[Eski] Korg O1 W/FD için Yardım Lütfen

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

anatolia999

Yeni üye
arkadaslar 2. el olarak aldıgım korg O1w/fd ekran ışığı yanmıyor ve kararmış içindeki yazılar yatay bakınca belli oluyor herhangi bir ayarı varmı bunun? kullananlar varsa bir kaç konu hakkında yardım rica edeceğim.. ayrıca türkçe kullanma klavuzu pdf formatında nette bulamadım elinizde varsa paylaşırsanız sevinirim

tesekkurler
saygılar.

globale girdiğinde global sayfalarını teker tekr gez. LCD diye bir seçenek olacak. oradan derecesini düşürürsen görüntü kendin gelir...

Global'de ilk sayfada olmalı. Artık yandan falan görünebiliyorsa arayıp bulmak gerek. Bir de soğuk günlerde arabanın bagajından çıkarıp sahneye kurduğumda ısınıp kendine gelene kadar da aynı şey olurdu. Bir de yeşil spotlu sahnede ekran görünmez hale gelirdi :)

yazılar artık okunabiliyor bu sorunu sayenizde hallettim arkadaslar çok sağolun.. fakat ekranda ışık yok.. korg yetkili servisini aradım ekran ışığı ile ilgili bişey yapamıyacaklarını soylediler sanırım böyle kullanmak zorundayım ..

birde uzerindeki tusların gorevlerinide özetleyerek açıklarsanız sevinirim...

tesekkurler

Aynı sorun benim de wawestation'ımda var. Ekran ışığı bitti. Evde rahat görüyorum ama karanlık sahnede imkansız.. Dışarıdan ledli lambayla aydınlatıyorum. Acaba sorun pil falan olabilir mi?

Lcd ekranların ışık beslemesi ayrı bir anıt ve katot bağlantısı ile yapılır. Işık sabit bir değerde tutulmak istenirse bir direnç, manuel kontrol edilmek istenirse bir potans, menüden kontrol edilmek istenirse dijital bir potansla ya da PWM kullanılır. Eğer lcdnin içindeki aydınlatma ledi yanmadıysa, muhakkak çözümü vardır, yandıysa da aynı bacak bağlantılı bir lcd ile değiştirilebilir. Servis ilgilenmediyse açıp bakabilrsiniz, belki çok basit bir sorun olmuş, bağlantılardan biri kopmuş falan olabilir.

aslında açıp bakmayı dusunuyorum zaten siyah tuslardan biride bastıgınızda takılı kalıyor onun içinde içini açıp bi girişmek istiyorum fakat topladıgımda eski halini ararmıyım korkuyorum :)

benim korg x3'üm var. benimde ekranımdaki ışık bitti. uygun led'de bulamadım. ama aydınlık yerde ekranı kolay görebiliyorum. karanlıkta zor oluyor elbet ama ekranda sayfalar rahat okunabiliyor. sadece aydınlık bir ortam olması gerek. eğer ekran ışığı ile ilgili bir gelişme yaşarsanız benimle de paylaşırsanız sevinirim...

O dönemin çoğu aletinde led ile aydınlatma kullanılmamış ve lcd içinde led takabilecek bir yer bulmak da çok zor. Led yerine Backlight kullanılmış ve bulmak da imkansız denecek kadar zor. Daha küçük boyutlardakiler bulunabiliyor (Oto teyp ekranları için) Onların bile fiyatları 30-40€ civarlarındaydı sanırım. DTL o tür bir aydınlatma kullanıldığını düşündüğü için direk olumsuz cevap vermiş olabilir. Bahsettiğim aydınlatma şöyle birşey. Karton kadar ince ve cam ile kart arasına giriyor.
backlight.jpg

Sadece amaç ekranı aydınlatmaksa, yazılanlar bu şekilde okunabliyorsa; hani şu laptoplar için üretilmiş olan 5 TL'ye falan satılan ledler vardır, sahnede bilgisayar kullanıyorsanız işinizi bu çözebilir oldukça ucuza.

gecen aksam farkettim de ışığı tamamiyle bitmemiş hala var karanlıkta yine iyi kötü belli oluyor.. yani şimdilik her turlu idare eder.. tskler cevaplarınız için ayrıca...

benim aslında asıl öğrenmek istediğim şey bu aletle nasıl farklı tonlar elde edebileceğim bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

combi de her kanalın 8 osilatörü var. programdaki sesleri çağırarak 8 osilatörle istediğin sesleri oluşturabilirsin. 8e bile bölebilirsin klavyeyi fakat efektleri desteklemeyecektir ve iyi randıman alamayacaksındır.

ama güzel soundlar oluşturabilirsin. o1 efsane bir alettir. ne tarz sesler üretmek istediğine bağlı herşey. kendi üzerindeki seslerde birçok soruna cevap verebilir...

Geçen sene aynı alet ten bende aldım ,aynı sorun benimkindede vardı.İstanbul da beytek elektronik ten 25 tl ye arka ekran kağıt florasanını aldım ,beytek elektronik pahacı biyer bildiğim kadarı ile belki daha ucuza da bulabilirsiniz ama sırf bunun için istanbul a gidemeyeceğim için aldım.Korg lar mekanik aksam olarak çok karmaşıktır bir yerini sökmek için aleti neredeyse darmadağın etmeniz gerekir.Kendim zamanın da klavye tamirciliğide yaptığım için sorunu hallettim yalnız çok uğraştım ,florasanı yerleştirmek için göstergeyi yerinden sökmeniz gerekiyor ve alttaki iletken lastikleri doğru yerlerine yerleştirmek için akla karayı seçtim.Dotmatriks ekran kullanılmış ve ters düz farketmiyor o yüzden sökerken yön önemli değil, ters te olsa doğru çalışır.Tavsiyem parçacının adresini verip iyi bir klavye tamircisine yaptırmanız ,dediğim gibi çok zahmetli ve sabır istiyor...Beytech elektronik 293 09 56 istanbul da ama neresinde bilmiyorum bana kargo ile gönderdiler.Yalnız piraz pahacıdır gerekirse pazarlık yapın.25 liradan da fazla vermeyin aslında 25 lira bile çok fazla alt tarfı dandik bir kağıt florasan.. :mrgreen:

Bu ve benzer modellerde ekranın arkasında aydınlatmayı sağlayan özel bir ışık sistemi var. Bunu sökebilmek için bütün klavyeyi dağıtmak zorunluluğu var. Ayrıca bazı internet sitelerinde bulunabiliyor ancak orijinallik ve uyumluluk sorunu olabilir.

01 WFd Korg un çıkardığı en sağlam klavyelerdendir. Amerikada tank gibi diye benzetmeler yapılmış. Tuş takımı Yamaha üretimidir. Ancak MS-DOS olmayan işletim sistemi, teknolojisi nedeniyle oluşan dip gürültüsü ve ekran önemli zaafları. Tabii bayağı saat yapmış klavyeler için,

Bu arada hatırlatmalıki artık üretilmeyen ama hala sevilerek kullanılan Korg klavyeleri bu bakımdan ikiye ayırmak lazım. Birinci bölüm sağlam olanlar ikincisi kırılganlar.

Sayabildiklerimden,
M1, 01W, Wavestation, T, Z, Trinity, i2/i3, i4S, i30, PA1x pro. Kısmen de Triton Studio, Karma, Triton Extreme. Bunlar hardware olarak çok başarılı örnekler.

Ancak, X ve N serileri Triton Classic, Triton LE, ve yeni M serisi dikkatle kullanılması gereken klavyeler. Özellikle Triton Klasikve X3/N364 metal gövdeli olmakla birlikte plastik aksamları dağılmaya hazır.

Ayrıca 90 lı yıllarda üretilen disket sürücülü modellerin bir sorunuda bunların eski tip kayış kumandalı sürücülere sahip olmasıdır. Zamanla özelliğini yitiren ve iş görmez hale gelen bu kayış özel ölçülere sahip ve benzeri takılmadıkça klavye çalışmıyor. Korg ne yazıkki eski modelleri için bu tip yedek parça sağlamıyor.

Bu nedenle uydurma çözümlere baş vurulmaktadır...

Geri