerde Kurzweil üzerine klavye tanımıyorum ben (tabi fiyatına göre) Bende Kurzweil PC3 var 76 tuş ve oldukça memnunum. Korg, Roland, Yamaha yı denedim hiç biri tatmin etmedi Kurzweil kadar. Özellikle piano tonlarında takıntım var benim. Bir klavye de önce temel sesler çok iyi olmalı ki diğer tonlara da bakalım. O temel seslerde tabiki piano ve stringsler oluyor. Kurzweilin yanında diğerleri oyuncak gibi gelmişti.

88 tuş almayı ben de çok düşündüm ancak sahne ve provalarda zorluğun ötesinde imkansız gibi. Hem ağır hem de çok büyük arabaya sığmama, koltuğu yatırma gibi durumu var. Ancak 61 tuş da çok yumuşak ve hissiyattan uzak. O yüzden 76 semi weighted iyidir :wink:

Son olarak; Kurzweil alabiliyorsan direkt al derim, yoksa Korg M50 serisi veya Yamaha MO6 olabilir.

müjdatkurtman' Alıntı:
Kurzweil PC3-76 yahut Yamaha S70XS. Ne ağırlar ne hafif, tuşları da keza.
2000 lirayamı :D

Slimhan, beklediğin özellikleri karşılayacağını düşündüğüm klavye Kurzweil k2500x, ama bulabilirsen tabi!!!

şunu da belirteyim hali hazırda çaldığım gruplardan biri eski çizgifilm ve oyun müzikleri coverlayan bi grup.dolayısıyla birbirinden çok alakasız farklı seslere ihtiyaç duyuyorum synth olarak da...

kurzweil benim de baya ilgimi çekiyo aslında ama ikinci el bulmak imkansız gibi ya sanırım...

dün ankara'da pan müziğe gittim mo6 inceleme umuduyla.ama ellerinde mm6 varmış.önce onu kurcaladım biraz.sesleri çok da tatmin etmedi beni.tuşesi hiç hoşuma gitmedi... gerçi bunda biraz da benim suçum var.çünkü dur bi karşılaştırma yapayım diye bi de motif xs kurcaladım orda ondan sonra oyuncak gibi geldi mm6 :D acaba mm6 ve mo6 nın tuşeleri aynı mıdır?

slimhan' Alıntı:
kurzweil benim de baya ilgimi çekiyo aslında ama ikinci el bulmak imkansız gibi ya sanırım...

Bence sanma emin ol :lol: Bu aletler arşivlik, ben çok aradım ama K serisi satan çıkmadı.

He birde sadece 2. el değil yenisini de bulamazsın. Allah ANT Müziği başımızdan eksik etmesin :lol:

ya rs 9 un videolarına filan bakmıştım başta hoş geldi.fiyat/performans olarak fena değil aslında ama çok arada kalmış bi ürün bence.ses filan olarak da sanki herşeyden azar azar konmuş gibi geldi bana.zaten hammer action değil.öyle olunca da o kadar büyük aleti taşımaya gerek var mı diye düşünüyo insan.tamam hafif ama hammer action olmayan 88 çok da iş görmez bence.onun yerine yaklaşık aynı fiyatta 76 lık daha iyi synthesizerlar var.

Keşke satılık Roland VR 760 bulabilsen. Bütün ihtiyaçlarını karşılardı. 2 SRX kartı da destekliyor yanılmıyorsam. Onları da synth kartı olarak seçerdin.

056%20roland%20vr%20760.jpg

Roland daha sonra VR 700 ü çıkardı yenisi olarak ama 2000 dolar civarı maalesef şu an.

vr-700_top.jpg

Yarı ağır dişsiz, şelale (waterfall) tuşe var bu aletlerde. Hammond partisyonlarında çok eğlenceli hale geliyor.

slimhan' Alıntı:
ya rs 9 un videolarına filan bakmıştım başta hoş geldi.fiyat/performans olarak fena değil aslında ama çok arada kalmış bi ürün bence.ses filan olarak da sanki herşeyden azar azar konmuş gibi geldi bana.zaten hammer action değil.öyle olunca da o kadar büyük aleti taşımaya gerek var mı diye düşünüyo insan.tamam hafif ama hammer action olmayan 88 çok da iş görmez bence.onun yerine yaklaşık aynı fiyatta 76 lık daha iyi synthesizerlar var.

sadece videolarını mı gördün? çalıp denedin mi? ayrıca 2000 tl bütçe ile hangi "daha iyi" synthler var acaba? link verirsen ben de hemen almak isterim...

slimhan' Alıntı:
şunu da belirteyim hali hazırda çaldığım gruplardan biri eski çizgifilm ve oyun müzikleri coverlayan bi grup.dolayısıyla birbirinden çok alakasız farklı seslere ihtiyaç duyuyorum synth olarak da...

dün ankara'da pan müziğe gittim mo6 inceleme umuduyla.ama ellerinde mm6 varmış.önce onu kurcaladım biraz.sesleri çok da tatmin etmedi beni.tuşesi hiç hoşuma gitmedi... gerçi bunda biraz da benim suçum var.çünkü dur bi karşılaştırma yapayım diye bi de motif xs kurcaladım orda ondan sonra oyuncak gibi geldi mm6 :D acaba mm6 ve mo6 nın tuşeleri aynı mıdır?

Hayır, MO6'nın tuşesi ve diğer özellikleri MM6'dan çok daha üstün ve iyidir. Benim MO6'Yı siteden bir arkadaşa satmıştım, o arkadaş aynı zamanda MM6'ya da sahipti. Tek ortak noktaları, bazı klasik Yamaha synth seslerini iki modelin de içeriyor olmasıdır.

Korg TR61, bence MO6'dan sadece sampling özelliği nedeniyle üstündür. MO6'nın üstündeki akustik olsun, vintage olsun, trance ve elektronik sesleri olsun TR61 ile yarışır, bana göre akustik sesleri çok daha iyidir. Ancak bir synthesizer'da elektro bağlama, grup yaylı, zurna, mey gibi Alaturka seslere ihtiyaç duyarsanız belki bunun için sampling özelliği işe yarar. İlla sampling olsun derseniz de, MO6'nın üstüne biraz daha para koyup Yamaha Motif ES6 gibi bir cihaz alırsınız.

Selamlar.
Eski konuları okurken dolaylı yoldan adımın geçtiğini gördüm.Konu güncel olmamasına rağmen belki bir faydam olur diyerek MM6/MO6 karşılaştırması yapmak istedim.Archimed'in sattığı MO6'yı almadan önce MM6 kullanıyordum.Motif ES6 kullanma şansım olmadı ama tahminlerime göre MO6,MM6 ve Motif ES6 arasında bir cihaz.MO6 tuşesinin MM6'ya göre daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim.Evet ortak patchleri çok fazla zaten her ikisi de Motif'de kullanılan ses motorunu kullanıyor,fakat şunu söylebilirim ki MM6 da,MO6 da olan seslerin ancak % 30 u mevcuttur tahminimce.İşlevsellik bakımından da MM6 ve MO6 arasında çok ciddi,dağlar kadar fark var.MM6'nın MO6'ya göre tek bir avantajı varsa o da daha hafif olmasıdır ;)

Merhaba,

Ben de motif xs kullanıyorum, mo almayı çok düşündüm. MM ve MO arasında çok dolaştım. En sonunda şuna karar verdim:

-MM çok eski,
-MO alacaksam eğer, MO8 almayım, çünkü tuşesi iyi.
Bilmem sizin için nasıl bir referanstır, ama youtube a bakıyorum. MO6 için çıkan sonuç 3 ise, MO8 için 6 Bence MO serisi piyano arzumuzu biraz bastırabiliyor.

Fakat sonra XS6 aldım. Aralarında ciddi bir fiyat vardı. Ben de borçlandım. Kafam rahat ama şu an, çünkü kime sorsam, MO mu iyidir yoksa XS mi diye, bir çok kişi XS iyidir tabiki diyor.

iyi çalışmalar

Geri