[Eski] Kulak İçi Wireless Monitör Kulaklık Önerileriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

pasazeus

Yeni üye
Merhaba.

Forumda yeni sayılırım.Aranıza katılmaktan mutluluk duydum.

Aradığım;sahnede kullanılabilecek kulak içi (wireless) monitör kulaklıktır.Bütçe olarak 2000 TL ye kadar çıkabiliyorum. Fakat nasıl bir şey almam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok.Shure ve Shenniser önerdiler.

Kullanacağım yerler büyük konserler ve ufak bar sahneleridir.Bunu belirtmemin sebebi,aleti aldığım zaman küçük bir sahnede-küçük bir mikser de demektir haliyle- kulaklığı miksere takabilecek miyim,yoksa yanlızca büyük sahnelerde mi kullanabileceğim.Kablosuz olmasını istiyorum; sahnede hareketliyim, sabit değilim..

Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Alişan Göksu

Merhaba Alişan, hoş geldin.

Ne zamandır bu konu ile ilgili gelen özel mesajlara da bir cevap olarak yazmak istiyordum genele, bu konu vesile oldu.

Öcelikle IEM (in ear monitor) iki ayrı kısımdan oluşur. Kulaklığın kendisi ve alıcı-verici kısmı. Alıcı-verici kısmı da ikiye ayrılır, hard-wire (kablolu) ve wireless (kablosuz)

Piyasada profesyonel kısımda kabloluyu bir tek Shure üretiyor. Yaklaşık 4 ayrı modeli var bunun için.

Kablosuzda, en çok tercih edilen ve Türkiye de sıklıkça bulun iki marka var, Shure ve Sennheiser. Bunlardan başka aslında Audio Technica, Sabine, AKG, gibi markaların profesyonel modelleri de var ama çok tercih edilmiyor ve bir kısmı da ülkemizde bulunmuyor.
Yarı profesyonelde Nady, Galaxy, gibi markalarda var ama kullanmadığım için çok fazla bilmiyorum.

Alıcı-verici (receiver-transmitter) kısmının en büyük problemi, özellikle ülkemizde ki frekans kirliliği ile alakalı olarak çekim kalitesi. Bazı mekanlarda transmitter belinizdeyken, receiver sahnede önünüzde, yerde olsa bile parazit olabiliyor.

Bu parazitler adamı sinir edip, yiyip bitirdiği için bence en önemli konu. Dikkatli seçim yapmak lazım alırken, kullanırkende aynı şekilde dikkatli ayarlamak lazım çalışma frekanslarını.

Yarı-profesyonel seri de ve Shure'un biri hariç tüm modellerinde ya tek frekans üzerinden, yada bir switch ile iki frekans üzerinden çalışıldığı için, özellikle birden fazla monitörün aynı sahnede kullanıldığı yerlerde çok problem oluyor. O yüzden kesinlikle profesyonel seriyi tavsiye ederim.
Çünkü en az yüzlerce çalışma frekansı ayarlayabiliyorsunuz.

Bunların içerisinde en başarılı ve en çok tercih edilen; Sennheiser Ew serisi.
Ama bunlarda da, sahnede birden çok kullanılacak ise, extra güçlendirici ve piyasada yaprak anten diye tabir edilen power distrubutor, RF combiner ve teleskopik anten kullanmak gerekir.

Gelelim kulaklıklara;
İşin aslı, resimdeki gibi özel, kulağınızın şablonu alınarak, kulak yapınıza göre dışarıdan ses duymayı engelleyecek şekilde bir kalıp yapılarak, bu kalıba çeşitli marka ve modellerin driverları bağlanarak oluşturulan Custom IEM'dir.
Fiyatı, 800-200 USD arasında olduğu için, profesyonel ve zengin müzisyenler tarafından tercih edilir :)
Bunların dışında bir de hazır satılan modeller var. Bunlarda 50 USD den başlayıp, 1000 Usd'ye kadar envai çeşit, model, renk, tek,iki veya üç yollu olarak piayasada mevcut bulunuyor.
Tabi ki bu hazır satılanlarında profesyonel ve yarı-profesyonelleri bulunuyor. Ultimate Ears, M-Audio, Garwood, Shure, Sennheiser gibi modeller ilk akla gelenlerden.
Burada püf nokta, kalitesiz bir kulaklık modelini, ilk defa sahnede kullandığınızda, tüm kulaklıklardan aynı ses geliyor yanılgısına kapılmamaktır!
Kaliteli modeller kullanıldığında, hele bir de düzgün ses mühendisiniz (namı diğer tonmayster) varsa, hele ki monitör mixeriniz ayrı ise, tadından yenmez!

Çalıştığım grup elemanlarından bir kaçına M-Audio'nun IE 40 modelini aldım, çok memnunlar. Tavsiye ederim çünkü fiyat / performans kıstasına göre yüksek puanları var.

Sennheiser EW300G2

324326.jpg

M-Audio IE40

IE30_th.jpg

Ultimate Ears Custom (Özel Yapım)

ue11pro.jpg

Benim tam olarak anlamadığım konu şu;

"Alıcı-verici" ile "kulaklığı" ayrı almak gerekiyor.Yani Sennheiser EW300G2 gibi bir alet alırsak isteğe bağlı olarak bir M-Audio IE 40 alınabilir.Ayrıca birden fazla kullanmak istediğimizde de power distrubutor kullanmamız gerekecek...

1.Sorum:Sennheiser EW300G2 nin kulaklığı iyi bir kulakiçi kulaklı mı?Yani ille de ekstradan gidip m-audio'ya kulağımızın şeklini ölçtürüp,uygun bir kulaklık almak mı gerekir?Birde söz konusu Sennheiser EW300G2'nin ikinci bir kulaklık için vericisi var mı veya ayrı bir şekilde satılıyor mu?

2.Sorum;Sennheiser EW300G2 yerine önerebileceğiniz başka bir model mevcut mudur?Çünkü Sennheiser EW300G2'nin fiyatı 3000TL'ye geliyor.Birde ilk soruma da "evet mutlaka m-audio IE 40 almak gerek" diye bir cevap verirseniz eğer, onunda fiyatı yaklaşık 1100 TL :) Bu durumda olayı 3000TL'den aşağıda bir rakama çözmek mümkün müdür acaba?Bu konuda hiçbir fikrim olmadığı için gidip 4000TL vermek istemiyorum.Daha düşük bir fiyata -çokta kaliteyi bozmadan- vericiden cızırtı duymadan gibi:) - bu sistem alınabilir mi?O fiyatlara ancak durumu çok çok iyi olan müzisyenler kıyabilir :D

1 - Sennheiser ile beraber gelen malesef iPod kulaklığı kalitesinde bir şey. Özellikle 200hz altındaki frekansları duymanız neredeyse imkansız. Kablosu çok ince, bir süre sonra içinden kırılmaya başlıyor..

M-Audio da Custom yani özel kulaklık yok, hazır olan modellerden alabiliyorsunuz.

Sennheiser yada diğer markalarda ikinci bir kulaklık için ayrı bir set alman gerekiyor.

2 - Mümkün. Yukarıda yazdıklarımı okursanız anlatmıştım zaten. Bir çok marka var yarı-profesyonelde. Mesela Galaxy Audio var;

http://www.northernsound.net/Sales/Wire ... yspot.html

M-Audio IE40 yerine IE30 tercih edebilirsiniz, o da hemen hemen aynı kalitede. Daha alt modeller de ise bas frekanslar azalıyor, o yüzden tavsiye etmiyorum ama dinlemek lazım, belki size uygun gelebilir.
Sonuç olarak zevk meselesi nede olsa.
Compel getiriyor Türkiye ye, demo için modelleri var.

MertTaslica' Alıntı:
Özgür abi M-Audio IE40 modeli nasıl peki ? Biraz açarmısın?Bu arada fiyatını da belirtirsen sevinirim.
Şimdi aslında kulaklıklarda şöyle bir olay var. Belli bir kalitenden sonra, üst ve orta sesler gayet Hi-Fi kalitesinde geliyor. Ama baslara gelince, problem orada başlıyor. Kulakta dolgun bir bas vermek, dinlemek için paraya kıymak gerekiyor.

Ne kadar üst model ise = O kadar dolgun, gerçek bas demek= Para demek

Formül bu işte. Mesela IE20 oldukça güzel üst ve frekans orta frekanslarda. Ama baslarda ise, keyboard çalıyor veya vokal yapıyorsanız size güzel geliyor. Ama birazcık daha bas, yada dolgun duyayım dediniz mi, işte orada IE30 almanız icab ediyor.
Baslar çok gerçekçi, özellikle nefesli çalan bir arkadaşımda klarnet ve saxafonun alt frekansları çok doğru ve gerçek geliyor.

IE40 ise, parayı hakediyor. Baslar daha dolgun, ama boğuk değil.

Fiyatlar ise Compel in sitesinde:

M-AUDIO IE-10 Monitör Kulaklık 149 USD
M-AUDIO IE-20 XB Monitör Kulaklık 279 USD
M-AUDIO IE-30 Monitör Kulaklık 369 USD
M-AUDIO IE-40 Monitör Kulaklık 549 USD

Ps: Bu arada M-Audio, kulaklıklarda tamamen Ultimate Ears teknolojisini kullanıyor. Modeller bile hemen hemen ultimate desem yeridir. Fiyatlar ise Ultimate göre %30 daha hesaplı. ;)

(Compel den reklam ücreti alalım mı Mahçem bey ne dersiniz?)

Ozgur Abi IE20'nin (veya 10'un) yalitimi konusundaki dusuncen nedir? Ses kartinin kendi kulaklik amfisi ile, davulcu icin metronom ve altyapi amacli, dis sesi keser mi?

Internet sitesinde (Compel) 10'un 26 dB, 20'nin 16 dB ses kestigi yazilmis. Bu yeterli midir hic bir fikrim yok, o yuzden soruyorum.

Tesekkurler.

Peki bu galaxy audio as-1000 modelini Türkiye'den nasıl edinebiliriz bir bilginiz var mı?Çünkü baya hesaplıymış shenniser'e göre.Eğer sizde alın derseniz bir bilen olarak,galaxy'nin as-1000 modelini almayı düşünüyorum :) Birde bu modellerin hepsine 2. bir kulaklık için verici alınabiliyor di mi?

(İyi anlamak için bol bol soruyorum kusura bakmayın:))

Funda Arar ile çalışıyorum. Davulcumuzun maşallahı var, mikrofon koymaya gerek yok! :)
Hemen önünde de nefesli enstrüman çalan bir müzisyenimiz var. Tabi ziller, tam kulak hizasında....
IE30 kullanıyor, mikrofon kullanmasına rağmen , kulaklığına davul mixi vermezsem duymuyor davulu.
Gerçi IE30 26db harici ses izolasyonu sağlıyor ama, aslında izolasyonun, kulaklığın, kullanıcının kulağına tam oturup, rahatsız etmeyip, kullanılan materyal ile dışarıdan gelen sesi azaltmasıyla alakası var.
Ben IE30 ile IE40 arasında 10db fark olmasına rağmen çok fark edeceğiniz sanmam.
Senin işini görür bence. Ama IE30 dersen, tamamdır.

pasazeus' Alıntı:
Peki bu galaxy audio as-1000 modelini Türkiye'den nasıl edinebiliriz bir bilginiz var mı?Çünkü baya hesaplıymış shenniser'e göre.Eğer sizde alın derseniz bir bilen olarak,galaxy'nin as-1000 modelini almayı düşünüyorum :) Birde bu modellerin hepsine 2. bir kulaklık için verici alınabiliyor di mi?

(İyi anlamak için bol bol soruyorum kusura bakmayın:))

1 - yukarıda bunların distrübütoru yok Türkiye de diye yazdım, sanırım Taksim Tünnel civarında belki tek tük getiren birini belki bulabilirsin. En iyi çözüm, yurt dışına giden birine aldırmak olabilir.

2 - denemedim, kalitesini bilmiyorum, kağıt üzerindeki değerler malesef çoğunun reklam oluyor, gerçeği yansıtmıyor.

3 - Profesyonellerde ikinci bir beltpack / alıcı alabilirsin. Ama verci tek olduğu için ikisine de aynı ses gider, ayırmazsın, müdahale ettiğinde birine, diğerine de etkili olur.

IE30 butceyi biraz zorluyor malesef :? Yani yanlis anlamadiysam diyorsun ki IE10 26 dB IE30'da 26 dB kesiyor gozukse bile IE30, kulaga oturmasi ve belki kullanilan malzeme ile alakali olarak daha iyi bir izolasyon saglar?

Cunku IE10'un fiyati baya uygun, nerdeyse mp3 kulakligi kadar :)

IE10 denemedin herhalde degil mi?

Denedim. Hatta sevgili Compel, ilk çıktığında bana demo için göndermişlerdi.
Dediğim gibi, bunlar da üst ve orta sesler çok kaliteli. Aslında muadilli markalarda da aynı şey geçerli.
Şu bir gerçek ki, tüm kulaklık üreticileri, alt seriler de fiyatı düşürmek için bas sürücülerinden kısıyorlar.

Mesela IE10'u, eğer daha önce; In Ear Monitor kullanmadıysanız, Aha, kulaklık budur! diyorsunuz. Ama IE30 ve 40'ı takınca, "bir dakka, nasıl yani???" diye bir tepki veriyorsunuz :)
Arkadaşlar bana kızıyorlar, hep pahalı ürünleri tavsiye ediyorum diye ama ne yapabilirim? Ya, yalan söyleyeceğim, ya da duyduğumu?
Siz seçin, hangisini söyleyeyim :))))))

:D Mutlaka belirgin bir kalite farki vardir. Ama dedigim gibi sadece metronom gelecek, ve vokaller.

Yani profosyonel biri olmadigim icin, sadece bana bunlari verebilse, rahat bir sekilde bunlari duyurmami saglarsa benim icin tamamdir.

Buyuk ihtimalle ben de "ahanda kulaklik budur" diyenler grubundan olacagim cunku :D Metronom'un pitch'i ayarlanabiliyor, basarim en tize sagir olma pahasina, duyarim. :p

Tabii sen eger ki yalitimi is gorur dersen gecerlidir bu.

Tekrardan tesekkurler.

Kutu içinden çıkan değişik ebatlardaki "sleve"lerden, üşenmeyip kulağınıza uygun olanını seçeceksiniz. Püf noktası bu. Kulaklığı doğru şekilde kullanırsanız hiç bir sorun çekmez, mutlu mutlu kullanırsınız.

IE-10.Focus.jpg

İki ayrı dış sesi engelleme teknolojisi var. Biri cancellation (iptal etmek), diğeri isolation (izole etmek).
İzolasyon, adı üzerinde olduğu gibi, daha başarılı bir teknoloji. Bu tip profesyonel kulaklıklarda da izolasyon teknolojisi kullanıldığı için, ben bir sorun göremiyorum senin durumunda.

us_pa_img_sivnc.gif

ben Shure PSM 700 derım bence tabı yada davulda kullanıcaksan sadece al bırtane HD 25 zaten herkezde bunları kullanıo

Sesçi Forumlarımıza hoş geldin;
Biz burada Msn diline izin vermiyoruz; "kullanıo" gibi. Türkçe imla kurallarına uymanı bekliyoruz.
Klavyende Türkçe Karakterler yok ise tamam, ama "i" kullanman gereken yerde "ı" kullanman hiç de hoş değil.

Shure PSM 700 diye bir kulaklık yok, PSM 700 bir Kablosuz kulaklık monitörü sistemidir, satın alırken Shure E3 model kulaklık ile birlikte geliyor.

Bkz. PSM-700

site_img_us_pro_psm700_m.jpg

Biraz araştırma yaptım. PSM 700'ler çok güzel kullanışlı ama bir o kadar da pahalı.

Peki Shure PSM 200 kullanan veya özelliklerini bilen var mı acaba?

Turkiyeye shipping almiyor olmalari enteresan amma velakin 600dolarlik mali ulkeye gumruk odemeden sokamazsin. Limit 100euro dur.
Malin gelin ups de kalma ihtimali yuksek bence riskli.

Geri