Bir yerde haklısın. juno60 hakkında fikrim yok fakat O1 uzun süre kullandım. Keşke imkanlar el verse de eski aletleri satmayabilsek. Ama özellikle yer sıkıntısı, zaman zaman da yenisini alabilmek için eskiyi satma mecburiyeti buna olanak vermiyor.
Yeni klavyelerin getirdiği teknolojik yenilikler ve bunun yanında klavye tuşesindeki gelişmeleri de hesaba katarsak, yenilenmeleri gerekiyor. Özellikle tuşe konusunda O1 ile bir türlü anlaşamamıştım. Benim için vazgeçilmez tuşe, Roland A70, Roland G1000, Virus KC gibi makinelerde kullanılan tarzdaki tuşe. Piyano tuşelerinde de son zamanlarda gelişmeler var ve bunlar da yenileme ihtiyacı uyandırıyor kullanıcı üzerinde.
Yine O1 ve o dönem makineleri için, uzun süre kurcaladıktan sonra sonuçta rom'daki seslere bağlı kaldığınızdan, sesler sıkmaya başlıyor. Hatta kullandığı kartlardaki sesleri kendi üzerindeki sequencer'da kullanamaması gibi bir saçmalığı da vardı. Sequencer kısmı, sadece A ve B bankalarını tanıyordu, C bankasından ses almak için A-B'ye kopyalamak gerekiyordu.
Özellikle kendi adıma seviyesiz aranjelerde de sound olarak yer almaya başladığında, o synth ya da workstation'un satılma zamanı geldiğini düşünüyorum ve elimde tutmak istemiyorum. Bir süre sonra klasikleşebiliyor O1 gibi belki ama ben bunu kendi adıma göze alıyorum.
VSTi'leri ise hiç karıştırmıyorum, önceden setup'ları hazırlanmış workstationları açıp birkaç saniyede çalmaya başlama imkanı her zaman bir adım öne çıkarıyor sahne için. Aralarında kablolama bile olsa çok basitçe bu iş halledilebiliyor.
Konu dağıldı gibi biraz ama konu açıldıkça buralara geldi. Sonuç olarak yeni teknolojilere sahip makineleri almak, yeni ve güncel, dünya müziğine uyumlu sounda sahip olmak için gündemdeki makineleri almak gerekiyor. Fazla uğraş vermeden seslere ulaşmanın en kolay yolu da; içeriğinde ortalama 1000$ seviyelerindeki synth'lere oranla çok daha fazla ses barındıran ve zaman zaman synth özellikleri ciddi anlamda öne çıkan workstationlardan birkaç tane dizmek gibi görünüyor bana göre. Sadece hazır pathch'leri kullanmak için

Bu da işin tembellik boyutu. Biz müzisyenler tembelliği severiz